Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Kim

Kim

20-01-2014 om 20:43

Wat is het schooladvies van je kind?

Wie heeft het schooladvies al binnen van zijn kind en wil dit met ons delen. En zijn jullie er akkoord mee of toch niet?

Ik zal beginnen:
Mijn kind heeft een havo/vwo advies waar we absoluut niet blij mee zijn. Ze moet nu opstromen en ik heb begrepen dat dat echt moeilijk is. Ze wil graag atheneum doen.
Ik snap het echt niet: al jaren op alle cito's een A en het drempelonderzoek was ook zeer goed gemaakt. Ze had echter een NIO van 110. Tjah, wat doe je eraan he? Jaren goed presteren en dan door 1 KL*TE toets een advies minder. 1 klasgenoot die echt altijd de kantjes ervan af liep (standaard onvoldoendes op Topotoetsen)en een NIO van 120 had krijgt ook gewoon havo/vwo.


vlinder72

vlinder72

20-01-2014 om 20:50

havo

Onzezoon heeft een Havo advies. Aan ons de keuze of wij de voorkeur geven aan een brugklas mavo/havo of havo/vwo. De school maakt het niets uit, er valt voor beide klassen iets te zeggen.

Mijn zoon had een score van 68 op de entreetoets in groep 7. Geen Nio want daar doet onze school niet aan. Hij scoort meestal een B (soms een A) voor rekenen, een B of C voor begrijpend lezen. Maar ook wel eens een A of een D. Hij scoort al jaren een E voor spelling.

De leerkracht van mijn zoon is ervan overtuigd dat hij een echte havo leerling is. Dat denken wij ook. Wij zijn tevreden met het advies. Ik ben blij dat hier in de regio niet alleen gekeken wordt naar cito scores maar ook naar wat een kind kan.

wizzer

wizzer

20-01-2014 om 20:52

IQ-test

Er geld tegen aangooien en een echte IQ-test laten afnemen? (een WISCIII of een Rakit?)

vreemd

Hier in de regio (midden van het land) tellen drempel en NIO niet mee. Het gaat echt uitsluitend om de LVS-CITO's van groep 6 t/m 8 en het advies van de school/leerkracht.
Onze zoon heeft trouwens VWO+ advies gekregen, waar we uiteraard blij mee zijn.

tja

Ik kan me wel voorstellen dat het tegenvalt. Je kunt ervoor gaan om het advies alsnog bij te stellen. Je kunt ook even met de beoogde school gaan praten of zij je dochter evengoed aan willen nemen, ondanks het schooladvies.
Mijn dochter kreeg een mavo/havo advies. Daar was ik het mee eens. Inmiddels doet ze havo/vwo en als dat zo door gaat zal ze vwo halen in het speciaal onderwijs. Opstromen kan een optie zijn.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

20-01-2014 om 21:08

Hier

een score van 94 op de entreetoets. Hier is een VWO advies op gebaseerd.
Dochter gaat volgend jaar naar een HAVO/VWO dakpanklas.

Moeder

Moeder

20-01-2014 om 21:19

Basis!

Hier net een basisadvies gekregen, ook eens wat anders tussen al die Havo en VWO adviezen!

Linda

Linda

20-01-2014 om 22:32

Dendy

94 op Cito entree, VWO-advies en dan naar een Havo/Vwo-klas? Waarom niet een pure VWO-klas?

Die van mij 84 op cito entree en voorlopig vwo-advies (en vermoedelijk definitief ook vwo-advies), en die verwachten/hopen we in een zuivere VWO-klas (of gymnasium) te krijgen.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

20-01-2014 om 22:47

Kim

Misschien een beetje blond, maar ik snap het probleem niet helemaal: je kind krijgt een havo/vwo advies en zal dan dus ws worden aangenomen op een havo/vwo brugklas. Dan hoeft ze niet op te stromen om naar het vwo te mogen, maar moet ze daarvoor de vwo-norm halen. Atheneum is een vorm van vwo, je haalt op het einde dus een vwo-diploma.
Hadden jullie verwacht dat ze meteen in een vwo-klas terecht zou komen en is er de angst dat ze in zo'n gemengde brugklas zal afzakken tot havo-niveau? Of kan ze nu niet naar de school van haar keuze?

Hier dit jaar trouwens geen advies. Oudsten zitten al op het VO, jongste nog lang niet.

Aagje

Aagje Helderder

Aagje Helderder

20-01-2014 om 23:03

Hmmm

Voor je een verkeerd beeld krijgt van mijn posting, ik kan best begrijpen dat er grote teleurstelling is als je verwacht naar een bepaalde school of een pure vwo klas te gaan. Daar reageerde ik niet op.
Ik reageerde eigenlijk alleen op het woord 'opstromen', dat zie ik gebeuren in situaties dat kinderen bv in een havoafdeling zitten en dan naar het vwo gaan, of van een pure vmbo-gt naar tl, of van tl naar havo. Als je in een gemengde brugklas zit stroom je mi niet op als je de 'hoogste' variant haalt.

Aagje

Yura

Yura

20-01-2014 om 23:37

Opstromen?

Waarom moet ze opstromen dan? Is het niet gewoon zo dat ongeveer de helft daarna naar de havo gaat en de helft naar vwo, afhankelijk van het gemiddelde cijfer (bij mijn kinderen een 7). Zoon heeft havo/vwo gedaan en dochter vwo+ en beiden moesten gewoon een 7 staan om naar vwo te mogen, uit dochters klas zijn ook wat afgestroomd naar havo. Het niveau was namelijk gelijk, alleen kreeg dochter nog pluslessen erbij.

Marjolein

Marjolein

21-01-2014 om 06:54

Hangt van de school af

Of je moet opstromen naar vwo na een havo vwo klas verschilt per school.
Er zijn scholen waar in een havo/vwo klas op havo niveau wordt lesgegeven. Als je gemiddeld over alle! vakken hoger dan een 7,5 scoort én de lerarenvergadering positief adviseert kun je opstromen. Dit gebeurt vrijwel nooit, uit de twee klassen van mijn kinderen is er maar één opgestroomd. (Die ene die alleen maar 9 ens en 10 en scoorde..., redelijk extreem geval)
Dit was voor onze kinderen goed, want havo was het juiste niveau. Maar voor potentiele opstromers vrijwel onmogelijk.

Er zijn ook scholen waar op vwo niveau wordt lesgegeven en dubbele cijfers worden gegeven eentje op havo en eentje op vwo niveau. Dat lijkt mij een betere optie om door te kunnen stromen, maar ik ken dit niet uit de praktijk.

Als je doel vwo is, zou ik contact zoeken met de VO van je keuze en het gesprek aangaan wat een havo vwo klas precies inhoudt. Maar zeker ook onderzoeken/bespreken of de mogelijkheid bestaat om direct op vwo in te stromen. Opstromen is echt heel moeilijk. Succes!

Dendy Pearson

Dendy Pearson

21-01-2014 om 07:59

Linda

Zonder die 94 van de entreetoets had dochter een havo advies gekregen. Die 94 was voor iedereen een verrassing
Wij hebben vorig jaar al een school uitgekozen waar ze alleen maar dakpanklassen voor de eerste jaren hebben. Het was alleen de vraag of ze naar een MAVO/HAVO of een HAVO/VWO klas zou gaan.

Als dochter een vergelijkbaare eindcito score zou halen zou ze hier best naar het gymnasium kunnen. Misschien zelfs wel 2-talig met cambridge engels erbij enzo. Maar dat zijn dingen die dochter helemaal niet liggen en die ze ook niet wil. In de klas waar ze heengaat wordt 3 jaar op VWO-niveau lesgegeven. Als dat haar ligt kan ze gewoon een VWOdiploma halen. En anders wordt het HAVO, ook prima wat w.o.b.

mijk

mijk

21-01-2014 om 10:12

Hier vwo+

advies en dat lag nu ook wel in de verwachting maar 3 jaar geleden moesten we nog heel hard werken om aan te tonen dat zoon meer werk nodig had omdat school het absoluut niet zag. Hij had wat motorische schrijfproblemen dus kreeg hij makkelijker werk omdat ie langzaam was en toen deed ie helemaal niks meer. Man en ik hebben het dus wel even gevierd. Het gekke was hij scoorde altijd alleen maar a's maar op de een of andere manier drong dat op school maar moeizaam door...

Nu alle open dagen doorworstelen. Vanavond weer een: ik vind het wel een bezoeking!

Mijk

P.S. Wij zijn dus vooral blij omdat zoon met advies tot zijn recht komt dat waren we met een vmbo advies ook geweest als dat bij hem gepast had!

Kim

Kim

21-01-2014 om 10:45

Mijk en de Nio

Mijk: Mag ik vragen of jouw kind al een eindtoets heeft gehad? En wat is eigenlijk een VWO+ advies?

De NIO was gewoon te laag (110) om een vol VWO advies te geven. Balen!! GRRRR, al jaren een A of A+ op alle Cito's en dan dit. Ik dacht dat ze niet zouden kijken naar de NIO maar ja hoor, 1 momentopname en hoppa je hele schooladvies gaat naar beneden. Probleem is dat je in onze regio geplaatst wordt in een havo/vwo dakpanklas en dat je minimaal een 7,5 op ALLE vakken moet staan. En als een leerling gewoon gelijk in een Atheneum klas komt dan hoeft dat niet.
Bah, haar beste vriendin gaat wel naar de VWO brugklas en die haalt al jaren op rekenen een B score..maar op die o zo belangrijke NIO haalde ze wel 118.

Sorry moest even stoom afblazen )

Moeder

Moeder

21-01-2014 om 10:50

Kim

Ik snap het niet hoor, het advies mag helemaal niets te maken hebben met de NIO of de CITO, daarom vind ik het prettiger als een school de CITO doet want dan MOET het advies wel komen voor de uitslag daarvan.

School moet een advies geven en daarnaast komt het getalletje van Cito of Nio, zo telt bij jullie de NIO dubbel en dat is echt niet eerlijk. Hier krijg je dus gewoon een advies voor de cito dus de cito telt daar niet bij mee. Op basis van al die Atjes en een goede inzet zou je dus een VWO advies verwachten.

hkh

hkh

21-01-2014 om 13:05

Kim

Bij onze dochter exact dezelfde situatie, alleen NIO was nog lager (zie ander draadje). Ik heb gisteren een adviesgesprek gehad en het vuur aan de schenen gelegd bij de directeurr :

men vindt dochter een typsch VWO kind, konden ook niet anders zeggen want alleen Atjes gedurende 4 jaar, plusklas en levelwerk. Alleen was de NIo zo slecht dat men een VWO advies niet kon verantwoorden. Ik ben blijven zeggen dat NIO op deze manier dubbelt telt, dat advies los hoort te staan van NIO maar men wilde hooguit zeggen dat als wij met gymnasium gingen praten, en VO zou bellen met BO dat alle leerkrachten zouden onderschrijven dat ze eigenlijk een VWO kind is.

Op basis van alle info hier en het napluizen van de schoolgids van deze regio, heb ik zojuist een samenvatting van het gesprek gestuurd met daarbij de toelatingscriteria van deze regio. Hierin staat zeer duidelijk vermeld dat het advies veruit het zwaarst weegt en dat bij een groot verschil mbt eindcito of NIO., er contact met ouders en BO wordt opgenomen om te kijken hoe dat kan.
Ik heb herziening van het advies gevraagd en ben erg benieuwd. Anders gaan wij zelf met de school praten en kijken wat er kan. Havo/VWO is ook prima maar niet hoe het nu gaat. Drempelonderzoek had dochter 547 punten in zeer hoog VWO maar telt voor kinderen boven VMBO t niet mee in advisering ?? Doe hem er dan ook niet bij, denk ik dan maar dat zal aan mij liggen.

Het gaat mij eigenlijk niet eens om het gymnasium of vwo maar om het feit dat men zich niet aan de procedure wil houden.. laat VO school maar op basis van de gesprekken beoordelen of dochter wel of niet naar gymnasium kan.

Kim

Kim

21-01-2014 om 13:36

de school..

De school hield altijd de kaken op elkaar over het schooladvies. Al in november van groep 7 hebben we geprobeerd te achterhalen wat het schooladvies zou zijn. In maart, groep 7 weer geprobeerd maar we kregen nul op rekest. En ja hoor ook in het rapport gesprek van november groep 8 zeiden ze dat ze nog niks mochten zeggen. Uiteindelijk een zeer goede score op het drempelonderzoek behaald en eerlijk gezegd was ik niet verbaasd. Ze haalt al jaren een A of A+ dus cognitief zit het gewoon goed. Maar dan komt die wat lage score van 110 van de NIO en nu pas kregen we deze week het schooladvies. De Nio telt hier dus inderdaad 2 keer mee. Al die jaren van hard werken en een uitstekend LVS TELT niet mee. Al die 10-en voor de Topotoetsen..ach ze had ook gewoon 6jes kunnen halen want het maakt toch niks uit voor het schooladvies.
Er zijn leerlingen in haar klas die gewoon (met respect) niet goed kunnen rekenen, die worden dus nu wel in een VWO klas gezet. En zij, die altijd goed heeft gepresteerd niet. Sorry, maar ik vind het moeilijk te verteren.

Yura

Yura

21-01-2014 om 15:02

Los laten

Ik denk dat je het gevoel van oneerlijkheid moet los laten. Het doet er niet toe wat andere kinderen krijgen en of het nu wel of niet eerlijk is hoe zwaar de NIO telt. Je moet kijken hoe je je dochter in de juiste brugklas krijgt. Als je zegt de NIO telt "hier" 2x mee, bedoel je dan in je woonplaats, op de school van jullie keuze of voor het eindadvies van de basisschool? Ga eens kijken op de verschillende middelbare scholen welke toelatingseisen ze stellen en ga ook eens kijken wat een havo/vwo brugklas in houdt, lees de posting van Marjolein daarover nog even en mijn vorige posting, dat is namelijk per school verschillend. Bij mijn kinderen op school zijn zelfs kinderen in de herfstvakantie nog overgeplaatst van een mavo/havo brugklas naar een havo/vwo brugklas, dus daar wordt vooral gekeken naar de prestaties in de brugklas, daar moeten ze het waar maken.

Evanlyn

Evanlyn

21-01-2014 om 15:52

hkh

Dat is echt ongelooflijk zeg. Hun echte advies is dus in feite VWO, maar HET ADVIES is dat niet, vanwege één verknalde toets. Tsjonge.

livia

livia

21-01-2014 om 19:22

vroeger

Ik was vroeger zo'n kind die de 6e klas toets totaal verknalde, tot ieders verbijstering. Momentopname, ik was speciaal voor de toets naar de nieuwe school gegaan (we zouden bijna gaan verhuizen), daarbij kwamen we ook nog te laat. Ik voelde me totaal ongemakkelijk, in tijdnood en had niet het idee dat ik m'n best hoefde te doen.

Toch gewoon naar de havo/vwo brugklas en vwo gegaan, maar ze alleen naar de toets hadden gekeken was het lbo geworden..
Dus ik mag hopen dat mijn kinderen beter scoren op toetsen.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

21-01-2014 om 19:30

VWO-advies

Zoon heeft voorlopig VWO advies gekregen. Fijn, daar hoopten we ook op, zoon wil graag naar gymnasium. Eigenlijk hadden we havo/vwo-advies verwacht: hij presteert namelijk zeker niet altijd even constant (concentratieproblemen), dus heeft de laatste aren ook geregeld een B of C gescoord op de cito's. Over een paar weken volgt het definitieve advies. Voor de cito, want zo hoort het

Het is een ADVIES

De zoon van een kennis wilde graag naar het Technasium, hij kreeg dat advies niet. Na een toelatingstoets zit hij nu, naar alle tevredenheid, wel op het Technasium.

Je kunt altijd in gesprek gaan met de beoogde toekomstige school.

Kim

Kim

22-01-2014 om 19:30

Ik snap het niet.

Ik heb een uitdraai vandaag gevraagd van haar Cito's door de jaren heen. Op dat hele blad is er maar 1 B te bekennen. De rest is allemaal een A of A+. Ze heeft ooit 1 keer een B gehaald in groep 3 voor spelling. Hoe ze dan komen aan Havo/Vwo snap ik echt niet. Ik vind het advies echt veel en veel te laag! Het kind kreeg notabene levelwerk sinds groep 5. Waarom hebben ze haar Spaans laten leren??

We hebben morgen een afspraak om weer te praten met school. Hebben jullie tips voor ons?

We wonen in Den Haag. Hier telt het schooladvies heel zwaar.

Yvonne

Yvonne

22-01-2014 om 19:47

Ook Den Haag, ook laag

Bij onze basisschool (ook in Den Haag) hoor ik van andere ouders dat niet alleen wij, maar veel ouders in de klas een lager advies hebben gekregen dan zij hadden verwacht op basis van, onder andere, de LVS scores. Wel vond ik op de site van CITO een 'ouderbrief' waarin staat dat de normering met ingang van dit schooljaar strenger is geworden omdat er in zijn totaliteit meer kinderen hoog scoren (zoiets als: alle kinderen worden ook langer dan een aantal jaren geleden). Maar of dat toeval is?

Ook wij wachten in spanning af of het voorlopig advies (VMBO/HAVO) wordt bijgesteld naar in ieder geval HAVO zodat hij naar de door hem (en ons) gewenste Havo/Vwo school kan.
En dat niet alleen, we beraden ons op een plan van aanpak om of het advies aangepast te krijgen of de vo school zover te krijgen dat ze toch toelaten.
Overigens; entreetoets prognosticeert een CITO score van 539 en drempelonderzoek 544.

Iemand suggesties? Boos worden, laten testen buiten school, VO school om toelatingstoets vragen? Genoegen nemen met (lagere) advies en een VMBO/HAVO school zoeken?

Vera*

Vera*

22-01-2014 om 19:49

Kim

Wij waren ook niet tevreden met het schooladvies, vooral niet bij de motivatie ervan.
Mijn man is toen gaan praten met de directeur. Ze gaf ons eigenlijk wel gelijk en het schooladvies is naar boven bijgesteld. De directeur kon natuurlijk niet haar personeel afvallen

Yvonne

Yvonne

22-01-2014 om 21:14

Directeur

Vera* maar de directeur heeft dat toch gedaan?

Vera*

Vera*

22-01-2014 om 21:47

Yvonne

De directeur kan moeilijk tegen ons zeggen dat ze vindt dat wij helemaal gelijk hebben en dat de leerkrachten super fout zaten. Zo bedoel ik dat.
Met de argumenten die mijn man aandroeg vond ze dat hij/wij eigenlijk wel gelijk hadden maar met wat wij aandroegen hadden de leerkrachten zelf nooit willen luisteren.
De communicatie is daarna ook alleen maar via de directeur gegaan, het vertrouwen in de leerkrachten hadden wij 'officieel' opgezegd.
Mijn dochter zit nu in het hoge(re) niveau met een plustraject (hahaha, lange neus naar de juffen)

Linda

Linda

22-01-2014 om 22:39

VWO-advies

Ons kind heeft VWO-advies en daar zijn we vanzelfsprekend blij mee. Had al voorlopig VWO-advies, maar meester had wel een soort waarschuwing gegeven dat hij zich zorgen maakte over begrijpend lezen (eigenlijk al jaren onder de maat) tegenover zeer hoge rekenscore. Gelukkig dat ze zoon kennende toch VWO-advies hebben gegeven (past echt bij hem).

Hij wil vermoedelijk naar het gymnasium. Nu nog kijken of hij op VWO aangenomen wordt op de school van zijn keuze (zelfde eisen voor gym en atheneum). Het advies is hier niet alles bepalend en zijn begrijpend lezen scores kunnen nog roet in het eten gooien.

Yvonne

Yvonne

23-01-2014 om 07:19

Vera*

Aha, ik begrijp het. Ik denk dat dit voor ons ook de route gaat worden. Houd juf vast aan haar voorlopig advies, dan een afspraak met de directeur…
dank.

Liz

Liz

23-01-2014 om 09:00

Een definitief advies laten bijstellen lijkt mij moeilijk

Sommigen willen praten om een definitief advies (dat te laag is) alsnog via de directeur bij te stellen.

Ik geef in overweging dat je VOOR je het definitieve advies krijgt een brief of mail aan de juf/meester EN directeur stuurt met argumenten (feiten!) ten aanzien van je kind, waarom jij van mening bent dat het een Havo of VWO kind is. En dan niet alleen cijfers, maar juist m.b.t. instelling, gedrag, capaciteiten.

Ik weet het niet voor Havo kinderen, maar bij VWO-kinderen is bijv. een brede belangstelling belangrijk, nieuwsgierigheid, creativiteit/oplossingsvermogen, inzet, kunnen plannen, dwarsverbanden trekken, zelfstandigheid. Misschien zijn de kenmerken van VMBO, Havo en VWO-kinderen wel op internet te vinden, heb ooit een overzicht gezien.

Dat soort dingen kun je wellicht uit het dagelijks leven van de kinderen halen en in een mail/brief toelichten aan school om te onderbouwen waarom je kind een echt VWO-kind (of VMBO-T of Havo-kind) is. Als je dat toestuurt VOOR ze het defintieve advies geven, zijn ze wellicht geneigd het al bij te sturen voor ze het advies geven. Achteraf laten aanpassen lijkt mij toch moeilijker (ivm gezichtsverlies), hoewel ik het zeker zou proberen als je goede argumenten hebt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.