Een zorgintensief kind is een levend verlies: zo ga je ermee om

Wanneer je te horen krijgt dat je kind een beperking heeft, verandert dit plotseling je verwachtingen. Een alledaags leven is van de één op de andere dag niet meer vanzelfsprekend. Het is een voortdurende strijd: continu zorgen, continu vechten met instanties en altijd zoeken naar begrip van de mensen om je heen.

In de knoop met jezelf

Als ouders zet je vaak veel dingen opzij, je doet alles voor je kind. De zorg voor je zorgintensieve kind neemt al je tijd in beslag. Er ligt daardoor een valkuil op de loer, namelijk die van je eigen gevoelens en emoties te negeren. Hierdoor raak je als ouder in de knoop en ga je over je eigen grenzen heen. Het kan zelfs leiden tot het stoppen van je sociale leven, het niet meer volhouden van je baan en het niet nemen van rust en ruimte voor jezelf. Je vrijheid lijkt verdwenen. En dat eist een grote tol.

Levend verlies is voor altijd

Bovendien is het nieuws dat je een zorgintensief kind hebt een verlies dat nooit verdwijnt en vaak ook niet minder wordt. Telkens wanneer je geconfronteerd wordt met een mijlpaal of het feit dat je kind anders is, kan het verdriet weer oplaaien. Ouders van een zorgintensief kind moeten voortdurend aanpassingen maken en flexibel meebuigen. De kunst is om hierin een evenwicht te vinden en er zo goed mogelijk mee om te gaan. Makkelijk is dat niet.

Dit verdriet, dat bekendstaat als levend verlies, is eigenlijk altijd aanwezig en kan niet zomaar worden opgelost. We zijn gewend om een tijdslimiet ergens aan te hangen, ook aan verdriet. We besluiten na een periode dat het nu ‘klaar’ is. Maar bij levend verlies werkt dat natuurlijk niet. Hoe ga je met dit verdriet om?

  • Het is belangrijk om je eigen emoties te erkennen en te benoemen. Je gevoel mag er zijn en mag gevoeld worden.
  • Richt je aandacht op wat er nog wel mogelijk is, binnen de beperkingen die er zijn. Focussen op positiviteit geeft kracht en vertrouwen.
  • Neem op tijd rust. Hoewel dat niet altijd eenvoudig is, is het wel belangrijk. Plan bijvoorbeeld een vast moment per week in voor jezelf en bepaal een vaste eindtijd van de dag waarop je naar bed gaat. Dat kan ook betekenen dat je wat eerder gaat om nog wat te lezen bijvoorbeeld.
  • Wat voor mij persoonlijk goed werkt, is schrijven. Schrijf op waar je mee bezig bent, waar je tegenaan loopt, alles wat je dwarszit. Alles kun je kwijt op papier en het mooie ervan is dat je niemand hiermee belast en je toch alles van je af kunt schrijven.
  • Ga wandelen in de natuur, alleen of samen met je gezin. Verbinding maken met de natuur geeft je energie een boost, ga vervolgens even lekker zitten en geniet van de rust. Als je geen tijd hebt om te wandelen, pak dan een kop thee of koffie en ga lekker op de bank zitten, of als het mooi weer is, buiten in de tuin of op het balkon. Gewoon zitten en even helemaal niets doen, zolang als je zelf wilt.
  • Laat je telefoon vaker liggen en zet de tv uit. Dat kost ook allemaal energie, gebruik die momenten liever om iets voor jezelf te doen.

Er is geen tijdslimiet

Zodra je als ouder erkent dat je te maken hebt met levend verlies, kan dit al helend werken. Het is oké om telkens weer verdriet te voelen op bepaalde momenten. Er zit geen tijdslimiet aan verbonden. Blijf je als ouder toch last hebben van deze gevoelens, dan ben ik er om je te helpen. Want juist door stil te staan bij je eigen pijn, er recht in de ogen naar te kijken, word je sterker. Je zult merken dat je weer steviger in je schoenen staat en beter in staat bent om alles aan te kunnen.

Hypnotherapie om het verdriet een plek te geven

Ik bied hulp aan door middel van hypnotherapie. Samen zorgen we ervoor dat je je emotionele last een plek kunt geven. We gaan in gesprek met je onderbewustzijn, het deel van je hersenen waar je zelf geen bewuste invloed op hebt, maar dat wel voor 95% je acties bepaalt. Met hypnotherapie zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt onbewuste overtuigingen over jezelf veranderen en je kunt je angsten verminderen, waardoor het probleem dat je ervaart afneemt of zelfs verdwijnt.

Speciaal voor jou bied ik een uniek traject aan: "Omgaan met levend verlies bij je zorgintensieve kind." Dit traject beslaat 15 weken, waarin je leert beter om te gaan met het levend verlies bij je kind. Je zult meer rust en ruimte voor jezelf ervaren. Als je je wilt aanmelden of meer informatie wilt, kun je terecht op de website "Omgaan met levend verlies - Jolanda Manders."

Ik hoop dat dit artikel je heeft geïnspireerd en je het gevoel heeft gegeven dat er mogelijkheden zijn om met levend verlies om te gaan. Onthoud dat je als ouder sterker kunt worden en dat er hulp beschikbaar is om je daarbij te ondersteunen. Je bent niet alleen in deze reis.

Lees ook: