Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Kaaskopje

Kaaskopje

15-01-2015 om 00:27

Bijzonder verlof bij overlijden schoonfamilie

De man van de zus van de echtgenoot van een collega van mij is deze week overleden. Ik schrijf het even zo op, omdat 'zwager' het familieverband niet meteen duidelijk maakt. Deze week is de begrafenis. Volgens de regels van ons bedrijf krijgt mijn collega daar geen bijzonder verlof voor. Was de overledene nu de man van haar éigen zus geweest, dan had ze wel bijzonder verlof gekregen. Nu wel even kort gezegd: het bedrijf maakt dus onderscheid tussen de ene soort zwager en de andere soort zwager. Is dat gebruikelijk?


Tja

De man van de zus van die echtgenoot is naar mijn idee geen zwager. Dat ze er naar toe wil (omdat ze elkaar regelmatig op verjaardagen tegenkomen) is niet zo gek maar het is geen familie. Net te ver weg..

Barvaux

Barvaux

15-01-2015 om 08:22

tja

Helaas is inderdaad de vrouw van de broer van mijn man in het echt geen schoonzus maar zo noemen de meeste mensen dat niet.

Het is natuurlijk wel zo dat je over het algemeen net zo graag naar die begrafenis wil als naar je echt zwager/schoonzus.

Ik wist ook niet dat daar verschil tussen zat en ik zou ook gewoon zeggen dat mijn zwager in dit geval is overleden en ik zou het heel vreemd vinden als ze dan vervolgens gaan vragen of dat wel echt mijn zwager is.

Juno

Juno

15-01-2015 om 08:43

Graad

Het gaat om in welke graad het familie het is. Als je hier geen verlof voor krijgt, kan je collega ook vrij nemen.

Ely

Ely

15-01-2015 om 08:45

Ook ik

Had nooit het onderscheid gemaakt. En dat elkaar alleen tegenkomen op verjaardagen vind ik een rare aanname; waar en hoevaak je elkaar ziet heeft niets mee te maken welk 'type zwager' iemand is. Toevallig zie ik mijn zwager een paar keer per maand omdat we close zijn met dit deel van de familie.

Puck

Puck

15-01-2015 om 09:30

gut ik wist niet eens dat er onderscheid was

Ik heb geen idee wat bij ons de regels zijn maar ik wist niet eens dat er mensen zijn die onderscheid maken in het type zwager. Wij hebben echt niet zulke innige familiebanden, maar ik voel er ook geen verschil bij.

Lucerna

Lucerna

15-01-2015 om 09:32

Afgezien van hoe het "voelt"

Ik wist niet dat wetgevers en/of CAO's hier onderscheid in maken.

Marea

Marea

15-01-2015 om 10:48

daarvoor heb je vrije dagen

Het staat precies in de CAO beschreven voor welk familieband je vrij krijgt. Bij ons alleen ouders, broers en zussen en eigen kinderen, dus eerstegraads. En voor de rest neem je gewoon een vrije dag. Waarom zou een bedrijf je voor dat soort dingen vrij moeten geven?

vlinder72

vlinder72

15-01-2015 om 10:52

Marea

Je broer en zus zijn tweedegraads.

Maar meestal staat er inderdaad in de CAO precies wanneer je vrij krijgt voor een begrafenis. Dat is meestal voor ouders, broer, zus, kinderen, kleinkinderen en je partner.

Barvaux

Barvaux

15-01-2015 om 10:58

Precies

Door een eerder draadje heb ik wel geleerd dat er onderscheid is in taalgebruik (ik was hevig teleurgesteld dat ik opeens een schoonzus en twee zwagers minder heb) maar het verbaast mij vooral dat werkgevers/CAO's daar ook verschil in zien.

Half a twin

Half a twin

15-01-2015 om 11:00

Vrij of bijzonder verlof

Dat je voor niet al te nabije familie geen bijzonder verlof krijgt datkan aan de CAO liggen. Ik ben wel van mening dat een baas een snipperdag moet verlenen om jou in de gelegenheid te stellen die bagrafenis bij te wonen.
17 jaar geleden toen mijn oma overleed had ik officieel dienst en moest dua vrij geroosterd worden door mijn leidinggevende. Durfde zij te vragen of het niet een dagje later kon, en als her dan toch per se op donderdag moest of ik dan na de uitvaart nog kon komen werken om het eindje van mijn laate dienst zelf te doen, want ik had net drie weken vakantie gehad. Alsof ik er zelf voor had gekozen dat oma overleed en begraven moest worden.

Barvaux

Barvaux

15-01-2015 om 11:00

algemeen:

Overlijden

echtgenoot/partner, bloed- of aanverwanten in de 1e graad* > vier dagen vanaf de dag van overlijden tot en met de dag van de begrafenis of crematie.
bloed- of aanverwanten in de 2e graad* > twee dagen, de dag van overlijden en dag van de begrafenis of crematie
bloed- of aanverwanten in de 3e* en 4e* graad > één dag voor het bijwonen van de begrafenis of crematie

Verwantschapsgraad

Bij meerdere soorten verlof wordt er over verschillende graads familieleden gesproken. Maar wat is nu een eerste graads familielid? De graad van bloedverwantschap tussen personen wordt gevonden door het aantal geboortes te tellen dat tussen hen in ligt. Ouder - kind is dus eerste graad en grootouder - kleinkind, tweede graad.
De graad van bloedverwantschap in de 'zijlinie' is iets anders. Die kun je vinden door het aantal personen te tellen met weglating van de gemeenschappelijke stamvader. Dus broer en zus is een tweede graads verwantschap, oom/tante een derde graads en neef/nicht een vierde graads.
http://www.mkbservicedesk.nl/696/welke-verlofregelingen-zijn-wet.htm

Er staat dus niets over aangetrouwde familie?

Barvaux

Barvaux

15-01-2015 om 11:01

Hier ook, het is duidelijk dat het in dit geval niet telt:

Wie zijn bloed- en aanverwanten?

Het gaat in dit geval om bloed- en aanverwanten in de rechte lijn en in de tweede graad van de zijlijn. Concreet gaat het hierbij om de volgende personen:

ouders en adoptieouders
kinderen en adoptiekinderen
grootouders
kleinkinderen
broers
zussen
ouders en adoptieouders van de partner
kinderen en adoptiekinderen van de partner
partner van de kinderen
partner van de adoptiekinderen
grootouders van de partner
kleinkinderen van de partner
broers en zussen van de partner

Voor het begrip 'partner' geldt dat hier sprake moet zijn van een huwelijk of geregistreerd partnerschap.
https://www.jurofoon.nl/verlof/verlof-bij-overlijden.asp

Het gaat om brussen van je partner, niet over de mensen die daar mee getrouwd zijn.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

15-01-2015 om 22:46

Wat een kunstmatig onderscheid

alsof de vrouw van mijn man zijn broer verder af staat dan de man van mijn zus.... Echt waar, dit soort geneuzel vind ik raar. Tot zover mijn constructieve bijdrage .

Aagje

Juno

Juno

15-01-2015 om 23:05

Gevoelsmatig niet

Gevoelsmatig is er misschien geen verschil, maar of een aangetrouwd familielid overlijdt of een aangetrouwd familielid van een aangetrouwd familielid..... Ik geloof dat je in vijf stappen van kennissen bij ieder willekeurig persoon ter wereld kunt uitkomen. Wat dat betreft snap ik dat aangetrouwd van aangetrouwd buiten verlof valt. Ik heb ooit een begrafenis gehad van de dochter van de vrouw van mijn vader. Officieel een stiefzus maar ik had de beste meid pas twee keer in mijn leven gezien. Kreeg ik verlof voor. Voor een zeer goede en dierbare vriend niet. Er wordt sec gekeken naar verwantschap, hoe krom dat soms ook lijkt.

Moni

Moni

15-01-2015 om 23:10

Extra vrij hoeft toch niet, wel vrije dag op kunnen nemen

Hier ook alleen extra vrije dagen bij familie eerstegraad. Voor andere belangrijke mensen, familie of niet, neem je een vrije dag op. Weigeren door de werkgever lijkt me geen optie. Geen idee welke rechten je hebt. Ik zou gewoon toch gaan.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-01-2015 om 23:15

Geen CAO

Mijn werkgever heeft geen CAO, maar een personeelshandboek met daarin de eigen regels. In die regels staat eerst wat wordt verstaan onder aanverwanten en dan komt de regeling voor bijzonder verlof en dat gaat inderdaad, zoals Barvaux afsloot met dat de broer of zus van de partner als aanverwant gezien wordt, maar niet de wederhelft daarvan.

Ik vind dat echt kwalijk, maar het is blijkbaar niet ongewoon.

Moni

Moni

15-01-2015 om 23:21

Wat is daar kwalijk aan?

Zolang je maar mag gaan, is er niets kwalijks aan.
Volgens mij hebben wij ooit (lang geleden) één of twee extra verlofdagen gekregen per jaar om dit soort regels te compenseren. Dan mag iedereen zelf weten waarvoor je wel of geen dagen opneemt.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

15-01-2015 om 23:43

Gelukkig

was mijn toenmalige baas erg gemakkelijk: toen de vrouw van mijn broer overleed heb ik daar alle ruimte in tijd voor gekregen: op zich gold de dag van overlijden formeel al als vrije dag, maar omdat we dat pas na kantoortijd hoorden en dus ook pas daarna naar mijn broer en zijn gezin toe konden en we de dag erna hielpen met wat praktische zaken werd zowel die dag erna als de dag van de uitvaart genoteerd als bijzonder verlof. Mijn huidige baas (zelfde organisatie) heeft de dag van overlijden van mijn beste vriendin ook genoteerd als bijzonder verlof (ik was afwezig om erbij te kunnen zijn). Het voelde alsof een naast familielid overleed en zijn actie had niet gehoeven, maar deed daar toch recht aan.

In beide gevallen had ik er ook vrij voor willen opnemen, geen probleem, maar het feit dat er niet moeilijk gedaan werd in de eerste situatie en in de tweede situatie de regels creatief werden geïnterpreteerd, maakte dat ik op andere momenten weer harder liep dan formeel van mij gevraagd werd. Dus uiteindelijk levert het voor de werkgever ook vaak iets op om ruimhartig met een situatie om te gaan....

Aagje

Kaaskopje

Kaaskopje

15-01-2015 om 23:55

Ciska en Juno

Ciska: De man van de zus van die echtgenoot is naar mijn idee geen zwager.

Ik noem de man van mijn zus mijn zwager en de vrouw van mijn zwager mijn schoonzus. Dat is de vrouwelijke versie van zwager, maar dat hoort dus niet volgens jou?

Juno, natúúrlijk kan ze verlof nemen en dat kan ze momenteel ook krijgen. Natuurlijk maakt ze daar verder geen probleem van, ze heeft wel wat anders aan haar hoofd. Op de afdeling zelf is er alle begrip voor haar gemoedstoestand. Maar zeg nou zelf: sympathiek is deze regel niet.

Barvaux

Barvaux

16-01-2015 om 06:18

snap het niet meer

Krijgt ze nu wel of niet 1 dag vrij of wil ze meer dan 1 dag? Krijg je wel een dag voor je tante en niet voor haar man? Eigenlijk vind ik het ook wel te begrijpen zolang je niet verplicht hoeft te werken. Zoals ik al zei niet alleen je werkgever maakt onderscheid ook het woordenboek.

Aagje ik begrijp je eerste voorbeeld niet... over die schoonzus ging het dus niet.

Juno

Juno

16-01-2015 om 06:59

Kaaskopje

Uiterst onsympathiek vind ik de regel.

amk

amk

16-01-2015 om 07:05

maar in de meeste cao's

staat ook nog een regel dat de manager in gevallen extra vrijstelling van arbeid kan verlenen. Is geen verlofdag, maar je hoeft ook niet op je werk te verschijnen en wordt doorbetaald.

Barvaux

"ik was hevig teleurgesteld dat ik opeens een schoonzus en twee zwagers minder heb"

En een paar sets schoonouders: de ouders van de man van de zus van jouw man. Scheelt weer een hoop gedoe met Kerst ;0)

skik

Verkeerd gelezen...

Ik dacht dat er stond de man van de zus van de echtgenoot. En dat stond er ook zie ik. En natuurlijk zie je die vaker. Even denken wat ik dacht dat er stond.
Ik dacht een broer of een zus van de man van de zus van de echtgenoot..
Snap je het nog?
Vind in jouw geval dat je er wel vrij voor zou moeten krijgen want is wel familie, maar ja dan wel kouwe kant...

Juno

Juno

16-01-2015 om 13:28

Kinderen

En het gekke is dat je kind volgens mij wel gewoon verlof krijgt, het is immers een oom die is overleden. Niet gek omdat het qua bloedverwantheid klopt maar gek omdat het verkeerd voelt.

tonny

tonny

16-01-2015 om 13:39

ik scheer ze allemaal over een kam

alle schoonzussen en zwagers, ook als ze (wat ik hier op OO leerde, tot mijn verrassing) eigenlijk niet zo mogen heten.

Als ik voor iemands uitvaart geen vrij krijg van mijn werkgever omdat dat niet in de CAO staat, neem ik vrij. Dood gaat iemand maar een keer en je kunt zo'n moment ook nooit overdoen.
(nou ja, eigenlijk kun je geen enkel moment overdoen, maar niet elk moment voelt het overdoen waard )

Katniss

Katniss

16-01-2015 om 13:45

Bij ons

Bij ons geldt ook dat lijstje met aantallen dagen. Voor het overlijden van een oma (ook als aanverwant, dus van je partner) krijg je 1 dag buitengewoon verlof. Toen ik echter rond het overlijden van mijn oma van alles mocht regelen en een week vrij nam kreeg ik er 3. Een dag calamiteitenverlof (toen ik op de dag van overlijden plotseling weg moest) en twee buitengewoon verlof. In overleg kun je dus vaak wel wat regelen.

Barvaux

Barvaux

16-01-2015 om 14:02

Juno

Precies dat vroeg ik mij ook al af. Als je goed leest mag je ook niet vrij voor het overlijden van een aangetrouwde oom.

Op zich snap ik dat ook allemaal wel hoor, je hoeft echt geen gratis dag te krijgen voor zoiets ALS je maar vrij mag krijgen. Niet zo druk om maken want hoeveel van die mensen heb je nu en ze gaan maar 1x dood

bieb63

bieb63

16-01-2015 om 14:07

maar zo ingewikkeld is het toch niet??

In een CAO worden bijzonder verlof dagen opgenomen voor overlijden van familie. Maar daar zullen wel grenzen aan gesteld moeten worden. Hoe 'ver' moet de CAO gaan? Je zult grenzen moeten stellen om het dicht te timmeren. De vrouw van je eigen broer staat nu eenmaal dichter bij in lijn dan de vrouw van de broer van je man. Dat zegt niets over hoe close je met de 1 of de ander bent. Als mijn beste vriendin overlijdt zal ik dat waarschijnlijk 100x erger vinden dan wanneer mijn oma overlijdt (die wellicht heel oud is) of de vrouw van m'n broer waar ik misschien helemaal niet zo'n goed contact mee heb. Daar kan een CAO geen rekening mee houden. En uiteindelijk is deze bijzonder verlof regeling alleen maar opgenomen om te zorgen dat een werknemen onvoorwaardelijk de mogelijkheid heeft om naar de begrafenis van een direct naaste te gaan. Niets meer en minder dan dat. En uiteraard is mijn werkgever mij moreel verplicht me vrij te geven als mijn beste vriendin wordt begraven. Dus gewoon een vrije dag en als ik die niet meer heb, alvast een dag van volgend jaar of desnoods een onbetaalde dag.

Barvaux

Barvaux

16-01-2015 om 17:00

precies bieb

Helemaal met je eens!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.