16 mei 2018 door Nanny Gortzak

Borst en fles tijdens ramadan

Ik ben moslima en geef 9 weken borstvoeding. Het wordt nu ramadan (vasten) en ik ga werken in de zorg. Kan ik dan borstvoeding en fles geven?

En de vitamine D, moet ik die gewoon nog blijven geven?

Antwoord

Het is niet aan mij om te zeggen wat u moet doen, maar het heeft toch veel voordelen om volledige borstvoeding te blijven geven, in uw geval (vanwege het werk) gecombineerd met kolven. Nog even los van de gezondheidsvoordelen voor uw baby houdt u daarmee de melkproductie op peil en voorkomt u problemen met uw borsten (zoals verstopte melkkanaaltjes en borstontstekingen).

Hieronder zal ik vertellen wat een en ander betekent voor het vasten. Daarna zal ik aangeven wat er met de vitamine D moet gebeuren als u toch mocht besluiten om er een fles bij te geven.

Vasten

Voor zover ik weet wordt in de meeste religies die een periode van vasten kennen, aan zwangere en borstvoedende vrouwen een vrijstelling gegeven voor het vasten. Vaak wordt ook aangegeven dat er – indien mogelijk – een jaar of twee borstvoeding geven zou moeten worden. Van de vrouw wordt dan verwacht dat ze probeert om het vasten later, op een geschikter moment, alsnog in te halen.

De achtergrond van deze regels is vaak dat de religieuze leiders het heel belangrijk vinden dat moeders (en aanstaande moeders) zelf zo gezond mogelijk zijn en blijven, om ook hun baby zo gezond mogelijk te laten opgroeien. Vooral toen de medische zorg nog niet zo ver ontwikkeld was als nu, was dit soms letterlijk van levensbelang. Maar ook tegenwoordig geldt nog dat een volledige voeding voor de vrouw, verspreid over de dag, het beste is en de minste kans op complicaties bij zowel de moeder als het kind geeft.

Inhalen

Als je langere tijd borstvoeding geeft, kan het inhalen van de vasten makkelijk oplopen tot het inhalen van twee of drie periodes. Dat komt dan neer op twee of drie maanden. ik weet niet in of het inhalen in één keer moet gebeuren, of dat het verdeeld mag worden over meerdere, kortere periodes. Overleg met uw religieuze leider, of met andere moeders die hiermee te maken hebben gehad, hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Kolven

U gaat in de zorg werken. Dat is bij uitstek een omgeving waarin het mogelijk moet zijn voor een voedende moeder om haar melk af te kolven om later aan de baby te geven. U promoot daarmee de gezondheid van zowel uzelf als uw baby. Ook tijdens het vasten blijft moedermelk van de beste kwaliteit.

Als u het vasten aanpast door het uit te stellen tot na de borstvoeding, of als u slechts beperkt vast (ik weet niet in hoeverre dat in uw situatie mogelijk is), dan is de kans dat de hoeveelheid melk terugloopt erg klein. Voor uw borsten is het 't beste om te blijven kolven, want als u dat niet doet (tijdens uw werktijden), zullen uw borsten overvol worden en loopt u een risico op verstopte melkkanaaltjes of zelfs borstontsteking.

Herstellen van de bevalling

Hoewel u al meer dan 6 weken geleden bevallen bent, zijn de meeste moeders nog bezig om te herstellen gedurende de eerste maanden na de bevalling. Ook u bent dus waarschijnlijk nog aan het herstellen, en dat proces wordt bemoeilijkt door het vasten.

Door nu al te gaan vasten, kan het zijn dat u zich meer dan anders zwak, duizelig, bibberig of geïrriteerd kunt gaan voelen. En dat kan verder herstel van de bevalling in de weg staan.

Vitamine D

Tot slot uw vraag over de vitamine D, voor het geval u gedeeltelijk flesvoeding gaat geven.

Tot 2011 (advies van de Gezondheidsraad) respectievelijk 2012 (overname van het advies door het Voedingscentrum) luidde het advies als volgt: "Zodra de helft of meer van de voeding bestaat uit kunstvoeding, is het geven van extra vitamines niet meer nodig, omdat er al voldoende vitamines (waaronder D en K) aan de kunstvoeding zijn toegevoegd."

Maar omdat het in de praktijk nogal moeilijk is om te bepalen wat nou precies 'de helft van de voeding' (of meer) is, is uiteindelijk besloten om toch maar gewoon 'altijd extra vitamine D' te adviseren. Bij borstvoeding én kunstvoeding (of een combinatie daarvan). Het risico dat je te veel geeft is niet groot.

Vandaar dat op de site van het Voedingscentrum nu aangeraden wordt om altijd vitamine D erbij te geven. Tot de leeftijd van 4 jaar. Of ook daarna nog, als je kind een donkere huid heeft. Zie: Vitamines voor je baby naast flesvoeding op de site van het Voedingscentrum.

Meer informatie