Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
22 februari 2008 door Sanderijn van der Doef
Ik ben een gescheiden moeder met een zoon van 9 jaar. Een paar dagen geleden vertelde hij mij het volgende. "Als mijn piemel stijf is en ik doe het velletje op en neer, dan krijg ik na een poosje een fijn gevoel in mijn buik." Hij had dit van oudere jongens op het speelveld gehoord.
Eigenlijk schrok ik hiervan maar na wat voorzichtig doorvragen bleek dat er geen sperma komt. Wel maakte hij met zijn hand de beweging zoals een jongen zich aftrekt.
Hier is het eigenlijk bij gebleven omdat ik het volgende niet goed begrijp. Dat fijne gevoel, is dat omdat hij wat met zijn piemel speelt, of is het een orgasme?
Hij doet dit meerdere keren per dag. Is dit niet schadelijk omdat alles nog niet werkt zoals het eigenlijk normaal gaat als een jongen zichzelf masturbeert? En is 9 jaar dan niet erg jong, of komt dit wel meer voor?
Kunt u mij zeggen wat ik nu het beste doen, want ik wil er nog wel over praten omdat hij misschien nog met vragen zit.
Allereerst een compliment voor u, als moeder, dat u zo rustig en begripvol reageert. En wat ook belangrijk is: het feit dat uw zoon zoiets intiems zomaar aan u vertelt, betekent dat jullie relatie goed is en dat hij zich volkomen veilig voelt om zijn moeder dit soort dingen te vertellen. Heel positief is dat!
Maar nu het antwoord op uw vragen.
Wat hij precies voelt, en of er al dan niet sprake is van een orgasme, kan ik vanaf deze afstand helaas niet zeggen. Maar wat hij met zijn piemel doet is wel gewoon masturberen. Op deze leeftijd komt dat vaker voor. De meeste jongens beginnen rond hun 11e à 12e jaar te masturberen, maar het kan ook eerder (of later) zijn.
Het masturberen op zich – dus zonder orgasme – geeft al een lekker gevoel. Dat zou het gevoel kunnen zijn waar uw zoon het over had. Maar het is niet ondenkbaar dat hij ook een orgasme krijgt. Dat kan.
Op basis van datgene wat ouders en opvoeders erover vertellen, maar ook door onderzoek onder jongvolwassenen, weten we dat kinderen van jonger dan 12 jaar een orgasme kunnen krijgen. Bedenk daarbij dat een orgasme in essentie het ritmisch samentrekken van de bekkenbodemspieren is (met het bijbehorende lekkere gevoel). Er hoeft dus niet per se sprake te zijn van een zaadlozing.
Over eventuele schadelijkheid hoeft u zich beslist geen zorgen te maken. Masturberen – met of zonder orgasme, met of zonder zaadlozing, oud of jong – is niet slecht voor de gezondheid. Noch geestelijk, noch lichamelijk. Zelfs niet als het meerdere keren per dag gebeurt, zoals uw zoon u vertelde.
Het wordt pas zorgelijk als het masturberen het dagelijks functioneren in de weg gaat staan. Dus als uw zoon niet meer toe zou komen aan andere dingen waar 9-jarige jongens normaal mee bezig zijn, zoals computeren, buiten spelen, huiswerk maken, met vriendjes spelen, etc.
Komt hij daar inderdaad niet meer aan toe, dan betekent dat dat hij geen andere oplossing weet om zich lekker te voelen dan masturberen. En dat zou niet goed zijn voor een kind van zijn leeftijd. Maar zolang hij zich verder nog gewoon gedraagt als een jongen van 9 jaar, zou ik niet weten waarover u zich zorgen zou moeten maken.
Het is een goed idee dat u van plan bent om nog eens verder met hem te praten. En dan niet speciaal over masturberen maar meer over seksualiteit in het algemeen. Hij is hier blijkbaar al mee bezig (of hoort van vriendjes al het een en ander) en daar moet je altijd op aansluiten.
9 Jaar is een prima leeftijd om over seksualiteit te praten. Een goed boek ter ondersteuning kan dan handig zijn. Uitgeverij Ploegsma heeft uitstekende titels beschikbaar:
Het feit dat hij zo makkelijk zijn intieme gevoelens met u kan delen, betekent dat hij openstaat om erover door te praten. Grijp die kans, zou ik zeggen!
is als psychologe en seksuologe gespecialiseerd in de seksuele ontwikkeling van kinderen. Ze werkte eerder bij de Rutgers Stichting en het NIGZ en werkt nu sinds kort bij de World Population Foundation. Zij heeft ook een eigen praktijk. Daarnaast is zij ook op andere fronten actief. Onder andere: als auteur van boeken en lesmappen, als adviseur voor tv-programma's, etc.