Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Evora

Evora

16-04-2016 om 22:22

Zwemles (VO)

Bij ons op het VO wordt soms zwemles gegeven in plaats van een gewone gymles.

Ik vermoed dat ze net als voorgaande jaren smoesjes zal verzinnen om haar op zo'n dag ziek te melden of iets te veinzen waardoor ze in elk geval de gymles kan missen. Daarop vooruitlopend mijn vraag aan jullie hoe jullie daarmee om zouden gaan.

Dochter (15) zegt dat ze de zwemlessen maar niets vindt. Gehaast, natte haren. Niet fijn. En dat terwijl ze wel goed kan zwemmen (heeft op zwemmen gezeten, wel lang geleden inmiddels).

Ik vermoed dat ze het ook niet fijn vindt omdat ze vrij zwaar is en dat ze zich in bikini daarom extra ongemakkelijk vindt. Ze noemt deze reden niet zelf en ik heb het ook niet ter sprake gebracht omdat ik haar ook vooral geen complex wil aanpraten.

Wat zouden jullie doen, stel dat mijn dochter mij inderdaad vraagt haar ziek te melden (of zo)?


Triva

Triva

16-04-2016 om 22:30

ja hoor

geen probleem mee. Dat zou ik wel doen. Ik heb me altijd voorgenomen om mijn kind tegen iets soortgelijks te behoeden als dat kan en dat zou hieronder vallen. Ik zou overigens niet wachten tot mijn kind komt met die vraag maar het zelf voorstellen als je merkt dat het tot veel stress en onzekerheid leidt. Waarom wachten tot je kind iets voorstelt wat niet mag, denk ik dan

Vesper Lynd

Vesper Lynd

16-04-2016 om 22:39

Geen probleem

Hier ook wel eens gymlessen met dingen die ze echt heel vervelend vindt. Dan verzinnen we een doktersafspraak. Voor de modderspelen, een hele dag 'plezier' op het platteland, heb ik haar ziek gemeld.

Ja hoor.

Zou ik ook doen, het is hier niet nodig maar ik zou ook meewerken aan een smoes.
Ongesteld, oorpijn.
Zwemles op het vo, in badpak en er bijlopen als een verzopen kat. Ik begrijp je puberdochter

annet

annet

16-04-2016 om 23:43

hier ook

Geen enkel probleem mee. Ik zou meteen bij de docent aangeven dat kind het hele scooljaar niet mee zwemt. Scheelt een hoop stress. I

bieb63

bieb63

16-04-2016 om 23:45

Alhoewel ik een zwemles als af en toe een alternatief voor een gymles meer dan oke vind, begrijp ik dat pubers daar niet altijd op zitten te wachten ivm hun puberperikelen e.d.
Aan de andere kant ben ik ook niet zo voor het ziekmelden voor elk dingetje wat je niet zo fijn vinft.

Yvonne

Yvonne

17-04-2016 om 07:06

Geen problemen mee. Hier plande dochter afspraken bij de huisarts of fysiotherapie tijdens de gymles. En al ze geen afspraken had verzonnen wel er wel 1. Ze heeft genoeg beweging, fietst elke dag 35-40 minuten enkele reis, sport 2x per week. En aan de gymles had ze een bloedhekel. Wat is ze blij dat ze op het mbo geen gym meer heeft.

Limi

Limi

17-04-2016 om 07:54

bikini

Waarom zou ze dan in bikini gaan? Een badpak ziet er veel beter uit. Zeker als ze dik is.

Zou ze niet, als ze goed kan zwemmen, eens een keer goed willen zijn bij de gymles?

Ik zou niet meewerken aan ziekmelden vanwege onbenullige redenen als natte haren.

Triva

Triva

17-04-2016 om 07:58

grappig

Zoveel eengezindheid had ik niet verwacht! Het grappige hier is dat mijn oudste echt overal voor in is en gymlessen helemaal geweldig vindt (modderspelen ook) maar goed het is een jongen. Ik denk dat ik voor jongste nog wel eens in actie mag komen maar als ik een smoes verzin mag hij wel een klusje voor mij doen

Ik ben niet zo makkelijk

Als ze geen zin heeft in een les zwemmen of wat voor les dan ook dan verzint ze zelf maar wat. Ik schrijf daar geen briefjes voor. Ook niet voor andere dingen die niet waar zijn. Dan spijbelt ze maar of meldt zich zelf ziek ofzo maar ik zet er geen handtekening onder. Ik word ook niet boos als ze zelf iets regelt. Zo lang ik maar niet verantwoordelijk wordt

Moeder en lerares

Moeder en lerares

17-04-2016 om 08:40

Ziekmeldem

Ik zou mijn dochter ook ziekmelden. Voor veel pubers zijn dit soort dingen een drama, ik was zelf zo en ik heb het als klassenmentor ook heel vaak gezien bij andere pubers (ook jongens trouwens). Het is gewoon een rottijd waarin je je alleen maar kapot schaamt voor van alles en nog wat en voor iedere blik of opmerking erg gevoelig bent. Het is fijn als je ouders af en toe eens een oogje dichtknijpen. Mijn moeder deed dat ook en voor mij was het een verademing niet altijd mee te hoeven doen met dat stomme circus van lekker samen sporten en zwemmen en omkleden met al die rotmeiden. En met mij is het helemaal goedgekomen.
Mijn puberdochter is helemaal niet zo. Die doet juichend mee met alle sport- en zwemactiviteiten. Tja, die heb je ook

Moni

Moni

17-04-2016 om 10:23

Ik begin school van jongste te snappen

Zij hebben de regel dat je een gymles moet inhalen bij een andere klas, als je een les hebt gemist. Dat geldt ook voor doktersafspraken. Ik dacht officieel ook voor ziekte maar in de praktijk hebben we dat nog niet gemerkt. Misschien wel als een kind meerdere keren ziek is op de dag dat ze gym hebben.
Als je niet kunt gymmen, moet je toch mee naar de locatie.

Sporadische zwemles.

Het gaat nu niet om de reguliere gymles maar om een sporadische zwemles, ik vind dat toch iets anders.

Yvonne.

Mijn zoon heeft 2 uur gymles per week op het mbo.......

Moeder en lerares

Moeder en lerares

17-04-2016 om 10:39

Wil 40

Ik heb het ook over sporadische dingen als zwemles (sportdag?). Als je structureel een probleem hebt met gymmen op school is het natuurlijk wel anders.

angel3

angel3

17-04-2016 om 10:52

nee

Ondanks dat ik je dochter best een beetje begrijp gaat het ook niet helpen verder. Man wat een ge emmer vroeger vond ik dat altijd met die meiden die altijd ziek zwak en misselijk waren tijdens gym. Ik kon daar weinig 'respect' voor opbrengen. Ik was ook onzeker. Ik vond het ook moeilijk. Dan moesten we ook nog gemengd gymen.
Maar goed dat kan dat het zo erg is dat het heel moeilijk voor haar is. Ik zou net als Mach zeggen dat ze zelf maar moet regelen hoe ze eronderuit komt. Mijn zegen heb je maar ik ga daar geen briefjes voor schrijven. Je zal van mij verder niks horen erover maar ik ga niet die verantwoordelijkheid nemen. Ik zou wel tot een gesprek willen komen met haar hierover zonder haar een complex aan te praten. Want het argument van natte haren e d vind ik niet heel sterk. Maar zoals gezegd: regel het zelf maar dat je er onderuit komt. Ik knijp een oogje toe maar schrijf geen briefjes

Moeder en lerares

Moeder en lerares

17-04-2016 om 11:00

Briefjes

Helemaal gelijk angel3, maar er onderuit komen zonder verklaringen van ouders, arts of leerplicht is er tegenwoordig niet meer bij, althans niet op de scholen waar ik gewerkt heb en op die van mijn dochter. Ook niet voor de hele slimme leerlingen......

angel3

angel3

17-04-2016 om 11:04

moeder lerares

Dan schrijft ze zelf het briefje...en als ze betrapt wordt zou ik haar steunen. Gelijk een aanleiding voor toch een gesprekje.
Of ze wordt spontaan ziek of ongesteld en meldt zich ziek en gaat naar huis. En als ik dan wordt gebeld zou ik zeggen: ja klopt juf.
Maar eerst zelf oplossen. Wees maar creatief dan.

Triva

Triva

17-04-2016 om 11:07

Dat snap ik ook niet

een kind kan helemaal niets doen om er onderuit te komen als de ouder geen briefje schrijft. Dat zou ik dus ook nooit zeggen tegen mijn kind. Zelf een briefje laten schrijven? Dat vind ik nog veel erger dan dat ik het doe. Slechte oplossing. Dan komt de school er achter dat mijn kind het briefje geschreven hebt en dan ga jij haar ondersteunen? Wat is dat voor vreemde manier?

Moeder en lerares

Moeder en lerares

17-04-2016 om 11:19

Briefjes

Nee, dan sta je toch volledig in je hemd. En ouders die hun kind steunen bij het schrijven van valse briefjes.....Dan liever ouders die hun kind steunen bij een zogenaamde migraine of ongesteldheid
Scholen weten heus wel dat er dan wat anders speelt, ze zijn niet achterlijk. Zolang het niet structureel gebeurt is het een mooie manier om "incidenteel formeel onder de regels uit te komen" haha wat een taalgebruik.

angel3

angel3

17-04-2016 om 11:20

trivia

Ik zou daarom niks doen. Als ze mij zou vragen schrijf je een briefje dat ik ziek ben dan zou ik dat dus niet doen. Ik zou zeggen dat als ze eronderuit wil komen dan dus iets anders moet bedenken. Wordt dan maar ter plekke ziek. Ik weet niet het staat me tegen om op voorhand dit al te gaan faciliteren voor kind. Maar goed misschien als ik tzt een puberdochter heb die ook dermate veel last van dit soort dingen heeft dat ik er dan anders over denk....
Van mij mogen ze best es schoolziek zijn. 1 x per jaar een snipperdag. Die kun je van me krijgen. 1 x dus. De andere zwemkeren moet ze dan maar oplossen.
Ik zou dan dus toch denk ik echt dat gesprek wel aangaan en proberen te kijken waar het nu precies inzit dat ze zo vervelend vindt en daar een oplossing voor zoeken. Iedereen vindt weleens iets moeilijk of is ergens onzeker over. Gaan we dat dan allemaal zitten ontlopen? deal with it. Ik help je daarmee.
Maar goed zoals gezegd ik ken betreffende meisje niet en als het allemaal zeeeeeeeer moeilijk, zwaar en echt zeer problematisch is en ook op andere vlakken en zwemles is dan nog het minst erge dan zou ik die dispensatie wel verlenen. En anders zou ik toch zeggen: get over it. Jij vindt dit moeilijk. Pietje vindt dat moeilijk en Jantje moet daarover huilen. Helpt dit echt om haar zich beter te laten voelen? maar nogmaals op basis van dit bericht kan ik dat niet beoordelen.
Ik heb een beetje een 'lichte' allergie voor dit soort gedrag. We willen allemaal wel lekker ergens onderuit komen. Help een kind liever uit haar comfort zone te komen en hoe je dat doet. Heb je je hele leven profijt van.

Moeder en lerares.

Mijn reactie was niet voor jou bedoeld hoor, integendeel, ben het helemaal met je eens.

Nimbo

Nimbo

17-04-2016 om 11:30

flabbercastet

Ik dacht eerst dat jullie grapjes maakten maar het is echt... Ik snap niet zo goed wat er erg aan is gymmen, zwemmen, je haren nat. Kom op zeg! En daar ga je dan als ouder helemaal in mee?
Hoeven jullie kinderen nooit dingen te doen waar ze niet zoń zin in hebben? Echt van de zotte dat jullie massaal meegaan in het belazeren van de school in dat opzicht.

Comfort zone.

Ik wil ook niet in bikini of badpak en met haar als een verzopen kat met mijn collega's en de directie in een zwembad rondlopen.

En onzeker over mijn lijf ben ik eigenlijk niet, maar ik selecteer liever zelf wie mij zo mag zien.
Comfort zone, precies, die heeft grenzen

Vesper Lynd

Vesper Lynd

17-04-2016 om 11:34

Tja

Ik kan me voorstellen dat je er zo over denkt, maar er is tegenwoordig bijna niet meer te spijbelen zonder betrapt te worden. Dat is toch vreselijk
Overigens laat ik me niet voor alles misbruiken. Laatst moest dochter op vrijdagavond naar een voorstelling voor school. In haar eentje, in Amsterdam, zonder vriendinnen (wel klasgenoten, maar daar heeft ze niet veel mee). Van mij moest ze toch en toen heeft ze zelf tegen de leraar gezegd dat ze andere verplichtingen had en kreeg ze een alternatieve opdracht.

Moeder en lerares

Moeder en lerares

17-04-2016 om 11:35

Nimbo

Oh nee, alsjeblieft niet weer een discussie over dat we onze kinderen pamperen en het ze allemaal veel te makkelijk maken.

Voor sommige pubers is gymmen, zwemmen, met zn allen in de kleedkamer, lekker samen sporten een regelrechte ramp, voor jou blijkbaar niet. En er zijn ouders die daar heel soms een oogje voor dichtknijpen. Niets meer en niets minder. Niks mis mee.

Moeder en lerares

Moeder en lerares

17-04-2016 om 11:36

En nu ga ik naar de sportschool. Groetjes allemaal, tot later

Vesper Lynd

Vesper Lynd

17-04-2016 om 11:37

Bikini

Dat zou ze ook echt niet doen, en zo zijn er meer. Dochter doet bij voorkeur een boerkini aan. Ik krijg haar sowieso alleen in badpak als we minstens 500 km weg zijn van onze woonplaats en eventuele bekenden. Ze is overigens hartstikke slank, dus daar ligt het niet aan.

Triva

Triva

17-04-2016 om 11:38

angel3

Ik snap wel hoe jij denkt maar ik vind het echt heel raar dat je zegt dat je kind het zelf maar moet oplossen en later gaat goed praten als ze een briefje heeft geschreven op jouw naam of zich ziek meldt. Dit omdat je niet op voorhand een briefje wil schrijven of haar ziek melden. Ik vind dit echt heel krom. Het is A of B en in dit geval dus A met je helpt haar vooraf of B je doet niets. Niet opeens C: ik praat het wel goed als mijn dochter iets doet wat niet mag.

Ik ben echt anderhalf jaar bang geweest voor de werkweek in Havo4. Echt anderhalf jaar stress en angst omdat ik gepest werd en het echt echt echt niet leuk vond. Gym daarentegen is nooit een probleem geweest ook al had ik een vreselijke hekel aan toestellen en hardlopen. Ik heb nooit gevraagd of mijn ouders mij zouden willen ziekmelden voor die werkweek overigens. Een paar weken ervoor hadden de mentoren ook nog eens taakjes bedacht voor de werkweek en op de één of andere idiootpsychologische wijze hadden ze taakjes bedacht die compleet uit je comfortzone lagen en dat was voor mij bardienst draaien samen met een jongen. Toen dacht ik echt dat mijn leven zou instorten Uiteindelijk werd ik het weekend voor de werkweek ziek, griep (terwijl ik de griepvaccinatie kreeg en al zeker 14 jaar geen griep had gehad). Ik ben de week erna zelfs ook nog ziek geweest.

Ik heb me dus altijd voorgenomen als iets zoveel stress geeft ik mijn kind zou helpen en dat geeft mij (maar ook mijn kinderen) een gerust gevoel. Bij mijn oudste is het nooit nodig geweest, bij mijn jongste komt er iets aan wat hij op drie manieren kan aanpakken en waar nu al blijkt dat de methode van ziekmelden niet de slimste is. Prima. Hij lost het zelf op.

Dus je kind de mogelijkheid geven tot een snipperdag per jaar kan een kind al heel veel lucht geven. Als die zwemlessen acht weken lang zouden zijn weet het kind dat het die snipperdag daar niet voor moet gaan gebruiken maar als het maar 3x per jaar zou zijn zou een kind dat van mij wel mogen maar ik zou er wel goed over praten: is die zwemles nu echt zo erg? Waarom koop je geen mooi badpak? Waarom is het niet fijn dat je kunt laten zien dat jij goed kunt zwemmen? Waarom neem je niet even een fohn mee voor je haren? Alle meiden hebben lange haren tegenwoordig dus je bent niet de enige. Als ik echt merk dat ze er last van heeft doordat ze bang is gepest te worden met haar vetrollen wordt het anders, het gesprek zal anders worden en als ik zie dat mijn kind daar ziek van word dan bespaar ik mijn kind die energie. Mijn kind hoeft later niet te zwemmen namelijk als ze dat niet wil, dus leren om uit je comfort zone te komen hoeft niet perse bij zwemmen, ook al is het een waardevolle les. Die les kun je ook op een ander punt in je leven leren, op een iets minder onbedekte manier

Anna G.

Anna G.

17-04-2016 om 11:44

verbazing

Met verbazing heb ik jullie reacties gelezen. Ik vind dat kinderen soms echt te veel in bescherming worden genomen. Soms zijn dingen niet altijd leuk, that's life and deal with it. Word je groot en weerbaar van.

Dacht je dat ik vroeger mijn ouders kon vragen om een absentiebriefje.. ze zagen me aankomen!

Een keertje missen kan best (al dan niet met smoes). Hoe wil je dit het hele jaar vol kunnen houden? Elk jaar ziek melden? Ik voel een gesprek met de afdelingsleider aankomen.

Bij ons is er overigens een regel dat je maximaal 2 keer gym mag missen, anders krijg je sowieso een onvoldoende (die meetelt bij het overgaan). Dus... dit lukt je alleen als je een chronische reden (ziekte/handicap met doktersverklaring hebt.

Tja

Sommige dingen moeten nou eenmaal op school. Als je vindt dat je kind dat niet hoeft, moet je bij de school of leraar of ouderraad oid klagen. Of naar een andere school gaan.
Mijn kinderen vinden ook echt niet alles leuk, wel het overgrote deel gelukkig.
Maar als er iets reguliers van school is wat verplicht is ga ik ze daar niet voor ziek melden.
Ik vind het inderdaad gepamper. Mijn kinderen vragen er ook niet om, die kennen hun ouders
Als ze echt problemen hebben, komen ze echt wel bij ons.
Mijn oudste mopperde vanaf de 4e inderdaad dat de helft van de meisjes bijna elke week ongsteld was.
Overigens vond mijn zeer sportieve maar ook erg principiele neef dat gym in de bovenbouw vwo onzin was en ging gewoon niet. Hoe hij het voor elkaar kreeg weet ik niet, mijn broer heeft zich er niet mee bemoeid, maar hij kreeg gewoon zijn diploma

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.