9 augustus 2002 door Diederik Bosman

Heel vaak blaasontsteking - wat te doen? (7 jr)

Mijn dochter van 7 jaar heeft al enkele jaren met grote regelmaat (aanzienlijk meer dan drie keer per jaar) blaasontstekingen. Ze krijg elke keer een antibioticum voorgeschreven. Eén maal is de urine in het laboratorium nagekeken op de soort bacterie.

Mijn vraag is of het niet verstandig zou zijn om verder onderzoek te laten doen naar de oorzaak van deze veelvuldige blaasontstekingen. Kan er schade optreden aan haar organen of urinewegen door deze ontstekingen? En is het niet slecht als ze zo vaak antibioticum krijgt?

Antwoord

Om te beginnen is het belangrijk om er heel zeker van te zijn dat er inderdaad sprake is van een urineweg-infectie. De enige echt betrouwbare manier om hierachter te komen is het afnemen van een urine-kweek, waarin dan ook bacteriën moeten groeien. Indien dat bij herhaling daadwerkelijk het geval is, moet er een behandeling met antibiotica volgen én – bij herhaalde infecties – verder onderzoek.

Ook is het zeer belangrijk om te onderzoeken of de bacterie weg is uit de urine als de behandeling met antibiotica is afgerond.

Het aanvullende onderzoek dat verricht moet worden, bestaat uit het maken van een echo van de nieren en de blaas, plus een zogenaamd mictiecystogram (blaasfoto). Deze onderzoeken moeten echt beide plaatsvinden.

De reden om het aanvullende onderzoek te doen bij kinderen met steeds terugkerende urineweg-infecties, is dat er bij dergelijke kinderen soms sprake is van een aanlegstoornis van de urinewegen. Er kunnen bijvoorbeeld vernauwingen aanwezig zijn, wat met de echo goed te zien is. Ook kan er bij het samentrekken van de blaas urine terugstromen vanuit de blaas naar de nier (de zogenaamde vesicourethrale reflux). Voor dat laatste is het mictiecystogram nodig.

Als er afwijkingen worden gevonden, moet er iets aan worden gedaan door middel van een operatie. Gebeurt dit niet, dan kan er schade aan de nier ontstaan.

Het gebruiken van veel antibiotica is op zich niet schadelijk, maar het is misschien wel verstandig om na het onderzoek preventief antibiotica te gebruiken (in overleg met de arts) om nieuwe infecties te voorkomen.