Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Verkeerde school vanwege geboortemaand

https://decorrespondent.nl/2773/Elk-jaar-gaan-duizenden-kinderen-naar-de-verkeerde-school-vanwege-hun-geboortemaand/248709321806-0d075a00
Interessant artikel over wereldwijd onderzoek naar het geboortemaand effect. In Nederland heb je de meeste kans op een vwo advies als je in oktober, november of december bent geboren en de meeste kans op een vmbo advies als je in juli, augustus of september bent geboren. 'Oude' leerlingen profiteren van een voorsprong door leeftijd.
Prof. Dronkers dat de voornaamste verklaring voor het voortbestaan van het geboortemaandeffect het overmatige vertrouwen in de basisschoolleerkracht is. Zij worden te veel beschouwd als briljante experts die van al hun leerlingen precies weten hoe ze ervoor staan. Welnu, zegt Dronkers: dat weten ze niet, alle goede bedoelingen ten spijt. En het is ook moeilijk om te zien of een jong kind matig presteert omdat het jong is of aanleg mist.


Yeti

Yeti

12-05-2015 om 06:47

trekt wel bij

Als je kijkt naar de hoogopgeleiden in Nederland, op de universiteiten of op de werkvloer, dan zijn die echt niet allemaal in de herfst jarig. Dus blijkbaar valt het effect op de lange termijn wel mee.

Barvaux

Barvaux

12-05-2015 om 08:13

yeti

Wat jij zegt heeft niets met statistiek te maken natuurlijk. Het gaat hier om kansen. Ik vermoed overigens dat het in nl gaat schuiven naar meer kans op vwo bij jan feb mrt ivm de verschuiving van de 1 okt grens.

Lynn

Lynn

12-05-2015 om 08:29

Bekend

Dit is een bekend fenomeen. Is onderzoek naar gedaan onder topsporters in Amerika. Omdat ze daar met jaar gangen werken voor de selectie, blijken er vooral veel uit jan-met tussen de topsporters te zitten en relatief weinig uit okt-dec.

Volkomen logisch, zeker op jongere leeftijd maakt het natuurlijk veel verschil of kinderen een paar maanden tot (bijna) een jaar ouder zijn.

Jammer dat docenten en trainers zich daar (vaak) niet van bewust zijn en dus (vaak) geen rekening mee houden.

Ben extra trots dat mijn speelse zomerkind toch op het vwo zit .

creabea

creabea

12-05-2015 om 08:52

ook bij sport inderdaad

en ook in Nederland, overigens. Mijn zwager is altijd in de subtop blijven hangen met zwemmen, doordat hij eind december jarig is. Hij legde het bij belangrijke wedstrijden altijd af tegen jongens die bijna een jaar ouder waren en net een seconde sneller zwommen....

Barvaux

Barvaux

12-05-2015 om 09:28

inderdaad

Ik ken een jongen die geboren is op 1 jan en dat is echt een enorm voordeel in het voetbal. Met een dag eerder geboren was hij niet zo vroeg 'ontdekt' had hij niet sneller meer trainingen gekregen en hoger gaan spelen. Ik denk dat het in de sport nog duidelijker is omdat dan de schifting vaak al rond zeven jaar is itt rond 11 jaar voor het schooladvies.

Beetje vreemd artikel

Ja, het is waar dat geboortemaand effect. In Nederland is het 1:1 te vinden bij de fjes: van de jongste kinderen wordt talent gemist omdat ze in het vakje 'te jong' belanden. Als er weer gekeken wordt zijn ze 'oud' en zijn er jongeren die meer in aanmerking komen.

Maar op school is dat toch een beetje anders. Nou ja, het is eigenlijk hetzelfde effect, maar dan andersom: De jongsten gaan naar het vwo. Kijk maar bij het cbs. De gemiddelde leeftijd van vwo leerlingen is jonger. Veel jonger zelfs dan vmbo leerlingen.

Het artikel noemt zelf Amalia als voorbeeld voor de december vooerkeur: Amalia is van december. Klopt. Maar ze is juist bij de jongste kleuters doorgestroomd naar groep 3.

Dat doet verder niks af aan het probleem van de jaarklassen, geboorte maand of leeftijd als primaire rangschikking. Dat moet niet. De eigen leerlijn, dat moet.
Ik las nog even vluchtig dat Donkers daar een opmerking over maakte alsof ouders zich daartegen zouden verzetten: alsof ouders eindeloos moeite zouden hebben met een oktober kind (jonger dus) dat beter scoort dan een augustuskind.

Ik kan me daarbij niks voorstellen. Bovendien zijn de leelringenrapporten die veel methodemakers verstrekken bij het leerlingvolgsysteem al voorzien van een relatieve maandscore.

Maar goed, ik vind het allemaal best.
Weg met het leerstofjaarklassensysteem!

Barvaux

Barvaux

12-05-2015 om 10:01

dat zie ik anders miriam

'Nou ja, het is eigenlijk hetzelfde effect, maar dan andersom: De jongsten gaan naar het vwo. Kijk maar bij het cbs. De gemiddelde leeftijd van vwo leerlingen is jonger. Veel jonger zelfs dan vmbo leerlingen. '

Dat komt omdat de jongsten die al in groep 1/2 gezien worden sneller door gaan naar groep 3. De okt/nov/dec kinderen die toen niet gezien werden zijn dus een jaar ouder voor ze naar het VWO gaan. Dat is een hele andere telling maar het zorgt er wel voor dat de cijfers het volgende decennia moeten gaan verschuiven.

Moni

Moni

12-05-2015 om 10:16

Vreemd artikel

Ja, er zitten meer herfstkinderen op het vwo dan op het vmbo. Hebben ze ook gekeken naar het geboortejaar? Op het vwo zitten herfstkinderen van twee geboortejaren. Degenen die kort gekleuterd hebben en degenen die lang gekleuterd hebben (en daardoor wellicht extra gegroeid zijn).
Het zou mij niet verbazen dat je op het vwo juist minder herfstkinderen zou tellen als je naar één geboortejaar kijkt.

Je ziet dit ook terug in de rapporten van cito (eindcito). Er zijn relatief veel jonge herfstkinderen met een hoge score.

Ouder

De bewering van het artikel is dat de oudste leerlingen naar vwo gaan.
Die december lln waar jij het over hebt, zijn inderdaad een jaar ouder dan Amalia.
In groep 8 zijn decemberleerlingen in hun 9e schooljaar, niet de oudsten.
Dat zijn de zittenblijvers. Die gaan naar het vmbo.

Barvaux

Barvaux

12-05-2015 om 10:26

amalia

Amalia zat na de eerste zomer al in groep 2 en ik denk dat ze dat voornamelijk hebben gedaan om zo zeker te weten dat er in HAAR jaarlaag geen enkel kind zat waarvan de ouders voor die school gekozen hadden alleen vanwege Amalia. Dat is natuurlijk met haar zusjes niet meer gelukt maar school kon daar wel extra op letten als school dat zou willen.

Barvaux

Barvaux

12-05-2015 om 10:28

uit het artikel

" landen die relatief vroeg kinderen naar de middelbare school laten gaan, zoals Nederland en Duitsland, en landen die dat later doen, zoals met name Scandinavische landen."

Ik dacht toch echt dat de UK en België eerder waren met die middelbare school?

Evanlyn

Evanlyn

12-05-2015 om 10:36

Barvaux

Voor Engeland weet ik dat ze al op hun elfde naar de middelbare school gaan, maar daar kun je veel soepeler en per vak op- en afstromen. Misschien wordt het eindresultaat daardoor gecorrigeerd.

Yeti

Yeti

12-05-2015 om 10:37

maar

Is de gemiddelde leeftijd op het vmbo niet gewoon hoger omdat de kinderen op de basisschool vaker zijn blijven zitten?

Barvaux

Barvaux

12-05-2015 om 10:45

Yeti

Het gaat niet om de gemiddelde leeftijd hier maar over geboortemaanden. Juist Miriam heeft het over de gemiddelde leeftijd in 7 en 10.

Engeland

Hier gaan kinderen pas naar school in september als ze voor 1/9 vier jaar zijn. De kinderen kunnen dus net vier of al bijna vijf zijn. En ja, hier zie je heel duidelijk verschil tussen herfst en zomer kinderen. Ik heb ergens een artikel gelezen dat je als herfstkind duidelijk meer kans hebt om op Cambridge of Oxford te mogen studeren. Er is hier geen versnellen of blijven zitten.

Yeti

Yeti

12-05-2015 om 12:04

nogmaals maar

Dan zouden kinderen in de eerste van het vwo dus veel vaker in de herfst jarig zijn. Dat herken ik niet op 'onze' middelbare.

zwemster

zwemster

12-05-2015 om 12:31

Creabea

Je zwager moet weer gaan beginnen met zwemmen hoor als hij dat nog niet deed. Hij heeft nu namelijk voordeel van in december jarig zijn. Stel hij wordt eind december 2015 50, dan zwemt hij in dezelfde groep als iemand die 1 januari 54 is geworden

Gaat over leeftijd.

#11 de discussie gaat niet over Amalia. Ze is maar een voorbeeld. De stelling is dat de oudste leerlingen een streepje voor hebben.
#15 het gaat dus wel om leeftijd, met de aannamedat december lln de oudste lln zijn. Dat is niet zo ( zie Amalia ). Maar ook zie de decemberleerlingen in groep 8. OOk als ze dan in hun 9e schooljaar zijn, zijn ze jonger dan de zittenblijvers. Dat is zo'n beetje een kwart van de klas.

Het lijkt er inderdaad op dat er voor dit artikel alleen naar de maand en niet naar de leeftijd gekeken is. Althans, op school. Want bij voetballen is er wel naar leeftijd gekeken.
Nogmaals: de stelling is dat de oudste kinderen een voordeel hebben bij selectie.
Bij voetbal is dat in Nederland ook zo. In het onderwijs is het eerder andersom.

Ad Hombre

Ad Hombre

12-05-2015 om 12:52

Dank

Maar je anonimiteit ligt wel op straat. (je naam staat pontificaal bovenaan de gedeelde pagina) Zou ik niet blij mee zijn.

Moni

Moni

12-05-2015 om 12:56

In Engeland, België is dat wel zo

Want daar wordt een kind dat officieel een maand te jong is, niet zomaar in een hogere klas gezet. De grens wordt strak gehandhaafd.
In Nederland wordt flexibel gekeken naar de herfstkinderen. Hoewel de oktobergrens nog veel gebruikt wordt, is het vrij normaal geworden dat herfstkinderen korter kleuteren. De slimmere herfstkinderen tenminste, relatief meer meisjes.
Juist daarom hadden ze ook naar geboortejaar moeten kijken en niet alleen naar de maand.

Linda K

Linda K

12-05-2015 om 13:05

Niet andersom

http://eduratio.be/geboortemaand.html

In Nederland wordt het beeld natuurlijk wel vertroebeld doordat scholen een oktobergrens, januarigrens of een flexibelere doorstroming hanteren. Herfstkleuters die vroeg doorstromen, lopen gemiddeld wat voor. Het is dus niet meer dan logisch dat herfstkleuters die niet doorstromen gemiddeld wat achterlopen. Dat wil niet zeggen dat zij niet alsnog baat hebben bij het relatieve leeftijdseffect.

Uit het Belgische onderzoek hierboven blijkt dat decemberleerlingen 15% minder kans hebben om de universiteit te bereiken dan januarileerlingen. Gezien de ietwat flexibelere doorstroming in Nederland, zou het mij verbazen als het verschil niet kleiner was in Nederland (tussen oktober- en septemberleerlingen).

Ad Hombre

Ad Hombre

12-05-2015 om 13:53

Moni

"De slimmere herfstkinderen tenminste, relatief meer meisjes."

De ijverige herfstkinderen zal het dan wel wezen, of zijn meisjes gemiddeld inmiddels al slimmer dan jongens?

Ad (hoog opgeleid herfstkind van de mannelijke kunne)

Moni

Moni

12-05-2015 om 15:39

En nu precies

Kinderen die korter kleuteren zijn gemiddeld slimmer.
Kinderen die korter kleuteren zijn vaker meisjes.

Herkenning in het artikel

Het artikel gaat over het verschil in leeftijd in maanden en is met name van toepassing voor de aankomende eerste groepers vab de basisschool. Mijn kinderen zijn ook van juni. Als ze terug kijken op de tijd dat ze op de basisschool zaten, is hier de herkenning van dat verschil in leeftijd in maanden. Op meerdere vlakken datin totaliteit leidde toteen minder leuke ervaring waar ze toen niet over praatten omdat er nu eenmaal niets aan gedaan kon worden.

Zo hebben de kinderen die 6 tot 9 maanden ouder zijn, ook vaak een meer ontwikkelde motoriek en kunnen mooier knippen of kleuren. Juist doordat vandaag de dag de klas wordt versierd met tekeningen, is dit voor de nog vroege leerling minder leuk dan men beseft.
Nu hebben de meisjes vaak nog een beetje geluk omdat ze vaker dan jongens al in een tekenboek kleurde of met verf aan de gang gingen al voor ze naar de onderbouw gingen, maar jongens hangen vaker in de bouwhoek of spelen met lego. Hun kunstwerken worden afgebroken, hun lego in de box gegooid en hun krabbels zichtbaar aan de muur geprikt. Zij kunnen niet laten zien wat ze in hun mars hebben want hun kunstwerken nemen teveel ruimte in beslag.
De oudere klasgenoten zijn soms ook sterker en sneller en beter in voetbal, de jonkies kijken tijdens speelkwartier vaak van de zijlijn toe.

In het artikel wordt aangegeven dat de oudere leerling ten opzichte van een jongere leerling de geboden onderwijs beter oppakt. Dat geloof ik ook. Wanneer twee lln met dezelfde IQ maar met een leeftijdverschil van 6 tot 9 mnd hetzelfde onderwijs krijgt, heeft de oudste lln voordeel omdat de hersenen meer getraind zijn in het opnemen van info. In een klas betekent dit dat de lln met minder getrainde hersenen lagere citoscores behalen. Weer een punt waarop ze 'achterblijven'.
En ondertussen voelen ze zich nog kleiner worden, en vooral onzekerder wat tot uiting komt in het profiel van een kind.

De oudere klasgenoten zijn door hun langere leeftijdservaring ook meer bedreven in het maken van vrienden. Juist daar voelt een vroege leerling, die niet uitblinkt als superslim, zich onzeker over. Als ze geen klas hebben overgeslagen, is er weinig waarin ze uitblinken. Het maakt ze onrustig. En de gevormde groepsstramien dat ontstaan is in de eerste groep gaat vaak door tot aan groep 8.
Na de bs kiezen de kinderen die het op de bs niet leuk hadden voor een school waar hun oude klasgenoten juist niet naar toe gaan. Om weg te komen uit dat vastgeroeste leefklimaat waarin ze altijd achter de feiten aan liepen.

Eenmaal op de vo komen ze tot bloei. Maar dan is de schooladvies al opgemaakt. Het zal mij niet verbazen als een groot aantal laatbloeiers ( en dan heb ik het niet over de langkleuterende lln) geboren zijn in en om de zomervakantie.

Barvaux

Barvaux

12-05-2015 om 16:58

Flanagan

Mooi beschreven, ik herken er veel in en zowel in mijn zoon van sept als in mijn zoon van feb maar bij die laatste vooral in het kiezen van een school waar hij alleen naar toe ging en het meer dan prima doet.

Ad Hombre

Ad Hombre

12-05-2015 om 18:57

Zoon

Wij waren ook van die ouders die naar de juf gingen om ons zoontje van 5 (december) koter te laten kleuteren. Tweeenhalf jaar is wel erg lang, toch? De juf praatte het snel uit ons hoofd en dit artikel lijkt dat te bevestigen. Het is niet verkeerd om een stevige basis te hebben en als hij behoefte heeft aan meer uitdaging kunnen ze dat - naar haar zeggen - ook leveren.

Ik was zelf een septemberleerling en het valt zeker niet uit te sluiten dat ik daar destijds last van gehad heb als ik zo terug kijk. Uiteindelijk ben ik op het VWO een keer blijven zitten.

"Zij kunnen niet laten zien wat ze in hun mars hebben want hun kunstwerken nemen teveel ruimte in beslag."

Die ervaring heb ik dan weer niet. De tekeningen worden netjes naast elkaar opgehangen en die van mijn oudste krijgen genog - of misschien teveel - aandacht. Het is de vraag of dat goed voor hem is. Aan de andere kant is hij geen typische jongen, net zo min als zijn vader. Zeer taalvaardig en ook nog kunstzinnig, dat heeft ie dan weer niet van mij

mirreke

mirreke

12-05-2015 om 19:39

Doorstromen naar hoger niveau?

Ik heb het artikel (nog) niet gelezen, maar ik vraag me wel af of in dit artikel doorstromen (opstromen) wel bestaat...
Mijn oktoberdochter doet na havo nu eindexamen vwo, is nu 18, maar zou als ze direct vwo had gedaan nu 17 zijn en van school komen.

Het viel dochter op dat de vwo leerlingen gemiddeld jonger zijn dan de havo-leerlingen. Op de havo was ze een van de jongsten, nu is ze (gewoon 18 uit oktober) bijna de oudste!!!

Voor jongens is het trouwens vaak ook een heel ander verhaal. Die zijn minder braaf en krijgen sneller problemen...
En zijn vaak laatbloeiers...

Complimentjes

@Ad Hombre (ot) Waren de tekeningen van je zoon , een jaar geleden, net zo indrukwekkend als de tekeningen van nu?
Kinderen groeien van complimenten. Dat maakt hen sterk. Dat geeft hen vleugels. Als je je kind een jaar geleden had 'versneld' , had hij die waardevolle en versterkende ondergrond niet meegemaakt.
De vraag of het goed is? Door de complimenten heeft hij in ieder geval voorlopig geen last van een tekort aan zelfvertrouwen.

Moni

Moni

12-05-2015 om 20:22

Ik herken niets van Flanagan of Ad

Oudste is van oktober. Heeft korter gekleuterd en gelukkig maar. De kleuterklas maakte haar niet gelukkig, al dat knippen en plakken. Ze zit nu in 6 GYM. In haar kleuterklas gingen twee oktober kinderen eerder door (meisjes) en één niet (jongen). Jongen was absoluut slim.

Jongste (jongen) is van augustus. Wij hebben nooit iets gemerkt van achterstand ten opzichte van de rest. Ik snap ook niet waarom dat zou gelden voor een kind van juni. Die is een kwart jaar ouder dan de rest (van juli-sept).

Moni

Moni

12-05-2015 om 20:25

Oja, ik vergeet nog iets

Jongste is versneld. Hij werd doodongelukkig in groep 3. Die versterkende ondergrond maakte hem gek van verveling.
Gelukkig heeft hij veel zelfvertrouwen

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.