Besparen op internet? Kies voor een familieabonnement!

De prijzen van internet-, telefoon- en tv-abonnementen gaan flink omhoog, en voor je het weet wordt het een vervelende kostenpost in je maandelijkse uitgaven. Maar geen zorgen, er zijn genoeg manieren om deze kosten wat omlaag te krijgen! Een slimme tip: bundel de krachten binnen je gezin met een familieabonnement, dat is vaak een stuk voordeliger. En er zijn nog meer handige lifehacks om je telecomkosten te drukken. We zetten ze hier voor je op een rijtje!

Waarom worden internet en telefonie steeds duurder?

De prijzen voor telecom zitten al een tijdje flink in de lift. Volgens het CBS zijn de kosten tussen 2020 en 2023 jaarlijks zo’n 5% gestegen. Maar hoe komt dat eigenlijk

De inflatie speelt natuurlijk een rol, maar ook de vraag naar telecom is enorm gegroeid. We gebruiken allemaal steeds meer apparaten die aan het internet hangen, en al die nieuwe technologieën zoals glasvezel en 5G kosten flink wat investering. Dus ja, het is niet zo gek dat de prijzen blijven stijgen.

Kosten drukken met een familieabonnement

Gelukkig kun je samen met je gezin slim inspelen op die prijsstijgingen. Met een familieabonnement zitten jullie allemaal bij dezelfde provider op één abonnement. Het mooie hiervan? Omdat je in één keer voor meerdere mensen een abonnement afsluit, krijg je vaak korting. Het totaalbedrag ligt dus lager dan wanneer iedereen een apart abonnement zou hebben.

Klinkt interessant? Weeg dan nog even de voor- en nadelen tegen elkaar af.

Voordelen van een familieabonnement

  • Goedkoper: je betaalt relatief weinig voor een familieabonnement dankzij het volumevoordeel, vooral als je het vergelijkt met losse abonnementen.
  • Slimmer je tegoed delen: vaak houden we aan het eind van de maand nog MB's, belminuten en sms'jes over die we niet gebruiken, en die vervallen gewoon. Zonde, toch? Met een familieabonnement kun je dat tegoed delen. Zo compenseren de lange avonden aan de telefoon van jullie dochter bijvoorbeeld met het feit dat pap nooit belt.
  • Alles op één plek: als je als ouder de abonnementen van de kinderen betaalt, kan het een hoop gedoe zijn om alle rekeningen bij te houden. Met een familieabonnement staat alles op één factuur, wel zo handig voor de administratie!

Nadelen van een familieabonnement

  • Langere contractduur: met een familieabonnement zit je vaak langer vast aan een contract, wat betekent dat je minder flexibel bent om over te stappen naar een andere provider. Goed om in gedachten te houden!
  • Het delen van tegoed: aan de ene kant verbruik je je tegoed efficiënter door het samen te delen, zoals eerder genoemd. Maar het kan ook voor irritaties zorgen, bijvoorbeeld als je voor het einde van de maand al door je data heen bent omdat één iemand steeds films aan het streamen is. Om dit te voorkomen, kan het lonen om goed afspraken te maken over waar je data wel en niet voor gebruikt.
  • Uiteenlopende behoeften: niet iedereen verbruikt evenveel data of belminuten. Het kan voor degene die minder verbruikt oneerlijk voelen om de kosten te delen. Een idee is om de abonnementskosten aan te passen op basis van verbruik.

Nog meer combivoordeel

Naast familieabonnementen hebben providers vaak nog meer interessante aanbiedingen, waarmee je korting ontvangt door dingen te combineren. Als je bijvoorbeeld je mobiele abonnement bij dezelfde provider afsluit als je abonnement voor internet en tv en vaste telefonie, beloont de provider je hiervoor vaak met een combinatiekorting. Dit kan soms wel een paar tientjes per maand schelen.

Daarnaast hebben providers soms deals met streamingdiensten, zoals Spotify of Netflix. Je krijgt dan korting op deze diensten, als je een abonnement bij de provider afsluit. Oftewel: een buitenkansje om kosten te besparen, als je toch al abonnee bent bij de betreffende streamingdienst.

Besparen door je verbruik terug te dringen

Heel fijn natuurlijk, al die afsnijweggetjes naar lagere vaste lasten die we behandeld hebben. Maar een andere, voor de hand liggende, oplossing is natuurlijk het verlagen van je verbruik. Neem dus eens onder de loep hoeveel data, belminuten en smsjes jij en je kinderen écht nodig hebben. Het kan geen kwaad om hier eens goed met ze over in gesprek te gaan. Integendeel: het kan een wijze les zijn over zuinig omgaan met hun spullen.

Er zijn ook veel handige manieren om je verbruik terug te dringen:

  • Probeer zoveel mogelijk te bellen als je met wifi verbonden bent; dit gaat immers niet van je tegoed af. Hetzelfde geldt voor WhatsAppen in plaats van sms’en.
  • Maak slim gebruik van databesparende opties! Veel streamingapps hebben een handige functie waarmee je films, series of muziek kunt downloaden naar je apparaat wanneer je op wifi zit. Zo hoef je onderweg geen mobiele data te gebruiken om je favoriete media af te spelen, en bespaar je flink op je dataverbruik.
  • Je kunt bij veel smartphones instellen dat bepaalde MB-slurpende apps helemaal geen mobiele data mogen gebruiken, alleen wifi. Deze functionaliteit is ideaal voor jou om zekerheid te hebben dat je kinderen niet uit de bocht schieten met hun verbruik.

Overstappen naar een goedkopere provider

Het loont ook om regelmatig te kijken of er goedkopere aanbiedingen zijn bij andere providers, dan je huidige. Zodra je contract afloopt, mag je namelijk gratis overstappen. Ga dus gerust eens je mobiel abonnement vergelijken; meestal is er wel een betere aanbieding te vinden op de markt.

Geen zin in het gedoe van overstappen? Of wil je niet weg omdat je een fijne combinatiekorting hebt voor internet en tv bij dezelfde provider? Dan kun je altijd eens proberen te onderhandelen! Bel je provider op en zeg dat je twijfelt om over te stappen vanwege een mooie deal bij een ander. Vaak willen ze je graag als klant houden en bieden ze je een leuke korting aan. Niet geschoten is altijd mis!

Wees zuiniger op je smartphone

Ten slotte nog één belangrijke tip: gebruik langer dezelfde telefoon voordat je ‘m vervangt. Omdat providers vaak mobiele abonnementen aanbieden met een contractduur van één of twee jaar, zijn veel mensen geneigd om aan het eind van die periode een nieuw abonnement af te sluiten met daarbij ook direct een nieuw toestel.

In veel gevallen is dit nergens voor nodig; de meeste smartphones kunnen vandaag de dag een stuk langer mee dan dat. Overweeg dus de volgende keer dat je contract afloopt om een sim only abonnement te nemen (dus een los abonnement zonder toestel). Dat zal flink schelen in de maandelijkse afrekening van je provider.

Lees ook: