Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

17 september 2021 door Joris Bakker

Net een huis gekocht? Deze verzekeringen moet je regelen

Hebben jij en je partner na een flinke zoektocht eindelijk jullie droomhuis weten te kopen? Gefeliciteerd! Maar vergis je niet: bij zo’n grote stap komt erg veel kijken. Zorg bijvoorbeeld dat je je verzekeringen meteen geregeld hebt. Om je hierbij te helpen zetten we alle verplichte verzekeringen voor je op een rij. We geven ook direct tips voor extra verzekeringen die voor gezinnen van pas komen.

Verplichte verzekeringen

Als jullie je hypotheek al op orde hebben, dan klinken deze twee verzekeringen waarschijnlijk al bekend: de overlijdensrisicoverzekering en de opstalverzekering. Hypotheekverstrekkers verplichten je namelijk vaak om deze af te sluiten.

Bij een overlijdensrisicoverzekering keert de verzekeraar een afgesproken bedrag uit als je plotseling overlijdt. Het is zeker geen overbodige verzekering voor gezinnen, want zo voorkom je dat je partner en kinderen in dat scenario opeens in de financiële problemen komt. Zij zullen het al zwaar genoeg hebben met het verlies, laat staan geldproblemen. De hypotheekverstrekker heeft hier ook baat bij, omdat het risico dat jullie de hypotheek niet meer kunnen betalen een stuk kleiner wordt.

Zo kies je de beste opstalverzekering

Met een opstalverzekering ben je beschermd in het geval van schade aan je huis. Bijvoorbeeld wanneer het hard stormt, maar ook bij inbraak of als er iets in brand vliegt. Wel zo handig natuurlijk, want dit kan je allemaal zomaar een keer gebeuren. Zeker met een stel onvoorspelbare speelse kinderen zit een ongeluk met schade als gevolg in een klein hoekje. Let wel op: een opstalverzekering dekt alleen de schade aan het huis zelf, en dus niet de spullen die erin staan.

Ben je sinds de wateroverlast in Limburg ook benieuwd hoe het eigenlijk zit met schade aan je huis door overstroming? Check dan goed wanneer waterschade vergoed wordt. Zo komen jij en je gezin niet voor onaangename verrassingen te staan. Er zijn namelijk veel haken en ogen die ervoor kunnen zorgen dat je schade wel of juist niet vergoed krijgt.

Niet verplicht, wel relevant voor gezinnen

Met een inboedelverzekering zijn de spullen in je huis wél verzekerd. Je hypotheekverstrekker zal deze verzekering niet verplichten, maar hij is eigenlijk wel essentieel. Zelfs als je denkt dat jullie niet van die dure spullen hebben. Probeer voor de grap eens de waarde van al je spullen bij elkaar op te tellen. Je komt dan waarschijnlijk alsnog op tienduizenden euro’s uit. Ga daarom bijtijds inboedelverzekeringen vergelijken.

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan personen en zaken, en is eigenlijk onmisbaar voor jonge gezinnen. Denk bij dit soort schade aan een huisdier die het meubilair in de tuin van de buren vernielt, of je kind die een kostbare vaas van een ander omstoot. De aansprakelijkheidsverzekering is al een tijdje niet meer verplicht bij een koophuis. Toch is het goed voor te stellen waarom dit ooit wel het geval was: als er een keer iets mis gaat, kunnen de kosten erg snel heel hoog uitvallen.

Ook niet geheel onverstandig: een rechtsbijstandverzekering. Deze is specifiek bedoeld voor juridische ondersteuning wanneer er geschillen zijn rondom je woning. En daarbij zijn genoeg voorbeelden denkbaar: burenruzies die uit de hand lopen, klachten van de gemeente, of een aannemer die een nieuwe badkamer komt plaatsen maar opeens zijn afspraken niet netjes naleeft. Een advocaat kan erg prijzig zijn. Dan kun je maar beter goed verzekerd zijn. Het goede nieuws: als je een rechtsbijstandverzekering afsluit, is je hele gezin automatisch meeverzekerd.

TIP

Meer weten over besparen op je vaste lasten? Lees dan vooral verder op deze pagina.