Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Vesper Lynd

Vesper Lynd

04-03-2016 om 19:01

Hoge verwachtingen

Na lang zoeken heb ik een andere baan gevonden waar ze me wilden hebben Ik heb een aantal pogingen gewaagd bij mijn eigen organisatie om een stapje hoger te komen, maar daar werd ik steeds tweede of niet uitgenodigd wegens voldoende horizontale kandidaten. Nu heb ik gesolliciteerd op min of meer dezelfde functie maar dan bij onze 'zusterorganisatie'. Het werk is hetzelfde, maar de wetgeving en het klantenpakket zijn anders. Een stapje opzij dus, met de hoop/verwachting dat het daar op termijn misschien wel lukt om een stapje omhoog te doen. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in.
Nu heb ik begrepen dat mijn nieuwe werkgever het idee heeft dat ze echt een topper in huis gehaald hebben. Tijdens het gesprek neigde het ernaar dat ze me overgekwalificeerd vonden, terwijl het exact hetzelfde functieniveau is als ik nu heb. Ik heb natuurlijk wel verteld dat ik heel goed ben, en zoveel extra taken op me neem in mijn huidige organisatie, maar volgens mij geloven ze dat ook echt. Dat heeft mijn leidingevende, die afspraken moest maken met de nieuwe lg, nog eens beaamd.
Zulke hoge verwachtingen kan ik nooit waar maken, dus nu begin ik er eigenlijk wel een beetje tegenop te zien. Ik was eigenlijk van plan om me in het begin terughoudend op te stellen. Is dat juist handig of niet?


Maan

Maan

04-03-2016 om 19:36

Maar

Wat bedoel je met je terughoudend opstellen? Alsin, bescheiden doen of alsin geen stap harder lopen dan noodzakelijk?

Ik zou me in ieder geval geen zorgen maken, waarschijnlijk heeft jouw frisse blik al grote toegevoegde waarde en zal je al verschil kunnen maken door alles wat je opvalt op een goede, niet aanvallende en constructieve manier te brengen.

Moni

Moni

04-03-2016 om 19:48

Je bent toch ook een topper

Je vindt zelf dat je een hoger niveau aankunt en hoopt in deze organisatie wel door te kunnen stromen. Je weet dat je goed bent in je werk.
Nou, dat ga je gewoon laten zien. Het hoeft niet in de eerste week
Wees gewoon jezelf en als terughoudend zijn niet je stijl is, dan doe je dat niet.
Hoewel........ ik zou pas na de eerste week los gaan....!
Ook als je alleen maar vragen stelt, laat je al zien wat je kan.
Zorg wel voor een goed inwerkprogramma. Veel kennismakingsgesprekken en zo.

Nimbo

Nimbo

04-03-2016 om 23:21

ja maar....

Ik heb ..... gezegd....en volgens mij geloven ze mij ook echt....

Ja duh? heb je zitten jokken? Dan zal je wel tegenvallen ja.

mijk

mijk

05-03-2016 om 07:48

net weer in de krant gelezen.

Vrouwen verkopen zichzelf niet. Mannen wel daarom komen zr hoger op dan vrouwen. Je hebt dus als een man gesolliciteerd! Prima toch! En als er meer verwacht wordt is de kans groot dat je gewoon meer kan laten zien. Lijkt me prima..

Mijk

Vesper Lynd

Vesper Lynd

05-03-2016 om 07:59

Niet gejokt

Volgens mij heb ik niets gezegd wat niet waar is, maar ik heb ook niet gezegd dat het allemaal zo bijzonder is wat ik doe. En zo hebben ze het wel opgevat Ik was zelfs de enige kandidaat zonder ervaring met deze specifieke wetgeving ('maar dat pik ik zo op', zei ik).
Met terughoudend opstellen bedoel ik dat ik me niet ga gedragen alsof ik het allemaal wel (beter) weet. Ik vind het al eng dat ik straks niets weet over hoe de lijntjes lopen, waar je terecht moet met vragen en waar de enveloppen liggen. Komt vast goed, ik moet gewoon goed opletten.

Imogen

Imogen

05-03-2016 om 09:41

juist in het begin de tijd nemen

'Ik vind het al eng dat ik straks niets weet over hoe de lijntjes lopen, waar je terecht moet met vragen en waar de enveloppen liggen. Komt vast goed, ik moet gewoon goed opletten.'

Geef jezelf vooral in het begin de tijd en de ruimte om dingen niet te weten. En doe dat luid en duidelijk! Vraag opvallend om hulp als je dingen niet weet te vinden, eis het recht op om nieuw in de organisatie te zijn. Hoe duidelijker je vragen stelt, des te helderder zijn de antwoorden. En zeker in het begin wordt dat geaccepteerd van nieuwelingen, en zelfs op prijs gesteld. Als je na zes maanden nog steeds niet weet welke secretaresse je moet hebben voor een afspraak met directeur X (omdat je in het begin te timide was met vragen), komt dat veel knulliger over dan wanneer je dat in het begin meteen aangeeft 'omdat je nieuw bent'.

Succes!

Kaaskopje

Kaaskopje

06-03-2016 om 15:39

Oh wat leuk Vesper Lynd!

Gefeliciteerd met je nieuwe, maar al vertrouwde baan

Weet je... je wordt tegenwoordig dusdanig gepusht om jezelf zo positief mogelijk te verkopen, dat ik het niet meer dan dom zou vinden als werkgevers dat niet zouden beseffen. Zoals je weet, moet ik mijzelf morgen middels een elevatorpitch in twee minuten zo voordelig mogelijk neerzetten/verkopen. Natuurlijk ben ik de beste klantenservicemedewerker die ze óóit gehad hebben! .

Ik kan me je zorgen wel een beetje voorstellen. Ik heb dat gevoel ook wel. Dat heb ik bij iedere nieuwe werksituatie eigenlijk, haha. Hélp... kan ik het wel aan?? Ik denk dat ik 10 jaar geleden niet op het werk waar ik nu ervaring mee heb, had durven solliciteren. Véél te hoog gegrepen...

Het komt wel goed! Heel veel succes.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

06-03-2016 om 16:19

Nee niet terughoudend

Maar actief, geinteresseerd en leergierig. Zo leer je het snelst waar de enveloppen liggen, bij wie je waarvoor moet zijn en vooral ook wiens brein je moet raadplegen als je tegen iets aanloopt dat nog niet je expertise is, maar wat je natuurlijk wel gaat leren. Zeg je namelijk zelf ook al: die specifieke wetgeving pik ik zo op....

Zij weten vast ook wel dat je die kennis niet paraat hebt, maar je hebt samen met je leidinggevende de indruk achtergelaten dat dat geen probleem is omdat je slim zat bent. En dat is toch ook zo!

Gefeliciteerd en succes!

Vesper Lynd

Vesper Lynd

06-03-2016 om 19:59

Jawel

Ik ben wel leergierig hoor, maar het gevaar bestaat dat ik me betweterig ga opstellen. 'Oh, doen jullie dat zo. Ik doe dat altijd zo bladiebla want dat is veel beter.' Dat vindt niet iedereen prettig
Het gerucht gaat dat bij mijn nieuwe organisatie het algeheel niveau hoger ligt. Dus waar ik nu misschien makkelijk kan uitblinken (logisch, met 100 jaar ervaring) kom ik daar natuurlijk in iedere koffiehoek mijn meerdere tegen.
Nou ja, we gaan het zien. Ik heb binnenkort een afspraak om mijn inwerktraject en opleidingswensen te bespreken. Leuk, heb ik zin in, en ik wil ook snel zelf aan het werk. Liever zelf een tijdje zwemmen dan heel lang meekijken en -lopen.

Niki73

Niki73

07-03-2016 om 11:27

Kom op Vesper

Dit gaat je toch gewoon lukken! Ik ben het helemaal met Mijk eens, je hebt redelijk mannelijk gesolliciteerd (niks mis mee), dus heb je de baan gekregen. Doel bereikt. En nu ga je lekker aan de slag en laten zien wat je kunt. Inderdaad, niet in de eerste week of de eerste maand. Eerst maar eens inwerken en de organisatie en de mensen leren kennen.

Trouwens, goed presteren is iets heel anders dan arrogant of een betweter zijn. Je kunt een topper zijn en nog steeds respectvol zijn. Overleggen en vragen in plaats van stellen en eisen.

Vesper Lynd

Als het een soortgelijke organisatie is, dan zal het meevallen met het verschil in niveau.
Ik heb zelf jaren bij een ministerie gewerkt en daar gingen ook geruchten dat bij andere departementen het niveau hoger of juist lager lag. Ik heb het nooit gemerkt

Imogen

Imogen

08-03-2016 om 18:18

simpel

'Oh, doen jullie dat zo. Ik doe dat altijd zo bladiebla want dat is veel beter.'

Als je nou het stukje 'want dat is veel beter' gewoon inslikt, komt het helemaal goed!

Kaaskopje

Kaaskopje

11-03-2016 om 09:01

Vesper

Zullen we lekker samen zenuwachtig doen over hoe het in de nieuwe situatie zal gaan?

Ik heb inmiddels wat meer informatie over mijn nieuwe werk en dat is niet zo positief. Bij rateyourcompany.nl worden ze finaal afgebrand door ex-werknemers. Slecht bestuur, zich naar boven slijmende teamleiders, harde mentaliteit op de werkvloer e.d.. Ook het trainingstraject heb ik toegestuurd gekregen en pffff.... En als klap op de vuurpijl blijkt dat ik ook hier, net als bij mijn voorlaatste werkgever, toch wel een kwartier voor aanvang binnen moet zijn om alles op te starten. Dat betekent dat ik twéé uur van te voren al van huis moet. 7 uur met de trein, om 9 uur te 'mogen' beginnen. Waar heb ik mij ingestort??

Ik heb voor de zekerheid alvast bij het UWV nagevraagd hoe het eruit ziet als ik het niet aankan. Ik ga daar natuurlijk niet van uit maar ik maak me wel wat zorgen. Gelukkig lijkt dat bespreekbaar te zijn.

Dus zullen we elkaar op de hoogte houden van hoe erg het eigenlijk mee is gevallen over een maand? )

Vesper Lynd

Vesper Lynd

11-03-2016 om 11:36

Goed plan

Eerst maar afwachten, Kaaskopje. Ze gaan jullie geen dure training geven als het de bedoeling is je snel weer weg te pesten. Neem je een e-reader mee voor in de trein? Dat wil ik wel gaan doen, ook al is het voor mij maar een half uur. Ik hoef niet over te stappen, dus dan kan ik toch mooi een half uur per dag lezen.
Ik ken de organisatie natuurlijk, dus het is ook niet verrassend dat mijn nieuwe leidinggevende tot op heden nog geen enkele keer heeft gedaan wat hij heeft beloofd ;-( Vorige week mailde hij dat hij me deze week een uitnodiging zou sturen voor ene overleg over mijn inwerkperiode. Nou, de week duurt nog ongeveer 5 uur, dus wie weet komt het vanmiddag. Dan ga ik dus zitten dubben of het misschien beter is dat ik zelf contact opneem, maar ja dat heb ik bij de vorige toezegging ook gedaan en zo lijkt het wel of je een drammer bent. Dus ik wacht maar af. Gelukkig ziet het ernaar uit dat ik mijn werk in mijn huidige functie niet af krijg, dus ik heb in ieder geval genoeg te doen op 1 april (elk nadeel heb ze voordeel).

Suze

Suze

11-03-2016 om 12:30

Kaaskopje

"En als klap op de vuurpijl blijkt dat ik ook hier, net als bij mijn voorlaatste werkgever, toch wel een kwartier voor aanvang binnen moet zijn om alles op te starten."

Ik neem aan dat je dat kwartier dan wel betaald krijgt?

Blijft vervelend dat je zo vroeg van huis moet. Sterkte ermee.

Anno

Anno

11-03-2016 om 13:28

hier

Hier is 8 uur starten ook 8 uur starten en niet om 8 uur aankomen, net als bij mijn vorige baan (ander vakgebied). Ik word geacht van te voren aanwezig te zijn om pc's en dergelijke op te starten, instrumenten uit de autoclaaf te halen zodat alles weer op de plek ligt als het spreekuur begint. Ik word daar niet extra voor betaald eigenlijk, bij mijn vorige werkgever ook niet. Regelmatig moet ik een half uur langer blijven en ook daar word ik niet voor betaald. Ze doen er aan de andere kant ook niet moeilijk over als ik eens iets meer op tijd weg moet gaan.

Fransien

Fransien

11-03-2016 om 13:35

Hier

Hier is 7 uur beginnen ook echt beginnen, dus al binnen zijn, je kop koffie hebben gehaald en je pc met alle applicaties opgestart hebben. Als je pas om 7 uur binnenkomt ben je gewoon te laat.

Het hangt van de baan en het bedrijf af.

Vesper, vraag gewoon alles en vraag ook door. Zorg dat je zo snel mogelijk ingewerkt bent en steek daar ook energie in. Dan gaat het helemaal goed komen.

Kaaskopje, zorg dat je van die cursus liefst ook direct een certificaat haalt, mocht je een andere baan gaan zoeken staat dat toch weer beter op je cv.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

02-04-2016 om 14:14

Eerste werkdag gehad

Gisteren ben ik begonnen. Rare dag, zo op vrijdag. Het gaat wel heel erg wennen worden, dat heb ik wel al gemerkt. Ze hebben de komende weken ook eigenlijk weinig aan me voor het doel waarvoor ik ben aangenomen. Grappig hoor, een specialist met alleen basale kennis over zijn specialisme ;-( Ik kan wel mee op klantbezoek, maar dan vooral voor de sier en als notulist.
Kaaskopje, hoe gaat het bij jou?

Kaaskopje

Kaaskopje

03-04-2016 om 01:36

Fransien en anderen over op tijd komen en certificaat

Zorgen dat ik die certificaten haal is geen kwestie van vrijwilligheid hoor. Als ik ze niet haal kan ik weer naar het uwv.

Wat op tijd komen betreft, is mijn nieuwe werkgever niet uniek. Ik heb al 7 jaar met dezelfde regel gewerkt. Je komt een kwartier eerder en krijgt dat níet uitbetaald. Ik vind dat niet 'netjes' maar wat doe je eraan? Ik ben gewoon erg verwend geraakt in de afgelopen drie jaar. Daar was het juist zaak dat je pas het gebouw betrad als je werktijd begon. De inkloktijd was het moment dat je werkdag begon en de uitklok tijd was einde werkdag en zo hoort het ook, vind ik.

Kaaskopje

Kaaskopje

03-04-2016 om 01:53

Vesper Lynd

Ik heb er nu 3 trainingsweken op zitten. Ik heb helaas 1 toets (van de 7) niet gehaald en moet die maandag opnieuw doen. Als ik die haal ben ik weer een ronde verder. De komende twee weken gaan we (hoop ik) het systeem leren gebruiken, gesprekstechnieken oefenen en dan zelfstandig aan het werk. Het lijkt mij op dit moment wel leuk werk, commerciëler dan mijn vorige baan, maar ik heb de indruk dat ik hier wel plezier aan kan beleven. Omdat we als nieuwe groep vijf weken met elkaar optrekken, schept dat al wel een band.

Het is wel dodelijk vermoeiend. Afgelopen weken waren heel erg stressvol door de toetsen. En als je kwart over 5 je bedje uit moet terwijl je een avondmens bent, werkt ook niet echt mee. Als ik die toets van maandag achter de rug heb, kan ik in ieder geval thuis ontspannen en dus op de bank gaan zitten en voor mijn part in slaap vallen. Nu moest ik elke avond meteen na het eten blokken. Het is niks voor mij, ik slaap nooit in de trein, maar ik zat nu toch twee dagen bijna te knikkebollen tegen dat ik bijna thuis was.

Wat jou betreft: van kijken en luisteren kun je veel leren. Ik zou me daar niet te druk om maken. Het komt wel goed.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

03-04-2016 om 11:22

Oh Kaaskopje

Dat klinkt zwaar! Ik was vrijdag na 1 dagje al compleet gevloerd ;-(
Succes met je her. Dat gaat je lukken!

Kaaskopje

Kaaskopje

04-04-2016 om 17:17

Gehaald

Met de hakken over de sloot, maar dat kan me even niks schelen, haha.

Gefeliciteerd!!

Wat leuk Kaaskopje. Van harte proficiat!

ha. mooi!

Mooi zo, geniet van je vrije avonden de rest van de week.
Gewoon bijslapen in de trein. Je leert het vanzelf, toen ik forensde tussen Amsterdam en Alkmaar was ik uiteindelijk zo getraind dat ik altijd keurig voor aankomst vanzelf wakker werd

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

04-04-2016 om 23:44

Bedankt

Temet ik heb een ontzettende hekel aan dutjes in de middag. Voor ik me weer een beetje normaal voel duurt echt lang. Ik buffel dus liever door tot ik op de bank zit .

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

05-04-2016 om 00:10

De powernap Kaaskopje

20 minuten tot max een half uur de luikjes even dicht en je bent weer als herboren.
Het is dan ook niet de bedoeling dst je gaat slapen, hooguit even je brein op slaapstand.

Kaaskopje

Kaaskopje

05-04-2016 om 07:05

Ik zal het eens testen

Blue

Blue

05-04-2016 om 08:16

Mooi!

Gefeliciteerd Kaaskopje, knap gedaan!

Kaaskopje

Kaaskopje

09-04-2016 om 18:12

En hoe gaat het Vesper Lynd?

Raak je al gewend aan je nieuwe omgeving?

Vesper Lynd

Vesper Lynd

09-04-2016 om 19:20

Na een week

Ik moet bekennen dat ik nog niet laaiend enthousiast ben ;-( Natuurlijk ga ik het wel de tijd geven, het wordt vast wel leuk. Ik denk dat ik op mijn oude werkplek gewoon een beetje verwend ben (geworden). Ik was natuurlijk een van de meest senioren, werd altijd serieus genomen, er werd om mijn mening gevraagd, en mijn werk deed ik met twee vingers in mijn neus. Eigenlijk een grote speeltuin. Maar ik was dat echt wel zat, en wilde niet nog jaren zo door (en steeds luier worden).
In mijn nieuwe kantoor is iedereen aardig en behulpzaam, dus dat is natuurlijk heel fijn, leuke collega's. Ik ben er nog niet achter hoe het werk georganiseerd is, en het komt op mij over alsof iedereen maar wat doet. Toen ik dat besprak met mijn leidinggevende gaf hij me helemaal gelijk. Hij is ook relatief nieuw, en gaat nu een reorganisatie leiden, meer structuur aanbrengen. Daar is veel weerstand tegen van de zittende garde, maar ik ben er helemaal voor.
Voorlopig maar veel energie steken in mensen leren kennen, mijn cursussen, en het werk onder de knie krijgen. Dat heeft me bij mijn vorige baan jaren gekost, ik hoop dat het nu een stuk sneller gaat.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.