Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
1 oktober 2010 door Elise de Bree
Het gehoor van mijn zoon is al meerdere malen getest, omdat we het gevoel hadden dat hij niet goed hoorde. Hij sprak ook veel later dan zijn zus.
Nu is hij 10 jaar en heeft hij veel problemen om het verschil te horen tussen de klanken UU, EU en UI, ondanks dat zijn gehoor volgens de KNO-arts volledig normaal is.
Zijn er nog andere testen om na te gaan wat het probleem is, buiten een gewone gehoortest?
Er zijn zeker nog (veel) meer tests dan alleen maar de recht-toe-recht-aan gehoortest, maar voor je die gaat inzetten moet je natuurlijk wel eerst weten wát je precies wilt testen. En of het überhaupt zinvol is om nog iets te testen. Dat leidt dan tot een aantal vragen, zoals:
Deze vragen kunt u voor uzelf beantwoorden, om alvast een indruk te krijgen in welke richting je zou kunnen denken.
Op basis van uw informatie lijkt het er niet op dat uw zoon gehoorproblemen heeft. Wel kan het zo zijn dat hij bijvoorbeeld moeite heeft met de (auditieve) verwerking van klanken. Dus dat hij ze wel waarneemt, maar dat er daarna, bij de verwerking in de hersens, iets niet helemaal goed gaat.
Dit kan zeker worden vastgesteld aan de hand van verschillende auditieve verwerkingstestjes. De laatste jaren zijn daarvoor zeer bruikbare tests beschikbaar gekomen, zie onder andere:
Het kan ook zijn dat uw zoon moeite heeft met het verwerken van spraak of talige informatie. In dat geval worden de klanken dus wel goed verwerkt (zie boven) maar is er een probleem met de verwerking van de bijbehorende boodschap.
Ook daar zijn tests voor beschikbaar (die dan vaak meer op het gebied van de – klinische – taalkunde liggen, maar die ook door logopedisten afgenomen kunnen worden). Een nadere behandeling van deze problematiek gaat het bestek van deze vraagbaak helaas te buiten.
Kortom: er zijn inderdaad nog allerlei andere tests beschikbaar dan de gewone gehoortest, maar dan zal eerst nagegaan moeten worden in welke hoek je moet gaan zoeken.
In Nederland hebben we daarvoor de zogenaamde 'molenspreekuren' die georganiseerd worden door audiologische centra. Tijdens zo'n spreekuur ziet een kind verschillende specialisten achter elkaar, zodat in korte tijd een beter beeld kan ontstaan. Voor meer informatie, zie: Wat doet een Audiologisch Centrum?
Of iets dergelijks ook bij u in België bestaat weet ik niet, maar dat kunt u even aan uw huisarts vragen.
Succes!
is taalkundige en gespecialiseerd in kindertaal. Op dit moment werkt ze als postdoc-onderzoeker aan de Universiteit van utrecht.