Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

16 juni 2003 door Diederik Bosman

Hoe wordt een tekenbeet behandeld?

Ik heb een vraag over mijn zoontje van (net) 1 jaar. Afgelopen zaterdag is hij gebeten door een teek. Ik heb de teek er zelf helemaal uitgetrokken. Nu ben ik bang dat hij de ziekte van Lyme kan oplopen.

Ik weet dat deze ziekte met antibiotica goed te behandelen is. Maar ik heb ook gehoord dat antibiotica tegen de Lyme-ziekte bijverschijnselen bij kinderen kunnen geven, zoals groeiachterstand.

Mijn eerste vraag luidt dan ook: is er een aangepast antibioticum voor kinderen?

Dan mijn tweede vraag. Binnenkort gaat mijn zoontje voor langere tijd op vakantie naar het buitenland (Turkije). De Lyme-verschijselen kunnen zich eventueel daar voordoen. Omdat een baby niet kan aangeven waar hij last van heeft, vraag ik mij af of er nu al antibiotica gegeven kunnen worden (nu hij gebeten is).

Antwoord

De ziekte van Lyme – ook wel Lyme disease genoemd – kan van knaagdieren (zoals muizen) via teken op de mens overdragen worden. Als de teek geïnfecteerd is met de bacterie "Borrelia burgdorferi" kan iemand die door zo'n teek gebeten wordt, ziek worden.

Gelukkig gebeurt dit echter niet zo vaak. Ook wordt niet iedereen daar ziek van. En áls een mens er ziek van wordt, zijn er grote verschillen in de mate van ziek zijn.

Rode plek of kring

Als iemand ziek wordt, ontstaat er binnen enkele dagen tot 5 weken na de tekenbeet een typerend huidverschijnsel: het zogenaamde Erythema migrans. Dat is een rode plek, vaak herkenbaar als kring omdat hij in het midden wat lichter kan zijn, rondom het plekje waar de teek gebeten heeft. De grootte van die kring kan sterk variëren: van enkele millimeters tot een grote plek van meerdere centimeters in doorsnee. Meestal jeukt dit, en het kan ook pijnlijk zijn.

Die rode plek kan vanzelf weer overgaan, maar hij kan ook enkele weken tot maanden aanwezig blijven, of eerst wegtrekken en dan weer terugkomen.

Het eventuele ontstaan van die rode plek of kring is dus iets om heel goed in de gaten te houden.

Andere symptomen

In zeldzamer gevallen kunnen er zwellingen van de lymfeklieren ontstaan, met blauw-rode zwellingen rond het oor en in het gezicht. Als dit gebeurt, gebeurt het meestal langere tijd na de eigenlijke tekenbeet.

Verder kunnen er vermoeidheid, koorts, hoofdpijn, en pijn in de gewrichten optreden.

Nóg zeldzamer is de mogelijkheid dat er een hersenvliesontsteking en/of een ontsteking van het hart ontstaat.

Al deze verschijnselen openbaren zich meestal langere tijd na de tekenbeet.

De ziekte is overigens vrij gemakkelijk aan te tonen, door middel van een bloedtest. In het bloed van iemand met de ziekte van Lyme, zitten namelijk anti-lichamen tegen de "Borrelia burgdorferi" bacterie.

Behandeling

Als een tekenbeet heeft plaatsgevonden in een gebied met geïnfecteerde teken, of als er na de beet zo'n rode plek of kring ontstaat, wordt inderdaad een antibioticum geadviseerd. Voor kinderen is dat meestal Amoxicilline, omdat dat weinig bijwerkingen heeft.

Mocht er tijdens het verloop van de ziekte een hersen-ontsteking ontstaan, dan wordt geadviseerd om het antibioticum Ceftriaxon te geven.

Als u twijfelt of uw kind de infectie nu wel of niet heeft opgelopen, zouden wij altijd een behandeling adviseren, omdat de bijwerkingen van het antibioticum duidelijk minder zijn dan de schade die kan optreden bij een niet behandelde ernstige ziekte van Lyme.

Lees ook: