Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
10 oktober 2003 door Nanny Gortzak
Mijn zoontje is nu 2 weken oud; het is een stevige 8 ponder. Vanaf dag 1 dronk hij met volle teugen in 10 minuten een borst leeg en viel dan voldaan in slaap. Nu drinkt hij om de 4 uur 5 minuten aan een borst en valt dan in slaap.
Mijn vraag: is 5 minuten drinken lang genoeg om ook de achtermelk te krijgen? Ik probeer hem wel wakker te maken en de andere borst aan te bieden, maar hij weigert deze. Hij heeft genoeg natte luiers en maakt een tevreden indruk.
Als deze 5 minuten stevig drinken genoeg is, moet ik dan na 4 uur de andere borst aanbieden? (Elke borst wordt dan om de 8 uur 'geleegd'.)
U vraagt zich af of uw zoon wel voldoende drinkt, en of hij wel voldoende achtermelk binnenkrijgt. In principe geldt bij dit soort vragen altijd de volgende stelregel:
Sommige baby's kunnen inderdaad in korte tijd een flinke sloot melk wegdrinken. Meestal gaat dit samen met een goede melkproductie bij de moeder.
Veel moeders maken zich echter zorgen over de verdeling van de (dorstlessende) voormelk en de (vette en dus voedzame) achtermelk die daarna komt. "Krijgt een kort-drinkende baby wel voldoende achtermelk binnen?" is dan de vraag.
Nogmaals: zolang een baby goed in gewicht aankomt en tevreden is, hoeft u zich geen zorgen te maken. Maar als de baby toch niet goed aankomt, dan is het raadzaam om ervoor te zorgen dat hij zoveel mogelijk achtermelk drinkt. Hieronder volgen daarvoor een aantal tips.
Zo geef je een baby meer achtermelk:
Het is overigens goed om te weten dat zodra de melk toeschiet, er al vettere melk naar voren komt.
Voormelk is eigenlijk melk die al wat langer in de borst zit: hoe langer de melk in de borst aanwezig is, hoe meer vet uit de melk weer in het borstweefsel wordt opgenomen.
Met het toeschieten komt er nieuwe, vette melk in de borst, die zich vermengt met de aanwezige melk.
Alleen als moeders veel melk hebben en als bovendien de baby erg veel tijd laat zitten tussen twee voedingen, zal er een probleem kunnen ontstaan.
Als dat zo is, zal de baby minder goed groeien, terwijl hij wel veel plast. Ook zullen de vieze luiers dan vaak veel, soms groene ontlasting geven en meestal heeft de baby dan last van krampjes.
Maar de algemene stelregel blijft: een tevreden baby die goed groeit, krijgt in de tijd dat hij zelf aan de borst wil zijn, alles wat hij nodig heeft.
is lactatiekundige IBCLC.