Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
22 november 2021 door Joris Bakker
Bij een gezin komt veel kijken als het aankomt op verzekeringen en vaste lasten. Is er gezinsuitbreiding op komst? Dan moet er opeens veel geregeld worden voor de baby. Zelfs een zorgverzekering, en dat is niet het eerste waar je aan zou denken. Ook kan het zijn dat je kind al ouder is maar andere aanvullende zorg nodig heeft in 2022. Een zorgverzekering kiezen werkt bij kinderen net even anders dan bij jezelf. Hoe kies je dan de juiste? Denk aan deze tips.
In Nederland moet iedereen een zorgverzekering hebben, dus ook baby’s en oudere kinderen. Sterker nog: je hebt officieel gezien tot vier maanden na de geboorte om het te regelen. Daarna loop je het risico dat je voor behandelingen moet betalen die anders door de basisverzekering vergoedt zouden zijn, zoals bezoeken aan het consultatiebureau, de huisarts of het ziekenhuis.
Hoewel de basisverzekering overal hetzelfde is, hebben kinderen tot 18 hierbij verschillende soorten extra dekking ten opzichte van volwassenen. Zo betalen kinderen geen eigen risico en hebben ze een ruimere dekking voor fysiotherapie in hun basisverzekering. En de grootste bonus: de meeste algemene behandelingen bij de tandarts worden voor kinderen tot 18 bijna volledig vergoed. Denk daarbij aan controles, vullingen, en zelfs wortelkanaalbehandelingen.
Veel ouders zijn zich niet goed bewust van deze verschillen. Daardoor kunnen hun kinderen onnodig allerlei gratis controles mislopen, uit angst voor dure tandartsrekeningen. Zonde natuurlijk, omdat slechts een paar uitzonderlijke behandelingen niet onder de basisverzekering vallen, zoals het plaatsen van een beugel. Twijfel je? Dan kun je het van tevoren altijd vragen aan je tandarts of verzekeraar.
Nog een verschil voor kinderen: je betaalt geen extra zorgpremie voor ze. Kinderen worden namelijk altijd zonder extra kosten bijgeschreven op de zorgverzekering van een ouder of voogd. Die mogen dan weer bepalen bij wiens verzekering het kind wordt bijgeschreven. Het is dus slim om te kijken wie de meest uitgebreide dekking heeft. Je kind heeft dan namelijk automatisch en zonder extra kosten ook die uitgebreidere dekking als die bij deze ouder bijgeschreven wordt.
Misschien is een van jullie bijvoorbeeld fanatiek met sport bezig, en heb je daarom extra veel aanvullende fysiotherapie in je zorgpakket. Mocht jullie kind later net zo ambitieus worden op het gebied van sport, dan hoeven jullie je geen zorgen te maken wanneer die een keer een blessure oploopt; die fysiobehandelingen heeft het kind automatisch ook in diens pakket.
Afijn, jullie hebben besloten op wiens zorgverzekering jullie je kind gaan bijschrijven. Maar hoe werkt dit eigenlijk? Het is eigenlijk best simpel: je neemt contact op met de betreffende verzekeraar. Soms kan dit met een online formulier, anders kan het telefonisch. Het is ook mogelijk naar een fysieke locatie van de verzekeraar te gaan. En in sommige gevallen stuurt je verzekeraar na de geboorte uit zichzelf al een aanmeldkaartje op.
Het kan natuurlijk ook dat de zorgpolis van de andere ouder op een later moment opeens aantrekkelijker is om het kind op mee te verzekeren. Wie weet zet je wel een punt achter die sportcarrière en heb je geen extra fysio meer nodig. Je kunt dan gemakkelijk je kind naar de andere verzekering ‘verhuizen’. Je hoeft alleen even contact op te nemen met de verzekeraar.