Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Anne

Anne

16-05-2013 om 22:32

Schuldig voelen als je niet hard werkt

Ik ben intern adviseur en werk grotendeels vraaggestuurd.
Ik het tijden dat ik het behoorlijk druk heb op mijn werk, ook wel overwerk/dingen in eigen tijd doe. En soms, zoals nu, heb ik stapels werk liggen, maar is er weinig spoedeisends, niemand die aan mij trekt (vaak is dat wel zo), en dan heb ik soms een dag dat ik weinig doe. Althans, qua werk. Ik laat me dan graag afleiden door chatten met collega-vriendinnen, mijn prive e-mail te checken, prive-dingen regelen (bellen/mailen), door ouders online . En doe tussendoor af en toe wel weer wat "nuttigs" of heb een bespreking.

Ik voel me dan eigenlijk wel schuldig dat ik zo weinig doe, terwijl ik toch nog genoeg werk heb liggen (al is het maar mijn inbox of takenlijst legen etc.), maar heb dan moeite me te concentreren en hard door te werken.

Hebben jullie daar ook last van?
En nog tips hoe ik mezelf kan dwingen op zulke dagen (vandaag en vorige week ook zo'n dag) toch (meer) met mijn werk bezig te zijn?
Of hebben jullie ook af en toe zo'n lanterfantdagje en hoef ik me niet schuldig te voelen in jullie ogen?

Ik kom (al wat langer geleden) uit een declarabele omgeving (extern adviseur), en voel kennelijk nog steeds dat gevoel dat ik "productief" moet zijn.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
+ Brunette +

+ Brunette +

16-05-2013 om 22:45

Je doet ook dingen in eigen tijd, zeg je.

Ik werk parttime in loondienst maar het komt regelmatig voor dat ik in mijn eigen tijd dingen voor mijn werk doe. Dus voel ik me niet schuldig als ik eens een middagje zit te lanterfanten, als ik mijn uren maar maak.

Kaaskopje

Kaaskopje

17-05-2013 om 00:00

Bij ons niet mogelijk

Bij ons wordt iedere minuut geregistreerd en in statistieken verwerkt. Dat vind ik ook niet ideaal te noemen. Ik denk dat werkgevers het oogluikend toe moeten staan dat werknemers af en toe lanterfanten, want eenmaal uitgelanterfanterd zijn ze dan weer netjes en misschien wel meer productief. Maar net als met alles is 'te' negatief, dus als je het gevoel hebt dat je echt te weinig doet op een dag, zou ik dan toch maar een tandje bijzetten.

JansjeRommy

JansjeRommy

17-05-2013 om 00:07

Nodig

Ha Anne, ik herken het volkomen. Ik ben een hele harde werker. Toen ik ooit in een declarabele-uren schema zat maakte ik veel meer uren dan nodig. Nu ben ik binnen een organisatie een soort eigen baas. Ik werk vaak knalhard, werk ook veel over. En dan soms is er zo'n dag dat ik kan lanterfanten en dat ook doe. Ik denk dat dan echt nodig is. De boog kan niet altijd gespannen zijn, maar een licht schuldgevoel voel ik dan toch ook wel. En ook verbazing want onder druk ben ik super efficient en op zo'n dag of dagdeel doe ik geen fluit. Tegelijk weet ik ook dat ik veel vaker thuis hard doorwerk voor mijn werk dan dat ik op mijn werk lanterfant of privedingen doe. Een bevriende psycholoog waarschuwde mij eens dat ik mezelf wel erg onder druk zette, dat troost me ook wel bij oplaaiend schuldgevoel. Gewoon een sterk arbeidsethos misschien?

Vic

Vic

17-05-2013 om 08:22

Hmmm

Ik lanterfant me helemaal suf Wij krijgen aan het begin van het jaar een 'target' en aan het eind van het jaar wordt dat geacht af te zijn. Die doelstelling haal ik met twee vingers in mijn neus, dus ik doe ook nog flink wat extra, maar ik voel me dan ook niet bezwaard als ik op een thuiswerkdag maar 1,5 uur iets doe. Komt nog bij dat we over twee weken over gaan op HNW, oftewel ze hebben mijn werkplek op kantoor gewoon aan iemand anders gegeven en ik word flexibel gehuisvest (erg fijn als je pas om 9 uur begint). Soms voel ik me wel schuldig over het gelanterfant, maar objectief gezien doe ik meer dan voldoende. En ik heb een motivatieprobleempje op het moment, maar dat terzijde

Tijgeroog

Tijgeroog

17-05-2013 om 09:04

Vic (ot)

Overweeg je nog om eens op die andere afdeling mee te kijken? Misschien geeft dat linksom of rechtsom toch weer wat meer motivatie?

amk

amk

17-05-2013 om 10:25

Ook

ik heb dan wel geen jaar target, maar wel uitbijters qua werkdruk. En dan ben ik er gewoon, regel extra opvang indien nodig of kom terug op een dag dat ik anders niet werk. Maar ik kom ook later binnen omdat ik op school heb geholpen, ga eens wat eerder weg of boek mijn vakantie via het werkinternet.

passiebloem

passiebloem

17-05-2013 om 10:32

Anne

Herkenbaar. Ik ben veel buitenshuis (of buiten kantoor) aan het werk. Ik vlieg vaak van afspraak naar afspraak. Soms heb ik een kantoordag, zonder afspraken en dan ga ik her en der bijkletsen met collega'! Ik kan me schuldig voelen, maar ik besef me dan ook dat dit ook een functie heeft. Ik zit tijdens werktijd niet op de sociale media of privemail.

gr passiebloem

P

P

17-05-2013 om 12:44

Mijn vraag is nu:

Stel dat jullie gepromoveerd worden tot je eigen leidinggevende: ga je dan wat veranderen?

Ik kan er met de pet niet bij dat ik ruim 8 uur per dag werk voor een beetje meer dan het minimumloon (en nee dat vind ik geen probleem) maar wel in de gaten wordt gehouden of ik hard genoeg werk (dat is ook geen probleem) en mensen als jullie gewoon van alles tussendoor kunnen doen omdat jullie blijkbaar niet genoeg werk hebben of er wordt niet op jullie gelet.

Gaan daardoor al die bedrijven failliet?

Angela67

Angela67

17-05-2013 om 13:01

Resultaatverplichting

P,
ik ben projectmananager en wordt afgerekend op m'n resultaten, ik werk dus gewoon zoveel als moet (als het druk is werk ik meer, als het rustiger is compenseer ik dat). Het nieuwe werken is bij ons al jaren de gewoonte dus er wordt door iedereen overal gewerkt. Thuis werken is dus ook geen reden om niet aan vergaderingen mee te doen bijvoorbeeld (techniek staat voor niets). Een van de grootste problemen bij het invoeren van het nieuwe werken (tijd- en plaatsonfhankelijk naar eigen keuze werken zodat je zo slim mogelijk je rol vervult en je werkt verricht) was dat managers moesten loslaten dat ze mensen konden zien werken elk moment.
dus als jij continu in de gaten gehouden wordt dan zegt dat vooral iets over het volwassenheidsniveau van degene die jou in de gaten houdt. Jij weet nl van je zelf wel of je de kantjes eraf loopt of niet, en ik denk dat jouw output ook wel 'gemeten' kan worden dus waarom men jullie zo goed in de gaten houdt? Ik zou ook zeggen dat dat niet echt nodig is.
Snap je een beetje welke richting ik uit wil hiermee? Ik zit nl op m'n werk te typen en heb niet zoveel tijd
groet,
Angela

heb gelukkig niemand die op mijn vingers zit te kijken. Er zijn een paar dingen die echt moeten gebeuren en daarna nog een stapel post enz, kleine klusjes die geen haast hebben.

Ik werk 4 uur en ga soms tussendoor even koffie drinken met een vriendin, maar anders zit ik die 4 uur op mijn plek en drink daar koffie.

Eigenlijk heb ik het liever een beetje druk. In mijn vorige functie was ik meestal 1 dag alleen ana het werk en als er een 'nu snel'- klusjes waren, verveelde ik me echt dood. Dan ging ik ook wel andere dingen doen maar voelde me daar tegelijkertijd schuldig over.

Dat je werk wordt afgelezen in statistieken lijt me echt heel akelig.tenminste, als je daar echt naar wordt beoordeeld.
Ik prijs me ook zeker gelukkig met mijn parttime werk wat boven minimum betaalt.

Lummelen is heel belangrijk om weer op te laden en nieuwe energie op te doen, denk ik. Als je genoeg doet en je wilt van je schuldgevoel af (woord van de week!) moet je maar es uitrekenen wat je directeur verdient, zonder schuldgevoel

Vic

Vic

17-05-2013 om 13:23

Bij ons heb je ook een resultaatverplichting. Dat levert vrijheid op, maar daar moet je wel tegen kunnen. Ik moet bijvoorbeeld dinsdag een rapport af hebben, dat heb ik met een collega afgesproken. Dat weet ik al een tijdje, maar ik heb het (door omstandigheden) voor me uit geschoven. Vandaag gaat het me ook niet lukken, dus ik weet wat ik dit weekend te doen heb Soms lijkt het me wel fijn om werk te hebben dat af is op het moment dat je weggaat van je werk.

Yta Chalne

Yta Chalne

17-05-2013 om 14:12

Geen social media

Privémail en social media hou ik tijdens werktijd niet bij. Eigenlijk voel ik me al bezwaard als het enige wat ik tussen twee meeting in doe tien minuten lang een kop thee drinken is (want wellicht heb ik mail die ik even snel kan behandelen of iets dergelijks). Dit is wat ik ook verwacht van de mensen die op mijn afdeling werken. Heb je een keer behoefte aan een middag rondlummelen, dan neem je een middag vrij. Zoals ik nu
Overigens betekent dat niet dat ik de hele dag mensen controleer, wel dat ik de mensen uitzoek op een bepaalde drive. Ik ben (omzet- en resultaat)verantwoordelijk voor de hele afdeling, en daar moet hard voor gewerkt worden. En dat gebeurt dus ook. Overigens wel met plezier, er wordt ook gelachen en bijgepraat.

amk

amk

17-05-2013 om 14:55

nee, als ik mijn eigen manager zou worden zou dat niet veranderen. Die werkt vandaag ook thuis omdat dat handiger is vanwege de tuinmannen. En heeft dezelfde werk instelling. Dat uurtje eerder weg of later binnen compenseer je heel makkelijk op een ander moment. Ik denk dat ik het bedrijf heel wat onbetaalde uurtjes geef en veel van mijn collega's met mij.

P

P

17-05-2013 om 15:33

Nee

Ik bedoel niet dat je niet thuis mag werken, geen thee mag drinken of wat dan ook maar bijv dit: "Wij krijgen aan het begin van het jaar een 'target' en aan het eind van het jaar wordt dat geacht af te zijn. Die doelstelling haal ik met twee vingers in mijn neus, dus ik doe ook nog flink wat extra, maar ik voel me dan ook niet bezwaard als ik op een thuiswerkdag maar 1,5 uur iets doe. "

Die target is dan te laag, Vic zou het met de helft van haar uren ook kunnen redden of een dubbele target krijgen. Ik begrijp dat niet zo goed.

Verder wordt er niet op mijn vingers gekeken maar kunnen ze aan de computer zien hoe hard ik heb gewerkt (en ik was in dec de nummer 2 van een stuk of 15 en de nummer 1 is weg dus ik doe het prima) en dat is ook best wel nodig want je komt binnen als uitzendkracht en teveel kletsen of te langzaam werken en je vliegt er na een paar waarschuwingen uit. Ik hoop op een vast contract....

Maylise

Maylise

17-05-2013 om 16:37

Afhankelijk

Dit soort dingen zijn zo afhankelijk van het soort werk dat je doet. In mijn werk heb je heel veel eigen verantwoordelijkheid. Er is eigenlijk niemand die controleert wat je doet. Er is ook geen target wat je gehaald moet hebben aan het eind van het jaar. Natuurlijk zijn er wel verplichtingen en taken die je na moet komen. Een deel van je taken staat vast en dat moet je gewoon doen. Wat je verder doet dat is aan jezelf. Echter het doen van het werk is ook vooral in je eigen belang in mijn werk. Je bent zelf het product wat je verkoopt. Weinig doen heeft dus uiteindelijk echt wel invloed op je carriere en je hebt er vooral je zelf mee.

Ik kan dus gemiddeld genomen flexibel omgaan met mijn werk. Ik heb dus inderdaad dagen dat ik heel weinig doe of extra vrij neem. Daar staan ook dagen tegenover dat ik tot 5 uur 's ochtends nog zit te werken. Soms heb je nu eenmaal inspiratie of is er iets wat af moet en soms gaat het echt niet. Dat soort dagen doe ik alleen wat administratieve taken.

Maar je hebt natuurlijk ook banen waarin dat allemaal niet zo speelt en waarin gewoon productie gedraait moet worden of waar het puur om aanwezigheid gaat.

Vic

Vic

17-05-2013 om 17:23

Hmmm ja

Ik was gewoon erg eerlijk In de praktijk doe ik leuk mee op mijn werk. Ik 'sta' momenteel qua productie 2e van de 24 (eigen team), en 3e van de 48 (alle mensen op mijn afdeling). Ik werk gewoon slim en efficiënt en er zijn maanden dat ik een tandje bij zet omdat ik zelf bepaalde dingen af wil hebben.

P

P

17-05-2013 om 20:23

Vic

Als jij tweede staat heb ik het gevoel dat de rest niet goed genoeg is voor dit werk

Tijgeroog

Tijgeroog

17-05-2013 om 21:00

Of dat Vic te goed is voor dit soort werk...

P

P

17-05-2013 om 22:19

Kan ook

Maar dan zou ik zo iemand dus toch een dubbele target geven

Hmm straks gaan ze dat bij mij ook doen... P moet een hogere target halen dan de rest LOL

Tijgeroog

Tijgeroog

18-05-2013 om 08:34

Maar p

Dat is dan ook niet eerlijk. Want als Vic de hogere target niet haalt krijgt zij geen bonus (wordt ontslagen? Zie kaaskopje), terwijl de collega's die hun target wel halen met een mooie bonus naar huis gaan?
Misschien moeten de anderen ook eens efficiënter gaan werken...

P

P

18-05-2013 om 11:05

Tijgeroog

Natuurlijk maar ik snap echt niet hoe het kan dat Vic werk krijgt waar ze een jaar over mag doen en dan kan lanterfanten want ze krijgt het zo af. Iemand heeft dan dus totaal geen idee van hoe hard de medewerkers werken en dat vind ik echt heel verbazingwekkend.

Verder geloof ik niet zo dat als Vic het er zo makkelijk mee heeft dat dan de rest dat ook niet zou kunnen. Ik denk eerder dat men nog meer gaat lanterfanten als blijkt dat dat mogelijk is.

amk

amk

18-05-2013 om 13:59

Nou

dat hebben ze meestal heel goed door, want de medewerkers zoals Vic gaan dan geheel vrijwillig heel andere taken op zich nemen. Die zitten dan niet in het salaris verrekend, maar wel het plezier van je werk.
Als ik alleen het werk zou moeten doen dat in mijn functieomschrijving staat red ik het ook wel in 1,5 dag per week (waar collega's er 4 -5 dagen voor nodig hebben), maar alle extra dingen waar mijn expertise en ervaring het best tot zijn recht komen doe ik in die andere 2 dagen. Dat maakt voor mij het werk heel leuk en goed te combineren. En dat zie je dan ook terug in de beoordeling.
Naast de taken van mijn functieomschrijving ben ik bv aangesteld als processexpert om vragen te beantwoorden en mensen te trainen. Als systemen worden aangepast wordt ik gevraagd om te testen. Ik zit in wat werkgerelateerde stichtingen en commissies. Daar is ruimte voor omdat ik dus mijn werk sneller af heb dan gemiddeld.
Ik vermoed dat Vic een vergelijkbare invulling heeft van de tijd die ze overhoudt.

P

P

18-05-2013 om 16:02

Amk

Dan moet vic het niet zo stoer brengen als 'ik lanterfant me helemaal suf' en zoals de draadstarter al zegt: je af laten leiden door chatten met collega-vriendinnen, mijn prive e-mail te checken, prive-dingen regelen (bellen/mailen), door ouders online.

Hebben jullie daar recht op ofzo omdat je harder werkt dan een ander? Gaat het niet gewoon om gemiddelden? Omdat ik harder werk dan mijn meeste collega's vind ik niet dat ik dan elk uur maar even 5 min moet gaan wordfeuden op de wc

Vic

Vic

18-05-2013 om 18:02

Gemiddelden

Het zal inderdaad gaan om gemiddelden. Met mijn huidige werkinstelling, dus soms rustig aan en soms volle kracht, heb ik over het algemeen rond oktober mijn doelstellingen gehaald. Daarbij heb ik dan ook nog werk van collega's overgenomen, collega's begeleid, en allerhande klusjes gedaan die ook door iemand gedaan moeten worden. Hoe het kan dat andere collega's het hele jaar doen over alleen maar hun primaire werk, en het dan ook soms nog niet af krijgen, kan ik wel naar gaan raden en iets bij verzinnen maar dat is aan onze manager om daar iets mee te doen. In het verleden hadden we een manager die inderdaad bij de vlotteriken meer plande dan bij de langzamere medewerkers, maar ons huidige management vindt dat niet reëel. De insteek is nu dat als je bij herhaling targets niet haalt, je misschien beter op je plek bent in een andere functie (met meer controle?). Ik dank e.e.a. natuurlijk ook aan sommige eigenschappen/competenties die ik heb. Ik denk veel na over mijn aanpak, ook buiten werktijd, en kan snel knopen doorhakken. Daar heb je al een hoop tijdwinst, denk ik. Verder krijg ik dingen snel op papier, vaak zit het al in mijn hoofd en hoef ik het alleen maar op te schrijven (en dat schuif ik dan juist weer voor me uit... zucht).
En heb ik dan recht op lanterfanten? Ja, dat vind ik wel, of in ieder geval op leukere klussen als ik al meer heb gedaan dan ik strikt genomen zou moeten doen. En gelukkig kan dat bij ons. Ik zou het vermoedelijk ook niet eens volhouden als ik het hele jaar door op mijn topsnelheid zou moeten werken. Er is ook wel eens onderzoek gedaan waaruit bleek dat de Nederlandse werknemer ca. 20% van zijn tijd verlummelt. Dat kan niet in een knopjesfabriek, maar bijvoorbeeld weer wel in een winkel (als er even geen klanten zijn).

amk

amk

19-05-2013 om 09:58

Maar p

als je sneller klaar bent, en ook extra dingen doet heb je ook meer tijd om te lanterfanten als het rustig is. Want ook die extra dingen gaan vaak sneller dan gemiddeld.
Waar collega's met hetzelfde standaard takenpakket zonder extra's geen tijd zien om rustig te lunchen en achter hun buro blijven red ik het makkelijk om in mijn lunchtijd even te gaan zwemmen, mediteren of wandelen.

Amk

Dat lijkt mij wel frustrerend, zelf het zo druk hebben dat je geen eens pauze kunt houden, terwijl een collega gaat zwemmen. Dan ben ik wel eens met P, dat klopt toch niet? Verdeel het werk dan anders en geef mensen die meer doen een bonus.

Verschil in capaciteiten bij gelijk salaris

Als je je werk ruim binnen de tijd af krijgt en je tijd overhoudt om te lanterfanten kan je natuurlijk een ander gaan helpen. Maar om nou structureel een deel van een ander zijn werk te gaan doen terwijl je allebei hetzelfde betaald krijgt gaat ook frustreren. Bij veel beroepen is het lastig om criteria voor bonussen vast te stellen. De bankier die zijn target ruim haalt, ook al zit hij uren per dag te facebooken, kan duidelijk maken wat zijn productie is. De secretaresse die haar zaakjes goed voor elkaar heeft door snel en efficiënt te werken krijgt van haar collega's met stapels achterstallig werk op hun bureau de opmerking dat ze het wel niet druk zal hebben.

skik

Ja maar skik

Amk en vic werken met targets. Dan is hun werk toch meetbaar?
Ik herken het wel hoor, in het ziekenhuis kreeg je betaald naar je functie. Een collega die de kantjes ervan afloopt is erg irritant. Maar een collega die wel hard werkt, maar het niet redt, ja die zou ik wel helpen ipv lanterfanteren.

amk

amk

19-05-2013 om 16:11

Fayw

dus ik moet en mijn eigen werk doen, extra werk doen (waarmee ik de collega's help want ook zij zouden hier een deel van moeten doen) en dan ook nog het werk van mijn collega's doen? Voor het zelfde salaris als zij? (Bonussen zijn er niet bij ons.) Grapjas!

Dat is nu juist 1 van de redenen waarom ik vorig jaar een groot deel overwerkt thuis heb gezeten omdat ik jarenlang in mijn eentje het werk van 3 personen heb gedaan. Zonder dat er een achterwacht was als ik eens een dagje vrij wilde. En me er nog verantwoordelijk voor voelde als het mis ging ook.

Mijn manager heeft daarom mijn takenpakket juist kleiner gemaakt zodat het meer in overeenstemming is gekomen met de functieomschrijving en bijbehorende salarisschaal.

Ik kan op basis van opleiding en ervaring wel een functiegroep omhoog,maar dan kom ik in functies waar ik op basis van mijn competenties en beperkingen niet meer zal functioneren. Ik ben een erg slechte manager.

Zonder bonus niet amk

Dus, zie titel.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.