Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

20 oktober 2006 door Christine Clement

Mijn zoontje verwisselt klanken. Moet hij naar logopedie? (3 jr)

Mijn zoontje is bijna 3 jaar. Laatst kwam de peuterleidster naar mij toe om te zeggen dat zij vond dat hij naar logopedie moest. De reden daarvoor was dat hij soms nog een afwijkende grammatica heeft.

Bijvoorbeeld: "Ik heb samen met mama de pissen (vissen) gevoerd". Of: "Mama, heb jij alles opeteten (opgegeten)?" Hij maakt zinnen die iedereen begrijpt, alleen vervangt hij bepaalde letters.

Ik ben al bij de huisarts geweest en die zei dat als ik hem verbeter, en hij de woorden dan wel goed uitspreekt, er niets aan de hand is. Aangezien hij de meeste verbetering wel oppakt, lijkt het mij wel goed te komen met hem.

Wat vinden jullie hiervan? Want alles wat over je kind gezegd wordt, blijft toch altijd in je achterhoofd hangen.

Antwoord

U hoeft zich absoluut geen zorgen te maken over de manier waarop uw zoontje praat. En ik zou niet weten waarom hij op dit moment logopedie nodig zou hebben.

Ik kan me heel goed voorstellen dat er allerlei dingen in uw hoofd blijven hangen, zeker als het 'professionals' zijn die het zeggen, maar de suggestie van de peuterleidster moet u toch maar zo snel mogelijk weer vergeten.

Klanken verwisselen

Bij kinderen van nog geen 3 jaar is het verwisselen van klanken heel normaal. Het vervangen van de V door de P bijvoorbeeld, in een woord als
vissen (waar uw zoontje
pissen van maakt), mag echt nog wel op deze leeftijd.

Op deze leeftijd is het belangrijker om te kijken naar andere facetten van de taalverwerving, zoals zinsbouw, woordenschat en taalbegrip.

Zinsbouw

Aanvankelijk zette u mij een beetje op het verkeerde been, omdat u zei dat er iets mis zou zijn met de grammatica van uw zoon. Uit de voorbeelden die u gaf, bleek het echter te gaan om klankverwisselingen, wat echt iets anders is. 'Grammatica' heeft betrekking zinsbouw en vervoegingen. En juist die aspecten van de taal van uw zoontje lijken bij hem heel goed in orde te zijn.

U gaf voorbeelden van zinnen die al behoorlijk lang en ingewikkeld zijn. Namelijk: "Ik heb samen met mama de pissen (vissen) gevoerd". En: "Mama, heb jij alles opeteten?" Dat zijn zinnen met 5 en zelfs 8 woorden, wat al behoorlijk lang is voor deze leeftijd!

Vervoegingen

Ook maakt uw zoontje al (werkwoords-)vervoegingen. In de zinnetjes die u als voorbeeld gaf, waren dat
heb gevoerd en
heb opeteten. Op deze leeftijd is het echt al heel mooi als een kind probeert om vervoegingen te maken!

De vervoegingen mogen best nog fout zijn; op dit moment is elke poging eigenlijk goed. Als een kind bijvoorbeeld
gekomt zegt, in plaats van
gekomen, of
ge-eet in plaats van
gegeten, dan is dat geen enkel probleem op deze leeftijd.

Verstaan

Wat ik ook opmerkelijk vond, is dat iedereen uw zoontje kan verstaan. Heel goed is dat! Bij kinderen van nog geen 3 is dat namelijk nog helemaal niet vanzelfsprekend, en zeker geen vereiste. (Wat niet wegneemt dat het voor hemzelf en voor de omgeving natuurlijk wel heel fijn is.)

Kortom: u hoeft zich helemaal geen zorgen te maken, en bij een logopedist heeft hij net zo weinig te zoeken als een pasgeboren baby. Het leren van een taal gaat nu eenmaal niet van de ene dag op de andere - dat heeft z'n tijd nodig.