Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
6 maart 2009 door Frea Kruisinga
Bij onze dochter van 3½ jaar is anderhalve week geleden roodvonk geconstateerd door een huisarts. Er is geen antibiotica voorgeschreven omdat het goed met haar ging en ze al geen koorts meer had.
Nu had ze gisteravond opeens gezwollen knokkels met rode warme plekken op haar hele hand, waarmee we meteen naar een (avond-)huisarts zijn gegaan. Thuis zei ze ook dat haar handen pijn deden, maar toen de arts er in kneep, zei ze niets. We konden niet naar een kinderarts gisteren maar die arts zei dat hij graag de mening van een kinderarts zou hebben.
Vanochtend dus naar onze eigen huisarts. Het rood op de handen was weggetrokken, ze maakt geen zieke indruk en ze heeft geen koorts (alleen wat verhoging, 37.7). Daarom dacht de huisarts niet dat er iets aan de hand was en stuurde hij ons naar huis. Voor onze gemoedsrust hadden we naar een kinderarts gemogen maar van dat aanbod hebben we geen gebruik gemaakt.
Wat wij ons nu afvragen: kunnen die opgezwollen rode handen (die de volgende ochtend minder ernstig waren en in ieder geval niet meer rood) inderdaad pertinent geen acute reuma (complicatie bij roodvonk) zijn? Zou u ons toch een bezoek aan de kinderarts aanraden?
Eerst even een algemene uitleg over roodvonk en acuut reuma, daarna uw specifieke vraag.
Roodvonk wordt veroorzaakt door een stofje (exotoxine) dat geproduceerd wordt door een bacterie (de 'groep A streptokok'). Deze bacterie wordt bij hoesten en praten overgedragen via druppeltjes in de lucht. Roodvonk is alleen de eerste dagen besmettelijk. En zonder behandeling verdwijnt roodvonk meestal na ongeveer een week.
De verschijnselen zijn: een luchtweginfectie, keelpijn, koorts, en gezwollen klieren in de hals. Na enkele dagen ontstaat de zogenaamde frambozentong, die rood, dik en bobbelig is. Verder ontstaat er ongeveer op de tweede dag een huiduitslag, eerst op de borst en zich daarna verspreidend over het hele lichaam, behalve rondom de mond. De koorts verdwijnt na 3 tot 5 dagen, de uitslag meestal een paar dagen later. Na 2 tot 3 weken kan de huid gaan vervellen.
Acuut reuma is een zeldzame complicatie die ongeveer 2 tot 3 weken na de roodvonk kan optreden. De aanval gaat gepaard met koorts, en verspringende ontstekingen van de grote gewrichten (dus verspringend van het ene gewricht naar het andere). Daarbij kan het endocard oftewel de binnenbekleding van het hart aangetast worden, en kan er een hartklep beschadigd raken.
Tenslotte wat uw dochter betreft. Net als uw eigen huisarts lijkt acuut reuma mij niet waarschijnlijk. Ten eerste is het zeldzaam, ten tweede zou het nog wat vroeg zijn daarvoor, en ten derde ging het bij uw dochter om de vingers en niet om de grote gewrichten.
Maar zoals altijd: bij twijfel over het verloop van een ziekte altijd even de huisarts raadplegen.
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam). Zij is tevens oprichter en coördinator van de Emma Infotheek, het informatiecentrum van het Emma Kinderziekenhuis.