Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
13 september 2005 door Merit Tabbers
Onze dochter is een maand te vroeg geboren (keizersnede in verband met een te hoge bloeddruk gedurende 5 weken bij de moeder). Inmiddels is ze 3 maanden oud. Alles leek goed, maar ze lacht nog niet, en ze kijkt niet naar het gezicht van de moeder. Wel naar de vader, af en toe, maar meestal kijkt ze vrij kort ergens naar.
Nu denken wij aan een afwijking, maar dat is nog niet duidelijk. Ook heeft ze een beetje sunset-ogen (volgens Internet het teken van een waterhoofd) en ze steekt steeds haar tongetje uit.
Enig idee wat dit zou kunnen zijn?
Om te beoordelen of de ontwikkeling van een kind conform 'het schema' is, ga je uit van de gecorrigeerde leeftijd. Een kind dat 8 weken te vroeg geboren is, is qua ontwikkeling dus 8 weken jonger dan zijn kalenderleeftijd. Als zo'n kind een kalenderleeftijd van 4 maanden heeft, zou het moeten kunnen wat een zuigeling van 2 maanden kan.
Uw eigen kindje is 1 maand te vroeg geboren en 'moet' zich nu, bij 3 maanden, ontwikkelen als een kind van 2 maanden:
U vertelde dat uw kind selectief volgt: wel de vader, niet de moeder. Hoe dat komt weet ik niet, maar ze kan het dus wel! Ik weet niet of uw dochter precies 3 maanden is, maar volgens het schema zou ze binnenkort wel moeten gaan lachen (zeker wanneer na de bevalling alles verder goed is gegaan, is de kans daarop het grootst).
Dan het sunset-fenomeen (het 'fenomeen van de ondergaande zon') dat u noemde, waarbij slechts de bovenste helft van de iris zichtbaar is. Dit kán inderdaad een uiting zijn van een waterhoofd (hydrocefalus). Maar vaak hebben dit soort kinderen dan ook andere klachten, zoals suf zijn en braken. Bovendien zal de schedelomtrek in zo'n geval zeer fors zijn. Ik denk niet dat dit bij uw dochter het geval is, omdat het dan zeker wel ontdekt zou zijn op het consultatiebureau. Daar wordt immers standaard de schedelomtrek gemeten.
Het uitsteken van de tong tenslotte, hoeft helemaal niets te betekenen.
Geef uw ongerustheid in elk geval aan bij het volgende bezoek aan het consultatiebureau, zodat er extra aandacht aan wordt besteed. Succes!
is kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam).