Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
10 november 2006 door Nanny Gortzak
Mijn dochtertje van 10 maanden krijgt al vanaf haar geboorte borstvoeding. Sinds een aantal maanden weigert zij echter de fles met moedermelk als ik werken ben.
Ook weigert ze de borst nu ik ongesteld ben. Het kost me bloed zweet en tranen om de boel op gang te houden; zeker als de melk dan ook nog niet snel genoeg toeschiet.
Mijn man wil dat ik stop. Volgens hem zorgt mijn obsessie voor borstvoeding voor de problemen waar hij 's avonds tegenaan loopt als ik werk. Nachtdiensten gaan al helemaal niet, want ze krijst gerust 3 uur lang alles bij elkaar als ik er 's nachts niet ben. (Ze komt nog steeds 's nachts voor voeding).
Maar als ik stop, wat moet ze dan drinken? Zelfs nu ze deze week zo weinig drinkt, wil ze ook niets uit een tuitbeker of een gewone beker, en plast ze amper 300 cc op een dag. Ze wil ook geen moedermelk uit een bekertje, of als ik er pap van maak, en ze eet ook geen fruit (wel groente).
Afgelopen week is ze ziek geweest (oorontsteking, verkouden en hoge koorts), maar de voedingsproblemen bestonden daarvoor ook al.
Kunt u mij advies geven?
Zo te zien spelen er vier problemen:
1. uw dochter weigert fles, beker, pap en fruit;
2. uw dochter huilt 's nachts als u er niet bent;
3. uw melkproductie gaat achteruit door borstweigeren als u ongesteld bent;
4. uw man vindt door al deze problemen dat u moet stoppen met de borstvoeding.
Alles bij elkaar is dat nogal wat. Wat voor u het beste werkt, kunt u alleen zelf beslissen, maar ik zal u in ieder geval van voldoende informatie voorzien om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen.
Hieronder zal ik alle vier de problemen afzonderlijk bespreken.
Wanneer u niet werkt, dan zult u toch met uw dochter moeten werken aan het accepteren van uw eigen melk én ander voedsel.
U gaf aan dat uw dochter wel groenten eet. Voeg eens wat vers fruit aan de groenten toe, om te kijken of ze dat lust. Ook kan het aantrekkelijk zijn voor uw dochter om het fruit zélf te eten, in plaats van het gevoerd te krijgen met een lepeltje. Laat haar zelf met eetgerei spelen! Laat haar ook, bijvoorbeeld in bad, met een tuitbeker met water spelen. En kijk of ze stukjes brood lust die ze zelf in haar mond kan stoppen.
Kortom: maak eten en drinken leuk voor haar. Het zal ongetwijfeld een knoeiboel worden (in het begin), maar dat hoort erbij.
Uw dochter wil 's nachts drinken, en huilt dus als u er niet bent. Waarschijnlijk komt u al een heel eind als u voor u weggaat zoveel mogelijk voedt aan de borst. Dat zorgt voor een veilig, geborgen gevoel en een volle buik.
Vervolgens kunt u uw dochter leren om met een simpele inslaaproutine in slaap te vallen na de borst, zonder u erbij. Denk daarbij aan slaapliedjes, knuffels, en vertrouwde lakentjes.
In eerste instantie voert u de routine zelf uit, en daarna neemt uw man het over (als uw dochter eraan gewend is). Doe dit eerst op de dagen dat u thuis bent. Dan kunt u het zelf nog even overnemen als dat nodig is.
Als uw dochter honger heeft en nog niets anders accepteert van uw man, probeer dan of ze de groenten die ze nu al eet, wel accepteert. Als ze daardoor kalmer wordt, is ze ook beter in staat om weer in slaap te vallen met de hulp van uw man. Hoe groter de vorderingen van punt 1, hoe meer middelen uw man in handen heeft, waardoor het voor hem ook makkelijker wordt.
Wanneer de ongesteldheid voorbij is, kunt u de productie weer opbouwen door vaker aan te leggen. Sommige moeders hebben baat bij een calcium/magnesium-supplement.
Hoewel 'gebrekkige steun van de partner' beslist het moeilijkste van uw problemen is, zult u hier toch samen uit moeten zien te komen. Dat moet echt, want als u per direct zou stoppen met de borstvoeding, dan krijgt uw dochter te weinig te eten. Vraag hoe uw man er tegenover staat als uw dochter wel uit een fles of beker drinkt en wel fruit en pap zou lusten, zodat ze in de avond en nacht geen honger hoeft te hebben als hij voor haar zorgt.
Ik kan me ook indenken dat u allebei moe bent, omdat u 's avonds of 's nachts werkt, en uw partner dan wakker is voor uw dochter. Dat praat niet prettig, en vermoeide ouders zijn ook niet altijd even ontspannen en geduldig bij de verzorging van hun baby onder deze omstandigheden.
Kijk dus of er een mogelijkheid is om alle twee goed uitgerust over het probleem en een mogelijke aanpak te praten. Overweeg ook om een paar dagen vrij te nemen met z'n allen, of om tijdelijk hulp in te roepen van vrienden of familie tijdens uw avond of nachtdienst.
Ook is het misschien mogelijk om een aantal diensten te ruilen met een of meerdere collega's, zodat u nu even niet met dit probleem te kampen heeft. Als uw baby na een tijdje toch een slaaproutine heeft ontwikkeld zonder u nodig te hebben en ook wat makkelijk ander voedsel en drinken dan aan de borst accepteert, dan kunt u die diensten weer inhalen.
Veel succes gewenst!
is lactatiekundige IBCLC.