Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
20 december 2002 door Diederik Bosman
Mijn oudste zoon van bijna 4 jaar heeft zojuist de waterpokken gehad. Het begon een maand geleden, rond 23 november. Nadat hij in bad was geweest, zijn de korstje eraf geweekt. Hij heeft nu allemaal plekjes in zijn gezicht. Daarnaast één op zijn borst en een paar op zijn rug. Ik weet niet zeker of hij heeft gekrabd.
Mijn vraag: zijn dat nou blijvende littekens, of trekken die plekjes na verloop van tijd weer wat bij?
Als er geen sprake was van ontstekingen door krabben, zullen er waarschijnlijk geen littekens achterblijven. Hieronder lopen we even
het hele waterpokken-proces door.
Waterpokken worden veroorzaakt door het varicella-zoster-virus, of kortweg het waterpokken-virus. Dit virus is zeer besmettelijk. Het begint zijn werk al een paar dagen vóór het eerste optreden van de huid-afwijkingen en blijft actief tot het indrogen van de blaasjes of het afvallen van de korstjes. De duur van dit proces verschilt sterk van geval tot geval, maar kan soms vrij veel tijd in beslag nemen (tot 2 à 3 weken).
Het optreden van de huid-afwijkingen is meestal hetzelfde in alle gevallen. Het begint met rode vlekjes, die dan snel in papels overgaan [papillen, oftewel kleine vaste knobbeltjes - red.] en vervolgens in blaasjes.
De blaasjes zijn erg kwetsbaar. Als ze kapot gaan, ontstaat er een korst, die na enige tijd indroogt en vervolgens afvalt.
Het aantal blaasjes kan zeer sterk wisselen, variërend van een paar tot zeer veel over het hele lichaam.
Vaak jeuken deze blaasjes en korstjes zo, dat kinderen veel gaan krabben, waardoor deze plekken (nogmaals) geïnfecteerd kunnen raken. Hierbij kunnen dan inderdaad littekens ontstaan. Bij kinderen gebeurt dat echter niet veel.
Dat er nog rode plekjes achterblijven na het afvallen van de korstjes, gebeurt wel vaker. Als er géén sprake was van een tweede infectie (door veel krabben) zijn die plekjes doorgaans onschuldig. Meestal verdwijnen ze in de loop van een paar weken.
is werkzaam als kinderarts en opleider in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam).