Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
24 december 1999 door Maaike Verrips
Onze zoon van bijna 2 ½ praat voor zover wij kunnen beoordelen goed. Maar bij de "S" steekt hij z'n tong uit z'n mond. Wij hebben het idee dat dit samen zou kunnen hangen met de manier waarop hij uit een beker drinkt, namelijk ook met z'n tong uit z'n mond (die hij dan aan de onderkant van het glas drukt).
Is het belangrijk om dit nu te corrigeren (in de trand van: als je dat nu corrigeert, voorkom je later problemen)? En zo ja, hoe? Zouden we hiervoor een logopedist moeten raadplegen? Of corrigeert zich dit vanzelf?
Vooralsnog lijkt me er geen reden om actie te ondernemen. Kinderen van 2 jaar spreken allerlei klanken nog een beetje anders uit dan volwassenen.
Dat de rest van zijn taalontwikkeling goed lijkt te verlopen, is een belangrijk gegeven. Dat geeft aan dat hij bezig is met taalverwerving, dat hij waarschijnlijk een voldoende gehoor heeft, en dat hij de meeste dingen op een goede manier oppikt en uitspreekt.
Waarom hij juist de
s anders uitspreekt dan de mensen om hem heen, is niet direct duidelijk, maar gezien de rest van zijn taalontwikkeling zal hij wel in staat zijn dat op een later moment te corrigeren.
Mocht hij erg lang in deze bijzondere uitspraak volharden, probeert u dan eens om hem voor te doen hoe u zelf de
s uitspreekt. Vestig af en toe zijn aandacht op het verschil, en zeg hem misschien eens dat het eigenlijk anders hoort. Als u vindt dat dat niets helpt, of als u vindt dat de uitspraakproblemen op de een of andere manier toenemen, maak uw zorgen dan kenbaar bij de huisarts of de arts van de Jeugdgezondheidszorg. Zij wijzen u indien nodig door naar de logopediste.
Bij taalontwikkelingsproblemen is zelf dokteren over het algemeen zinloos. Eerst moet er een goede diagnose zijn, en daaruit volgt een besluit over de aanpak. In de behandeling van jonge kinderen kunnen ouders vaak een belangrijke rol spelen, maar zonder goede diagnose zijn zij nergens. Zo'n diagnose moet waarschijnlijk van een logopediste komen.
Maar nogmaals: ik vermoed dat het zo ver niet gaat komen met uw kind. Hij zal waarschijnlijk in de komende maanden vanzelf ophouden met zijn eigenzinnige uitspraak.
is taalkundige, gespecialiseerd in kindertaal, en oprichter van
De Taalstudio.