Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
11 september 2009 door Nanny Gortzak
Mijn dochter is nu bijna 4 maanden. Ik geef borstvoeding en dat wil ik het eerste jaar ook zo houden. Aangezien ik 3 weken geleden ben gaan werken, ben ik genoodzaakt om te kolven.
De eerste week ging het heel goed. Bij iedere kolfbeurt had ik ongeveer 100 cc. Maar nu is dat flink afgenomen. Per keer heb ik nog geen 60 cc.
Ik probeer nu vier maal te kolven in plaats van drie maal, maar dat heeft ook niet veel effect. De eerste kolfsessie krijg ik de meeste melk, zo rond 10.00 uur, maar daarna neemt het steeds verder af. Daardoor is het lastig om een reserve op te bouwen voor de volgende dag.
De masseertrucjes en foto heb ik al geprobeerd. 's Morgens kolven heeft ook niet veel zin omdat ze soms een paar uur per nacht aan de borst ligt. Dan zijn mijn borsten leeg. Ik probeer 's avonds om 23.00 uur te kolven, dan komt er ook niet veel uit.
Ik heb het idee dat als mijn dochter borstvoeding krijgt, dat ze niet te kort komt. Ze groeit goed. Is bijna 6 kilo.
Daarnaast heb ik ook last van mijn tepels. Ze worden dik en rood van het kolven. Ik smeer moedermelk en af en toe Bepanten.
De nachtvoedingen probeer ik af te bouwen door haar het speentje te geven. Dit accepteert ze niet. Ik leg haar kort aan de borst en dan probeer ik haar met de speen weer in slaap te wiegen. De ene keer lukt het beter dan de andere keer.
Mijn vragen:
- Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik op mijn werk voldoende kan kolven?
- Hoe kan ik de tepels behandelen?
- Hoe kan ik de nachtvoedingen afbouwen, zodat ze 's nachts door kan slapen?
Samenvattend: u wilt de melkproductie op peil houden, zodat u voldoende kunt kolven. Uw tepels hebben te leiden van het kolven en u probeert de nachtvoeding af te bouwen.
Al uw problemen kunnen met elkaar te maken hebben. Namelijk: het niet optimaal verlopen van het kolven.
U vertelde dat de melkproductie is gedaald tijdens het kolven. In verband met de problemen die het kolven voor uw tepels oplevert, is het in ieder geval belangrijk om na te gaan of u de juiste maat kolfschelp heeft.
Het rood en dik worden van de tepels kan wijzen op:
Er wordt extra vocht aangevoerd naar de tepels, die opzwellen. Als gevolg daarvan komt er meer druk te staan op de melkkanalen, die daardoor min of meer dichtgedrukt worden. De melkstroom dan neemt af, de borsten kunnen niet meer goed leeggekolfd worden, en uiteindelijk leidt dat tot een verminderde productie.
Ook kan door een onprettig gevoel in de tepels de toeschietreflex verminderen, wat op den duur ook weer een lagere productie tot gevolg heeft.
U wilt de nachtvoedingen afbouwen. Op de leeftijd van uw dochter is het echter nog heel normaal dat een baby nog een of enkele keren per nacht wakker wordt om te drinken. Uw dochter is niet tevreden met een speentje. Het in slaap wiegen kost eveneens tijd. Door de nachtvoedingen zakelijk te houden, niet te praten, niet te spelen, het licht gedempt te houden (of zelfs in het donker te voeden), leert uw dochter wel dat de nacht is om te slapen. Maar tegelijkertijd voorziet u wel in haar behoefte aan drinken en lichamelijk contact.
U kunt proberen of uw dochter minder behoefte aan nachtvoedingen heeft door te proberen extra aan te leggen op de dag, bijvoorbeeld voor u gaat werken, en direct na uw werk. Als u zo twee of drie keer meer kunt aanleggen, bestaat de kans dat zij zodoende meer aan haar behoefte aan melk kan voldoen en daardoor minder behoefte heeft aan drinken in de nacht.
Nog een of twee keer voeden in de nacht kan meehelpen de productie overdag voor het kolven te verbeteren. Hoe meer melk er gevraagd wordt, hoe meer melk de borsten zullen aanmaken!
Veel moeders merken dat in de loop van de dag de kolfproductie afneemt, en later in de week ook. Door in het weekend volop te voeden en eventueel wat extra te kolven, bouwt u een klein voorraadje op voor de komende week en wordt de melkproductie weer iets opgebouwd.
Zelfs als de opbrengst niet groot is, is extra kolven toch goed: vaak zijn de kleine beetjes melk van zulke sessies wel heel vet. En u zult nog verbaasd zijn hoe veel van deze kleine beetjes bij elkaar toch net de hoeveelheid melk kunnen opleveren die u anders te kort zou komen.
is lactatiekundige IBCLC.