Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Paddington

Paddington

25-03-2015 om 08:21

Camera van een buurman

In de straat heeft een buurman een aantal camera's geplaatst. Hij heeft daarbij wel stickers en een bordje waarop dat staat aangegeven, maar deze zijn pas te lezen zodra je in beeld bent.

Één van zijn camera's staat gericht vanaf zijn deur daar de stoep en het fietspad daarnaast. Hij woont op een hoek en de andere is gericht op zijn tuin.

Ik vraag mij af, is dit wel toegestaan? Ik voel mij altijd een beetje bekeken als ik langs zijn huis loop of fiets. Weet iemand daar meer over?


Barvaux

Barvaux

25-03-2015 om 08:24

maar

Hoe weet je dat ze echt zijn?

Paddington

Paddington

25-03-2015 om 08:36

Mmm

Dat is wel een goede vraag...

Kijken of ik daar achter kan komen.

guera

guera

25-03-2015 om 09:36

nee dat mag niet

Simpel. Je mag een camera richten op bv je auto maar niet op de straat. Waarschuwingbordjes moeten zichtbaar zijn VOORDAT je in beeld bent. Ik zou het melden bij de wijkagent of als je een goede relatie hebt gewoon aan hem.

Barvaux

Barvaux

25-03-2015 om 09:53

guera

Ja, maar wat dan als die auto op de straat staat?

https://www.security.nl/posting/32365/Juridische+vraag%3A+Mag+ik+camera%27s+rond+huis+ophangen%3F

http://www.vraaghetdepolitie.nl/sf.mcgi?807

Maar het lijkt me duidelijk: niet de openbare weg, zeker niet de tuin/schuur van anderen en er moet een duidelijk bordje hangen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

25-03-2015 om 10:14

Beetje achterdocht

Ik zou zeggen: spreek de goede man eens aan en vraag hem waarom hij dit doet.
Grote kans dat hij echt wel wat beters te doen heeft dan de hele dag in de gaten te houden wie er langs zijn huis loopt. En bovendien daar heeft ie toch ook ramen voor?!

Ik schat zo in dat die goeie man wil kunnen volgen of er geen rottigheid met zijn auto en spullen wordt uitgehaald. Een camera (echt of niet) kan daar wel bij helpen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

25-03-2015 om 10:20

Kleine aanvulling

Ik bedoel dus de camera als opnamemiddel om te kunnen terug zien wie er weer een kras in de auto heeft gemaakt.

Heb je ook moeite met dat idee?

Toevallig

ken ik mensen die ook een camera op hun auto wilden richten om te achterhalen wie er steeds krassen maakte.
Ze hebben nagevraagd bij de wijkagent hoe dit zit, en ze mochten geen beelden maken van de openbare weg. Ze hebben daarop hun auto in hun voortuin gezet, en er daarna een camera op gericht.

Charis

Charis

25-03-2015 om 10:47

Nou

Vind dit wel heel erg Big Brother hoor. Ik zou er nooit van uitgaan dat mensen zulke beelden niet bekijken en begrijp volkomen dat dit niet is toegestaan.

Barvaux

Barvaux

25-03-2015 om 11:27

Charis

Maar ook al is dat zo: wat heb je er voor last van als je twee keer per dag al fietsend voor die camera langs gaat? Je moet het nu ook weer niet overdrijven. Bij mij zou de grens liggen bij of er opnames van mijn tuin of huis (aan de overkant) gemaakt kunnen worden.

Ik zou ook gewoon even aanbellen en begrip hebben voor een camera (zal wel een reden hebben) maar vragen of die ook opneemt en hem wijzen op het feit dat die niet op de openbare ruimte mag staan en of dat zo is maar aan de andere kant: als ik er dus max twee maal per dag op kom ga ik mij daar niet druk om maken.

Charis

Charis

25-03-2015 om 11:51

Druk maken

Wat een typische redenering Barvaux. Waarom kijkt iedereen toch niet verder dan zijn eigen stoeptegel?

Misschien is er inderdaad een onschuldige reden dat die man een camera ophangt. Maar je maakt wet- en regelgeving toch niet alleen voor één buurman waar jij toevallig in dit geval geen last hebt? Wat gebeurt er als minder goedbedoelende figuren aan de haal gaan met zulke verworvenheden?

@TO

Je buurman mag gewoon camera's ophangen. Dat is niet strafbaar. Hij mag geen inbreuk maken opd e privacy van anderen. Een camera richten op andermans tuin, erf of huis is dus uit den boze.
Een camera richten op de openbare weg mag, als daar een reden voor is en er geen onredelijke inbreuk van de privacy van derden is.

Er is daar wat jurisprudentie over. Kort gezegd, je camera richten op je auto die geparkeerd is op de openbare weg vanwege het feit dat die auto regelmatig gevandaliseert wordt is toegestaan.

Ik zou je buurman vragen naar de redden. Overigens kun je altijd bekeken worden als je op de openbare weg loopt. Buurman kan ook de godganse dag uit zijn raam naar buiten gluren.

Barvaux

Barvaux

25-03-2015 om 12:05

Charis

Punt 1: misschien staat dat ding helemaal niet aan.
Punt 2: het is lastig zien van een afstand wat de camera precies ziet.
Punt 3: je weet dat dat ding er hangt en je kunt wellicht ook een andere route nemen.
Punt 4: waar ben je nu precies bang voor? Dat hij dag en nacht alleen die film zit te bekijken?

Je kunt iets onprettig vinden, de politie bellen en die bij je buurman laten aanbellen, je kunt ook even in gesprek gaan of je kunt je er bij neerleggen MITS dat ding niet op jouw erf staat gericht en gewoon verder leven.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

25-03-2015 om 12:24

Waarom moet ik naar jouw stoeptegel kijken Charis?

Als mijn overbuurman een camera ophangt zal ik daar mee omgaan zoals ik inschat dat mijn overbuurman is.

Ik heb er dan niks aan dat jij jouw overbuurman ervan verdenkt een vieze gluurder te zijn. En bovendien: wat valt er te zien ???

Daarom: vraagt het even aan die goeie man en bepaal dan wat te doen.

Ad Hombre

Ad Hombre

25-03-2015 om 12:35

Voordeel?

Hou er rekening mee dat jij ook voordeel kunt hebben van die camera's (echt of niet). Het kan best eventuele inbrekers afschrikken.

Charis

Charis

25-03-2015 om 13:27

Het gaat mij niet om die man

Of om mijn stoeptegel, maar om het grotere geheel. Wil je een samenleving vol camera's? Aan jullie reacties te lezen denk ik eerlijk gezegd dat jullie dat prima zouden vinden. Ik heb al eerder gemerkt dat de meeste mensen helemaal niet zijn geïnteresseerd in privacykwesties, want 'ik heb niks verkeerd gedaan/bij mij is niks te vinden, dus wat boeit het mij'.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

25-03-2015 om 13:59

Persoonlijk

Heb ik inderdaad meer moeite met de buurman die met een katapult mijn raam aan flarden schiet dan de buurman die met een camera de straat meent te moeten bewaken.

Barvaux

Barvaux

25-03-2015 om 14:04

charis

Onzin, ik heb mijn grenzen duidelijk gegeven: geen camera gericht op mijn terrein. Als je op straat fietst kom je tegenwoordig ook van camera tot camera (nooit opsporing verzocht gezien) dus dat ik dan twee maal per dag voor de camera van de overbuum langs fiets zie ik niet als probleem.

Ad Hombre

Ad Hombre

25-03-2015 om 14:33

Camerasamenleving

We hebben al een samenleving vol camera's. Bijna iedereen loopt fulltime met een camera in zijn zak. Was nog niet heel lang geleden ondenkbaar.

Daarnaast zijn camera's zo klein geworden dat de enige reden dat je ze ziet is omdat de eigenaar wil dat je ze ziet. Ter afschrikking. De meeste bewakingscamera's bij particuliere huizen zijn overigens nep, niet dat je dat kunt zien want ze zien er heel echt uit. Sommige bewegen zelfs.

Monique D*

Monique D*

25-03-2015 om 19:24

Bekeken voelen

Wij leven in een maatschappij met camera's. Je wordt overal gefilmd. In de supermarkt, bij het afrekenen in winkels, in winkelstraten, tijdens het tanken, in de trams en bussen en zelfs als je langs het huis van de buurman loopt. En je kan ook stiekem gefilmd of gefotografeerd worden met een mobiel. Ik kan mij nog herinneren dat er stevig werd gediscussieerd toen er gsm's met camera's op de markt kwamen. Stel je voor, mensen zullen zomaar foto's of films kunnen maken zonder dat je daar toestemming hebt gegeven! Nu zijn ze niet meer weg te denken in de maatschappij!

Het zou mij daarom niet deren als mijn buurman camera's heeft opgehangen.. zolang hij ze het maar niet op mijn huis (ramen) of mijn tuin/balkon heeft gericht.

En dat die camera mij opneemt als ik langs zijn huis ga? Dat doen die andere camera's toch ook?
Misschien heeft hij die opgehangen tegen inbraak en vandalisme/diefstal van zijn auto.

Hortensia

Hortensia

25-03-2015 om 19:42

iets heel anders?

Ik ken mensen die timelapse filmpjes maken van bijvoorbeeld het weer. Kan heel mooi zijn! Ik doe het soms ook wel eens met een app op de telefoon en dan de telefoon op een statiefje in de vensterbank, heel simpel, maar de echte liefhebber heeft heel vaak een camera (een echte dan) professioneel opgesteld om mee te timelapsen.

Misschien is deze buurman ook fanatiek timelapser?

Paddington

Paddington

26-03-2015 om 07:42

Ik denk dat het er ook mee te maken

heeft dat ik de buurman een nare man vind. Ik heb al wat dingen met hem meegemaakt.

Maar goed. De camera die uit zijn keukenraam stond te turen is weg. Er hangen nu alleen twee camera's in zijn achtertuin, die ook alleen maar op de tuin gericht zijn, zover ik kan zien.

Ik weet dat we leven in een land met camera's, maar bedrijven hebben een bepaalde ethiek (tenminste daar ga ik vanuit). Dat verwacht ik niet van de buurman.

Verder ben ik blij dat het dus niet mag. Als de camera bij zijn keukenraam terugkomt, dan zal ik hem vriendelijk verzoeken om die camera weer te verwijderen. Het zou mij trouwens niet verbazen dat de overbuurman er wat van heeft gezegd. De camera zou zomaar ook hun voordeur kunnen filmen.

Barvaux

Barvaux

26-03-2015 om 08:29

maar

Je weet nog steeds niet of de camera aan staat? Verder: waarom heb je er zo'n probleem mee dat je er twee maal per dag op staat als je langs loopt? Enig idee op hoeveel camera's je te zien bent als je een dagje naar de stad gaat met de auto, even tankt etc?

Paddington

Paddington

26-03-2015 om 09:43

@Barvaux

Zoals ik al aangaf: van bedrijven ga ik er vanuit dat zij zich houden aan de wet en niets met de beelden doen behalve waar het voor bedoeld is namelijk preventie en opsporing. Van buurman heb ik dat vertrouwen niet.

De camera's in de tuin staan aan, daar ben ik van overtuigd. Buurman heeft al een keer gezegd dat er om zijn huis een speciale veiligheidszone is, daar hij bij de recherche zit. De man is al jaren met pensioen.

Waar ik bang voor ben is dat de beelden op internet terecht komen. Wat daar ooit op is gezet komt er nooit meer vanaf. Zelf ben ik heel voorzichtig met wat ik op internet zet. Ik heb er geen behoefte aan als hij de beelden op internet gaat zetten. Dan kan iemand heel makkelijk bepalen of ik thuis ben of niet.

Barvaux

Barvaux

26-03-2015 om 10:22

tja

Ik denk dat je positief meelift op die zichtbare camera's. Gespuis zal het wel uit hun hoofd laten om bij jou in te breken nadat ze eerst langs die camera's zijn geweest. Ik zou dus juist aan mijn buurman vragen om duidelijkere bebording van die camera's zodat ze het wel uit hun hoofd laten om bij jou in te breken.

Verder: als je moeilijk gaat doen kan hij de camera's gaan verbergen en weet je helemaal niet waar ze zich op richten. Verder: jij denkt dat er gespuis is die op de camera van jouw oud-politie-buurman kunnen inloggen en dan gaan kijken of JIJ thuis bent en dan ook nog even langs die camera lopen, in de straat parkeren en zo zichtbaar zijn?

Verder: wat kan iemand voor vervelends doen met een voorbij fietsende Paddington wat niet kan met een gewone fotocamera met filmfunctie van achter het gordijn? Je bent nooit veilig en nu ruzie gaan maken maakt het niet beter.

Ga lekker een andere hobby zoeken

Paddington

Paddington

26-03-2015 om 11:07

Ik ga ook geen ruzie zoeken

Een vriendelijk verzoek is geen ruzie zoeken..

Het inbreken op iemands zijn computer is redelijk eenvoudig. De meeste thuisnetwerken zijn makkelijk te hacken, daar hoef je geen hogere wiskunde voor gestudeerd te hebben. Voor een inbreker dus ook niet moeilijk.

@Barvaux, jou post voelt voor mij, alsof je mijn zorgen wilt bagatelliseren. Ik ben niet paranoïde, maar ik weet uit ervaring wel hoe makkelijk mensen die kwaad willen aan informatie kunnen komen om daarmee kwaad te doen.

Ik ben blij dat de camera die voor zijn keukenraam stond weg is, voor mij is het, op dit moment, opgelost.

Ad Hombre

Ad Hombre

26-03-2015 om 11:18

Paddington

"Het inbreken op iemands zijn computer is redelijk eenvoudig. De meeste thuisnetwerken zijn makkelijk te hacken, daar hoef je geen hogere wiskunde voor gestudeerd te hebben. Voor een inbreker dus ook niet moeilijk."

Je overdrijft. Het aantal huisinbrekers dat in staat is een netwerk te hacken is nagenoeg nul. Een huis inbreken is veel makkelijker dan een matig beveiligd netwerk binnendringen. Jouw scenario van een inbreker die het huisnetwerk van je buren kraakt om jouw huis in de gaten te houden is volstrekt ongeloofwaardig.

Paddington

Paddington

26-03-2015 om 11:46

@Ad Hombre

Dat is jouw mening. Mijn ervaring is anders.

Barvaux

Barvaux

26-03-2015 om 20:26

paddington

'Jouw scenario van een inbreker die het huisnetwerk van je buren kraakt om jouw huis in de gaten te houden is volstrekt ongeloofwaardig.'

Dus het bovenstaande heb jij meegemaakt? Nou dan zou ik er nu op vertrouwen dat de kans erg klein is dat je dat nog eens meemaakt

Verder: de camera bij het keukenraam is weg en nu ben je blij? Wie weet zie je de camera bij het bovenraam niet of de onopvallende camera bij de overburen.

Waar ben je nu écht bang voor?

Monique D*

Monique D*

26-03-2015 om 21:14

In deze maatschappij zou je echt bang moeten zijn..

.. voor al die mobieltjes met camerafunctie. Iedereen kan je (stiekem) fotograferen of filmen, die foto's/ filmpjes manipuleren en op internet plaatsen!

Wat ik begrijp is dat je bang bent dat jouw buurman in de gaten houdt wanneer jij thuis bent, omdat hij ziet dat jij langs zijn huis fietst en dat hij dan tot alles in staat is?
En die camera is nu weg, dus dat probleem is toch opgelost?

Maak je je maar niet druk, zolang hij zijn camera's maar niet naar jouw huis zijn gericht is er niets aan de hand.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.