Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

CDuurzaam

CDuurzaam

18-11-2012 om 15:31

Gezond voor portemonnee en milieu

Door steeds bewuster inzien dat we niet heel zuinig zijn op onze aarde maar ook door de aankomende bezuinigingen ben ik van plan om iedere dag iets 'gezonds voor portemonnee en milieu' te doen.

Gisteren heb ik twee tijdschriftabonnementen opgezegd. Volgens mij kan ik ook wel zonder. Krantenabonnement had ik vorige week al opgezegd; we lezen nu digitaal.

Vandaag eten we vegetarisch (dat wil ik vaker gaan doen). Manlief is vandaag weg en niet zo into vegetarisch maar ik probeer in ieder geval de kinderen mee te krijgen met een bonen-paprika-ui-tortillachips-schotel.

Morgen lever ik spullen in voor een Serious Request rommelmarkt.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
amk

amk

18-11-2012 om 20:29

Vooral niet

gezond voor milieu en portomonee is vaak ook om dingen juist "niet" te doen.
Ik probeer nu elke dag zo min mogelijk lampen aan te hebben. Het lukt me nu al een aantal weken om steeds maar 1 lamp in het hele huis aan te hebben. En dan ook nog een led lamp.
Ook de kachel gebruik ik bewust heel weinig. We hebben geen thermostaat maar een moederhaard. Als het balletje van mijn thermometer naar beneden is gaat de kachel uit. De radiatoren houden het dan wel warm genoeg tot ik naar bed ga.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

18-11-2012 om 21:55

Ga ik even over nadenken.

Een goeie zou zijn de kinderen wat minder vaak van school halen met de auto, maar op de een of andere wijze zie ik dat fietsen eigenlijk nooit zo zitten als het niet plus 25 graden is.

Wat wel heel goed is, is dat onze airco van de auto al meer dan een jaar kapot is en het er tot nu toe nog niet van gekomen is om die te laten repareren. En eigenlijk heb ik het tot nu toe maar een paar keer echt gemist. Terwijl ie eerst zowat iedere dag aanstond. Mocht ie ooit nog gemaakt worden, dan zal ik proberen om dit gevoel vast te houden.

Wat ik in ieder geval doe, is mijn afval goed scheiden. Wel goed voor het milieu, maar in de portemonnee merk ik dat hier niet direct dadelijk. En proberen wat minder te kopen, dus eerst nog eens na te denken voordat ik het zoveelste overtollige bakje, boekje of speeltje mee naar huis neem.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

18-11-2012 om 23:16

Consuminderen

Ik doe dat soort dingen al 20 jaar of langer, vnl. uit noodzaak (minimum-inkomen):
Ik heb geen auto; we doen alles op de fiets, lopend of met het ov. De thermostaat gaat hier niet hoger dan 19 graden en hij gaat een uur voor het naar bed gaan uit. Wassen doe ik op 40 graden en bij hoge uitzondering, als iets echt heel smerig is, op 60 graden. Ik gebruik geen wasverzachter maar natuurazijn. Ik heb ook geen droger; alles wordt gewoon opgehangen aan rekjes. Op alle kranen zit een waterbespaarder. We douchen max. 5 minuten; we hebben geen bad. Alle lampen zijn vervangen door spaarlampen en er gaan niet meer lampen aan dan strikt noodzakelijk. We hebben geen krant, tv-gids of tijdschriften; je kan veel online of in de bieb lezen. Ik kook vaak voor twee of meer dagen; veel gaat in de diepvries. Een paar keer in de week eten we vlees of kip; anders vis, ei of vegetarisch. Altijd seizoensgroenten en -fruit kopen. We drinken vnl. water uit de kraan en thee. Ik koop veel kleding, schoenen en meubilair tweedehands en wat we niet meer gebruiken, verkopen we zelf weer. Dat zijn een aantal dingen die ik doe om te besparen maar die tegelijkertijd ook goed zijn voor het milieu.

Leuk met de kinderen

Wij zijn sinds een paar weken ook heel erg bewust bezig, vooral met energie. Man heeft wat rekensommetjes gedaan met de kinderen, die gingen zich al helemaal rijk rekenen, haha. Maar, dat neemt niet weg dat ze erg leuk meedoen. Ze doen lampen uit, de tv staat minder vaak aan, de pc gaat sneller uit, noem maar op. Ze vinden het leuk om mee te denken!

Kaaskopje

Kaaskopje

19-11-2012 om 00:45

Amk

Een lamp in het hele huis? Hoe doe je dat? Als ik om mij heen kijk: lamp boven de eettafel, lamp in een hoekje, lamp bij het bankstel, twee lampjes boven het aanrecht en een lamp hier bij de computer. Zonder te kijken weet ik dat de lamp in onze slaapkamer aan is. Mijn man vindt het prettig om al lezend in slaap te vallen en doet het licht dan niet uit. Het is een kleine ergernis van mij, maar goed, ik krijg dat er niet uit. Als ik jouw 'methode' zou toepassen zou ik de lamp bij de computer aan mogen houden en de rest van de huiskamer/keuken in het donker moeten zetten. Dat is toch niet gezellig? Maar daarnaast heb ik ook nog twee kinderen die een eigen kamer hebben. Ik kan moeilijk zeggen dat ze dan maar in het donker moeten gaan zitten.

amk

amk

19-11-2012 om 09:51

Kaaskopje

Na 8 uur ben ik de enige in huis die wakker is! Dochter gaat om kwart over 7 naar bed, die slaapt om 8 uur en dan doe ik haar lampje uit.

Ik zit met mijn kopje thee onder de lamp bij de bank. De enorme bak licht boven de eettafel vind ik niet gezellig. Die staat alleen aan als we aan tafel zitten of als ik daar aan het werk ben.
Ik heb wel een aantal kaarsen aan.
Ik vind al dat licht helemaal niets toevoegen aan de gezelligheid. Smaken verschillen.

Als ik naar de keuken loop doe ik daar het licht aan als ik er ben en weer uit als ik wegga. Heeft geen toegevoegde waarde voor de woonkamer. Ook de deur houd ik daar dicht want het raam staat er altijd open en er is geen kachel.

Als ik de deur van de woonkamer dicht doe, zie ik de keuken en de hal niet, waarom daar dan het licht aanhouden als er toch niemand is? Die deuren houd ik ook dicht omdat ik alleen de woonkamer verwarm. Slapen in een verwarmde kamer vinden we niet fijn.

Ik slaap ook graag in met een lampje en de tv. Daar heb ik timers tussen gezet. Ik weet hoe lang ik er ongeveer over doe om in slaap te vallen en dan nog een kwartiertje er bij zodat ik lekker diep slaap en dan springt alles vanzelf uit.
Ook bij de tv in de woonkamer heb ik er een schakelaar tussen gezet zodat de tv en dvd speler ook echt uitstaan als we ze niet gebruiken. Ook bij de computer want daar zitten ook accu's in die altijd energie blijven vragen. Het is even wennen om na het uitzetten nog een knopje om te zetten, maar ook bij mijn 7 jarige zit dat er al helemaal in.

Tinus_p

Tinus_p

19-11-2012 om 11:06

Digitaal duurzaam

CDuurzaam:
"Krantenabonnement had ik vorige week al opgezegd; we lezen nu digitaal."
Wist je dat dat niet bijzonder duurzaam is? Servers vreten stroom.......

Tinus_p

Tinus_p

19-11-2012 om 11:07

Vegetarisch

CDuurzaam:
"Vandaag eten we vegetarisch (dat wil ik vaker gaan doen)."
Mss goed voor t milieu, maar GEZOND vegetarisch eten is duur. Kinderen hebben die eiwitten, dat ijzer, die vitamine b12 enzo best wel hard nodig.

Oh heerlijk een verantwoord bezuinigindsdraadje

Hier aten we ook een tijd 1x per week geen vlees sávonds, ik moet dat weer aanzwengelen want het is weer verwaterd.

Ben tevreden over het nieuwe kattengrit, 100% afbreekbaar spul wat goed klonterd zodat ik niet telkens ongebruikt grit weg gooi. Duur spul maar je doet er veel langer mee.

En ik heb iets moois ontdekt, ik ga grind mozaiek doen ipv vlonderhout op het nieuwe terras. Want dat kan ik zelf makkelijk en mooi maken en ik hoef dan veel minder nieuwe spullen te kopen (dus geen hardhout).

Elisa Gemani

Elisa Gemani

19-11-2012 om 12:02

Vegetarisch

Ik vind trouwens dat je (compleet) vegetarisch eten nooit moet opdringen en zeker niet bij kinderen; dat moet een eigen, bewuste keuze zijn. Als je man niet van vegetarisch eten houdt, zou ik hem gewoon zijn vlees geven. Het moet wel lekker en leuk blijven

Rafelkap

Rafelkap

19-11-2012 om 12:35

Parttime krant

Wij hebben de krant alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag. Dat is een stuk goedkoper en doordeweeks komen we er niet zo goed toe. Juist op die dagen zijn er ook weer leuke bijlages. (ik weet niet of deze abonnementsvorm nog bestaat, wij lezen het nrc).
Krantenpapier is weer fijn voor onderin de kattenbak (als je een kat hebt) en is goed te recyclen, inderdaad beter dan langdurige loeiende servers.

Jillian

Jillian

19-11-2012 om 12:49

Tips

Wij eten gemiddeld twee keer per week vlees en een keer per week vis tegenwoordig en geen vlees eten spaart inderdaad geld uit. Echter het vlees wat we eten is wel duurder biologisch vlees dus eigenlijk besparen we geen geld. Ik zou echter liever helemaal vegetarisch eten dan plofkip moeten eten dus ik vind het niet zo erg dat we geen geld besparen. Gezond vegetarisch eten is overigens niet zo duur. Peulvruchten en seizoensgroenten zijn goedkoop en daarmee heb je al een behoorlijk deel van je vitaminen binnen.
Zeker als je af en toen wel vlees eet hoef je echt niet voor maaltijdvervangers te zorgen.
Overigens zijn wij deels vegetartisch gaan eten toen onze zoon en dochter vegetarier wilden worden. Zij eten elke dag vegetarisch. Wij zijn (nog) niet zo ver maar hun voorbeeld is wel een inspiratie geweest om verder te gaan zoeken.

Andere dingen waarmee we geld besparen:
Niet in elke kamer van het huis stoken (alleen woonkamer 's avonds en eventueel kinderkamers)
Niet te lang douchen, kleine kinderen samen laten douchen, voorzichtig zijn met water. Liever wat afwas opsparen en het dan in 1x afwassen dan voor elk kopje de kraan aanzetten (dit is met name voor mij moeilijk want ik was liever alles gelijk af)
Droger niet gebruiken. Dat zijn echte energie slurpers.
Geen apperatuur op standby laten staan behalve als je zeker weet dat je het dezelfde avond nog nodig hebt.
Hoeveelheid nieuwe kleding beperken. Kleding vooral kopen bij tweedehands winkels.
Wat betreft familie uitjes is het soms goedkoper om 1x te investeren in een grote uitgave waar je een jaar lol van hebt zoals een Museumjaarkaart of een dierentuin abonnement. Dat kost even flink wat geld maar dan heb je ook een jaar lang goedkope/gratis uitstapjes. Dit natuurlijk alleen als je er geld voor hebt. Heb je helemaal geen geld dan zijn dat soort uitjes sowieso niet handig.
Heb je een tuin? Zelf groenten verbouwen. Een goedkope hobby die ook nog wat oplevert. Bij gebrek aan een tuin kan je in elk geval kruiden in de vensterbank zetten.
Zelf broodbakken kan geld besparen maar dat is wel heel afhankelijk van welk meel je koopt. Soms is het minstens even duur maar als je generiek meel koopt in grote zakken kan je hiermee geld besparen.
Vooral seizoensgroenten kopen, groenten/fruit het liefst halen op de markt net voor sluitingstijd of rechtstreeks bij de boer.
Maaltijden samen stellen op basis van aanbiedingen en basisprodukten. Let bij aanbiedingen er trouwens wel op dat het echt goekoper is. Soms zijn het dure merkproducten en ben je veel goedkoper uit als je de basis producten koopt die niet in de aanbieding zijn.
Heb je veel ruimte in huis dan kan het de moeite waard zijn om een groothandelpasje proberen te verkrijgen want dan kan je ruim inslaan. Persoonlijk gaan wij echter zelden; gezien de extra afstand (benzine kosten) en gebrek aan ruimte in huis maar woon je er niet te ver van af en heb je een grote schuur kan het wel de moeite waard zijn.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-11-2012 om 15:57

Amk

Aha, je hebt dus een dichte keuken. Ja, dan kun je het licht uitdoen. Bij ons zou het dan een donker gat aan het eind van de woonkamer worden. Mijn gezichtsvermogen gaat er ook hollend op achteruit als het een beetje donker is, dus ik zit wel graag in een voldoende verlichte ruimte. Schemerlamp-niveau. En als kinderen nog klein zijn kun je inderdaad het licht ook daar eerder uitzetten. Maar die tijden veranderen dus, als ze grote worden

Kaaskopje

Kaaskopje

19-11-2012 om 16:02

Haha, ja digitaal

Tinus zegt wat ik dacht. Onze energie-rekening is dit jaar voor het eerst echt hoger uitgevallen dan vorige jaren. Ik speel daarop in door de maandelijkse kosten hoger te zetten dan de leverancier vraagt. Ik heb dus gelukkig weer geld teruggekregen, maar veel minder dan voorheen. En dat zal toch komen door het opladen van de diverse telefoons, iPod, xbox, extra tv op dochters kamer, en dergelijke.

amk

amk

19-11-2012 om 16:09

Kaaskopje

Ik houd gewoon niet van veel licht. Toen ik nog een open keuken had deed ik daar ook het licht uit. Dan zag ik de afwas niet meer, haha.

Ook als mijn dochter nog op is zit ze bij voorkeur bij mij in de kamer en die is door mij opgevoed. Zij vind die ene lamp al te veel heeft liever alleen kaarslicht.
Bij haar vader doet ze ook steeds alle lichten uit.

Ik denk ook wel dat dat gaat veranderen, maar op dit moment gaat het zo.
Het moet natuurlijk wel comfortabel aanvoelen.

Guinevere

Guinevere

19-11-2012 om 22:06

Ipv vegetarisch of vlees

Eet gewoon regelmatig een gekookt ei bij het avondeten. Het is gezond en goedkoop. Neem een echt scharrelei of zet evt. zelf een paar kippen in je tuin.

Duurzaam

Duurzaam

19-11-2012 om 22:48

Vegetarisch e.a.

Ik hoef helemaal niets op te dringen aan me kinderen. We eten hier wat de pot schaft. De ene keer Italiaans, morgen Thais. Vandaag vlees, morgen vegetarisch en overmoren vis. We hebben gewoon een keer een bonenschotel (niet het allergrootste succesnummer) gegeten. Duurzamer (en mogelijk ook goedkoper). Ik geloof niet dat als je 2-3 x in de week vega eet dat je dan tekorten oploopt. Eet je helemaal vega dan moet je extra goed opletten of je alles binnenkrijgt.

Morgen eten we pompoensoep met Turks brood en zelfgemaakte hummus. Vegetarisch, gezond, duurzaam en betaalbaar. Ik wil dinsdag=soepdag invoeren (ook ivm sporten). Zelfgemaakte courgette/tomaten/pompoen/etc soep: gezond, betaalbaar, vegetarisch en dus duurzaam.

Bedankt voor de tips. Maar het gaat mij er om dat ik iedere dag iets ga doen waarbij ik stil sta bij het milieu/duurzaamheid (en dan het liefst met een financieel voordeeltje). Veel dingen doen we al maar we kunnen meer doen waarbij alle kleine dingen tellen.

En ik heb een cadeautjesplanning gemaakt voor 5 dec. We geven nog niet de helft van vorig jaar uit. Ook wat nuttige cadeaus, HEMA pop ipv Babyborn, bioscoopbon (doen we iedere kerstvakantie), etc.

Duurzaam

Duurzaam

19-11-2012 om 22:50

Guinevere

Sinds een paar maanden hebben we kippen. Helaas is onze eierwinst zeer magertjes. De kippen zijn dus helemaal niet duurzaam. Wel heel gezellig!

Tinus_p

Tinus_p

20-11-2012 om 14:07

Duurzaam

Duurzaam:
"Ik geloof niet dat als je 2-3 x in de week vega eet dat je dan tekorten oploopt."
Nouja, het gaat er niet om hoevaak je vegetarisch eet, maar wat je per week in totaal binnenkrijgt. het scheelt nogal, of je 4 keer een grote biefstuk afwisselt met 3 vega-maaltijden. En bovendien, wat bedoel je met 2-3x in de week vega? Ik ontwbijt meestal ook vegetarisch, dus ik haal de 7x per week wel .

Duurzaam:
"Maar het gaat mij er om dat ik iedere dag iets ga doen waarbij ik stil sta bij het milieu/duurzaamheid (en dan het liefst met een financieel voordeeltje)."
Ik denk dat je makkelijk verzand in een soort symboolpolitiek. Als je serieus bent, is de auto laten staan (meestal) verreweg het meest effectief,.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

20-11-2012 om 19:54

Ach tinus

Bewustwording is ook al wat waard.

En bovendien is de auto laten staan niet altijd een reeël alternatief, en dan is andere opties bekijken best een goed idee.

En ik denk wel dat je weet wat Duurzaam bedoelt met 2-3 x per week vega eten. Overigens is alleen vlees eten bij het ontbijt ook vaak al genoeg om aan je dagelijkse dosis te komen. Het zou dus ook al best wel wat schelen als mensen daar op over zouden gaan.

Duurzaam

Duurzaam

20-11-2012 om 20:16

Tinus

Ja, ik laat de auto vaker staan als ik naar werk ga. Best verleidelijk om gewoon de auto te pakken. Ik houd me nu voor dat me dat 3 euro per keer scheelt (10 km enkele reis). En iig duurzaam. Toevallig vandaag ook terwijl het hier petweer was. En dat was dan ook mijn duurzame bijdrage van vandaag.

Idem met vega. Ik hoef (nog) niet echt heel nauw op geld te letten. Maar de vegamaaltijd van gisteren (pompoensoep, klodder rode curry, Turks brood, zelfgemaakte hummus) was duurzaam en goedkoop (nog geen 5 euro voor 5 personen).

Vegetarisch eten

of de auto laten staan schijnen beide evenveel milieuwinst op te leveren. Beste is natuurlijk allebei Wij eten altijd vegetarisch, ik vind dat niet 'opdringen'. Dan zou je net zo goed kunnen zeggen dat je kinderen geen vlees op moet dringen, dat het een bewuste keus moet zijn om wel vlees te eten.

Nog even een andere besparingstip: op de afstandsbediening van onze tv zit een 'energy saving' knopje waarbij je het beeld van je tv aan kunt passen dat hij minder energie verbruikt (bij mij tot 75%). Dan wordt het beeld dus wel donkerder maar bij de meeste programma's heb je daar niet zo'n last van, vind ik.

Tinus_p

Tinus_p

21-11-2012 om 08:37

Computers

Maaike:
"Nog even een andere besparingstip: op de afstandsbediening van onze tv zit een \'energy saving\' knopje waarbij je het beeld van je tv aan kunt passen dat hij minder energie verbruikt (bij mij tot 75%)."
Jups. In dit verband: De computer uitzetten is heel duurzaam -pcs of laptops gebruiken moeiteloos 300 W, en dat vaak urenlang.

Kant en klaar maaltijden

Ik ben erg van de verse zelfgemaakte pot met seizoengroenten en zoveel mogelijk gemaakt van basis ingrediënten. Maar in verband van duurzaamheid vraag ik mij af of het niet veel duurzamer en energie-zuiniger is om je voedsel in de fabriek te laten bereiden. Het is een retorische vraag, want ons gezin zou failliet gaan als we op dergelijk voedsel gaan leven en bovendien vind ik het niet lekker.

De meeste tips zijn hier al ingevoerd; de grootste uitdaging hier is de gasrekening met 3 pubers in huis die zonder blikken of blozen 3 maal per dag onder de douche stappen Ze zijn eerst op een limiet van 1x per dag gezet; stap 2 is maximaal 5 minuten.
Kaarsen zijn heel gezellig, maar weinig milieubewust, tenzij je alleen zuivere bijenwas-kaarsen brandt, maar dat is dan weer slecht voor je portomonee.

Koop, weinig en lokaal.

Behalve seizoensgroenten proberen wij zoveel mogelijk lokaal te kopen. Als ik door de supermarkt ren probeer ik erop te letten dat de groenten dicht bij huis zijn gekweekt (en bij voorkeur niet in de kas) en wij drinken heel verantwoord alleen Europese wijn Ook probeer ik niet altijd automatisch naar een grote winkelketen te stappen voor mijn boodschappen, maar kleine ondernemers te steunen en zoveel mogelijk dingen te kopen die lange tijd meegaan. Weer een maatregel die niet per se goed voor de bankrekening is, behalve dat je minder impuls aankopen doet en over de hele linie minder koopt.

Een milieubewust maatregel waar ik vreselijk veel plezier aan beleef is mijn eigen composthoop. Het is zo bijzonder om te zien hoe je groenteafval en koffieprut in mooie zwarte aarde transformeert. En daar kan volgend seizoen dan weer de groente op groeien. Nu nog een afdoende middel tegen slakken vinden

Een donker en koud huis

Amk: "Ik probeer nu elke dag zo min mogelijk lampen aan te hebben. Het lukt me nu al een aantal weken om steeds maar 1 lamp in het hele huis aan te hebben. En dan ook nog een led lamp.

Ook de kachel gebruik ik bewust heel weinig. We hebben geen thermostaat maar een moederhaard. Als het balletje van mijn thermometer naar beneden is gaat de kachel uit. De radiatoren houden het dan wel warm genoeg tot ik naar bed ga."

Brr, dat associeer ik nu met armoe. Als je de kamer uitloopt, dat het dan in het hele huis donker en koud is. Dat je snel weer terug moet naar de enige plek in huis waar het nog behaagelijk is. Wij hadden dat vroeger thuis, en ik vond het niet knus, maar armoedig in ons flatje. Vreselijk, alsof je inderdaad maar 1 warmtebron in huis hebt.
Het laat zich raden dat ik meer dan 1 lamp aanheb, en dat ook in de hal/wc de verwarming overdag aan is

Algebra

amk

amk

21-11-2012 om 12:01

Algebra

mijn hele huis is warm. Ik heb geen gewone cv maar een moederhaard. Dat betekend dat het hete water door een veel dikkere buis het hele huis rond gepompt wordt en warmte af geeft. Ik woon gelijk vloers dus als er een deur open staat is dat voldoende.

Slapen in een verwarmde kamer vinden wij echt vreselijk, dan slapen we niet.
In de badkamer en het toilet is geen ruimte voor een radiator. Mijn badkamer is op zijn breedst 95cm en 1,40m diep. Muur tot muur gemeten.

De hal wordt verlicht door de verlichting van het trappenhuis van de flat.

In de keuken kan de kachel niet aan omdat de koelkast er direct naast moet staan. Ook moet daar wegens de geiser altijd een raam open staan.

Dan hebben we alle ruimtes in mijn huis gehad.

Ik ga niet ruimten verwarmen / verlichten waar ik niet ben of waar ik het absoluut onprettig vind. Een slaapkamer warmer dan 12 - 14 graden vinden wij niet fijn.

Niet armoedig, eerder een verschil in warmte beleving.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

21-11-2012 om 14:13

Licht en warmte

Besparen op gas en stroom levert heel wat op. De verwarming in de slaapkamers gaat echt nooit aan; die in de hal en keuken ook niet. Het is in die ruimtes voldoende dat de gasleidingen daar lopen dus ze krijgen daar wat warmte van mee. In de wc zit geen verwarming. De radiator in de badkamer staat slechts een tikje open voor het drogen va de handdoeken. Ik heb wel overal radiatorfolie en sinds vorig jaar dubbel glas. Daarnaast overal tochtstrips. Nu scheelt het dat we in een flat wonen tussen twee verdiepingen in dus ook daar krijgen we ook wat warmte van mee. Een uur voordat ik naar bed ga gaat de verwarming uit.
Ventilatieroosters staan altijd open en in de slaapkamers staat 's nachts een raam open. Gewoon een lekker dik dekbed en een flanellen pyama aan in de winter
Als ik 's avonds alleen in de woonkamer zit, heb ik een lamp aan en voor de rest kaarsjes. Gezellig. Ik zou niet weten waarom er dan licht zou moeten branden in ander ruimtes. Dat is geen armoede, dat is gewoon bewust omgaan met licht en warmte. En ik merkt het in mijn eindejaarsafrekening; ik hoef nooit bij te betalen en krijg zelfs ieder jaar weer geld terug. Ik ben zelfs weleens gebeld door iemand van het energiebedrijf: ik verbruik zo weinig, of het wel klopte

amk

amk

21-11-2012 om 17:04

Elisa

dat heb ik ook met het waterbedrijf dan, ze hebben al eens een nieuwe watermeter geplaatst, maar mijn verbruik bleef het zelfde, zakte nog iets zelfs. Dochter kreeg 2x in de week zwemles, scheelde weer 2x per week thuis douchen. haha.

Maar aan de verschillen tussen de berichten kun je ook zien dat gezelligheid / comfort heel persoonlijk is.
Waarschijnlijk als Algebra bij ons (Elisa of mij) zou zijn zou ze het gewoon gezellig en knus vinden, net als wij dat bij haar zouden vinden waarschijnlijk.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

21-11-2012 om 19:20

Amk

Ach welja, ieder zijn meug Bij mijn zus is het altijd hartstikke koud; oud huis zonder dubbele beglazing, weinig zon en de verwarming staat daar nooit hoger dan 17 graden. Toch hebben zij en haar kids het nooit koud. En bij een vriendin van me stoken ze altijd 21 graden en dat voelt net als een sauna, verschrikkelijk. To each his own

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.