Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

4 oktober 2002 door Diederik Bosman

Is krentenbaard gevaarlijk bij zwangerschap?

Bij de kinderen op school heerst krentenbaard. Ik weet dat dit besmettelijk is. Nu ben ik in verwachting; is het schadelijk voor mijn ongeboren kindje?

Antwoord

We krijgen de laatste tijd veel vragen over Krentenbaard (ook wel Kinderzeer genoemd). Dat is niet verwonderlijk, aangezien Krentenbaard extra actief is in het voorjaar en het najaar. We hebben er al eerder aandacht aan besteed, maar gezien de enorme belangstelling doen we dat deze week weer. Het antwoord op deze specifieke vraag kan overigens kort zijn: Krentenbaard is in principe niet gevaarlijk voor de ongeboren vrucht.

Bacteriële infectie

De officiële naam voor Krentenbaard is Impetigo Vulgaris of Impetigo Contagiosa. Het is een huid-infectie die veroorzaakt wordt door de bacterie Staphylococcus aureus, of door de bacterie Streptococcus pyogenes.

De huid-infectie treedt voornamelijk op bij kinderen van 5 tot 7 jaar, met pieken in het voorjaar en najaar. Het is een zeer besmettelijke infectie en geeft dus vaak een kleine epidemie binnen gezinnen, scholen of andere plaatsen waar meerdere mensen dicht op elkaar zitten.

Theoretisch kan het dus ook in het zwembad opgelopen worden, maar of dat in de praktijk ook werkelijk gebeurt is niet systematisch onderzocht. Het kan ook bij volwassenen optreden.

Hoe ziet het eruit?

Krentenbaard (Impetigo)

De infectie heeft een voorkeur voor het gezicht, en dan vooral het gebied rond de mond en de neus. Maar ook op andere plaatsen kan het de kop opsteken (al heet het dan geen krentenbaard meer).

Het begint met kleine blaasjes, die al snel kapot gaan en gele korsten achterlaten. De blaasjes vloeien vaak samen.

Genezing

Krentenbaard kan vaak spontaan (vanzelf) genezen, zonder littekenvorming, binnen 2 tot 3 weken. Er kan echter ook behandeld worden.

Een eventuele behandeling bestaat uit lokaal aangebrachte zalf (dat wil zeggen: aangebracht op de huidafwijking), al of niet gecombineerd met antibiotica. Met name als het om meerdere delen van het lichaam gaat, is het verstandig om antibiotica te slikken.

Als iemand al andere huidafwijkingen heeft, zoals eczeem, kan het beloop langdurig zijn. Zelden geeft het complicaties.

Zwangerschap

Krentenbaard tijdens de zwangerschap is in principe niet gevaarlijk voor het ongeboren kind, maar het kan wel infectiegevaar opleveren bij de bevalling (als de moeder de infectie heeft). Heel duidelijk is deze relatie echter niet.

Lees ook: