4 oktober 2002 door Nanny Gortzak

Mogen er tijdens de borstvoedingsperiode röntgen-foto's gemaakt worden? En zo ja, hoe bereid ik mij voor? (4 mnd)

Er zit borstkanker in de familie en daarom moet ik – sinds ongeveer een jaar – regelmatig op controle komen voor borst-onderzoek. Voor de duidelijkheid: ik heb zelf geen borstkanker, maar mogelijk wel een gen dat borstkanker kan veroorzaken.

Nu wil de arts voor de volledigheid van mijn dossier graag een borstfoto laten maken. Kan dat nu ik nog borstvoeding geef? Mijn dochtertje is nu 4 maanden en de borstvoeding loopt prima, dus ik wil liever nog niet stoppen.

En stel dat ik gewoon een foto kan laten maken, hoe kan ik me daar dan het beste op voorbereiden? Het lijkt me namelijk extra pijnlijk als je nog borstvoeding geeft. (En ik kan niet van te voren mijn borsten even leegkolven, want kolven lukt me echt niet.)

Antwoord

Het maken van een borstfoto kan geen kwaad voor de melkproductie of de melk. De straling gaat door de borst heen en laat geen radio-activiteit achter.

Wel kan het maken van een borstfoto pijnlijk zijn, omdat de borsten nogal platgedrukt moeten worden voor een goede opname. Juist omdat u borstvoeding geeft, en het borstweefsel daardoor dichter is dan normaal, kunt u daar last van hebben. Voor een goede interpretatie van de foto moet u trouwens ook aangeven dat u borstvoeding geeft.

Borsten leegmaken

Borstvoeding biedt bescherming tegen borstkanker. Dat wil niet zeggen dat u geen borstkanker kunt krijgen, maar de kans erop wordt kleiner naarmate u langer borstvoeding geeft. Het zou dus jammer zijn als u stopt met het geven van borstvoeding, omdat u een foto van uw borsten moet laten maken.

Wat u wel kunt doen, is van tevoren de borsten zo leeg mogelijk te maken door uw dochter zo goed mogelijk aan beide borsten te laten drinken.

Logistiek

Misschien kunt u de afspraak voor de foto maken op een tijdstip van de dag dat uw productie het minst is, zodat het drinken aan de borst inderdaad de borsten zo leeg mogelijk maakt.

En misschien kunt u iemand meenemen naar het onderzoekscentrum, zodat u uw dochter zo kort mogelijk van tevoren nog daar kunt aanleggen. Deze hulpkracht kan dan op uw dochter passen terwijl u de foto laat maken. (Kinderen mogen namelijk – althans bij mij in de VS – niet mee naar binnen in verband met de straling).

Echo?

Ook kunt u overleggen met de arts of er bij wijze van alternatief een echo gemaakt kan worden, in plaats van een foto. Bij het maken van een echo wordt de borst niet platgedrukt, wat voor u een stuk prettiger is.

Deze methode is zeer gevoelig (en dus betrouwbaar), en een ervaren persoon kan een echo van een borstvoeding gevende borst goed interpreteren.

Voor een compleet beeld kan een foto op een later tijdstip overigens nog wel nodig zijn.