Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
MariekeS

MariekeS

13-11-2014 om 14:06

VWO omg. Den Haag, Delft, Voorburg geschikt voor kind met add

Wij zoeken een vwo. Het liefst niet te groot en drukl. Goed voor kinderen die een beetje anders zijn. Overzichtelijk en duidelijk met huiswerk. Al het huiswerk staat in magister of de mogelijkheid om een huiswerk schema van een maand te krijgen, anders telt het niet als opgegeven. Niet elke dag weer alles verzamelen aan huiswerk en de helft natuurlijk vergeten. Liefst niet te grote klassen. Duidelijke opdrachten en zelfstandig kunnen werken. In een drukke klas komt de helft niet aan. Samenwerken aan vage opdrachten werkt niet voor zoon dan weet hij het niet meer. Hij is slim maar heeft ook een stoornis. Iemand een idee? Of bestaat zo'n school niet behalve als je heel veel geld betaald?


bibi63

bibi63

13-11-2014 om 20:49

dat is lastig

Ik denk dat de meeste scholen zeker niet aan alle criteria voldoen.
Waar ik het eerst aan denk is het Dalton in Voorburg.

Voordelen vwb je kind betreft:
- zéker een school waar je 'anders' kan en mag zijn. Dat is iets wat zij zeer nastreven, waar ze voor staan. Er zit zelfs elk jaar wel een kind van 9 in de brugklas (klaar met de bs, maar waar moet je naar toe als guppie...)
- De eerste 2 jaar wordt een speciale agenda gebruikt (plan-agenda) waar de hele periode (van vakantie tot vakantie) in wordt gepland én speciale ruimte om te plannen wanneer je wat gaat doen. Wordt ook wekelijks afgetekend.
- Veel zelfstandig werken, o.a. in de Dalton-uren (elke dag 1, naar eigen inzicht in te vullen)
- Leerling en leerkracht werken samen, worden bij de voornaam genoemd.

Nadelen vwb je kind betreft:
- Grote school (ca. 1000 leerlingen)
- Veel samenwerken

Bibi

Vogel

Vogel

13-11-2014 om 22:02

Ervaring Delft

Zoon met ASS zit op het CLD, zou goed zijn met zorgleerlingen. Onze ervaring: hij zat met 11 jaar in de brugklas vwo, bleef zitten in de 2e en aan het eind van dat jaar was er sprake van vmbo. Geen aanrader dus.
Stanislas staat bekend als een school voor 'strebers', erg gericht op leren en presteren, zorgleerlingen leken op de open dag niet echt welkom ('we raden het niet aan')
Nootdorp nog een optie? Het Montaigne heeft domeinonderwijs. Ik ken kinderen die elders op een school met domeinonderwijs zitten, daar lijkt het er allemaal wat gestructureerder aan toe te gaan. Misschien zinvol je daar eens in te verdiepen of die school eens te bellen.
Succes!!

Marije

Marije

13-11-2014 om 22:26

Zoetermeer?

Ik weet natuurlijk niet waar je woont, maar je zou ook de websites van de scholen in Zoetermeer kunnen bekijken. Daar is ook breed aanbod en met de RR ben je er zo.

Montaigne is redelijk klein. Maartens, Dalton, Lyceum Ypenburg zijn groot. Veurs Lyceum is relatief klein, maar geen idee of dat aan jouw voorwaarden voldoet. Staat wel goed bekend. Of Novum, Zandvliet?

Caresse

Caresse

14-11-2014 om 08:02

Montaigne

Zoon (12) zit in 2 VWO op het Montaigne Lyceum.

Ze krijgen een (papieren) studiewijzer waarin al het huiswerk voor een periode staat. Huiswerk moet afgetekend worden en dat wordt elke 3 weken gecontroleerd.
Klassen zijn niet zo groot; zo'n 24 kinderen. De kinderen krijgen klassikaal instructie en werken verder zelfstandig in domeinen. Er moet soms samengewerkt worden maar dat is minimaal.
Verder heeft het VWO versterkt Engels en technisch ontwerpen.
Wij zijn erg tevreden over de school. Wij hebben vorig schooljaar te maken gehad met pestproblematiek en dat is zeer snel en adequaat opgepakt en opgelost.

Vrije school?

Door periode onderwijs (drie weken elke ochtend 100 minuten een onderwerp vb menselijk lichaam -biologie , afgesloten met een toets en daarna weer drie weken aardrijkskunde) is er meer rust in het dagelijks rooster. Alleen standaard de vier talen en wiskunde, de andere vakken verspreid in de perioden.
De eerste twee jaren zitten de onderbouw ook in hun eigen vaste klas want de docenten komen naar hun toe.
Voor jonge leerlingen is dit erg prettig om zo te wennen aan het leven op een VO. Een vrije school heeft ook betrekkelijk veel zorgenkinderen in zijn gelederen omdat ze bekend staan om hun veilige omgeving.

MariekeS

MariekeS

14-11-2014 om 10:46

Vogel

Vogel: Ik zou je graag willen mailen over het CLD! Niet via het forum ivm herkenning. Je kan geloof ik niet via dit forum een pb sturen aan iemand? Mijn oudste zoon, ook een zorgenkind) zit op het CLD en het gaat helemaal niet goed! Jongste zoon zou daar ook heen gaan maar we zien daar nu vanaf. Hoe moet het nu verder met oudste zoon. De vader van zoon vindt dat als je eenmaal voor een school gekozen hebt je moet blijven. Ik hoop eigenlijk dat jouw verhaal de vader van zoon kan overtuigen weggaan toch niet uit te sluiten. Nogmaals ik wil je graag meer vertellen over hoe het gaat maar dan niet via dit openbare forum. Als je dit oké vindt, hoor ik het graag.

Alle anderen, heel erg bedankt voor de tips! Het Montaigne Lyceum en Dalton Voorburg klinken als fijne scholen. Alhoewel de Dalton inderdaad erg groot is. Ik zal moeten gaan praten. Moeilijk hoor om 2 zorgenkinderen te hebben. Het zijn ook hele leuke lieve kids maar gewoon net even anders. Ze zijn hun klas ook niet tot last. Het is nog maar de vraag of jongste en hopelijk ook oudste zoon welkom zijn. De kans dat we ergens in Zoetermeer uitkomen is dus ook mogelijk.

MariekeS

MariekeS

14-11-2014 om 10:56

iemand ervaring met de Vrijen school?

Misschien moet ik ook gaan kijken bij een Vrije school. Iemand ervaring?
Bibi: wel schattig hoe jij een versnelde brugpieper omschrijft "waar moet je naartoe als kleine guppie". Ik zie het helemaal voor me

Zelf

Dat zijn goed tips om op te letten of de electronische leeromgeving op orde is, of dat kinderen niet van lokaal hoeven te veranderen. Verder blijft het belangrijk dat je er zelf bovenop blijft zitten. Veel scholen hebben weinig consideratie met kinderen en hebben regels die kinderen ontmoedigen, als standaard een 1 als er een toets niet gedaan is. Dan moet jij er achteraan om te zorgen dat het ingehaald wordt. Maar goed, dat zie je dan in magister, maar kun je niet aan je kind overlaten.
Zelfs op het Luzac hebben ze dat soort regels. Vergeten je gymspullen mee te nemen is ook straf, elk ondoordacht dingetje is straf.
Ik ging de eerste veertien dagen naar het voorgezet mee met kind om direct zaken op te drogen als een niet ontvangen stencil of rooster, of vragen van kind waar geen antwoord op was gekomen. 'smiddags bij het ophalen konden we dan direct zaken opdrogen.
En daarna ook elke dag doornemen hoe het gegaan was en wat er verwacht werd en wat er niet gelukt was en nog even opgepakt moest worden.
Je kunt het nooit aan school en kind overlaten in deze situaties.
En verder zou ik er ook vooral rustig onder blijven. Je kunt het niet afdwingen. En ja, een kind kan mogelijk blijven zitten, er kan een periode moeizaam gaan, het leven is nog lang genoeg, je kunt het altijd weer oppakken. Steeds opnieuw openingen zien en je kansen benutten.
Argumenten als: wel je best doen want anders blijf je zitten zijn vervelend voor een kind. Want als het wel blijft zitten omdat het teveel bleek, het gedoe op school, is dat negatief. Je gaat van inzet uit en rustig doorzetten, situaties oplossen en verder gaan.

tijdelijk

Soms zijn goede voorzieningen tijdelijk. Dochter heeft geprofiteerd van een zwakke school die veel extra inzet kreeg om zaken weer op orde te krijgen. Kleine klassen doordat de school leeggelopen was. Inmiddels is die school echt overcrowded waar niets aan gedaan wordt en waarom andere ouders hun kinderen weer van school beginnen te halen. Dat was een basisschool maar kan ook gelden voor een voortgezet onderwijs.
Fusie, verhuizing en renovatie zijn ook van die dingen die de schoolcarriere van je kind ernstig kunnen verstoren.
Zoon heeft in zijn autismeklas veel plezier gehad van het feit dat het het 2e jaar was van het experiment. Het eerste jaar was zeer chaotisch verlopen maar daar was wel van geleerd en bovendien begon men het 2e jaar met een zeer kleine klas.
De school was een goudmijn voor zoon en hij heeft het dan ook inmiddels succesvol afgesloten en is naar het HBO.
Maar inmiddels lukt het niet om het succes vol te houden. Veel kinderen van de school van zoon komen terecht bij de veel zwaardere school van dochter.
Maar ook daar beginnen kinderen uit te vallen door bezuinigingsmaatregelen die de schoolgang hinderen.
Als docenten alleen nog maar bezig zijn met ontslagen, bezuinigingen, fusie, taakverzwaring, renovatie, introductie nieuwe methodes, dan is de onrust zo groot dat kinderen uitvallen.
Je kunt kijken in welke fase de school zit en wat de plannen zijn. Hoe rustiger hoe beter.
Helemaal voorkomen kun je niets, na een paar jaar zijn situaties weer helemaal anders, maar je kunt tijdelijk profiteren van een windstilte of goede situatie.

Marije

Marije

14-11-2014 om 13:44

Vrije School

Vrije School en kinderen met een stoornis? Misschien is het op andere Vrije Scholen een goede combinatie, maar in Den Haag is het een behoorlijk elitaire school waar ze daar niet zo op zitten te wachten. Bovendien is samenwerken daar erg belangrijk, als je daar moeite mee hebt zou ik er niet voor kiezen.

bibi63

bibi63

14-11-2014 om 15:10

Denk ik ook Marije

Vrije elitaire school. En inderdaad veel samenwerken.
Bibi

Marecoolege leiden

Zelf zitten mijn kinderen op een VS ergens anders. Ik ervaar geen hogere verplichte samenwerking als op andere VO's. Wie moeite heeft met samenwerken, mag het ook alleen doen. Zo streng zijn ze hier niet. Ze hebben veel oog voor de moeite die een leerling ondervindt, niet alleen igv samenwerken.
De ouderbijdrage ligt wel wat hoger dan andere VO's, MAAR die is vrijwillig. Je geeft wat je wilt bijdragen.
Ik ken de VS in Den Haag niet, maar die in Leiden moest uitbreiden omdat zoveel kinderen daar voor gekozen hebben. In januari open dagen had ik begrepen. Ze leveren ook LWOO dus bekend met extra begeleiding.
Ik weet niet of Marecolege ook een vaste klas systeem hanteren.
Hier hebben ze pas een schoolreis aan het eind van het schooljaar. Kan een prettige geruststelling zijn, niet in tweede maand al met anderen op kamp maar eerst vriendschap opbouwen.
Het huiswerk per magisterbeleid verschilt per school. Hier zou dat wat beter kunnen, niet iedere docent werkt daaraan mee. Maar die geluiden leest ik wel vaker op OOL.
Misschien wat reizen, maar hier komen ook veel leerlingen van buiten de stad. Ook zorgenkinderen.
Het is wel duidelijk dat ik er geen spijt van heb van onze keus.
Liever een school met wat meer reistijd dan de school om de hoek waar mijn kind zich ongelukkig voelen.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

14-11-2014 om 16:36

staar je niet blind op de grootte

Staar je niet blind op het aantal leerlingen op de school. Op een school met 500 leerlingen kan het heel chaotisch zijn, terwijl er op een school met 1500 leerlingen wel heel veel rust is. Hangt ook sterk af van inrichting gebouw, eventuele verdeling onderbouw/bovenbouw, de organisatie etc.

Annet

Annet

14-11-2014 om 17:05

Eens met Ijsvogeltje

Zoon zit in 2 VWO. Ze zitten in een nieuw gebouw waarin 2e t/m 6e klas, Havo en VWO. Het is een grote school (totaal ben ik even kwijt, 13 brugklassen vanaf VMBOT). Brugklassen hebben een apart gebouw. VMBOT vanaf 2e klas ook.
In zijn gebouw heeft elke jaargroep zijn eigen afdeling in het gebouw. Er zijn meerdere trappen naar boven. Na elke trap (1e en 2e verdieping) zijn er twee domeinen. Een domein is een gedeelde ruimte voor drie klassen waar ook de kluisjes van die klassen staan. Er is een instructieruimte (afgesloten met glaswand/deur) en een open ruimte waarin samengewerkt kan worden. De meeste lessen zijn in het eigen domein. Om de beurt gaan de klassen naar speciale ruimtes zoals muziek, gym, scheikunde, e.a. speciale vakken. Er zijn nooit meer dan twee klassen tegelijk in het domein.

De leraren komen naar de leerlingen toe, m.u.v. van de speciale vakken.
De domeinen geven veel rust in het gebouw. Als er een leswisseling is, loopt niet de hele school rond in het gebouw om van klas te veranderen.

Oudste zit op een gymnasium met 4-5 klassen per jaargroep, verdeeld over twee gebouwen. Bij elke leswisseling gaat iedereen zich verplaatsen, ook tussen de twee gebouwen (korte loopafstand). Op die school is het veel meer dringen. Hoewel de school veel kleiner is.

Sofie

Sofie

14-11-2014 om 17:32

Annet

Precies zo'n school hebben we hier ook maar dan heten de domeinen huizen. Er zitten vier klassen in een huis, steeds 2 brugklassen en 2 tweede klassen (het is een VMBO school met basis, kader en mavo). Je blijft twee jaar in je huis en dan kies je je sector en heb je weer een huis binnen je sector.

Ik vind ook altijd dat je moet kijken hoe een school in elkaar zit en niet bij voorbaat willen kiezen voor een kleine school, dus helemaal eens met IJsvogeltje.

Een grote school kan wel eens meer kinderen hebben met dezelfde problemen dan een kleine school en daar veel beter op inspelen.

MariekeS

MariekeS

14-11-2014 om 18:13

Caresse

Even een vraagje over in domeinen werken op het Montaigne. Als de kinderen zelfstandig werken in domeinen hoeveel kinderen zijn er dan aanwezig in een lokaal? Zoon houdt wel erg van zelfstandig werken dus het zou bij zoon kunnen passen. Alleen als er teveel mensen aanwezig zijn in een ruimte geeft dat helaas weer teveel afleiding. Pfffff het wordt heel moeilijk om een goede keuze te maken......

Vogel

Vogel

14-11-2014 om 20:37

Marieke

Ik heb het forumbeheer gevraagd mijn gegevens aan je door te geven. Je hoort nog, als het goed is.

Score scholen

Een interessante link uit een ander draadje, waarin de prestaties van scholen zijn weergegeven. Kan nuttig zijn bij je keuze in het algemeen.
Wel kan percentage geslaagden een vertekenend beeld zijn als 2 jaar ervoor, dus na het derde jaar, veel leerlingen zijn afgestroomd maar dat zie je dan in de toename aantal havo leerlingen.

http://10000scholen.nl

MariekeS

MariekeS

14-11-2014 om 21:24

Vogel

Fijn, bedankt! Ik zag dat er een verouderd email adres stond bij mijn gegevens op ouders.nl. Ik heb het net aangepast. Ik hoop dat het lukt!

Van de Forumbeheerder

Van de Forumbeheerder

15-11-2014 om 08:30

Niets ontvangen.

Beste forummers,

Volgens mij heb ik niets ontvangen, doen jullie het wel via 'contact forumbeheer' helemaal bovenaan rechts?

Met vriendelijke groet,

Forumbeheer Ouders Online

Vogel

Vogel

15-11-2014 om 10:41

@forumbeheer

Ik kreeg een mailtje van Henk dat mijn verzoek bij hem terecht was gekomen. Volgens mij komt 't goed zo.

Van de Forumbeheerder

Van de Forumbeheerder

15-11-2014 om 11:02

mailadres voor forumbeheer

Beste Vogel,

Dan heb je naar 'meld een fout' je mail verstuurd of het algemene adres van [email protected]. Het is jammer dat het adres naar ons niet wat meer opvalt omdat wij er speciaal voor zitten.

Dus voor iedereen: vragen over het forum naar 'contact forumbeheer' helemaal bovenaan elke pagina.

Met vriendelijke groet,

Forumbeheer Ouders Online

MariekeS

MariekeS

15-11-2014 om 12:12

Vogel

Vogel: Ik heb je email adres ontvangen! Vanavond zal ik je een email sturen over zoon en het CLD.

Forumbeheer: bedankt voor het doorgeven! Oja, nu zie ik het ook waar contact forumbeheer staat, fijn .

Vogel

Vogel

15-11-2014 om 12:22

Forumbeheer

Ik had keurig een berichtje naar 'contact forumbeheer' gestuurd. Die knop is goed te vinden hoor, weet ook niet waarom het bericht niet bij jou was terechtgekomen.

Van de Forumbeheerder

Van de Forumbeheerder

15-11-2014 om 12:37

Vreemd

Vreemd, ik heb het net getest, als je via 'contact forumbeheer' mailt komt de mail keurig in mijn mailbox.

Met vriendelijke groet,

Forumbeheer Ouders Online

Caresse

Caresse

15-11-2014 om 13:02

Marieke

Als er in het domein gewerkt wordt zit er 1 klas te werken. Heel soms zitten er 2 klassen maar dat is in de stilte-uren.
Ook op deze school komen de leerkrachten naar de kinderen toe.
Onze zoon is ook snel afgeleid maar dit systeem werkt voor hem goed.
Volgens de Dronkers-lijst scoort het VWO van het Montaigne een 10.
(en ouderbijdrage is niet hoog )

Gr, Caresse

MariekeS

MariekeS

15-11-2014 om 20:30

Caresse

Stop! ho! zeg niets positiefs meer over die school. Ik ben super enthousiast! Straks is er geen plek meer voor mijn 2 zonen. Het klinkt echt als een hele leuke school Ga je voor mij duimen dat er nog plek is in de brugklas die er nu al is.....Ik hoop het echt!!! Ik vermoed dat de brugklas al vol zit? Ik zal maar niet te veel hopen. Zeker niet zoon al enthousiast maken..... anders is het zo'n teleurstelling als het niet doorgaat. Echt bedankt voor de tip. Wie weet..

Julia64

Julia64

15-11-2014 om 22:38

Dalton Voorburg

Ik zal hier niet verder niet in details treden, maar wij hebben tot nog toe niet al te beste ervaringen met het Dalton Voorburg. Zoon zit nog midden in het testtraject (wrsch ADD) , is ternauwernood overgegaan naar 2 VMBO en het gaat nog net zo moeizaam als vorig jaar. School staat erbij, kijkt ernaar en heeft tot nog toe niets gedaan om zoon te helpen.
Alle dingen die jij in je openingspost noemt ("overzichtelijk en duidelijk met huiswerk. Al het huiswerk staat in magister of de mogelijkheid om een huiswerk schema van een maand te krijgen, anders telt het niet als opgegeven. Niet elke dag weer alles verzamelen aan huiswerk en de helft natuurlijk vergeten. Liefst niet te grote klassen. Duidelijke opdrachten en zelfstandig kunnen werken. In een drukke klas komt de helft niet aan. Samenwerken aan vage opdrachten werkt niet voor zoon dan weet hij het niet meer") zijn nu juist de zaken waar onze zoon keihard tegenaan loopt.
Wij hebben dan ook spijt van de keuze voor het Dalton, omdat wij er inderdaad juist vanuit gingen dat ze daar wat meer naar het kind zouden kijken en niet alleen naar de cijfers en gemiddelden. Nouja, dat is dus erg tegengevallen.

Caresse

Caresse

16-11-2014 om 08:30

Lol!

Ik weet niet of de brugklas vol zit; maar je kunt altijd bellen toch?

Succes!

gr, Caresse

elvis

elvis

16-11-2014 om 13:07

zoon met concentratieproblemen op vrije school

Goedemorgen,

Ik reageer niet vaak, maar nu komt jouw verhaal mij wel heel bekend voor. Onze zoon (net 12) zit sinds dit jaar op de Vrije School in Haarlem. Zoon heeft al sinds groep 1 problemen met concentreren, we hebben vaak ADD vermoedt, maar nooit laten testen op ADD omdat zijn resultaten altijd goed waren. We l hebben we een Wisc laten afnemen waaruit bleek dat zijn IQ 129 is.
Het bizarre was dat uit deze test kwam dat hij juist een zeer goede concentratie had, blijkbaar werd hij dus afgeleid in de klas.
Na veel gezoek vorige jaar en enorm veel twijfel hebben we gekozen voor de vrije school, niveau VWO-Havo. De meeste kinderen in zijn klas hebben VWO niveau en er wordt op dat niveau les gegeven. De eerste twee jaar is de groep samengesteld uit 10 kinderen met een hoog Havo advies en 20 kinderen met een VWO advies. Na twee jaar wordt de groep gesplitst en afhankelijk van de resultaten in een havo of vwo klas ingedeeld.
Onze zoon heeft het enorm naar zijn zin op school. Vooral de periode uren vindt hij fijn. Alle vakken *behalve de talen en wiskunde) wordt behandeld in de periodes die drie weken duurt. elke dag wordt de eerste twee uur (als de kinderen nog fris zijn) aandacht besteedt aan een vak, dit kan geschiedenis, aardrijkskunde, biologie etc zijn. De kinderen maken nav de informatie hun eigen boek en de periode wordt afgesloten met een toets. Dit werkt voor onze zoon heel goed. Hij krijgt de periodes altijd van dezelfde docent en de leraren komen naar de klas ipv andersom .
uiteraard heeft hij nog steeds last van zijn slechte concentratie, maar veeeel mindere dan op de basisschool. De docenten zien hem ook in het geheel en niet alleen zijn slechte concentratie, wij krijgen dus te horen dat hij veel humor heeft, slim en sociaal voelend is en dat hij snel afgeleid is. Het huiswerk wordtop het bord geschreven en bijgehouden in het klasseboek, wij kunnen dus niet online kijken wat het huiswerk is. Datis idd al wel eens misgegaan, hij had het gewoon niet of niet goed opgeschreven en dan heb je idd een slecht cijfer, maar daar leert hij snel van. Er is een Whatup groepje aangemaakt in de klas en de kinderen houden elkaar goed op de hoogte. De vrije school gaat uit van het hart, handen en hoofd principe. Hart staat voor je passie (in het geval van onze zoon is dat techniek, wiskubde, scheikunde ) hoofd staat voor het cognitieve gedeelte en handen staat voor het werken met je handen, houtbewerken, metaalbewerken en textiel. Voor ons kind werkt het, zijn resultaten zijn erg goed (echt 9ens en tienen) en hij gaat weer met plezier naar school. Zelfs de wat wollige vakken vindt hij leuk, toneel en kunst enzo. Alleen het koor vindt hij echt stom...
Wat ons betreft is dit een uitkomst, de regels zijn erg streng en helder (ondanks de benaming van vrije school) en de docenten benaderen de kinderen op een respectvolle en prettige manier. Zoon heeft veel minder huiswerk dat leerlingen van een ander VWO, maar de dagen op school zijn langer en voor veel vakken hoeft hij niet te leren. Hij heeft tenslotte al geluisterd en opgelet, meegeschreven en in het net geschreven, dan zit de stof er wil in!
Succes!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.