30 januari 2009 door Nanny Gortzak

Mijn melkproductie loopt terug en niets helpt. Wat nu? (7 wkn)

Mijn zoon is 7 weken oud en krijgt borstvoeding. Bij mijn twee dochters heb ik 4 maanden uitsluitend borstvoeding gegeven, waarna de melkproductie terugliep, hoeveel ik ook extra aanlegde en afkolfde tussendoor. Bij mijn zoon lijkt dit nu na nog niet eens 2 maanden al het geval te zijn.

Ik geef hem op schooldagen op redelijk vaste tijden, omdat dit organisatorisch niet meer anders kan. Rond etenstijd/slaaptijd krijgt hij sinds een paar weken een extra fles poedermelk, omdat ik het niet voor elkaar krijg om rond deze drukke tijd vaak aan te leggen. Daarom kolf ik 's avonds een keer extra af. 's Nachts drinkt mijn zoon om de 3 à 4 uur.

Het liefst wil ik alleen borstvoeding blijven geven. Waarom neemt mijn voeding niet toe, met al die extra kolfmomenten?

Antwoord

Het teruglopen van de melkproductie kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder zal ik vertellen wat er aan de hand zou kunnen zijn. Daarna geef ik u enkele suggesties om het probleem op te lossen.

Voeden op verzoek

Moeders die volledig op verzoek voeden, mérken soms niet eens dat hun voeding teruggelopen is, terwijl dat wel het geval is. De baby zal wel wat vaker willen drinken, maar omdat ze op vraag voeden en niet op de klok kijken, hebben deze moeders dat soms niet in de gaten. Na een paar dagen, als de baby weer in een ander patroon van voeden terecht komt, merken ze vaak dat er meer melk is. En eigenlijk is dit een heel natuurlijke om een dreigend melktekort aan te pakken.

Voeden op schema

Wanneer een moeder wat meer voedt met een schema in gedachten, loopt zij het risico de toenemende vraag van de baby niet op te merken, of er geen gehoor aan te geven. Het gevolg kan dan zijn dat de voeding terugloopt. Op zich is dat nog niet zo erg, als de moeder een aantal regeldagen inlast, bijvoorbeeld zoals werkende moeders doen die merken dat zij minder melk kolven op het werk.

Door in het weekend of in de vakantie weer extra veel aan te leggen, wordt de melkproductie weer flink opgehoogd. Soms kan dat moeilijk zijn, wanneer de melkproductie al flink gedaald was. Een baby reageert daarop door minder fanatiek te drinken, zodat de borsten minder goed geleegd worden.

Hormonen en bijvoeding

Een van de gevolgen van niet voeden op verzoek kan zijn dat de menstruele cyclus van de moeder al snel terugkeert, of gedeeltelijk op gang komt. Dan wordt ze misschien nog niet direct alweer ongesteld, maar er is al wel een hogere oestrogeen-spiegel merkbaar. Die verhoogde oestrogeen-spiegel kan ervoor zorgen dat de melkproductie inzakt. Als de moeder dan gaat bijvoeden (met vaste voeding, pap of poedermelk), zal de melkproductie natuurlijk laag blijven. Daardoor komt de cyclus nog meer op gang, wat een nog grotere invloed op de melkproductie kan hebben.

Bij sommige moeders komt dit hele proces van verhoogde oestrogenen en dalende melkproductie op gang door het slikken van de pil. Zeker als die twee soorten hormonen bevat, is de kans groot dat dit een negatieve invloed op de melkproductie heeft.

Wat kun je doen?

Als u toch weer volledig wilt borstvoeden, dan zou u kunnen proberen of het volgende werkt.

1. Begin zoveel mogelijk op vraag te voeden en geef daarbij minimaal twee borsten per keer. Vlak voor u van borst wisselt, past u borstcompressie toe, zodat de borsten nog net even wat extra geleegd worden op het moment dat uw zoon anders al gestopt zou zijn met drinken aan die borst. In principe zou dit moeten leiden tot een hogere productie. U vertelde dat voeden op vraag bij u lastig is vanwege de andere kinderen, maar ook daar is een oplossing voor (zie de volgende tip).

2. Overweeg het gebruik van een draagdoek. Dat is een uitkomst als je meerdere kinderen hebt en toch wilt voeden op verzoek. Zo kan de baby vaak aan de borst, zelfs rond de tijden dat de andere kinderen van en naar school moeten. Als u leert in een draagdoek te voeden, bent u veel flexibeler met de voedingstijden omdat u makkelijker overal kunt voeden. Bij VBN- of LLL-bijeenkomsten zie je altijd veel moeders met draagdoeken. Die kunnen u helpen bij het kiezen en gebruiken van een voor u geschikte doek. Er zijn ook talloze websites over draagdoeken (tik 'draagdoek' in Google en je hebt meteen al een half miljoen hits).

3. U kunt ervoor kiezen om ook op de momenten dat uw zoon een fles melk krijgt, eerst even snel aan te leggen. Zelfs al drinkt hij maar een paar minuutjes, dan heeft dit toch invloed op zijn totale melkinname per dag. En dat is weer gunstig voor het op peil brengen van de melkproductie. U kunt ervoor kiezen om tijdens het opbouwen de fles melk te sandwichen tussen twee borstvoedingen. Begin met voeden, dan flesvoeding, maar wel iets minder dan hij normaal krijgt in de fles, en als hij meer wil drinken, legt u hem weer aan de borst.

4. Overweeg het gebruik van kruiden die de melkproductie stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan borstvoedingsthee, of fenegriek. Een lactatiekundige kan u meer vertellen hierover.

5. Eventueel kunt u het verhogen van de melkproductie ondersteunen met medicijnen. Ook hiervoor kunt u het beste contact opnemen met een lactatiekundige, om na te gaan of dit een geschikte keuze voor u zou zijn. En zo ja, hoe u dan het beste te werk kunt gaan.

Veel succes gewenst!