Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Vrijstelling voor logopedie leerplichtige

Wie weet of de school een leerplichtige kleuter
vrijstelling moet geven om naar logopedie te gaan als de
ouders geen mogelijkheid zien om dit na schooltijd te
regelen.Wie heeft eventueel hier ervaring mee?
De logopediepraktijk is particulier gevestigd.

Graag reacties

Elfje 1


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Aagje Helderder

Aagje Helderder

11-01-2013 om 19:58

Tja,

Ik weet niet of de school verplicht is dat te doen, de school van mijn kinderen deed er heel erg moeilijk over. Ik heb een keer gevraagd of mijn kleuter een keer per week een minuut of tien eerder de les uit mocht voor logopedie (logopedist kon alleen tussen de middag en kind moest ook nog tijd over houden m ook nog te eten) en dat gaf een enorm gedoe. Kreeg het uiteindelijk wel gedaan, maar het was niet gemakkelijk. Aan de andere kant: 5-jarigen hebben nog recht op een aantal uur vrij per week, dus dat zou ruimte moeten geven.
Dezelfde school van mijn kinderen heeft trouwens eens de leerplichtamtenaar ingeschakeld voor een groep 4/5 kind dat een keer in de week later op school kwam omdat het naar een gespecialiseerde logopedist (voor dyslectie) ging die alleen tijdens schooltijd tijd had voor kind. Het ondersteunde nota bene het leerproces voor school, maar school gaf geen toestemming.....
Aagje

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

11-01-2013 om 23:29

Hier geen probleem

Al verschilde het wel per leerkracht. Dochter heeft vele jaren logopedie gehad en er was er maar eentje die echt moeilijk deed. Merendeel vond het prima en vond het zelfs prima als ze de rest van de middag thuisbleef.

Ik denk dat als de school het hoog opspeelt, je in een moeilijk pakket komt. Onze logopediste heeft hier overigens op voorhand al op ingespeeld door af en toe een voortgangsrapportage te maken voor dochters schooldossier.

Moeilijke school heb jij Aagje. Ik denk dat ik als ouder van die groep 4/5 ouder toch eens om me heen zou gaan kijken voor een andere school...

Yaron

Yaron

12-01-2013 om 12:21

Hier

Hier was het geen probleem in groep 1 en 2, ik heb het ook alleen aan de juf gemeld, niet gevraagd. Ik heb er ook nooit over nagedacht dat het een probleem zou zijn. Zoon miste het eerste uur. Vanaf groep 3 heb ik het wel na schooltijd gepland, dan kunnen ze schooltijd beter niet missen.

Fiorucci

Fiorucci

12-01-2013 om 14:42

Geen probleem

Op de school van mijn kinderen is dit geen enkel probleem.

P

P

12-01-2013 om 19:59

Belachelijk

Als een school daar geen toestemming voor geeft dan zorgen ze maar dat die logopediste langs mag komen op school.

Het idee zeg... als onze school zoiets zou doen. Ze zijn zelf niet in staat om de dyslexiebehandeling te geven en gaan er maar van uit dat zo'n begeleidster al haar geld kan verdienen op woensdagmiddag en verder na half vier ofzo?

Aagje Helderder

Aagje Helderder

12-01-2013 om 22:30

Mja, inderdaad belachelijk

vonden wij ook. Dat van onze kleuter vond ik al raar, dat van dat andere kind belachelijk. Was niet ons kind gelukkig. Maar idd: als school zelf niet in staat is om te voorzien in een dergelijke behandeling die wezenlijk is voor het leerproces, dan moeten ze die vooral niet in de weg staan. En hulpverleners die kinderen behandelen kunnen niet alleen buiten schooltijden werken. Moest het ons kind geweest zijn dan zou ik een schoolwissel overwogen hebben.
En deze school was/is trouwens kampioen moeilijk doen op allerlei gebied. Maar goed, we doen het er mee. Kinderen klagen niet, die hebben het naar hun zin.
Aagje

Tango

Tango

12-01-2013 om 23:06

Hier ook nooit probleem

Tangozoon ging in groep 1/2 ook wekelijks eerst naar logopedie en daarna fysiotherapie. Juffen vonden het prima dat het onder schooltijd was inderdaad ook omdat het wenselijk was voor het leerproces. De fysio was zelfs op aanvraag van de juffen.
In groep 3 vroeg ik het aan de juf in die klas of het nog onder schooltijd mocht, maar dat vond ze geen goed plan. Nou was dat ook weer niet de meest prettige en flexibele juf overigens, want andere kinderen uit andere klassen zag ik dan weer wel regelmatig later op school komen i.v.m. logopedie, fysio of wat dan ook.
Toen juf daarna vastliep met zoon en school geen verder onderzoek aanbood zijn wij verder gaan zoeken. Die onderzoeksafspraken heb ik toen allemaal onder schooltijd gepland, juf heeft daar gelukkig niets tegenin gebracht, maar leuk vond ze het volgens mij niet.

Onder schooltijd

Ik kan me er iets bij voorstellen als de leerkracht dat vervelend vindt in bijvoorbeeld een groep 3. Het kind mist dan regelmatig lessen, vooral lastig als het je kind al niet zo makkelijk afgaat. Het verzuim moet dan een uitzondering zijn en geen regelmaat. Bij de kleuters lijkt me dat minder belangrijk, maar de juf kan daar anders over denken.
Als je bij de logopediste aangeeft dat school niet akkoord gaat vinden ze vast een oplossing. Heb ik ook meegemaakt bij bijvoorbeeld psycholoog en ortho, na overleg zijn er wel plekken na schooltijd. Het is gewoon geld verdienen en de klant is koning.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

13-01-2013 om 00:29

Ach alles in overleg

Wij hebben op een gegeven moment gekozen voor logopedie onder de vrije plantijd. Het is ook maar net wat je op dat moment belangrijk vindt. En hoe fijn een juf het vindt om op haar strepen te gaan staan. De enige juf die bij ons wat moeilijk deed, was namelijk ook niet vies van een machtsspelletje. Maar dat ging niet verder dan dat ze vond dat dochter nog terug naar school moest voor dat laatste half uurtje na de logopedie. En ach als de juf dat graag wil, nou dan rij ik wel een keertje extra op en neer....

P

P

13-01-2013 om 10:09

Wil

Natuurlijk zijn er OOK plekken na schooltijd maar dat zal vrijwel zeker betekenen dat je langer moet wachten.

Hier heeft school er zelfs voor gezorgd dat het grootste deel van de tijd dat zoon weg is gymtijd is. Natuurlijk is dat ook niet de beste oplossing maar gelukkig gymmen ze twee keer per week en zo nu en dan (in december toevallig) kon het op woensdag.

Het is geen ideale situatie maar school moet gewoon aannemen dat je ook geprobeerd hebt om het na school te doen en je kunt altijd beginnen tijdens schooltijden maar dan dus wachten tot er een plaatsje vrijkomt na school.

Daarnaast (andere overweging) is het soms al wel erg veel voor een kind omdat je ook moet oefenen thuis voor de logopedie/dyslexie om de behandeling tijdens schooltijden te doen en de oefeningen na schooltijd. Zo'n kind heeft al veel minder vrije tijd dan anderen en school eist er nog meer op.

"Daarnaast (andere overweging) is het soms al wel erg veel voor een kind omdat je ook moet oefenen thuis voor de logopedie/dyslexie om de behandeling tijdens schooltijden te doen en de oefeningen na schooltijd. Zo\'n kind heeft al veel minder vrije tijd dan anderen en school eist er nog meer op."

Oefenen na schooltijd lijkt me logisch. Hoezo hebben deze kinderen minder vrije tijd dan anderen? Jij weet toch niet het complete dagprogramma van de rest van de kinderen? Het is maar wat je verstaat onder vrije tijd. Die deel je toch zelf in? Het ene kind gaat naar de naschoolse opvang, de ander moet naar zwemles, weer een ander naar logopedie en weer een ander naar de fysiotherapeut. Ik begrijp niet met wat je bedoelt met " School eist er nog meer op." Wat eist school op? Logopedie? Ik denk dat je dat zelf als ouders regelt? Dat je na schooltijd langer moet wachten is toch niet het probleem van school? Eerder van de logopediste, die moet beter plannen en afspraken niet uit laten lopen. Als ik om 8.00 uur een afspraak bij de huisarts heb en ik sta om 10.00 uur buiten is dat toch niet de schuld van mijn werkgever?

cqcq

cqcq

13-01-2013 om 12:27

Hoe oud?

Hoe oud is deze leerplichtige kleuter? Een kind van vijf jaar mag sowieso nog vijf uur in de week verzuimen.

Verder doet school hier nooit moeilijk over medische afspraken.

Cqcq

Veel afspraken voor logopedie zijn niet op medische gronden. Elfje heeft een afspraak bij een particulier, niet bij een medisch centrum of ziekenhuis. Ik vermoed dat ook deze afspraak niet op medische grond is, maar dat kan Elfje beantwoorden.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

13-01-2013 om 14:57

Medische gronden?

Wanneer is logopedie volgens jou op medische gronden? Bij eet- en slikstoornissen? Die komen vziw doorgaans het meest voor bij mensen met neurologische problemen. Spraakprobleem kwalificeert dat wel voor je? Of taalachterstand? Of dyslexieproblematiek?
Volgens mij moet je ervan uitgaan dat niemand voor de lol met zijn/haar kind naar logopedie en doe je dat per definitie met een indicatie. En waar die logopedist dan gevestigd is is totaal niet relevant. Vrijgevestigde huisartsen of verloskundigen zijn ook niet minder medisch dan hun collega's die in een gezondheidscentrum praktijk houden.
Zelf doe ik altijd erg mijn best om afspraken buiten schooltijden te plannen. Maar dat lukt gewoon echt niet altijd. Bij de orthodontist lukte dat na verloop van tijd pas, toen kind daar een tijd in de molen zat en we meerdere afspraken tegelijk konden maken. De orthoptist werkt niet meer op woensdag dus dat compliceert behoorlijk, de tandartscontroles zijn voor de basisscholieren hier altijd te plannen buiten schooltijden, maar voor de middelbare scholier is dat wel eens een probleem door tussentijdse roosterwijzigingen. Kortom je doet je best, maar het lukt echt niet altijd....
Aagje

P

P

13-01-2013 om 15:41

Wil

Vreemde veronderstellingen doe jij. Alsof iemand voor de lol wekenlang of maandenlang bij een logopedist langs gaat. Daar ga ik verder maar niet op in.

Over mijn reactie: een kind op een sport doet aan gekozen vrije tijd. Verplicht huiswerk maken voor een logopedist/dyslexiespecialist is toch wel iets heel anders. Als een school (die blijkbaar niet in staat is om het betreffende kind ergens mee te helpen onder schooltijd) jou verbied je kind onder schooltijd wel naar die behandeling te gaan dan komt school dus ook aan de vrije tijd.

Ik vind dat een school dat soort dingen alleen mag verbieden als ze het zelf aanbieden op school. Toen mijn oudste kleuter was had school een paar uur in de week een logopedist in het gebouw. Prima. Als school dat niet kan of wil bieden moeten ze ouders toestaan dit tijdens lesuren te doen want je kunt niet volhouden dat ELK kind ook buiten schooltijd dit soort bezoekjes kan doen. Alsof de logopedist daar op zit te wachten!

Vreemde veronderstellingen?

Ik zeg nergens dat een kind weken-maanden-jarenlang voor het plezier naar logopedie gaat. Ik heb dat zeker niet verondersteld.Dat maak jij ervan. Wat ik schrijf komt niet eens in de buurt. Wat ik schrijf is dat als een kind weken-maanden-jaren lang dus naar logopedie moet, er sprake is van veel schoolverzuim. En niet ieder kind kan dat verzuim missen. Dan mag school daar best iets van zeggen.
Ook zeg ik niet dat ELK kind dit maar buiten schooltijd moet doen. Zelfs je hoofdletters helpen niet, ik schrijf dat nergens. Je kan andersom ook zeggen dat het niet nodig is dat het automatisch onder schooltijd moet kunnen.
Jij kan vinden dat school het maar moet goedkeuren als ze zelf geen logopedie aanbieden? Dus als school geen fysio biedt voor de fijne motoriek dan moeten de fysio bezoekjes maar onder schooltijd?

Medische gronden aagje

Wat precies op medische gronden is vind ik verder niet zo interessant. Dat staat duidelijk in je zorgverzekeringspolis. Dat zal ook onder kleuters zeer verschillend zijn. De èèn komt alleen om de r en l goed te leren uitspreken, de ander komt omdat hij down syndroom heeft en een enorme taalachterstand. Soms kom je met je kind op medische gronden, soms om de schoolprestaties te vergroten.
Persoonlijk zal ik ook altijd proberen dit soort afspraken buiten schooltijd te plannen, dan zijn we het toch eens? Het verschil is dat als dat niet lukt jij automatisch toestemming van school verwacht, ik niet. Ik ga in overleg en ben blij als het "mag". Jij vindt toestemming vanzelfsprekend.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

13-01-2013 om 17:38

Wil

ik ga ook in overleg in zo'n situatie, deel het doorgaans niet mee, maar vraag vriendelijk of het een probleem is dat... Ik geef ook aan dat ik geprobeerd heb iets anders te regelen en dat er gestreefd wordt naar zsm doorstromen naar een tijd buiten schooltijd. Dan vind ik het idd wel gek dat school moeilijk doet over dingen die het leerproces ondersteunen.
Ik ga zelfs in overleg over dingen waarvoor school verplicht is vrij te geven (openbare school en dingen op basis van onze religieuze overtuiging). Toen school aangaf dat ze natuurlijk vrij gaven, maar dat de docent voorzag dat er een probleem ontstond doordat kind dan essentiële zaken zou missen, zijn we in gesprek gegaan om te kijken waar we de school tegemoet konden komen....
Wbt de leerling die geen toestemming kreeg om naar de dystexielogopedist te gaan: daar was een enorme wachtlijst en de ouders waren erg blij dat kind er überhaupt tussen kwam en er werd toegewerkt naar een tijd buiten schooltijd. Dan gaat het dus om iets dat het leerproces van kind ondersteunt, dat school zelf op geen enkele kan bieden. Ja, dan vind ik het heel erg raar dat school zo op de strepen gaat staan dat ze de lpa inschakelen.
Aagje

cqcq

cqcq

13-01-2013 om 20:45

Medisch

Voor mij is in elk geval alles wat betaald wordt door de ziektekostenverzekering medisch.

Dus daar valt voor mij logopedie, fysiotherapie etc. gewoon onder.

Fiorucci

Fiorucci

13-01-2013 om 21:42

Eens

Dat vind ik ook, cqcq. Hier kwam de fysio wel op school, en nog mopperende leraren, als de fysio net onder rekenen kwam ofzo. Het is voor sommigen ook niet gauw goed....

Tineke

Tineke

13-01-2013 om 21:57

Niet eenvoudig

Juist omdat logopedie-afspraken wekelijks op dezelfde tijd zijn, en vaak maanden duren, kan een kind een essentieel onderdeel van het leerprogramma structureel missen. Daar zou ik als juf niet zo blij mee zijn, omdat het kind dan gegarandeerd een achterstand oploopt bij dat ene lesonderdeel. Als ouder zou ik daar ook minder blij van worden.
Natuurlijk, sommige kinderen missen er niets aan, maar er zijn ook kinderen die de school toch echt nodig hebben voor het leren. Zelfs in de kleuterklas.

Tineke

Tineke

13-01-2013 om 22:14

Zorg op school

Wat P. wil, zorg op school, is eigenlijk ook mijn droom. Maar het is best lastig te realiseren voor een school. Onderwijs en zorg hebben verschillende geldstromen, en er worden heel verschillende eisen aan gesteld. Om het zodanig te organiseren dat zowel onderwijsinspectie als de inspectie voor zorg tevreden zijn, moet je wel van heel goede huize komen. Ik weet van een aantal geslaagde projecten, maar ik ken meer mislukte projecten.
Om nu zomaar te eisen van een school dat ze fysio en logopedie moeten bieden is eigenlijk grote onzin. Het mag namelijk niet. Beide inspecties zullen dan concluderen dat school onwettig bezig is. Fout dus. Met behoorlijk wat gevolgen voor de school. Scholen voor speciaal onderwijs hebben in die zin wat meer marge, en zijn daarom ook een oplossing voor ouders van gehandicapte kinderen, na schooltijd hoeven ze niet van therapie naar therapie te rijden.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

13-01-2013 om 22:34

Hier

Kind ging om 9.00 naar logo en was tegen tienen als de pauze begon op school. Ze miste best veel stof en ik heb de logopedie op 8.00 kunnen zetten. Ze was dan tien over half in de klas, soms zelfs iets eerder.
In overleg kan veel en veel kinderen kunnen niet structureel een bepaalde les missen. In de toetsperiodes vroeg ik ook altijd of het wel uitkwam en anders zegde ik de logopedie af.

Rosa van der Zanden

mijk

mijk

13-01-2013 om 22:34

Er zijn ook kleuters

Helemaal kapot na schooltijd en dan kan het rendement van zo'n uurtje logopedie wel heel laag zijn.Dat lijkt me ook zonde....

Mijk

Aagje Helderder

Aagje Helderder

13-01-2013 om 23:24

Tuurlijk

is het niet wenselijk als een kind structureel weken of maanden lang dezelfde les mist. Helemaal mee eens Kaatje. Ik zou er echt ook alles aan doen om dat te voorkomen. Ook ermee eens dat het niet realistisch is dat school al die zorg in huis heeft (of dat nu wettelijk zou mogen of niet). Dus nee, ik zou er altijd naar streven om dat anders te plannen. Gelukkig hebben wij het niet vaker aan de hand gehad dan toen oudste als kleuter een keer in de week 10 minuten eerder uit de klas moest om van 12:00-12:30 uur naar logopedie te gaan. Structurele fysiotherapie ging buiten schooltijd, orthodontie-afspraken bij uitzondering tijdens. Maar soms lukt dat niet. En het is echt vervelend als een juf afgemeten zegt dat 'het echt de bedoeling is dat dit soort afspraken buiten schooltijd om gemaakt worden' terwijl je je daar van bewust bent, dat zelf ook het liefst zo ziet en je erg je best gedaan hebt om het zo te regelen.
Aagje

Marjolein

Marjolein

13-01-2013 om 23:57

In overleg tijden kiezen in lesprogramma?

Oudste trok het niet meer. School niet, maar eigenlijk helemaal niets. Hij was erg ongelukkig, wij moesten hem altijd maar ophalen van school met buikpijn en hoofdpijn. Dyslexie werd welgezien door juf maar ontkend door de IB'er. Toen we zelf hulp hadden gevonden, was het heel omzichtig laveren tussen oefenen en zelfvertrouwen opbouwen.
Daarom hebben we toen heel bewust de dyslexie begeleiding de eerste periode (het eerste jaar?) tijdens schooltijd gedaan. Eerst 's ochtends vroeg lekker fris nog tijdens het klassikaal luisteren naar de wekelijkse spreekbeurt en later tijdens knutselen. Dit was bij hem in groep 4.
De belasting was enorm voor hem, met daarbij de oefentijd buiten school. Na schooltijd was voor hem niet haalbaar.
Toen hij alles weer een beetje aan kon, zijn we langzaam naar woensdag middag gegaan.
Jongste nam het allemaal makkelijker, liep niet vast, we waren er ook eerder bij. Die is altijd na schooltijd gegaan zonder problemen.
Dus soms kan het wel buiten schooltijd, dan heeft dat natuurlijk de voorkeur. Maar soms kan dat niet en kun je meestal in overleg met school wel een moment in de week kiezen. Desnoods tijdens gym/knutsel of iets waar je kind geen moeite mee heeft?

P

P

14-01-2013 om 07:14

Precies marjolein (en heksenvet)

Wij gaan vrijdag om half 9 en ik merk echt verschil met de periode dat hij (nog zonder dyslexieverklaring) op dinsdag uit school ging. Nu ook als hij op woensdagmiddag gaat.

Kaatje: natuurlijk bedoelde ik niet dat ik ga eisen dat ze logo of fysio op school gaan doen maar als het er niet is (zoals ik zei: vroeger hadden ze een logo op school voor groep 1-3) kunnen ze niet volhouden dat het maar buitenschools MOET.

Tineke

Tineke

14-01-2013 om 08:05

School gaat niet over de therapie

School is onderwijs, therapie is zorg. In feite heeft school niets te vertellen over therapie, dus deze opmerking "als ze het niet bieden kunnen ze niet volhouden dat het buitenschools moet", begrijp ik niet zo goed.
Zodra de therapie in de onderwijstijd plaatsvindt, en dus afgaat van het verplichte aantal onderwijs-uren, dan kan het zijn dat de onderwijsinspectie minder blij wordt van de school die dat allemaal maar toestaat. Daar kan een juf niet zoveel aan doen.
Daar staat tegenover dat ik begrijp dat het veel praktischer en effectiever is tijdens onderwijstijd. Dat het zelfs belangrijker kan zijn dan de wekelijkse schilderles, klokkijkles, schrijfles, geschiedenisles. En ik weet zeker dat ik het, als ouder, ook zo zou willen regelen.
Maar ik vind het wat jammer om de reactie van de juf haar zo persoonlijk aan te rekenen. Zij mag er niet eens toestemming voor geven. Doet ze dat zomaar, zonder overleg met de directie wel, dan is de kans groot dat het verzuim niet geregistreerd wordt. Dan zit juf pas echt fout. Ik zou het dus schriftelijk vragen, met een brief aan de leerkracht en aan de directie. Een afgemeten reactie van de juf "dat is eigenlijk niet de bedoeling", is in feite de enige juiste reactie. Alleen zou ze eraan moeten toevoegen dat het een zaak voor de directie is.

Fiorucci

Fiorucci

14-01-2013 om 08:50

Moet ook maar kunnen

Scholen vergeten nog weleens dat je als ouder ook gebonden bent aan het beleid van de zorgverlener. De ortho alhier bewaart de afspraken vroeg in de ochtend en laat in de middag voor kinderen die van dorpen buiten de stad komen. Het kan dus niet anders dan onder schooltijd!
En dat geldt ook voor de schooltandarts alhier.

Tineke

Tineke

14-01-2013 om 08:57

Verschil fiorucci

Tandarts en ortho zijn zelden met dezelfde frequentie als de logo en fysio. Daarom is het veel makkelijker om daar toestemming voor te geven. Die ene keer (of eens per maand) afwezig is echt anders dan altijd, iedere week afwezig.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.