Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

welk advies

hoi, mijn dochter zit in groep 8 en heeft haar cito achter de rug ze wil heel graag weten wat ze kan in groep 6 is ze gepest toen had ze ook last daar van en lage cijfers maar daar houden ze rekening mee en in groep 7 is ze heel veel vooruit gegaan groep 6 rekenen c begrijpend lezen b spelling b dmt b woordenscat c groep 7 rekenen b begrijpend lezen a+ lezen a+ spelling a woordenschat b spelling werkwoorden c groep 8 spelling werkwoorden b begrijpend lezen a+ dmt
a+ woordenschat b spelling a rekenen b en de nio heeft ze voor haar zelf goed gemaakt en vond ze makkkelijk ze had in groep 7 voorlopig advies kader\mavo ze wil heel graag naar vwo ze wil echt geen mavo kan ze dat halen door groep 6 is ze naar beneden gegaan


sanne

sanne

15-02-2015 om 16:32

havo/vwo

ik zou zoizo havo geven maar met a+ voor begrijpend lezen kies ik havo\vwo

ligt aan de regio

Hier bij de povo regio utrecht krijg je met her en der een b een havo/vwo advies maar ze mogen niet dubbel geven dus is het havo. Dan hangt het van de leerkracht af wat die vindt van je kind. En als er een goede stijgende lijn in zit doet groep 6 er minder toe. Havo zal er zeker in moeten zitten. Maar ik neem aan dat je je schooladvies nu toch wel binnen hebt? Inschrijven moet hier eind van de maand al zoń beetje.

Vreemd voorlopig advies

Ik vind het voorlopige advies in groep 7 vreemd; 2x c en 2x b lijkt eerder mavo/havo, en dan die groei in groep 7. Dat is toch geen kader/ mavo advies?
Of is de leerkracht van mening dat het schort aan een matige werkhouding?

Lynn

Lynn

15-02-2015 om 19:44

Tja

Het maakt niet zoveel uit wat wij zeggen, maar wat BO ervan vindt. Het is wel een mooie stijgende lijn, goed hoor van je dochter!

In regio Utrecht zijn begrijpend lezen en rekenen de enige scores die tellen en daarmee zou ze nu Havo krijgen. Als jullie BO dubbele scores geeft, geven ze misschien Havo/VWO.

Ik denk wat kan helpen is als de juf/meester zien dat zij zich heel erg inzet, goede werkhouding heeft.

Ik begrijp dat je nog geen schooladvies hebt ontvangen?

Als je het misschien nog (positief) wilt beinvloeden, zou je de juf/meester/directeur van jullie BO evt. een e-mail kunnen sturen, daarin omschrijvend waarom jullie denken dat jullie dochter VWO-advies zou moeten krijgen. Zeg maar: bij de school een "roze bril" opzetten.

Als je dat nog wilt doen, lees dan even andere postings van mij waar ik dat verder toelicht.

Zie posting #5 in draadje http://www.ouders.nl/forum/ouders-en-school/vraag-lvs-schooladvies-povo-utrecht#comment-6719476

NB geen garantie, maar het valt te proberen. Let dan wel op je taalgebruik. Zelf nette zinnen schrijven met punten, komma's en hoofdletters en alinea's.

Ik zou zeggen dat ze tenminste Havo-advies moet krijgen. Als dat niet zo is, zou ik bezwaar maken. Probeer haar dan in een havo/vwo-klas te krijgen. Als ze echt gemotiveerd is en hard werkt, zal het haar vast lukken na de brugklas door te stromen naar het vwo!

karijn mos

karijn mos

15-02-2015 om 20:02 Topicstarter

bedankt

bedankt allemaal mijn heeft wel een hele goede werkhouding ik snap ook niet waarom ze een kader/mavo advies had

karijn mos

karijn mos

15-02-2015 om 20:11 Topicstarter

sorry

sorry ik bedoelde dat ze rustig en een goede werkhouding heeft

Barvaux

Barvaux

15-02-2015 om 20:11

kader/mavo

Kader/mavo is echt vreemd, dat verwacht je D en C scores en die had ze zelfs in groep 6 niet. Daar vond ik het al mavo/havo. In groep 7 zat ze op havo/vwo niveau dus dan ligt het definitieve advies aan haar NIO en aan hoe sterk de leerkracht hangt aan oude cijfers.

Dat je dochter de NIO makkelijk vond zegt ons niets, juist die cijfers zijn zo belangrijk voor het advies en die hebben wij niet.

Lynn

Lynn

15-02-2015 om 20:30

Reden voorlopig advies

"ik snap ook niet waarom ze een kader/mavo advies had"

Heb je dat dan toen niet gevraagd?

Caesar

Caesar

15-02-2015 om 21:14

Andere tip (OT)

Karijn, wellicht is het handig om in je schrijven wat meer hoofdletters, punten en komma's te gebruiken. Dat verhoogt de leesbaarheid enorm.

Caesar

Caesar

15-02-2015 om 21:17

Sowieso (OT)

Ik verzamel verbasteringen van het woord sowieso. Ik voeg daar nu 'zoizo' aan toe...

Tango

Tango

15-02-2015 om 21:36

Laat

Als je dochter nu in groep 8 zit zou ze toch al lang een definitief advies moeten hebben. Of zie ik dat nou verkeerd? De open dagen van de scholen zijn al geweest en er wordt al volop ingeschreven. Is dan wel lastig als je nog geen advies hebt. Wij kregen het destijds half januari voor dochter.
Verder lijkt het me dat het destijds wel uitgelegd had moeten worden waarom ze kader/mavo advies kreeg en anders had je dit zeker kunnen vragen.

karijn mos

karijn mos

15-02-2015 om 21:45 Topicstarter

nog geen advies

Wij hebben nog geen advies,

Dat krijgen we deze week en je mag inschrijven tot 15 maart

karijn mos

karijn mos

15-02-2015 om 21:48 Topicstarter

voorlopig advies

Ik had het wel gevraagd,
Maar ze zeiden dat het door groep 6 kwam.

Meer heb ik niet gehoord

verbazing

Ik verbaas me weleens over de slechte communicatie van scholen met ouders en ik verbaas me er ook over dat je niet doorgevraagd hebt. Met zo'n antwoord laat je je toch niet naar huis sturen? Als ik jou was zou ik dus als een speer me goed gaan voorbereiden op het schooladvies gesprek. Welke argumenten heb jij paraat mbt het advies. Wat zie jij? en waarom? Als juf met bepaalde argumenten komt dan en je bent het daar niet mee eens dan is het wel handig als je daarover een gesprek kunt hebben ipv je naar huis te laten sturen met een antwoord dat je niet begrijpt. Onze school is enorm open in dit soort zaken en voert ook het gesprek met het kind en de ouders zitten erbij . Tuurlijk doen wij ook mee maar in principe is kind gesprekspartner en dus wordt het heel goed uitgelegd. Ook wordt gevraagd aan kind wat hij zelf denkt. Kinderen zijn echt niet dom.
Als je bang bent voor een 'slecht' advies en je hebt het idee dat er goed over gepraat moet gaan worden dan zou ik nu vast een uitgebreider gesprek aanvragen. Geen 10 minuten maar even apart een half uurtje zitten

karijn mos

karijn mos

16-02-2015 om 14:40 Topicstarter

vraag

hoi,

eigelijk was mijn vraag of je van kader/mavo naar vwo kan.

wat zij is nu echt bang voor mavo ze vind alle mavo scholen stom en niet leuk.

dat was even mijn vraag

Mavo stom?

Hier zijn er scholengemeenschappen met Tl/H/V, dus de school is leuk of niet, heeft weinig met het niveau te maken.

Brugklas

Mocht het advies tegenvallen, dan kan je wellicht een school overwegen met een heterogene brugklas (Mavo/Havo/VWO bij elkaar). Dan heeft ze nog een jaar de kans om zichzelf te bewijzen.

Barvaux

Barvaux

17-02-2015 om 07:06

meisje klen

Ik heb nog nooit gehoord dat een school zo een brugklas heeft. De vraag zal ook vooral gaan uit de vwo-kinderen volgens ouders met een mavo advies. Waarom zou je een kind met havo of vwo advies in zo een klas zetten? Het is gewoon een verkapte m/h brugklas waarvanuit je ook kunt doorstromen naar vwo maar hoe vaak zal dat gebeuren? Wat voor kinderen nemen ze aan?

lisbeth

lisbeth

17-02-2015 om 07:12

Elizabeth

De vrije school heeft zulke klassen. Maar voor zo'n onderwijs moet je wel openstaan

Karen

Karen

17-02-2015 om 07:41

Hier ook

Bij ons (Haaglanden) ook in elk geval 2 scholen met heterogene brugklassen. Hier hebben kinderen nog 2 jaar lang de kans om te laten zien wat zij kunnen, ook de beginnende puberteit kan zich dan al laten zien. Zelf heb ik ook op een dergelijke school gezeten. Brugjaar volledig heterogeen en het tweede jaar een eerste sortering in drie groepen (VWO-HAVO-MAVO). Pas ná het tweede jaar wordt definitief gesorteerd. Vervolgens is op- en afstromen eenvoudiger (of was, nu is het met de profielkeuze wellicht ingewikkelder geworden) mede omdat je veel leerlingen uit de andere klassen kent.

Barvaux

Barvaux

17-02-2015 om 08:05

Karen

Ik begrijp even niet wat op/afstromen te maken heeft met profiel/sectorkeuze. Vroeger lagen de pakketten nog verder uit een en werd je toch ook gewoon door elkaar gegooid in bijv havo 4.

De school waar mijn jongste op zit doet gewoon aan opstromen na de kerstvakantie in de brugklas. Daar heb je geen heterogene brugklas voor nodig.

Ik vind het totaal geen voordeel om kinderen na 8 jaar basisschool nóg langer bij elkaar te zetten. Eigenlijk vind ik die 8 jaar al veel te lang gezien het feit dat de kinderen aan de onderkant niet eens echt toekomen aan de stof in groep 8 en de kinderen aan de bovenkant daar allang mee klaar zijn.

Het is alleen een voordeel als je dénkt dat je een laatbloeier hebt (lees je bent het niet eens met het advies van de basisschool) maar daar vul je natuurlijk geen volle écht heterogene brugklassen mee want als je kind havo of vwo advies hebt dan zoek je toch liever een school zonder heterogene brugklas want waarom zou je je kind dan tussen kinderen met vmbo-advies willen hebben? Ik geloof er niet in dat een havo/vwo kind goed op zijn plek is in zo'n klas dus zo'n klas zal vooral vol zitten met kinderen met een vmbo-advies. Dan is goed opstromen ook voldoende als aanbod.

idd Haaglanden

Maar is dat alleen in onze regio dan?? Ik ken meerdere scholen die zo werken.

Na een algemeen jaar wordt er gesorteerd op vmbo, havo/vwo en gym. Ik zeg niet dat het ideaal is, al heb ik zelf ook op zo'n school gezeten, maar het is wel ideaal voor kinderen die in hun ogen een te laag advies hebben gekregen. Je houdt alle opties nog een jaar extra open. Maar in onze regio zijn dubbeladviezen gelukkig nog wel mogelijk.

Barvaux

Barvaux

17-02-2015 om 09:02

Meisje klein

Precies, ideaal voor kinderen die een te laag advies hebben gekregen, er zullen dus geen kinderen in je klas zitten waar je je aan op kunt trekken.

Geef eens antwoord op de vraag of je een kind met havo of vwo advies in zo'n klas laat beginnen?

SamS

SamS

17-02-2015 om 09:09

m/h/v

Ik ken een van de scholen waar Karen het (vermoedelijk) over heeft vrij goed. Ouders/kinderen kiezen heel bewust voor die school, ook juist de sterke vwo-ers, ook vwo-ers die er ver voor moeten fietsen. Leerlingen met vmbo-advies worden beperkt toegelaten, ongeveer 25% van de klas heeft tl- of tl/h-advies.

De eerste twee jaar zijn m/h/v, daarna ga je naar 3m of 3 h/v en in de vierde zit iedereen op z'n eindniveau. Je zit dus de hele onderbouw gemengd, maar werkt wel op je eigen niveau, meer zelfs dan in een homogene brugklas. Een deel van de lestijd kunnen leerlingen bovendien zelf indelen... die kan je dus besteden aan vakken waar je een achterstand in hebt, moeite mee hebt of als eens uitleg van een andere docent wilt.

Barvaux

Barvaux

17-02-2015 om 09:55

tja

Maar als je dan toch op je eigen niveau moet werken: wat is dan het voordeel? Ik zie het absoluut niet. Te weinig kinderen in de klas op je eigen niveau of net er boven om je aan op te trekken omdat je toch aan je eigen taken werkt. De vraag is vooral: gaat opstromen heel soepel? Als dat net zo soepel gaat als op andere scholen zie ik alleen maar nadelen.

Karen

Karen

17-02-2015 om 10:32

Andere argumenten?

Over de profielkeuze: ik weet op dit moment gewoon niet zo goed hoe beperkend een profielkeuze kan zijn bij opstormen (bijvoorbeeld van 4 havo naar 4 of 5 VWO). Meer bedoel ik er niet mee.

Ik denk dat er ook veel ouders zijn die andere argumenten hebben om een school te kiezen dan het niveau. Bijvoorbeeld de manier van werken, creatieve vakken, 'vrijheid', sociaal karakter, zelfstandigheid, eigen verantwoordelijkheid. Een aspect daarbij zou kunnen zijn dat je het goed vindt dat je kind zichzelf ontwikkelt op het eigen niveau met eigen verantwoordelijkheid onafhankelijk van de mensen om je heen. In de gedachten dat de hele wereld zo in elkaar steekt. Je leert van mensen die dingen al of beter kunnen dan jij, je helpt mensen die dingen minder goed kunnen dan jij. Je ontwikkelt je eigen sterke kanten en je leert gebruik te maken van andermans sterke kanten. Dan is zo'n brede school, waar niet alleen de verschillende niveaus worden aangeboden maar ook gezamenlijk zich ontwikkelen juist een gewenste keuze.

SamS

SamS

17-02-2015 om 10:44

Voordeel

Het is een school met veel extra's, ruimte voor zelfontplooiing, creativiteit, zelfstandigheid, cultuur en het dus is een keuze die ouders/leerlingen heel bewust maken. Dat er klassen vol vmbo-ers met hoopvolle ouders zijn, klopt in elk geval niet, het is eerder het tegenovergestelde.

Qua rendement onderbouw zit de school (ruim) boven gemiddeld op alledrie de niveaus. Dus wat dat betreft heeft de heterogene onderbouw geen meetbare nadelen.

Donderkopje

Donderkopje

17-02-2015 om 12:19

Zit er ook zo een soort school in Amsterdam?

Bij ons is het inschrijven en advies gesprek nog lang niet aan de orde, maar gewoon even benieuwd. De bovenstaande omschrijving klinkt als een hele fijne school. Bestaat er ook zo iets in Amsterdam?

hkh

hkh

17-02-2015 om 13:02

heterogene brugklas

Ik sluit mij volledig aan bij SamS en Karen met name mbt ontwikkeling en zelfstandigheid.

Mijn dochter met vwo advies zit in een heterogene brugklas (geen vrije school overigens). Waarom heeft zij/wij daarvoor gekozen ? het is een naar ons idee fantastische school met een goede sfeer. Zij zou toegelaten zijn in de gymnasium brugklas van een andere scholengemeenschap. Zij heeft nog geen seconde spijt gehad van haar keuze. En wij ook niet. Zodra duidelijk werd, dat zij meer uitdaging kon gebruiken, is de school aan de slag gegaan met verdiepen/uitbreiden wiskunde, masterklassen Latijn en Grieks en nog een aantal zaken. Zij gaat straks naar 2 gym dus niet naar de 2e (verlengde brug)klas maar dit heeft te maken met Grieks en Latijn.

Barvaux

De school waar ik het over heb is een Daltonschool en ja die overweeg ik, ook omdat mijn kind nu op een Daltonschool zit en hij goed zelfstandig kan werken en plannen. Het is bovendien een erkende begaafdheidsprofiel school en richten zich juist ook op hoogbegaafde leerlingen. Ook sterke VWO'ers kiezen zo'n school, naast hb'ers bij wie het er bij Cito toetsen nog niet uitkomt. Daarnaast bieden zij ook onderwijs voor (aankomende) topsporters.

Ik kan me voorstellen dat het voor ouders voor wie het resultaat tegenvalt ook om deze reden een optie kan zijn. De heterogene brugklas is juist bedoeld om leerlingen de mogelijkheid te bieden het hoogst haalbare opleidingsniveau te bereiken. Plus, als je voor zo'n school kiest dan haalt het gelijk alle druk van het 'belangrijke adviesmoment weg'.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.