Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
27 juni 2003 door Nanny Gortzak
Mijn zoontje van 5½ maanden sliep tot drie weken geleden eigenlijk best goed door (van 23 uur tot 5 à 6 uur). Nu wil hij echter opeens twee nachtvoedingen (om 3 uur en om 5 uur). Ik word zo ongelooflijk moe van al die gebroken nachten.
De laatste voeding kolf ik tegenwoordig af en meng ik nu met rijstebloem, maar dat helpt niet.
Vrienden zeggen me dat ik met borstvoeding moet stoppen omdat volgens hen "fles"-kinderen veel beter doorslapen dan "borst"-kinderen. Dat doe ik liever nog niet. Zijn er andere tips?
Juist in dit geval, waarbij de truc met de rijstebloem niet werkt, zal een fles met poedermelk ook niet helpen om uw kind te laten doorslapen. Ik zal dat straks uitleggen. Een tovermiddel om van die nachtvoedingen af te komen bestaat helaas niet, maar er zijn wel mogelijkheden om het probleem draaglijker te maken.
Gedurende de eerste weken na de bevalling horen nachtvoedingen bij de normale gang van zaken. Na verloop van tijd krijgen baby's een duidelijker dag/nacht-ritme.
In hoeverre zo'n duidelijker dag/nacht-ritme ook betekent dat er geen nachtvoedingen meer gevraagd worden, valt niet te voorspellen. Dat is voor elk kind anders. Sommige baby's vragen na zes weken al geen voeding meer tussen pakweg 12 uur 's nachts en 6 uur 's ochtends. Voor andere baby's geldt dat vier uurtjes slaap achter elkaar, ergens in de nacht, al lang is. En sommige baby's hebben soms wel en soms niet een nachtvoeding nodig.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom kinderen opeens weer voeding in de nacht willen hebben.
Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een snelle ontwikkeling, waardoor de baby 's nachts wakker wordt en de veiligheid van zijn moeder door middel van een voeding bevestigd wil zien. Het kan dan gaan om: ineens kunnen zitten of kruipen, lopen, het doorkomen van tanden en kiezen, het beginnen met vast voedsel, etc. (Als dat laatste het geval is, houd dan in de gaten of de baby het voedsel wel goed verdraagt. Soms kan het een oplossing zijn het vaste hapje eerder op de dag te geven.)
Ook een druk schema van de ouders, vakantie, of veel bezoek (in en buitenshuis) kunnen het gebruikelijke ritme van de baby verstoren.
En tenslotte: een verkoudheid of andere ziekte kan heel wat nachtrust kosten.
U vraagt zich af of er iets aan die nachtvoedingen te doen valt. Eigenlijk is hier geen goed antwoord op te geven. Uw experiment om rijstebloem door de laatste voeding te doen was op zich goed, maar helaas hielp het niet. Dat kan betekenen dat uw zoon meer behoefte heeft aan het contact dan aan de voeding op zich (wat overigens niet minder belangrijk is voor zo'n kleintje!).
Dat het zwaarder maken van de voeding niet helpt, geeft ook al aan dat het stoppen van borstvoeding en het overgaan op kunstmatige zuigelingenvoeding geen garantie is voor het doorslapen van uw zoon. Er zijn talloze borstgevoede kinderen die de hele nacht doorslapen, en omgekeerd zijn er talloze flesgevoede kinderen die jarenlang elke nacht wakker worden.
Maar wat dan? Als een echte oplossing niet voor handen is, rest u niets anders dan het een beetje draaglijk proberen te maken.
Uit eigen ervaring en uit gesprekken met heel veel andere moeders blijkt dat een periode waarin een baby vaker dan normaal 's nachts wakker wordt, het beste doorstaan wordt op de volgende manieren.
Overigens lijkt het wel of sommige baby's kunnen lezen. Veel moeders die op een forum of e-mail lijst actief zijn, ontdekken namelijk dat hun baby na het mailen van hun klacht ineens beter slaapt.
Ik wens u veel sterkte!
is lactatiekundige IBCLC.