Hoe kies je de juiste zwangerschapscursus? Met deze 4 stappen maak jij de juiste keuze.

Nu je zwanger bent en de uitgerekende datum op de kalender prijkt (in ieder geval ongeveer) gaat je aandacht bewust of onbewust ook steeds vaker naar de bevalling en de ontmoeting met je kindje(s). Hoe zal het gaan? Wat kan er allemaal gebeuren? Wat lijkt jou (en je partner) fijn? Je opent Google en gaat op zoek naar een bevalcursus. Al snel kom je erachter dat er ontzettend veel te kiezen is en zie je door de bomen het bos niet meer. In deze blog vertel ik je hoe jij in 4 stappen kiest voor de juiste zwangerschapscursus voor jou (en je partner).

In 4 stappen naar een goede geboortevoorbereiding

Aan de hand van de volgende 4 vragen kom jij uit bij de cursus die het beste bij jou past. Als je nog helemaal aan het begin staat van je zoektocht, dan doorloop je ze op volgorde. Dat scheelt veel uitzoekwerk. Heb je echter al wat opties in overweging? Dan kun je ook in willekeurige volgorde door de vragen, om een vergelijking te maken tussen de verschillende cursussen die je al overweegt.

  1. Ga je solo of samen voorbereiden op de bevalling?
  2. Welke cursusvorm past het beste bij jouw wensen?
  3. Welke cursusmethode en inhoud spreekt je aan?
  4. Voel je een klik met de docent(e)?

1. Ga je solo of samen voorbereiden op de bevalling?

Een van de eerste vragen is of je (als zwangere of partner) alleen of juist samen gaat voorbereiden. Heb je het hier al over gehad samen? Wat verwachten jullie? Wat wil ieder voor zich leren/ontdekken? Misschien gaat je voorkeur wel uit naar een cursus met een partnerles of lessen. Of wil je alles samen volgen? Of wil je juist allebei een eigen cursus kiezen? Nu kun je meteen al veel wegfilteren in het overgrote aanbod.

Tip: Uit onderzoek blijkt dat partners meer betrokken zijn en zich ook nuttiger voelen tijdens de bevalling als ze zich voorafgaand (samen met jou) verdiept hebben in wat zij kunnen doen en betekenen voor jou.

2. Welke cursusvorm past het beste bij jouw wensen?

Kies je voor een online, offline of een combinatie cursus? En liefst in een groep (groot of klein) of privé? Welke vorm het beste aansluit bij jouw wensen is afhankelijk van wat je wilt leren uiteraard, maar ook je agenda (en die van je partner) en de behoefte om bijvoorbeeld andere ouders te ontmoeten of informatie (vaker) te kunnen lezen/kijken.

Een online cursus heeft als voordeel dat je de informatie zo vaak als je wilt kunt herhalen en bijvoorbeeld ook (nog eens) met je partner kunt doornemen. Een offline cursus heeft als voordeel dat je er (daadwerkelijk) tijd voor vrijmaakt, het staat immers in je agenda. Soms worden er ook combinaties aangeboden tussen online cursus modules en offline bijeenkomsten (en andersom). Zo’n combinatie kan heel fijn zijn als je een onregelmatige en/of volle agenda hebt, waarbij een uitgebreide offline cursus die volledig offline is moeilijk in te passen valt. Of als jij en je partner niet (altijd) samen naar de bijeenkomsten kunnen gaan.

Wanneer je alvast andere aanstaande ouders in je eigen omgeving wilt leren kennen is een groepscursus op locatie een fijne optie. Ook hoef je in een groep niet zelf alle vragen te bedenken en kun je als groep elkaar ook inspireren. Terwijl een privécursus het voordeel heeft dat je de cursus volledig kunt laten aansluiten op jullie situatie, vragen en behoeften - en kunt plannen naar je eigen agenda.

3. Welke cursusmethode en inhoud spreekt je aan?

Naast het online of offline kunnen voorbereiden, is er ook veel verschil in methodieken of stromingen die worden aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan Samen Bevallen, hypnobirthing, zwangerschapsyoga of zwangerfit (en zo zijn er nog meer). Allemaal richten ze zich op het voorbereiden op de bevalling, maar zijn ze verschillend van elkaar in waar ze de focus leggen én in hoe ze de informatie beschikbaar stellen.

Wil je bijvoorbeeld vooral fysiek fit en sterk blijven en daarbij een aantal handvatten aangereikt krijgen voor de bevalling? Kijk dan eens bij zwangerschapsyoga, -fit, -zwemmen enzovoorts. Wil je juist meer in de theorie van bevallen duiken, leren wat je kan verwachten in het ziekenhuis en hoe je ontspannen kan blijven bijvoorbeeld? Dan is een meer inhoudelijke cursus zoals bijvoorbeeld hypnobirthing waarschijnlijk een fijne keuze (er bestaan ook combinaties van bovenstaande).

Tip: vind je het belangrijk dat de cursus of training die je volgt gegeven wordt vanuit een officiële / geaccrediteerde methodiek? Kijk dan of diegene die de cursus aanbiedt is aangesloten bij een beroepsvereniging en/of keurmerken vermeld.

Wist je bijvoorbeeld dat hypnobirthing vanuit verschillende methoden gegeven wordt?

Zo heb je onder andere: The Mongan Method, KG Hypnobirhting en Mucha Mama hypnobirthing. In de basis gaan ze uit van hetzelfde gedachtegoed, maar verschillen ze in vorm en op inhoud van elkaar(!). Tegenwoordig zijn er ook veel cursussen geïnspireerd op hypnobirthing, wat betekent dat ze elementen vanuit hypnobirthing hebben overgenomen in een eigen/ander programma. Er is niet één methode of zienswijze beter dan de ander. Kijk dus vooral wat jou aanspreekt.

4. Voel je een klik met de docent(e)?

Deze vraag is minstens zo belangrijk als de keuze voor de vorm en methode/zienswijze. Want je leert meer van iemand waarbij jij je op je gemak voelt. Ook durf je sneller vragen te stellen en ga/kijk je simpelweg met meer enthousiasme en plezier naar de cursus.

Kijk dus eens op de ‘over mij’ pagina van de docent(e) en hoe je deze persoon kunt leren kennen. Heb je de mogelijkheid om (vrijblijvend) telefonisch of via videobellen kennis te maken voorafgaand aan je beslissing om deel te nemen aan een cursus? Dat is de snelste manier om te ontdekken of je een klik hebt.

Tip: kijk ook eens op de website van je verloskundigenpraktijk welke cursussen hier vermeld staan en vraag je verloskundige ook over wie zij goede verhalen horen.

Waarom ik je niet aanraad te vergelijken op prijs

Uiteraard speelt de prijs ook een rol in je afweging voor een zwangerschapscursus. Een vergelijking maken is echter niet altijd even makkelijk, omdat wat je krijgt enorm kan verschillen. Probeer dus vooral goed te kijken naar wat er allemaal inbegrepen is bij de cursus - en wat niet(!). En bepaal hierbij ook voor jezelf wat zwaarder weegt.

Een grotere groep met waarschijnlijk een lagere investering voor jou of een privé cursus met alle aandacht voor jouw vragen en behoeften tegen een hogere investering? En krijg je bijvoorbeeld een (e)boek bij de cursus? Wordt jij daar blij van? Of kijk je eigenlijk liever video’s? Door zo objectief mogelijk een vergelijking te maken op basis van jouw voorwaarden, zie je vervolgens welke cursus de meeste plussen heeft en kun je hopelijk met meer vertrouwen je keuze maken.

Nog een laatste tip: volg een (gratis) proefles!

Wil je eerst even aanvoelen of iets bij je past? En meer dan alleen (even) kennismaken met de docent(e)? Kijk dan of er een proefles of introductieworkshop wordt aangeboden.

Zo bied ik een introductieworkshop HypnoBirthing® aan om je kennis te laten maken met HypnoBirthing. Mocht je dus twijfelen of dit bij jou (of je partner) past, kijk dan hier naar de data van de eerst volgende workshop! In 1,5u neem ik je mee in wat HypnoBirthing® is, hoe het werkt en waarom het een waardevolle vorm van geboortevoorbereiding is. Zodat jij de afweging kan maken of HypnoBirthing® past bij jou en hoe jij je wil voorbereiden op de geboorte van je kindje(s). 

Lees ook: