Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

Sparen voor een nieuwe gezinsauto: 5 tips van een expert

Gezellig met de kids op de achterbank de hort op. Er zijn weinig dingen leuker dan leuke dingen met het gezin doen. Mits je een beetje comfortabel kunt rijden, natuurlijk. Is de auto inmiddels bijna toe aan vervanging? Misschien wordt het gezin te groot voor het kleine autootje, of heeft hij simpelweg zijn beste jaren gehad. Het kan dan lastig zijn om in één keer het geld voor een nieuwe auto op te hoesten. 

Makkelijker is het om elke maand wat geld opzij te zetten, zodat je in de toekomst genoeg gespaard hebt voor zo’n grote aankoop. In dit artikel geeft Guido Rodenburg, expert op het gebied van sparen bij Independer, je 5 handige tips om te zorgen dat je zorgeloos en zo effectief mogelijk het geldbedrag voor die nieuwe bolide bij elkaar spaart.

1. Schat in voor hoeveel je de oude auto kunt verkopen

Je zoektocht begint natuurlijk met de vraag: "Hoeveel geld heb ik nodig?” Je hebt al een mooie auto op het oog, en je weet hoeveel die kost. Maar je moet er ook rekening mee houden dat je de huidige auto kunt verkopen als je een nieuwe hebt. Het geld dat je daarvoor ontvangt, kun je dus eigenlijk mooi van het benodigde bedrag aftrekken.

Heb je geen enkel idee wat je huidige auto waard is? Ga dan eerst de dagwaarde berekenen. Op basis van je kenteken kun je zo een ruwe indicatie krijgen van wat je auto nu waard is. Voor een extra goede inschatting kun je verder ook een kijkje nemen op de verschillende occasion websites die er zijn, om te zien wat andere tweedehands verkopers met hetzelfde model voor vraagprijs hanteren.

2. Maak een digitaal spaarpotje aan bij je bank

Je hebt inmiddels een goed idee van hoeveel geld je nog moet sparen voor de aankoop. Om het bedrag tijdig bij elkaar te sparen, moet je wel consistent geld opzij zetten. Banken maken dit gelukkig steeds makkelijker voor je. Zo kun je bij veel banken een digitaal spaarpotje aanmaken dat voor je bijhoudt hoe dicht je al bij je spaardoel bent. Ook herinnert hij je eraan om af en toe een bedrag toe te voegen, zodat je binnen de gewenste termijn op je spaardoel uitkomt.

Om dit nog makkelijker voor jezelf te maken, kun je ook een automatische overboeking instellen. Zo regel je dat er zonder omkijken één keer per maand een bedrag van je lopende rekening naar je digitale spaarpot wordt overgemaakt. Een voordeel hiervan is dat je niet elke maand opnieuw de afweging hoeft te maken, waardoor je sneller geneigd bent je aan de maandelijkse overboeking te houden.

3. Buitenlandse banken bieden soms betere voorwaarden met dezelfde veiligheidsgaranties

Het geld opzij zetten voor je spaardoel spreekt redelijk voor zich. Maar je spaarbedrag wordt natuurlijk ook hoger door de rente die je ontvangt. Om zo effectief mogelijk te sparen voor de auto, kun je daarom ook verder kijken dan je huidige bank. Misschien kun je ergens anders een nieuwe spaarrekening openen met betere voorwaarden en een hogere rente.

Zo is het sinds 2010 veel veiliger geworden om te sparen bij bepaalde banken uit andere EU-landen. Vaak hebben zij veel betere rentes dan Nederlandse banken. Dankzij het depositogarantiestelsel dat toen is ingevoerd, moeten overheden tot 100.000 euro per rekeninghouder garant staan als een bank bijvoorbeeld failliet gaat.

Maar: controleer voordat je een rekening in het buitenland opent wel goed de voorwaarden die de bank hanteert, en of ze wel of niet onder dit EU depositiogarantiestelsel vallen. Ook is het slim om te checken of het land zelf financieel stabiel is. Een overheid zelf kan ook failliet gaan, waardoor deze ondanks het depositogarantiestelsel zelf ook niet meer garant kan staan om rekeninghouders uit te betalen.

4. Overweeg een deposito spaarrekening voor hogere rente

Een andere manier om een hogere rente te krijgen op je spaargeld, is met een deposito spaarrekening. Het voornaamste verschil met een standaard spaarrekening, is dat je je geld voor een specifieke termijn vastzet op de rekening. In ruil voor de stabiliteit en voorspelbaarheid die je de bank hiermee geeft (die heeft immers zekerheid dat je je spaargeld niet tussentijds kunt opnemen), wordt je als het ware beloond met extra hoge rentes.

Plannen jij en je partner wat verder vooruit, en weten jullie dat jullie de nieuwe auto pas over een paar jaar nodig zullen hebben? Dan kan deposito sparen een goede uitkomst bieden voor jullie situatie.

5. Vergeet niet de verandering in je vaste lasten in te calculeren

Het is ten slotte verstandig om wat verder te kijken dan alleen het eenmalige aankoopbedrag van de auto zelf. Met een andere wagen zullen je vaste lasten namelijk ook veranderen:

  • Autoverzekering: Een nieuwe auto betekent een nieuwe autoverzekering, en een nieuwe autoverzekering betekent een andere premie; misschien wel een hogere.
  • Brandstofverbruik: Ga je van een diesel naar een benzineauto? Of van een benzineauto naar een elektrische? Misschien blijft het type brandstof hetzelfde, maar rijdt de nieuwe auto minder zuinig. Hoe dan ook, je verbruik kan veranderen.
  • Wegenbelasting: Deze verandert ook als je van auto wisselt. Zo betaal je met een zwaardere auto meer wegenbelasting. Zoeken jullie een grotere wagen vanwege gezinsuitbreiding? Goede kans dat de wegenbelasting omhoog gaat.

Zorg dat je deze veranderingen in je vaste lasten van tevoren bij je spaarplan incalculeert. Dan voorkom je dat je kort na het aanschaffen van de auto alsnog krap bij kas komt te zitten.

Opties als je op korte termijn de auto nodig hebt

Heb je de auto toch al sneller nodig? Misschien omdat jullie plots in verwachting blijken van een tweeling, of omdat de huidige auto op sterven na dood is. Dan duurt sparen misschien te lang. In dit scenario kun je de auto ook financieren met bijvoorbeeld een lening. Je kunt hiervoor terecht bij een kredietverstrekker, maar je kunt ook een overeenkomst aangaan met een familielid of goede vriend.

Welke vorm lening je ook wilt kiezen, beoordeel van tevoren eerst altijd goed of je het financieel gezien aankunt om een lening aan te gaan. Het kan zeker een handige oplossing zijn als je plotseling op korte termijn een grote aankoop moet doen waarvoor je het geld niet paraat hebt, maar het is niet verstandig om het te gebruiken voor aankopen die je je eigenlijk niet kunt veroorloven. Wees hier bewust van als je deze optie overweegt.

Lees ook: