Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Vaste lasten?

Ik begrijp af en toe echt niet hoe mensen met 1,5 modaal salaris rond kunnen komen. Wij hebben samen een goed inkomen en houden veel over. Nu gaat dit misschien veranderen, dit zou volgens mij geen probleem moeten zijn, aangezien ik veel mensen om mij heen met veel minder prima rond zie komen.
Maar die vaste lasten zijn zo torenhoog vind ik...

Ik heb het keurig uitgeschreven.
3200 euro aan:
BSO, krant en 1 tijdschrift, boodschappen, autoverzekering en -belasting, TV en internet, Ziektekosten, gemeentelijke belastingen, ORV verzekering, hypotheek, gas water licht, rechtsbijstand, opstal inboedel aanprakelijkheid, waterbelasting WOZ belasting, overblijf, bijdrage school, sporten 3 gezinsleden.

En dat is nog exclusief sparen elke maand.

We kunnen wel bezuinigen op TV internet, sporten, abonnementen, boodschappen.
Maar dat is zo'n 400 pm bezuinigen. Dus blijft er nog 2800 over.

Genoeg mensen hebben dat als inkomen.
Wat doen wij verkeerd?


Angela67

Angela67

05-05-2017 om 15:16

sporten

daar kun je ook op bezuinigen. Hardlopen is gratis.
gr Angela

Afhankelijk

Als je al een hoge hypotheek hebt valt daar niet veel te bezuinigen. De winst zit ook in het beperken van het weekbudget dat je uitgeeft. Neem daar een vast bedrag voor en ga er als standaard niet overheen. Dan moet je soms iets weglaten maar je wordt er wel steeds handiger in. En je gaat beter letten op aanbiedingen. Die je ook weer groot in kunt kopen en dat scheelt geld.
Bij mijn supermarkt wordt op de bon aangegeven hoeveel je hebt bespaard door gebruik te maken van de wekelijkse aanbiedingen. Dat kan op jaarbasis snel oplopen.
Ik heb ook indertijd mijn auto weggedaan. In de stad toch grote parkeerproblemen en altijd files of zoeken naar een parkeerplek en in die tijd kwam er net een voor mij zeer gunstige ov voorziening. Dat scheelde toen, nog in de guldentijd, al snel 500-600 per maand.
Tegenwoordig heb in steden ook deelautos. Dat is een stuk voordeliger en soms echt heel dichtbij. Een vriendin van mij heeft er twee voor de deur aan de kade staan. Even reserveren en wegrijden.
En je kunt altijd een keer een auto huren op maat voor als je ver weg gaat of gaat verhuizen. Dat is op jaarbasis een grote besparing.

Half a twin

Half a twin

05-05-2017 om 15:38

Kosten in het gareel houden

Ons inkomen is gelijk aan jouw vaste lasten daarvan gaat meteen 400 euro naar die diverse spaarrekeningen. Van de overblijvende 2800 kunnen wij goed rondkomen. 3 Gezinsleden sporten bij een club, abonnement op een dagblad dat zijn voor mij geen vaste lasten (als het moet kan je daar het snelst op bezuinigen.
Wat mij enorm helpt om de kosten voor voeding/schoonmaak in het gareel te houden is iedere week een vast bedrag pinnen en daar contant de boodschappen van betalen. Met steeds pinnen rask ik het overzicht kwijt en besteed ik meer aan boodschappen.

Hemf

Hemf

05-05-2017 om 15:50 Topicstarter

sport en abonn

nee dat zijn idd geen vaste lasten, maar wel terugkerende maandelijkse uitgaven. Daar kan ook gewoon op bezuinigd worden. Maar dat is wat me verbaast, in mijn omgeving kan men rondkomen met een modaal salaris, en daar wordt ook gewoon gesport bij clubjes.
Bezuinigen op boodschappen ga ik zeker doen, pinbudget per week is een goed idee. Verder kan er genoeg af van kleding / uitjes / etc.
Maar die kosten die moeten, zoals verzekeringen, belastingen etc, vind ik zo hoog... Maar blijkbaar is dat normaal.
Hoeveel besteden jullie aan boodschappen per week? Ik toch wel 150 euro... Dat moet dus flink minder.

Hemf

Hemf

05-05-2017 om 15:51 Topicstarter

woning

Half a twin, we hebben een hyp van 1100 pm.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

05-05-2017 om 15:54

Huur en zo

Veel mensen wonen heel goedkoop. Als je de mazzel hebt van een goedkope huurwoning kun je zelfs nog huurtoeslag krijgen bij en laag inkomen. Dan blijft er dus (toch nog) genoeg over voor clubjes. Mijn hypotheek plus verplichte verzekeringen is om en nabij 1300, dan gaat het snel met je kosten.
Boodschappen doe ik voor ongeveer 450 euro per maand, maar wij zijn maar met drie personen (v).

Anderhalfje

Anderhalfje

05-05-2017 om 16:01

Onze cijfers

Ik kwam met alle inkomsten van vorig jaar (dus ook verkoop van spullen, kinderbijslag, beetje kinderkorting en andere zaken) gemiddeld uit op bijna 3500 inkomsten per maand.

Boodschappen was gemiddeld 625, Kleding gemiddeld 80, Auto/scooter was zonder aanschaf andere tweedehands auto 270 euro per maand.
De vaste lasten komen totaal op 1450 euro en dan nog een kleine 900 aan overige uitgaven per maand waaronder vakantie en in totaal 2500 voor iets wat we normaal nooit hebben.

Vorig jaar kwamen we door die 2500 en de aanschaf van een andere auto 1200 in de min. Normaal houden we wel over.

Anderhalfje

Anderhalfje

05-05-2017 om 16:03

aftrek?

Hoeveel krijg je van die 1100 terug als hypotheekrenteaftrek?

Vesta

Vesta

05-05-2017 om 16:24

Woonlasten idd

Daar zit vaak het verschil, hier komt met alle toeslagen, belastingteruggave, kinderbijslag en alimentatie meer binnen maar mijn brutohypotheeklast is krap 300, netto 250, en dan nog 140 voor de vve voorhet onderhoud en verzekeringen.

Mijn vaste lasten incl reserveringen voor jaarlijkse zaken zijn zo'n € 1100, dochter doet 2 sporten bij drie clubs.

Hemf

Hemf

05-05-2017 om 16:32 Topicstarter

Anderhalfje

ja sorry, netto hypotheek is 750 euro.

Hemf

Hemf

05-05-2017 om 16:36 Topicstarter

Sport

Angela, ik loop idd lekker goedkoop hard Rest vh gezin "zit" wel ergens op. Ik zie dat de vaste lasten in vergelijking met anderen wel normaal zijn. Ik weet waarop bezuinigd kan worden. Maar ik vind het nog steeds knap dat mensen met een hypotheek van 700 netto, toch kunnen rondkomen van zeg 2500 inkomen per maand, met zijn 4en. En dan nog niet aan ze merken dat het krap is...

Hemf

Hemf

05-05-2017 om 16:39 Topicstarter

zakgeld

Wat besteden jullie pm aan "zakgeld", dus na aftrek vaste lasten en boodschappen? Dus terrasje, kadootje, bol.com, zalando, starbucks, gadget etc.

Anderhalfje

Anderhalfje

05-05-2017 om 16:48

zakgeld

Ik heb geen zakgeld, dat gaat anders toch alleen maar op. Mijn overige is vrij hoog maar daar zit dus ook de vakantie in. Kleding is bij mij wel apart. Ik kan de overige niet verder uitsplitsen.

Half a twin

Half a twin

05-05-2017 om 17:05

Boodschappen

Rond de 130 euro per week. Dinsdagochtend ga ik naar de markt, vooraf kijk ik hoeveel er nog in de huishoudknip zit en dat vul ik dan aan tot 140 euro. Dat is ons boodschappenbudget. Sport is dan om lekker te eten en ook kwalitatief goed en toch geld over te houden. Meestal lukt dat wel, heb ik een tientje tot 15 euro over. Met kerst en verjaardagen haal ik wel wat meer/luxer en lukt het niet maar met 135 euro gemiddeld per week red ik het echt. Dat is dan inclusief wasmiddelen, vastwasmiddel, en persoonlijke verzorging. Zeg maar alles wat je bij de supermarkt kan kopen.

Hemf

Hemf

05-05-2017 om 17:06 Topicstarter

Anderhalfje

Heb je dan ook maandelijks vast budget voor bijv kado voor iemand? Of een koffie onderweg?

Half a twin

Half a twin

05-05-2017 om 18:02

vooraf budgetteren

Ieder jasr gaan wij er wel een keer voor zitten. Vooraf een financieel plan maken. Wat zijn de verwachtte inkomsten? Wat zijn de vaste lasten? (Hypotheek, verzekeringen, (gemeentelijke) belatingen,telefoon, tv, internet, gas, licht en water) Welk deel gaan we sparen? (Studiepot voor de kinderen en de buffer voor onvoorziene uitgaven).
Van wat er dan nog overblijft schatten we in hoeveel we kwijt zullen zijn aan kleding en schoenenvoor de kkinderen, we bepalen voor onszelf een bedrag aan zak en kleedgeld . Abonnement dagblad eraf en de sport van de kinderen en dan is de rest voor boodschappen en cadeautjes.
We bepalen dan een weekbudget dat lager is dan we uit zouden kunnen geven. Tijdens de vakantie zijn de boodschappen meestal duurder dan thuis dus daar is die buffer voor.
We gaan ieder jaar kamperen in Frankrijk van het vakantiegeld. Dat is voor reis en verblijf. Op de bonnefooi dus soms 2 dagen een dure camping en dan weer 6 dagen goedkoop. Geld op? Naar huis!
De kunst is dan om alles binnen budget te doen. Dan blijft die nibudbuffer goed gevuld.
Ern koffie of ijsje onderweg zit voor iedereen in het zakgeld.

Anderhalfje

Anderhalfje

05-05-2017 om 18:19

nee

Nee, ik heb geen budgetten, potjes of zakgeld. Ik koop gewoon geen koffie onderweg, vind ik zo ontzettend zonde van mijn geld.

Heen en weer op vakantie is de enige keer dat we zeker onderweg koffie kopen want zo blijft mij partner helder.

Natuurlijk kopen we soms wel eens wat lekkers onderweg maar ik zou dat zeker niet budgetteren, dan is het geen bijzonderheid meer.

Kadootjes ook niet, ik budgetteer dus niet.

tja

tja

05-05-2017 om 18:34

veel minder

Hier komt veeeel minder binnen dan jouw vaste lasten zijn femh. Toch ook een netto hypotheek van 750 en gemiddelde vaste lasten van 1700 euro per maand en helaas net geen recht op toeslagen.
Hier geen geen abo, geen clubjes en geen kapper enzo.
Dus het kan echt met veel minder hoor.
Misschien kan je nog even laten zien welke bedragen bij je andere vasten lasten horen, dankunnen we meedenken.

Half a twin

Half a twin

05-05-2017 om 19:45

Het leven is een feestje

Je moet alleen wel zelf de slingers ophangen. Koffie thuis is altijd goedkoper maar is een koffie onderweg altijd zonde van je geld?
Ik vind van niet. Koffie of iets anders onderweg is soms noodzaak. Langdurige OV vertraging of zo, de eerste uren nog niet thuis en vreselijke trek hebben.
Bovendien is het soms ook gewoon gezellig. Kom ik een vriendin van vroeger tegen die onverwacht onze woonplaats bezoekt, gaan we op een terrasje even bijkletsen. Dat kan ik dan doen van mijn "zakgeld". Dat is mijn geld voor mijn sport en hobby en leuke dingen. Als het niet meer kan is dat het eerste dat ik schrap dat dan weer wel. Ik vind het niet altijd zonde van het geld je moet het leven zelf leuk maken en voor mij hoort koffie onderweg daar bij.

Anderhalfje

Anderhalfje

05-05-2017 om 20:05

Zonde

Ik vind koffie onderweg vaak zonde van het geld, maar als we een hele lange rit moeten doen of we zijn echt eens een dagje leuk weg dan doen we dat. Dat zei ik al dus nee het is niet altijd zonde van het geld. Als we het doen genieten we daar dan ook enorm van. Ik ga het alleen niet budgetteren of als zakgeld geven want dan wordt het weer gewoon. Jij vindt iets wat ik doe zonde van het geld. Gelukkig zijn we allemaal verschillend.

Vesta

Vesta

05-05-2017 om 20:49

maar

dat je het budgeteert of reserveert dan hoeft dat toch niet te betekenen dat je het ook gelijk uitgeeft. Het geeft alleen aan dat dat de ruimte is die je daar voor hebt.

Ik werk vergelijkbaar aan half a twin: elk jaar er even voor gaan zitten en bepalen welke ruimte er voor wat is.

Ik geef mezelf ook geen 'zakgeld' maar weet wel wat de ruimte is voor de 'zomaar omdat het leuk is' uitgaven.
Uit eten is een hobby, daar heb ik dan wel een reservering voor staan zodat dat een beetje binnen de perken blijft.

Kadootjes ben ik niet zo veel aan kwijt, ik maak wat zelf of wat we tegenwoordig vaak doen met vriendinnen elkaar tijd geven. En dan gewoon een middag wandelen met picknick of bij elkaar een dvd kijken zonder de kinderen en partners. Tijd voor elkaar dus. Dat is een schaars goed.

Hemf

Hemf

05-05-2017 om 21:15 Topicstarter

Zakgeld

Ik bedoel dat ook niet zo letterlijk, maar meer in de zin hoeveel geld er na aftrek vaste lasten, boodsch en andere maandelijkse kosten, overblijft voor extraatjes zoals idd kadootjes/terrasje/iets leuks voor jezelf.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

05-05-2017 om 23:26

Oh gut

Wel duidelijk waarom ik geen enorme buffer heb Ik koop altijd koffie op het station als ik daar tijd voor heb. Niet op mijn reguliere traject van een half uurtje, maar wel als ik verder moet. Uitjes in het weekend vinden we koffie en/of een ijsje ook wel lekker, en soms nemen we appeltaart als we niet geluncht hebben. Het is niet zo dat het dan niet meer 'speciaal' is. Nou ja, die stationskoffie natuurlijk niet.

BSO

Als je minder zou verdienen, zou je dan meer toeslag krijgen voor de BSO?

Tsjor

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

05-05-2017 om 23:46

Daar zit wel verschil in

Is hier wel eens benoemd als de Latte factor.

Die van mij was vrij hoog. Ik kon niet de stad ingaan zonder een broodje en een kopje koffie te nuttigen. Op zich niet erg, want dat kunnen wij wel missen. Maar ik merkte toch wel dat dat met de 3 kinderen erbij toch wel een dure hobby werd. En ik merkte dat het eigenlijk ook wel heel gewoon werd. Het speciale ging er vanaf en dat vond ik zonde.
Dus tegenwoordig ga ik als ik een uurtje of twee naar de stad ben en ik ben klaar, gewoon naar huis en drink daar mijn kopje joffie. En bewaar ik de koffiemomenten voor de speciale gelegenheden: de uitgebreide winkeltrips en de vakantie-winkel aangelegenheden met een of meerdere kinderen. Zo blijft het leuk. En beter voor de lijn.

Ik heb gemerkt dat in dit soort uitspattingen stiekem vaak toch meer geld gaat zitten dan je in eerste instantie doorhebt. Zou dat bij jullie ook kunnen spelen femh?

Hemf

Hemf

06-05-2017 om 09:14 Topicstarter

Ginny

Oh zeker, ik weet precies waar we geld aan uitgeven. Heerlijk, nu het nog kan
Ik zal later eens de vaste lasten (dus de échte vaste lasten zoals verz enzo) specificeren hier. Ben benieuwd of die een beetje redelijk zijn.

lennest

lennest

06-05-2017 om 11:52

zuinig

We leven zuinig: liever 's avonds een warme trui of een dekentje dan de verwarming omhoog. Bij het eten koken, weeg ik de porties af. Boodschappen voor 4 personen: ongeveer 75 euro per week, ik begin bij de Aldi/Lidl en wat ik tekort kom, haal ik bij AH of Jumbo. Vlees kopen we in grote porties direct bij de boer en gaat de vriezer in, scheel echt veel, de kosten van de vriezer hadden we er in een jaar uit. Ik kook vaak voor meerdere dagen gelijktijdig, zeker als er aanbiedingen zijn en vries de rest in. Ik let altijd op de aanbiedingen en dat bepaalt vaak wat we eten. Wasmiddel e.d. alleen in de aanbieding kopen. Broodtrommeltje mee naar het werk. Dagje uit of de stad in: boterhammetje en flesje drinken meenemen. Voor kleding hebben we een budget van 500 euro p.p. per jaar, ik koop ook tweedehands. Als het kan met de fiets en/of openbaar vervoer, als het moet met de auto. Vakanties altijd last minute.
En de renteperiode van de hypotheek liep vorig jaar af, van 4.8% naar 1,9%, dat scheelt echt heel veel, meteen 15 jaar vast gezet. Ieder jaar stappen we over van energieleverancier, scheelt ook weer. Het enige wat we niet doen, is switchen van zorgverzekeraar, we hebben nu een heel goede aanvullende verzekering, kost veel geld, maar we hebben 't nodig. Eigen risico gaat bij beiden ieder jaar helemaal op, dat betekent gewoon 60 euro in de maand aan extra zorgkosten, plus 354 euro aan premie en dat is echt heel veel geld.
Ons inkomen is zeker geen modaal, we moeten wel zo zuinig zijn, maar het voelt niet als vervelend of lastig, we doen het al jaren zo en ik vind het prima.

zebra

zebra

06-05-2017 om 19:27

volgens mij

geef je gewoon makkelijker wat meer geld uit als je je dat ook kunt veroorloven. Als je echt op je geld moet letten, dan probeer je bepaalde dingen juist achterwege te laten.
Wij hebben (normaal gezien, nu even niet) ook 1,5 modaal inkomen, daarvan wordt aan het begin van het salaris gespaard, de vaste lasten gaan eraf en we geven best veel uit aan boodschappen. Maar er gaat weinig geld weg aan etentjes, koffie buiten de deur en meer van zulk soort zaken. Er wordt hier niet gesport (wel door zoon maar die betaalt dat zelf), we lezen geen papieren krant, hebben geen abonnementen op tijdschriften maar kopen die soms wel los in de winkel. Maar in het weekend wordt er hier vaak wel een lekkere fles wijn open getrokken.

Ad Hombre

Ad Hombre

06-05-2017 om 19:30

Zebra

Wie het breed heeft laat het breed hangen...

Elfje65

Elfje65

07-05-2017 om 21:21

Lennest

75 euro per week aan boodschappen?? Hoe doe je dat voor 4 personen?? Wij zijn 175 per week kwijt voor 4 volwassenen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.