Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
Merk jij dat jouw puber de laatste tijd een opvallend sterke zweetgeur heeft? Geen zorgen: dat is een normale ontwikkeling rond de puberteit. Erg aangenaam is het niet. Gelukkig kun je jouw puber helpen om droog en fris te blijven. In dit artikel leggen wij uit wat puberzweet is en wat je kunt doen tegen overmatig zweten in de puberteit.
In de puberteit verandert er veel in het lichaam van jouw zoon of dochter. Onder invloed van hormonen vinden er allerlei lichamelijke veranderingen plaats. Eén van die veranderingen is de transpiratie. De zweetklieren worden ineens flink aan het werk gezet en onder invloed van bacteriën en hormonen kan dit behoorlijk gaan ruiken.
Zweten is een heel normaal fenomeen. Het is een manier waarop het lichaam kan afkoelen. Tijdens de puberteit zweten pubers meer omdat ze niet alleen zweten om af te koelen, maar ook als reactie op stress en emoties. Vooral het zweet geproduceerd als reactie op emoties kan flink ruiken.
Veel zweten tijdens de puberteit hoort erbij. Het is niets waar jouw puber zich voor hoeft te schamen. Maar tijdens deze periode zijn pubers zich erg bewust van zichzelf en hun voorkomen. Het is logisch dat ze hier graag iets tegen willen doen. En laten we eerlijk zijn: als ouders wil je ook graag dat jouw puber iets minder sterk ruikt. Wat kunnen jullie doen voor jouw zoon of dochter bij overmatig zweten en vervelende geurtjes?
Wanneer jouw puber veel begint te zweten, kun je een goede deoderant aanbevelen. Als het zweet een sterke geur heeft, is het verstandig om een goede deodorant aan te schaffen die op kan tegen de geur en de zweetproductie.
Je hebt grofweg keuze uit anti-transpirant deodorant en anti-perspirant deodorant. Anti-transpirant deodorant doodt de bacteriën die zorgen voor de onaangename geur en zorgen voor het maskeren van zweetgeuren. Anti-perspirant deodorant zorgt er juist voor dat de zweetgeur niet alleen wordt gemaskeerd, maar ook dat de zweetproductie zelf wordt afgeremd. Dit is een goede oplossing als jouw zoon of dochter niet alleen last heeft van vervelende geurtjes, maar ook hinder ervaart door het overmatig zweten.
Goede persoonlijke hygiëne is essentieel, vooral tijdens de puberteit. Door regelmatig te douchen of baden kun je de bacteriën die zorgen voor zweetgeuren verminderen en zweet van je afspoelen. Het is niet ongewoon voor een puber om zich meerdere keren per dag te moeten wassen. Dit kan natuurlijk ook met een washandje bij de wastafel.
Veel kleding is tegenwoordig synthetisch en ook al ziet het er leuk uit, het kan het zweetprobleem wel flink erger maken. Synthetische kleding ademt namelijk niet. Hierdoor gaat jouw puber nog meer zweten en blijft de zweetgeur ook langer hangen. Vermijd het dragen van synthetische kleding daarom zoveel mogelijk.
Schaamt jouw puber zich voor de natte plekken onder de armen? Of blijft de zweetgeur erg hangen in de kleding? Dan kunnen okselpads uitkomst bieden. Deze pads plak je eenvoudig in de kleding of onder de armen. Zo wordt het zweet opgevangen en voorkom je natte plekken en vervelende geurtjes.
Eén van de voornaamste redenen dat pubers zo sterk kunnen ruiken naar zweet is omdat het zweet in hun kleding trekt. Het kan daarom verstandig zijn om gedurende de dag de kleding te wisselen. Zo blijft jouw puber goed fris tijdens de dag.
Alhoewel overmatig zweten vervelend kan zijn, is het absoluut geen reden tot zorg. Veel zweten en sterk ruiken komt voor bij heel veel pubers, zowel jongens als meisjes, en gaat ook vanzelf weer over. Praat erover met jouw puber en laat hem of haar weten dat het niets is om zich voor te schamen. Na enkele jaren lost het zich vanzelf op. Tot die tijd kun je met bovenstaande tips jouw puber fris en fruitig houden.