16 november 2022

Pubers en uitgaan: over grenzen, verleidingen en feesten

De puberteit is een bijzondere fase in het leven van jouw kind. De wereld ligt aan zijn of haar voeten en jouw puber ontdekt veel door nieuwe ervaringen op te doen. Vanaf een bepaalde leeftijd zal jouw puber interesse krijgen in uitgaan, het bezoeken van feestjes, bars en discotheken. In dit artikel leggen we uit hoe je met jouw puber duidelijke afspraken maakt over het uitgaan. Denk aan het bespreken van alcohol- en drugsgebruik, vervoer, veiligheid en grenzen bij het uitgaan. Want wat is normaal en hoe pak je zo'n gesprek aan met je tiener? Nieuwe uitdagingen en misschien zorgen komen om het hoekje kijken. Met deze tips kun je invloed uitoefenen op het uitgaansgedrag van je kind. 

Help, mijn puber wil voor het eerst uitgaan

Er komt een moment in de opvoeding dat jouw puber interesse begint te krijgen in feestjes en uitgaan. Volgens onderzoek van het CBS ligt de gemiddelde leeftijd voor het uitgaan rond de 15 jaar. Sommige kinderen ontdekken het uitgaan al iets eerder en andere kinderen hebben pas later interesse in het bezoeken van discotheken, feesten en bars.

Veel ouders willen hun kind het liefst veilig thuis houden, maar het is belangrijk om pubers vertrouwen en een gezonde portie vrijheid te geven. Uitgaan met vrienden en de wereld ontdekken is een belangrijke stap in hun sociale leven en persoonlijke ontwikkeling. Hoe geef je vertrouwen en vrijheid, maar zorg je tegelijkertijd dat jouw kind veilig is? Dat kun je onder andere doen door goede afspraken te maken. Voor jou als opvoeder brengt het nachtleven van je kind de nodige uitdagingen met zich mee. Hoe je mee kunt bewegen met deze veranderingen en ontwikkelingen, delen we met jou. 

Belangrijke afspraken maken met je puber

Het is aan te raden om een goed gesprek te voeren met jouw puber voor je hem of haar laat uitgaan. Het ontdekken van het nachtleven is nieuw voor je kind én voor jezelf. Tijdens dit gesprek kunnen jullie een aantal belangrijke onderwerpen bespreken en afspraken maken over het uitgaan. Maar wat is belangrijk om te bespreken en wat mogen jullie zeker niet vergeten? Door op te schrijven waar je je zorgen over kunt maken wanneer je kind op een feestje is en het uitgaansleven ontdekt, maak je het overzichtelijk voor jezelf. Bedenk vervolgens welke zorgen je kunt ombuigen naar een waardevol gesprek met je kind over grenzen, afspraken en tips om er daadwerkelijk een feestelijke fase van te maken. 

Liefdevolle intentie

Vaak wordt de intentie niet of nauwelijks uitgesproken, maar grenzen aangeven en afspraken maken doe je vanuit liefde voor je kind. Door dit kenbaar te maken en daadwerkelijk uit te spreken naar elkaar, heb je al een prachtige opening gecreëerd voor een mooi gesprek. Benoem bijvoorbeeld dat je hem of haar gunt dat het een onvergetelijke tijd mag worden vol mooie herinneringen om te creëren. En dat je hoopt dat het een te gek feest wordt, maar ook dat je altijd een vangnet wil zijn als het anders loopt dan verwacht. Dat je vanuit liefde en veiligheidsoogpunt altijd klaar staat, ook al wordt er gefeest tot in de late uurtjes. Tussendoor kunnen er vragen ontstaan tijdens deze nieuwe fase, het is natuurlijk wennen voor jullie allebei. Door met aandacht (en soms een extra portie geduld, laten we eerlijk zijn) te luisteren naar de behoeftes en de wensen van je kind kom je met elkaar tot gezonde grenzen en goede afspraken. 

Tot hoe laat mag mijn puber uitgaan?

Het is belangrijk om samen tot afspraken te komen over de toegestane tijd om thuis te komen. Vooral in het begin wil je niet dat jouw kind het te laat maakt. Je moet bovendien allebei wennen aan het uitgaansleven, als opvoeder heb je hier ook de tijd voor nodig. Ga hierover in gesprek en informeer bijvoorbeeld naar de tijden die vrienden meekrijgen en de plannen die er zijn voor die avond. Spreek dan samen een tijd af waar jullie het over eens kunnen worden. Houd bij het vaststellen van deze tijd ook rekening met de leeftijd van jouw puber. Een kind van 15 jaar zal eerder naar huis moeten komen dan een puber van 17 jaar oud. Het stappen wil je kind natuurlijk zo lang mogelijk rekken, want het is een gezellige en mooie ervaring die je puber niet wil missen. Je kunt een onderhandeling verwachten, hou het voor elkaar leuk door een gezonde tijd af te stemmen die voor iedereen goed voelt. 

Hoe komt je puber thuis van het feest?

Ook niet onbelangrijk: hoe gaat jouw kind naar de discotheek of het feest toe en hoe komt hij of zij weer naar huis na het uitgaan? Veel pubers gaan op de fiets, maar betekent dit dan dat jouw kind ‘s nachts alleen terugrijdt? Het nachtleven op een positieve manier afsluiten gaat makkelijker als je kind (en jijzelf) je minder zorgen maken om de terugreis. Stem daarom af hoe je puber thuiskomt van het feest. Is een taxi of bus een optie? Dan kun je (ook voor je eigen gemoedstoestand relevant) ervoor kiezen om geld mee te geven zodat je zeker weet dat je tiener goed thuiskomt. Is het ophalen bij de discotheek of een logeerpartij bij een vriend of vriendin misschien een veiligere keuze? Door de opties op een rij te zetten, kan jouw kind een weloverwogen beslissing maken over de terugreis. Het is belangrijk om dit te bespreken om de veiligheid van jouw kind te garanderen. Druk jouw kind bovendien op het hart dat hij of zij nooit bij iemand instapt die heeft gedronken. Het is ook mogelijk om contact te houden met de ouders van deze vriendengroep, zodat je onderling met elkaar betrokken blijft bij jullie pubers. 

Waar feest je kind?

Het is verstandig om op de hoogte te worden gehouden van waar jouw kind zich bevindt, vooral als je het spannend vindt dat jouw zoon of dochter geniet van het uitgaansleven. Bespreek vooraf waar het feestje of de discotheek is en spreek eventueel af dat elke nieuwe locatie wordt doorgegeven via een appje of het delen van de live locatie. Als opvoeder maak je je misschien zorgen hoe het uitgaan wordt ervaren door jouw puber, maar op deze manier zit je iets relaxter op de bank. 

De verleiding van alcohol en drugs

Onder invloed van vrienden en gezelligheid en uit eigen nieuwsgierigheid zullen pubers op een bepaald moment in de verleiding komen om alcohol en drugs te gebruiken. Misschien voor een keertje, maar misschien ook op regelmatige basis. Het zou naïef zijn om hier als ouders geen rekening mee te houden. Waar ligt voor jullie als opvoeders een gezonde grens? Wat mag je puber wel en wat kan echt niet? Wat gebeurt er als er een grens wordt overschreden?

Waar ligt de grens met alcohol en drugs?

Maak het gebruik van alcohol en drugs bespreekbaar. Vertel over de gevaren van alcohol- en drugsgebruik en stem samen af wat wel en niet is toegestaan. Vind je een paar biertjes op zijn tijd geen probleem of wil je liever dat jouw kind helemaal niet drinkt tijdens het uitgaan? Wees als ouders begripvol en biedt een luisterend oor. Zo bouw je samen aan een goede verstandhouding en weet jouw kind dat hij of zij altijd bij jou terecht kan met vragen en ervaringen.

De bereikbaarheid

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een mobiele telefoon op zak. Dat is wel zo fijn voor de bereikbaarheid en voor de gemoedsrust van jullie als ouders. Laat weten dat je wilt dat jouw kind goed bereikbaar is tijdens het uitgaan. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan kunnen jullie jouw zoon of dochter altijd bereiken. Andersom geldt dit uiteraard ook. Mocht er iets zijn voorgevallen, voelt jouw kind zich niet goed of wil hij of zij naar huis, dan zijn jullie altijd bereikbaar én bereid om te begeleiden waar dat nodig is. 

Veiligheid

De meeste feesten, discotheken en bars zijn heel veilig en hebben beveiliging om de orde te handhaven. Maar toch is het belangrijk om veiligheid tijdens het uitgaan te bespreken met jouw puber. Er kunnen zich namelijk onprettige situaties voordoen waarbij iemand te veel heeft gedronken, er een ruzie ontstaat of er op een andere manier sprake is van een onveilige situatie. Het is belangrijk dat jouw kind weet wat hij of zij moet doen tijdens zo’n situatie en weet wanneer het beter is om afstand te nemen. Natuurlijk is het niet mogelijk om voor elk scenario een stappenplan mee te geven. Ook kun je je kind niet voor alle gevaren behoeden. Wel kun je bespreekbaar maken wat je allemaal kunt doen wanneer er iets gebeurt waar je puber zich niet prettig bij voelt. Denk aan je eigen ervaringen delen, maar ook door een filmpje te laten zien met tips. 

Praktische tips voor ouders

Het zal even wennen zijn als jouw kind uitgaat. Misschien vind je het lastig om te ontspannen thuis, kijk je continu op de klok of moet je de neiging onderdrukken om jouw puber te bellen tijdens het uitgaan. Daarom geven we graag enkele praktische tips om zelf goed om te gaan met uitgaande pubers.

  • Leid jezelf af. Geniet van je avond met een goede film, een bordspel of een gesprek met je partner. Het heeft geen zin om de minuten af te tellen tot jouw kind weer thuiskomt van het feest. Je puber geniet, waarom gun je het jezelf niet? Gezonde zorgen zijn logisch, maar maak er zelf ook een fijne tijd van. 
  • Gaat jouw puber tot laat uit? Ga dan naar bed. Het zal even lastig zijn, maar het uitgaansleven van jouw kind hoeft geen negatieve invloed te hebben op jouw nachtrust. Houd de telefoon aan zodat je altijd bereikbaar bent. Ook al slaap je licht en onrustig, je rust toch een beetje uit. 
  • Houdt jouw puber zich niet aan één van de gemaakte afspraken? Laat hier dan consequenties voor gelden. Jij geeft je kind vertrouwen en vrijheid en op jouw beurt mag je dan verwachten dat afspraken worden nagekomen. De consequenties zijn nodig om kenbaar te maken waar jouw grenzen liggen, deze grenzen hebben pubers nodig om te ontdekken wat wel en niet kan. Niet altijd gemakkelijk, maar wel waardevol én belangrijk. 
  • Geniet met elkaar van deze nieuwe fase en ontwikkelingen. Vraag naar de ervaringen en het feest en luister met aandacht. Ook al ben je er zelf niet bij als je puber uitgaat, je kunt hem of haar wel begeleiden en er voor je tiener zijn. 

Er komt veel op je af wanneer je puber voor het eerst uitgaat. Ook als je tiener al regelmatig geniet van het nachtleven, kun je je nog steeds zorgen maken. Het is uitdagend om als opvoeder met deze zorgen om te gaan, je wil niets liever dan dat het goed gaat met je kind. Hopelijk maken bovenstaande tips deze tijd dragelijker. We zijn allemaal jong geweest; vertrouw op jouw kind en maak er met elkaar ondanks alle puber perikelen een feestelijke fase van. 

Lees ook: