Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

20 februari 2009 door Nanny Gortzak

Borstvoedingsproblemen in de eerste 1 à 2 weken

Ik geef nu 1½ week borstvoeding. De eerste week wou de baby niet drinken aan de borst dus heeft hij afgekolfde melk gehad via vingervoeden en via een flesje. Afgelopen week wou hij ineens wel aan de borst drinken maar na 45 minuten valt hij in slaap. Als je hem in bed legt, wordt hij wakker en gaat hij huilen.

Kan het zijn dat hij te weinig uit de borst binnen krijgt? Ik geef hem vaak nog via de fles wat afgekolfde melk bij en dat drinkt hij gewoon op.

Zijn tongriem is ook al ingeknipt om te kijken of het probleem hieraan ligt.

Antwoord

Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw zoon! Ik zal beginnen met een korte samenvatting van wat je in het algemeen kunt verwachten bij een pasgeboren baby. Daaruit volgen meteen al een paar antwoorden, bijvoorbeeld hoe het komt dat uw baby gaat huilen als u hem weglegt (en wat daaraan te doen valt). Daarna ga ik dieper in op de problemen die u heeft met het voeden.

De eerste 24 uur

De eerste dag na de geboorte is een gezonde, op tijd geboren baby zo'n 15 tot 20 keer wakker (als er geen pijnmedicatie is gebruikt bij de bevalling). In de tijd dat hij wakker is, kan de baby het beste aan de borst gelegd worden. Vaak drinkt hij dan een paar minuten, waarbij hij per keer ongeveer een theelepel colostrum (de eerste moedermelk) binnenkrijgt. Als de baby nog wakker is kun je ook nog een tweede borst, dus een tweede theelepel, geven maar dat hoeft niet per se bij iedere voeding.

Twintig keer 1 à 2 theelepels is een behoorlijke hoeveelheid colostrum in deze eerste 24 uur, precies wat nodig is. Het is dan ook het beste dit proces niet te verstoren door te proberen de baby langer te laten slapen (inbakeren) of een speen te geven.

Dus: ga mee met het ritme van de baby. Zelfs al wordt hij regelmatig na kleine slaapjes weer wakker, ergens zit meestal toch een langere periode van slaap. Dat is een goed moment voor de ouders om zelf ook even flink te slapen. De komende uren zal de baby tenslotte weer vele malen wakker worden om wat te drinken.

Tweede dag

De tweede of derde dag begint de hoeveelheid melk meestal al wat toe te nemen. Nog steeds zal de baby, die nog maar een erg kleine maag heeft, heel vaak willen drinken. Ook nu weer kan een moeder het beste de borst aanbieden zodra de baby wakker is. Dat kan nog steeds heel erg vaak zijn.

Op deze manier krijgt de baby precies wat hij nodig heeft en de borstvoeding wordt goed gestimuleerd. Ook nu zullen er een paar langere stukken slaap zijn, die de ouders het beste kunnen benutten om zelf ook wat te rusten.

De eerste weken

De eerste weken is het normaal dat een baby vaak wil drinken; soms één borst, soms beide borsten, en soms gaat de baby 'clusteren'. Dat laatste wil zeggen: telkens een paar slokjes, een beetje slaap, en dan weer verder drinken. Bij clustervoeden slaapt de baby niet echt diep en drinkt hij ook niet flink door, wat je ook probeert.

Het waak/slaap-ritme zal zich in deze eerste weken verder gaan ontwikkelen. Belangrijk om te weten is dat de meeste baby's in deze periode maar heel licht slapen als ze net in slaap zijn gevallen, waardoor ze makkelijk weer wakker worden. Je bent dan na een lange voeding blij dat de baby eindelijk slaapt, je legt hem weg, en dan wordt hij weer wakker!

De oplossing voor deze lastige fase – die ongeveer 2 maanden duurt – is dat je nog even lekker met je baby blijft zitten tot hij in de diepe-slaapfase is. Dan is het vaak wél mogelijk om hem weg te leggen. Je kunt de diepe-slaapfase herkennen doordat alle ledematen echt helemaal slap zijn en de ogen niet meer bewegen. Ook zijn er zelfs geen kleine zuigbewegingen meer.

Probleem met voeden

In het nog maar korte leven van uw zoon is er al heel wat gebeurd. Zijn tongriem is geknipt en hij moet op verschillende manieren leren drinken: aan de borst, met vingervoeden en uit een fles. Dat is bij elkaar een hoop leerwerk en misschien is dat een probleem voor hem. Het lijkt erop dat er wel een probleem met voeden is, want de voeding duurt lang.

Om erachter te komen wat er nu precies aan de hand is, is er eigenlijk een observatie van het voeden nodig. Namen en adressen van lactatiekundigen vindt u als volgt:

Het viel me overigens op dat u niets zei over het gewicht van uw zoon. Komt hij niet aan, of is hij (te) sterk afgevallen? En doen uw tepels misschien zeer? Dat zijn altijd belangrijke gegevens in dit soort gevallen.

Wat kun je doen?

Los van een eventuele observatie door een lactatiekundige kunt u in ieder geval proberen of uw zoon wat actiever aan de borst wil drinken:

  • Goed aanleggen - De baby moet de tepel ver in de mond nemen, waarbij meer tepel en tepelhof aan de kant van de kin in de borst genomen wordt, dan de kant waar de neus zit.

Denk aan het eten van een sandwich: als u die tegenover uw neus houdt, dan moet u uw hoofd ietsje omhoog doen. Daarbij gaat het hoofd wat naar achteren en de mond zal makkelijk wijd open gaan. Door de baby zo aan te leggen dat zijn neus tegenover de tepel ligt, zal hetzelfde gebeuren.

  • Positie - Eventueel kunt u de baby voorzichtig nog wat verder naar beneden (richting zijn voeten) schuiven. Let dan goed op wat u voelt of ziet. Wordt het drinken actiever? Neemt hij grotere slokken? Dan is dat een betere positie dan voorheen.
  • Houding - Zorg ervoor dat uw baby dicht tegen u aanligt. Zijn lichaam moet om u heen gekruld liggen.
  • Borstcompressie - Als u merkt dat uw baby langzamer gaat drinken, kunt u borstcompressie toepassen (met de volle hand om de borst). Op die manier zal uw baby langer drinken en meer melk krijgen, en hoeft u minder snel te wisselen. De melk die hij zo op het laatst krijgt, is vetter. Ook zullen uw borsten op deze manier meer melk gaan aanmaken.

Hoe meer aan de borst hoe beter

Wanneer u de bovenstaande tips heeft toegepast, en uw zoon een goede, efficiënte voeding heeft gekregen, kunt u het kolven achterwege laten. Er is dan weer voldoende melk bij de volgende voeding, wat het drinken voor uw zoon makkelijker maakt. En zelf hoeft u zich dan niet meer zo druk te maken om al die 'verplichte handelingen' om uw baby te voeden.

En bedenk: hoe meer hij aan de borst drinkt, hoe makkelijker het voor u is. En hoe beter hij leert drinken.

Is dit niet afdoende, overleg dan met een lactatiekundige of voeden met een hulpset misschien iets voor u is. Zij kan ook bekijken of er iets te merken is aan de anatomie van uw zoon, waardoor er misschien een andere aanlegtechniek nodig is.

Succes ermee!

Lees ook: