Je kind laten worden wie hij is? Het begint bij jezelf

Als ouder wil je maar één ding: dat je kind gelukkig is. Dat je kind zichzelf kan zijn en zich leert uit te spreken, hoort erbij. Maar wat wordt daar eigenlijk precies mee bedoeld? Jongeren spreken zich toch juist vaak uit? Wat wij ermee bedoelen is dat jongeren zichzelf leren kennen. Over welke kwaliteiten beschik je en waar liggen de interesses? Jezelf kunnen zijn betekent ook dat je durft uit te komen voor alles wat je zo waardevol maakt.

Gedrag kopiëren

Door de verhoogde activiteit van de spiegelneuronen in de hersenen, kopiëren jongeren het gedrag en de attitudes van anderen. Dit is in de puberteit de manier waarop jongeren emoties, attitudes en gedrag opmerken en zich in anderen verplaatsen. Als je dus graag wilt dat jouw kind zich uit en laat zien, vraag jezelf dan eerst eens af in hoeverre jij dat doet. Be the change!

Verbinding met jezelf

Om het goede voorbeeld hierin te geven, is het belangrijk dat je met jezelf in verbinding staat. In verbinding staan met jezelf, betekent dat je weet wat goed voor je is. Je luistert niet alleen naar je gedachten, maar ook naar je gevoelens en lichaam. Je neemt de tijd en de rust om te voelen wat er gaande is en je handelt daar ook naar. Dit betekent soms ook ander soort beslissingen maken dan wordt verwacht. In verbinding staan met jezelf, betekent dat je echt je eigen koers vaart en je je kwetsbaar durft op te stellen. Ontdek hieronder de reflectievragen om (weer) in verbinding te komen met jezelf:

In hoeverre luister jij naar jouw eigen gedachten, gevoelens en lichaam?

Ben je eerlijk over je verlangens?

Waar word je heel erg enthousiast van?
Waar word je door getriggerd, waar stroomt het niet?

Wat voor gedrag laat je zelf zien? En sluit dit aan bij hoe je je voelt?

Complimenten uitdelen

Nu je eerst jezelf onder de loep hebt genomen, kan je de vertaalslag maken naar je kind.

Wanneer je jouw kind wilt begeleiden om meer van zijn unieke en waardevolle zelf te laten zien, helpt het om oprechte complimenten te geven. Het draagt bij aan de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van je kind en stimuleert positief gedrag. Je kind voelt zich gezien. Een compliment geven, is meer dan zeggen; ‘goed gedaan’. Maak bijvoorbeeld een compliment over de eigenschap van je kind en focus je vooral op het proces. Op die manier voelt je kind dat hij zichzelf kan zijn. Voorbeeld:

Ik vind het super van je hoe je Kees hebt geholpen met zijn huiswerk vanmiddag. Dat was erg behulpzaam van je.

Cirkel van moed en comfort

Daarnaast groeit ook het zelfvertrouwen en zal je kind vaker dingen doen die nieuw zijn.

Deze nieuwe en spannende dingen liggen in de cirkel van moed. Het ligt buiten je comfortzone en je wordt er een beetje zenuwachtig van. Je hebt er moed voor nodig om eraan te beginnen. Hier zit de groei van je kind. Het blijft belangrijk om ook genoeg in de cirkel van comfort te blijven. Dit zijn zaken waar je kind zich ontspant, waar hij blij van wordt en energie van krijgt. Ook hier is het belangrijk om te kijken in hoeverre jij zelf buiten je comfortzone gaat. Durf jij regelmatig activiteiten te ondernemen die je niet eerder hebt gedaan of spannend vindt? Of blijf je vaak bij het vertrouwde?

360 graden feedback

Een mooie manier om je kind dingen over zichzelf te laten ontdekken, is het geven van 360 graden feedback. In zijn omgeving vraagt hij verschillende mensen om een aantal vragen te beantwoorden. De antwoorden geven informatie en nieuwe inzichten. Wat voor rol neemt jouw kind aan op school, bij de vereniging, bij vrienden, op werk?

Voorbeeld 360 – graden feedbackvragen

Noem:

a) 2 typische kenmerken van mijn persoonlijkheid

b) 2 voorbeelden waar ik goed in ben

c) 1 voorbeeld waar ik niet goed in ben

d) 1 voorbeeld waar ik van ga stralen

Wanneer je jouw kind wilt stimuleren om zichzelf te laten zien, dan mag je eerst jezelf een spiegel voorhouden. Dit vraagt ook om moed! Wanneer je in verbinding staat met jezelf en dit uit, geef je het goede voorbeeld en stel je jezelf kwetsbaar op. Door jouw puber te complimenteren over zijn gedrag, unieke eigenschappen en het proces te benoemen, werk je aan jullie vertrouwensband. Jouw kind voelt zich gezien en zit lekkerder in zijn vel, maar durft ook uit de comfortzone te stappen. Een mooie ontdekkingstocht!

Lees ook: