Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
18 oktober 2002 door Diederik Bosman
Onze dochter (2 jaar) heeft in 6 maanden al vijf maal haar elleboog uit de kom gehad: het zogenaamde zondagsarmpje. Ik vraag me af wat eraan te doen is om het kapsel, de spieren en de gewrichten zodanig te versterken dat dit in de toekomst voorkomen kan worden. Het gebeurt eigenlijk bij 'niets bijzonders'.
Het uit de kom raken van de elleboog ontstaat bij het optillen of trekken aan de arm van het kind, waarbij de arm tevens een beetje wordt gedraaid. In medische termen heet dit: subluxatie van het radiuskopje. De term 'zondags-armpje' heeft betrekking op het feit dat er op zondagochtend vaak een beetje gestoeid wordt in bed.
Wat er gebeurt, is dat een van de twee beenderen van de onderarm uit het gewricht wordt gedraaid. Bij kinderen tussen de 2 en 6 jaar komt dit vaak voor, omdat zij nog veel aan hun armen worden opgetild.
Nadat de elleboog eenmaal uit de kom is geweest, kan het probleem vervolgens sneller en gemakkelijker opnieuw ontstaan (doordat er rond het gewricht het een en ander uitgerekt is).
De behandeling bestaat uit het terugzetten van het bot in de kom. Daarna moet het gewricht zoveel mogelijk met rust worden gelaten. Dat wil zeggen: datgene vermijden waardoor het ontstaan is.
Een echte – verantwoorde – behandeling waardoor de kapsels en de gewrichten sterker worden, bestaat er helaas niet voor deze leeftijd.
is werkzaam als kinderarts en opleider in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam).