Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

lievemama

lievemama

24-04-2016 om 12:32

Uitvaartverzekering noodzakelijk?

Hoi Allemaal,

Ik had gisteravond een discussie met mijn vriendinnen en die zeiden dat ik voor mijn kinderen een uitvaartverzekering moet afsluiten. Zelf was ik altijd van mening dat een uitvaartverzekering niet nodig is, maar omdat mijn vriendinnen het zeiden ben ik toch maar even op internet gaan kijken. Ik kwam op de website (link verwijderd door forumbeheer) en die zeggen dat het afhangt van je financiële situatie en dat je er ook voor kunt sparen. Hebben jullie een uitvaartverzekering? En waarom wel of waarom niet? Help me


ijsvogeltje

ijsvogeltje

24-04-2016 om 12:39

hangt van je financiele situatie af

Dat hangt natuurlijk van je financiële situatie af. Een uitvaart van een kind is niet gratis. Mocht jouw buffer groot genoeg zijn om een eventuele uitvaart te financieren, dan is het niet persé nodig. Heb je weinig/geen spaargeld, dan is het wel verstandig.

Maar zo is het natuurlijk voor alle verzekeringen. Je maakt zelf de afweging van de risico's en de gevolgen.

Natuurlijk wel

Je zult maar ineens voor hoge kosten komen te staan. En wat je spaart kun je ook aan onverachtte kosten kwijtraken of het telt mee voor het verkrijgen van een bijstandsuitkering. Of je geld zit vast in beleggingen en dan moet je lenen om de begrafenis te kunnen betalen.
Je wil geen extra onzekerheid als er zoiets ernstigs gebeurt als een kind dat overlijdt.
Mijn vader had wel een verzekering voor mijn moeder maar zijn begrafenis moest maar uit het te verkopen huis betaald worden. Hij overleed in een tijd dat huizen jaren op de markt konden staan.
Dan laad je je nabestaanden met lastige situaties op. Die je in zo'n situatie er liever niet bij hebt.
Dus bij de geboorte van de kinderen hebben we ze direct opgegeven bij onze eigen uitvaartverzekering.
Ex betaald de premie voor de kinderen. Vanwege scheidingsgedoe zijn de relaties niet altijd makkelijk geweest en ik was bang dat ex zou stoppen met betalen. Maar ik mocht elke december even bellen of de premie nog betaald werd want anders zou ik de betaling zelf overnemen.
Het is wel een dingetje, ik moet me er eens in verdiepen want volgens ex wordt de premie duurder zodra ze 18 jaar zijn.

Moni

Moni

24-04-2016 om 12:44

Hier niet

Onze financiële buffer is groot genoeg en daarom verzekeren wij dit soort onverwachte uitgaven niet.
Vinden je vriendinnen dat jij zelf ook een uitvaartverzekering moet hebben? Of gaat dit alleen over de kinderen.
Soms lijkt het of mensen die voor kinderen extra belangrijk vinden, alsof je ze anders tekort doet.

Triva

Triva

24-04-2016 om 12:53

simpel

Stel dat het hele gezin bij een auto-ongeluk komt te overlijden dan kun je rekenen op 5000 euro per persoon bij begraven etc. Misschien wat kwantumkorting omdat de kaarten in 1x gaan en er ook maar 1x cake komt maar dat had ik eigenlijk al meegerekend. De laatste begrafenis hier kwam al op meer dan 6000 uit en die was vrij sober. Vergeet ook de steen niet.

Als je dat uit de verkoop van het huis of spaargeld kan dan hoef je geen uitvaartverzekering af te sluiten.

Nu moet je ook nog rekenen als er minstens 1 volwassene bij dat auto-ongeluk in leven blijft: komt er dan wel geld vrij uit huis en spaargeld? Heeft die persoon dat dan niet nodig?

Zo reken je.

Spaargeld

Inderdaad als het hele gezin om wat voor reden dan ook overlijdt. Je kunt niet direct bij het spaargeld, die afwikkeling van de erfenis moet nog komen. Je kunt wel direct terecht bij de begrafenisverzekering.
Zij kunnen ook zien of er elders nog polissen liggen.
Bij het overlijden van mijn ouders kwamen ook nog de polissen boven water voor de verzekering die ze ooit voor ons als kinderen hadden afgesloten. In geld, dus het was niet meer genoeg geweest, maar een mooi extraatje. Zelf hebben we een verzekering in natura.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

24-04-2016 om 13:26

1500

Ik las laatst dat als je alles zelf doet, je voor 1500 euro klaar kunt zijn voor een crematie. Ergo, het grootste gedeelte van de kosten voor een uitvaart blijft aan de strijkstok van de uitvaartonderneming hangen.
Mijn ouders hebben een uitvaartverzekering, dat vond ik wel een fijn idee. Zelf hoop ik tzt voldoende geld te hebben voor mijn eigen uitvaart, en mijn kinderen leven nog minstens 80 jaar dus hebben genoeg tijd om te sparen.

Ook afhankelijk van leeftijd moeder

Ik las zeer recent, weet alleen niet meer waar, dat het voor jonge moeders die in de fase van kinderen krijgen zitten wel aan te raden is omdat die periode meer risico (kinkt zo zakelijk) geeft op overlijden moeder of kind, omdat deze groep geen spaargeld heeft en omdat de premies op hun leeftijd laag zijn, dus ook goed te betalen. Ik bedoel moeders van rond de 20/25 jaar.

Triva

Triva

24-04-2016 om 13:40

Vesper

Hoezo alles zelf? Kaartjes versturen kost al geld, een zaaltje huren kost geld. Ga je zelf rond met zelfgezette koffie en thee? Er zal toch een kist moeten komen. Je bent goedkoper uit ivm het graf en grafrechten maar 1500 is wel heel weinig. Zou je kunnen halen als je de dood ziet aankomen maar als dat plotseling is ga jij in die paar dagen niet alles zelf regelen.

Ik ben even gaan zoeken en dan zie je dat alleen cremeren 1300 kost maar daar komt het volgende bij: Daarnaast moet u ook rekening houden met kosten voor andere onderdelen die bij een uitvaart horen. Bijvoorbeeld de basiskosten, die gelden voor zowel een crematie als begrafenis. In de basiskosten zitten de diensten van de uitvaartverzorger, bezorging van de kist en de laatste verzorging van de overledene. Daarnaast heeft u te maken met de kosten voor bijvoorbeeld de bloemen, rouwvervoer en catering.

Hier niet.

Zelf heb ik (alleenstaand met kinderen) geen verzekering maar heb hier wel wat spaargeld voor bestemd. Het is wel iets dat ik in de gaten houd.

En ja Vesper, een groot gedeelte van het geld gaat naar de uitvaartonderneming, maar voor €1500,00? Er moet zo veel geregeld en betaald worden je moet bijvoorbeeld zelfs betalen voor de "overnachtingen" bij een rouwcentrum. Bovendien bemiddelt een uitvaartverzorger in een familie, stelt zich ten opzichte van hen neutraal op, dat is ook wat waard.
Maar alles zelf regelen is een goede optie, als er iemand is die dit op zo'n moment kan en wil en is natuurlijk ook afhankelijk van wat er tevoren is bepaald. Sorry, even off topic.

Moni

Moni

24-04-2016 om 13:53

Als we overal rekening mee houden,

kunnen we beter ophouden met leven.

Je gaat geen rekening houden met de maximale kosten voor o.a.:
- het overlijden van het hele gezin
- extreme ziektekosten die niet vergoed worden
- huis verzakt, grote reperatiekosten
- auto stort in elkaar
- te veel spaargeld voor als je in de bijstand komt
- werkloosheid
- arbeidsongeschiktheid

Dan mag je wel 200.000 euro als buffer hebben.

Alternatief is een normale buffer te berekenen, bijvoorbeeld via Nibud bufferberekenaar.

Triva

Die basiskosten, dat zouden juist de kosten zijn waarop je kan besparen. Bijvoorbeeld het verzorgen kan en mag zelf, als dat in een rouwcentrum gebeurt dan betaal je meestal wel voor gebruik van de ruimte. Kaarten sturen, bloemen, zaal, herinneringskaartjes, consumpties, advertenties: allemaal optioneel of alternatieven voor te vinden.

Alternatief

Verzekeren is voor mij een goed alternatief. Er kan je van alles overkomen en dan leef je gewoon door. En je doet het ook voor elkaar, je weet niet wie de zwarte piet treft. En dan zadel je jezelf of anderen met de brokken op. Liever niet als je dat kunt voorkomen. Als je op reis gaat neem je toch wel een reisverzekering? En vaccinaties? Toch wel prettig dat je bij werkeloosheid kunt terugvallen op een uitkering waar je gezamenlijk voor spaart. En je wil niet weten in wat voor kosten je terecht kunt komen als je kinderen door een glazen deur lopen of anders grote schade kunnen aanrichten, per ongeluk.
Natuurlijk hoef je je niet voor van alles te verzekeren maar het geeft wel veel rust. Tenzij je het spannend vind om de uitdaging aan te gaan en je ziet wel.

Suze

Suze

24-04-2016 om 14:08

alles verzekeren?

Nederland is geloof ik voor 10x teveel verzekerd of zoiets. Ik weet de details niet meer, maar we zijn hier in elk geval oververzekerd.

Zoals Moni al zegt, je kunt alles wel verzekeren. Dan kun je niet meer leven.

Zeker een uitvaartverzekering kost naar ik begrepen heb onwijs veel geld. En de kans dat je kind overlijdt (als het gezond is), is natuurlijk niet groot.

Maar uiteindelijk is het met verzekeren ook zo: als je zelf voldoende buffer hebt, hoef je het niet te verzekeren. Wij doen het dus (met meer dan voldoende buffer) zonder uitvaartverzekering.

Wel altijd andere verzekeringen gehad (maar bijv. niet een rechtsbijstandverzekering), maar denk er nu ook aan om bijv. de reisverzekering te stoppen. Uitkering is toch beperkt en dergelijke schade kunnen wij evt. zelf wel dragen.

Jaina

Jaina

24-04-2016 om 14:15

Nee

Wij hebben geen uitvaartverzekering. Ik heb meer dan genoeg spaargeld om een onverwachtse begrafenis in de familie te betalen. Daarnaast komt er genoeg geld vrij mochten wij zelf overlijden. Een cash flow probleem is niet zo'n punt want er is genoeg familie die dan even in kan springen. In de familie (cultuur) van mijn man is het ook vrij normaal dat als er iemand overlijdt de familie en vrienden geld geven voor de kosten van de begrafenis. Wel zitten we er aan te denken om een graf te kopen maar dat is weer iets anders natuurlijk. Maar in elk geval zie ik onze persoonlijke situatie er de meerwaarde niet van in.

annet

annet

24-04-2016 om 14:18

Kinderen tot 18 gratis meeverzekerd.

Wij hebben een uitvaart verzekering bij Monuta. Onze kinderen zijn tot 18 jaar gratis meeverzekerd.

Jaina

Jaina

24-04-2016 om 14:18

Reisverzekering

Heb ik al een aantal jaar niet meer. Ik had zo'n doorlopende reisverzekering en dat is ook verder helemaal niet zo duur maar als ik kijk wat er onder viel dan was het toch niet echt enorm nuttig. We hebben een uitgebreide ziektekostenverzekering met een goede buitenland dekking. Dat is het enige wat natuurlijk echt belangrijk is. Die gestolen camera waar je alleen de dagwaarde voor krijgt is die verzekering niet echt waard.

Tja, de familie

Dat de familie bijdraagt zal hier niet zo snel gebeuren en in de familie van mijn man laten dat soort zaken vaak een grote ravage achter. Voor ziekenhuiskosten en begrafenis verkopen mensen hun huis. En gaan bij anderen inwonen. Allemaal niet zo prettig.

Torn

Torn

24-04-2016 om 14:25

Ik woon alleen en heb genoeg buffer om mezelf te laten cremeren of begraven (ik ben er nog steeds niet uit). Vandaar geen verzekering.
Mijn kinderen weten dat dit geld van de erfenis af moet.

Mocht ik door wat voor omstandigheden ooit grote kosten moeten maken dan nog is er een cash buffer om dit voor elkaar te krijgen.

Kaaskopje

Kaaskopje

24-04-2016 om 14:39

Pijnpuntje

Met dit onderwerp kom ik toch wel bij een persoonlijk pijnpuntje van mij/ons. Wë hebben niks en daar zit ik mee in mijn maag. Het bungelde altijd achteraan, ook omdat we het geld gewoon nodig hadden en dat lijkt wéér zo te zijn. Ik ga de WW weer in, voor ik weet niet hoe lang en dan is het gewoon amper te betalen. Ik zat net even bij de berekeningen van een paar ondernemingen en voor alleen mijn man kom ik bij Monuta al uit op bijna 40 euro per maand. 14 Euro extra omdat hij een herseninfarct heeft gehad. Ik vrees dat er bij mij ook zoiets uit komt, dus kassa. Dus nu zit ik me te beraden op of een overlijdensrisicozekering dan iets is. Daar moet ik nog berekeningen van bekijken. Daar is de narigheid dat je tot 75 jaar de verzekering kunt afsluiten, dus wat als je de mazzel hebt als je ouder wordt? Dag geld....

Achteraf kijk je een koe in zijn k... natuurlijk, dus hádden we het maar wel al gedaan toen we 20 waren, maar goed, dat is dus niet gebeurd.

Ik ga verder spitten in de mogelijkheden.

Advertentie?

In de kolom hiernaast staat nu een advertentie om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten voor het hele gezin, is dat toeval of zijn dat nu cookies?

Kaaskopje

Kaaskopje

24-04-2016 om 14:52

Cookies

Haha, ja dat lijken mij cookies. Die kun je uitschakelen.

Zelf doen

Zo'n rouwcentrum is natuurlijk helemaal nergens voor nodig en een kist is ook niet verplicht, net als een grafsteen. Kaarten sturen kan, maar dat hoeven niet persé van die gedrukte rouwkaarten zijn, je kan om het even wat sturen, een rouwzegel volstaat voor de snelle verzending die voor rouwpost geldt. Desnoods stuur je een mail, het is tenslotte 2016. Je kan ook prima zonder condoleance en als je daar toch voor kiest hoef je dat niet te cateren met droge cake a 2 euro per plakje. En als er helemaal niemand in de familie wil of kan betalen wordt je op gemeentekosten (zij het heel sober) gecremeerd of begraven.

skik

Ja Skik,

Zo is het, maar als je in een ziekenhuis overlijdt is een rouwcentrum of mortuarium niet altijd te vermijden. En kist is ook niet nodig maar alternatief moet wel.

Triva

Triva

24-04-2016 om 15:20

Narcis

'Die basiskosten, dat zouden juist de kosten zijn waarop je kan besparen.

Dat snap ik maar het leek erop dat Vesper denkt dat je met 1500 euro klaar kunt zijn 'als je alles zelf doet' maar dat is dus niet zo. Dan moet je dus nog steeds alles wat er bij komt regelen én betalen.

Niet iedereen wil zelf afleggen, persoon in huis laten voor een week, de uitvaart in je eigen huis en ga zo maar door. Rouwpostzegels zijn overigens dezelfde prijs als gewone postzegels en ga jij echt iedereen alleen een mailtje sturen als jouw kind is overleden?

Elfje65

Elfje65

24-04-2016 om 15:51

Skik

Is wel heel sober hoe jij het schetst. Wil je dat voor je kind?

Mijntje

Mijntje

24-04-2016 om 16:08

nog minstens 80 jaar leven

"Mijn kinderen leven nog minstens 80 jaar": je kan het bezweren, door er niet over na te denken om het niet op je af te roepen, maar er is nergens een garantie
Wij hebben geen uitvaartverzekering meer, omdat mijn eega de Dela niet meer wilde spekken, bovendien moet je flink bijbetalen als je niet alles door Dela laat doen. Wij betalen het dus tzt van onze buffer. Mijn familie heeft een verzekering (door schade wijzer geworden: kind onverwacht door auto ongeval omgekomen), mij schoonfamilie heeft ook niets, maar er is een graf voor 3 en er kan er nog eentje bij, dat scheelt.

lievemama

lievemama

24-04-2016 om 16:10

Bedankt

Bedankt voor jullie reacties! Super

Triva,

ik bedoelde juist (zie #10) dat ik ook niet denk dan dat met €1500,00 kan omdat er juist zo veel kosten zijn. Vervolgens heb ik het over posten waarop je kan besparen als je dat zou willen, die dus niet verplicht of automatisch zijn, zoals kaarten versturen. Zelf zou ik geen mail sturen maar heb onlangs er wel een ontvangen, met prachtige bijlagen in een hele mooie layout.
Een goedkope uitvaart, hoeft geen sobere of onpersoonlijke uitvaart te zijn. Er kan en mag zo veel meer dan mensen denken.

Het is zo dat er veel geld blijft hangen in de zakken van de tussenpersonen en daarbij houden verzekeringsmaatschappijen en bijvoorbeeld crematoria elkaar in stand qua tarieven. Ik heb daar best moeite mee, aan de andere kant is het fijn om in zo'n situatie te kunnen vertrouwen op goede zorg zolang men de nabestaanden maar de mogelijkheid blijft geven voor persoonlijke inbreng, niet allemaal van de standaarduitvaarten.

De nabestaanden en de staat - onverzekerd zijn neemt toe

http://www.joop.nl/nieuws/geldnood-tot-in-de-dood

Uit een reactie:

"Als eerste lijn familielid betaal je ALTIJD de kosten van de uitvaart ook al is die door de gemeente verzorgd.
Als ervaringsdeskundige weet ik dat namelijk zeker.
Men kan de erfenis verwerpen maar begrafeniskosten nooit.

Al moet de gemeente het door beslaglegging invorderen.
Persoonlijk heb ik moeten betalen voor de uitvaart van mijn biologische vader,die ik dus niet gekend heb en voor een jongere halfbroer die ik ook nooit had ontmoet.
Zelfs de kosten van ontruiming van de woning wordt in rekening gebracht."

Kaaskopje

Kaaskopje

24-04-2016 om 17:12

Budgetbegrafenissen/-crematies

Ik heb eens op de website van een budgetcrematie gekeken en je kunt de kosten best drukken door met zo'n bedrijf in zee te gaan. Maar ja, dan moet je nog steeds wel het budget ervoor op de spaarrekening hebben.
Om er wel iets goeds van te maken, zit ik toch wel op een kleine 3800 euro en dan ontbreekt een tweede volgauto en de koffie met cake om er maar eens twee te noemen. Verder zit alles er in. Tot en met kaarten en een bloemstuk. Die koffie en cake kun je thuis ook doen natuurlijk, maar heb je daar zin in op zo'n dag?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.