Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
16 mei 2002 door Diederik Bosman
Mijn dochter van 15 maanden heeft Gardia lambia [bedoeld is: de parasiet Giardia Lamblia - red.] en diarree. Mijn dochter van 4 heeft het ook, maar zonder de symptomen. Beiden krijgen Fagyl en mogen niet naar de opvang. Andere kinderen in de kinderopvang hebben het ook.
Hoe kunnen we voorkomen dat er andere kinderen (terug) besmet worden? En wat gebeurt er als één ouder zijn kind niet test, terwijl het kind de parasiet wel draagt maar zonder de symptomen?
Het antwoord op uw vragen luidt als volgt:
Giardia Lamblia is wereldwijd de meest voorkomende parasiet; hij is zeer besmettelijk. Besmetting met slechts enkele giardia cysten is voldoende om de infectie te krijgen. Ter vergelijking: voor bepaalde bacteriële infecties zijn maar liefst 10.000 tot 1.000.000 exemplaren nodig.
De besmetting loopt via de zogenaamde fecaal-orale route: voedsel, water, zwembaden of direct persoonlijk contact.
Lang niet elke infectie geeft veel klachten. Het kan dus zeer goed zijn dat iemand drager is zonder er iets van te merken. Uiteraard kan zo'n persoon wel mensen besmetten.
Voorkomen is dus moeilijk, maar goede hygiëne helpt. (Waarmee overigens niet gezegd is dat personen met een infectie onhygiënisch zijn.)
Met uw laatste vraag legt u precies de vinger op de zere plek: het louter thuishouden van kinderen met symptomen is geen waarborg voor het voorkomen van een infectie.
Tot slot: een Giardia Lamblia infectie kan lastig zijn (vanwege buikpijn en/of diarree) maar is niet gevaarlijk.
is werkzaam als kinderarts en opleider in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam).