Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

7 september 2007 door Nanny Gortzak

Is het bezwaarlijk als de linker borst veel meer melk produceert dan de rechter? (4 mnd)

Ik geef borstvoeding aan mijn 4 maanden oude zoontje. De voeding verloopt zonder problemen. Hij drinkt vijf maal per etmaal en slaapt de nacht goed door.

Nu merk ik dat de laatste weken de melkproductie in mijn linkerborst veel groter is dan in mijn rechterborst. Mijn linkerborst is ook vaak veel groter dan rechts. Vooral in de ochtend staat links echt op springen, terwijl er rechts veel minder op spanning staat.

Aangezien ik 's morgens vaak één borst afkolf en de andere gebruik om mijn zoontje te voeden, merk ik dat mijn productie links ongeveer twee keer zo veel is als de productie rechts.

Mijn vragen: is dit gebruikelijk? Kan het voor problemen gaan zorgen? En zo ja, hoe is het te verhelpen?

Antwoord

Het antwoord op uw vragen luidt als volgt:

  • het is normaal dat er verschillen zijn tussen de ene borst en de andere;
  • dat hoeft geen problemen te geven;
  • als je er last van hebt, is er soms wel wat aan te doen.

Hieronder zal ik dit verder uitleggen.

Allerlei verschillen

De linker en de rechter borst zien er nooit precies hetzelfde uit. Ze kunnen verschillend van grootte zijn, ze kunnen een verschillende vorm hebben, de plaats en de grootte van de tepel en de tepelhof kunnen verschillen, de ene tepel kan wat meer uitsteken en de andere wat meer ingetrokken zijn, enzovoorts.

Borsten kunnen echter ook verschillen 'aan de binnenkant'. Er kan bijvoorbeeld een verschil in aanleg van het klierweefsel zijn. En natuurlijk kunnen er ook verschillen zijn als gevolg van letsel, ontstekingen, operaties, etc.

Al dat soort verschillen kunnen ervoor zorgen dat de ene borst meer melk produceert dan de andere. Veel vrouwen zullen dat herkennen.

Voorkeur

Daarnaast kan een baby een voorkeur hebben voor een bepaalde borst. Bijvoorbeeld:

  • omdat de ene borst anders aanvoelt dan de andere;
  • omdat de ene borst op een andere manier melk geeft dan de andere;
  • omdat de ene borst meer melk geeft dan de andere;
  • omdat de houding bij de ene borst prettiger is dan bij de andere.

Combinaties van dit soort factoren zijn natuurlijk ook mogelijk.

Wat doe je eraan?

Aan de natuurlijke variatie tussen de linker en de rechter borst valt niets te doen. Borsten zijn nu eenmaal gebouwd zoals ze gebouwd zijn. Bovendien hoeft het ook helemaal niet tot problemen te leiden als de ene borst meer (of zelfs véél meer) melk produceert dan de andere. Het enige wat u waarschijnlijk zult merken, is dat de grootte van de linker en de rechter borst kan verschillen. Maar na de borstvoedingsperiode trekt dat vanzelf weer bij.

Mocht u er toch iets aan willen doen (omdat u er last van heeft), dan heeft u de volgende mogelijkheden.

1. U kunt kijken of een en ander te maken heeft met de houding van uw baby. Misschien wil hij langer aan de minder favoriete borst drinken als hij een andere houding heeft. Denk daarbij aan de rugby-houding, liggend voeden, etc.

2. U kunt de minder producerende borst een tijdje als eerste aanbieden, én hem aanbieden als tussendoortje (bij troost). In uw geval heeft rechts dan voorrang.

3. U kunt borstcompressie toepassen om uw zoon langer aan uw rechter borst te laten drinken. Bij borstcompressie oefent u druk uit op de borst door uw hand om de borst te leggen en de borst in te drukken.

Succes ermee!

Lees ook: