Petra
07-02-2017 om 18:47
Veilig Thuis op bezoek
Ik krijg morgen Veilig Thuis op bezoek.
School heeft een melding gedaan. Het is een onterechte melding en ik kan het tegendeel bewijzen van de melding.
Ik was helemaal niet zenuwachtig en had zoiets van : laat ze maar komen!
Maar het komt nu toch wel dichtbij.
Heeft iemand hier ervaring mee?
Wat kan ik verwachten? Nog tips voor me?
Krijg ik de melding van de school in handen?
Milcham
07-02-2017 om 19:09
Hmm
Ga je ze binnen laten? Dat hoeft niet he, je kan ook bij hun op kantoor komen. Het is geen 'babbelgesprek' maar een echt Officieel Gesprek waarvan zij verslag gaan doen wat ze niet ter goedkeuring naar jou opsturen. Blijf op je qui-vive en wees professioneel en wordt niet emotioneel. Zorg dat er iemand bij is en maak geluidsopnames. Heb je al een advocaat? Geef niet meer informatie dan nodig is, maak geen opmerkingen als 'o dat doet zijn broer ook.'
Je hoeft niet naar hun toe te bewijzen dat het een onterechte melding is, laat het maar voor de rechter komen.
Leen13
07-02-2017 om 19:22
Afzeggen
Ik zou het afzeggen. Je wilt eerst het dossier zien met de melding en dan maak je een afspraak op hun kantoor. En houd het vooral klein, ga niet uit jezelf allerlei random opmerkingen of zorgen meedelen, want alles wat je zegt kan en zal tegen je gebruikt worden.
Nogmaals. Zeg het af, wees niet naief.
En lees je in.
http://www.stichtingkog.info/posts/er-is-een-melding-over-u-gedaan-bij-een-amk-175/
En neem iemand mee naar dat gesprek. Bij voorkeur een man, die nemen ze serieuzer dan een emotionele moeder.
Je hebt met justitie te maken, niet met een behulpzame hulpverlener als doen ze zich zo voor waardoor jij een 'vertrouwelijk' gesprek denkt te houden met iemand die het beste met jou voor heeft.
Ze komen om te zoeken naar signalen en anything goes.
Leen13
07-02-2017 om 19:24
Bewijzen
Ze werken helemaal niet met 'bewijzen'. Ze werken met subjectieve meningen. En alles wat je tegenwerpt kan weer aanleiding zijn voor een nieuwe subjectieve beschuldiging.
Als je echt iets concreets in handen hebt kun je dat aantonen en het daarbij laten. Laat je niet verleiden tot een 'gesprek'. Houd het neutraal.
Het advies van de stichting KOG: ga niet zitten babbelen.
Leen13
07-02-2017 om 19:34
Afzeggen
Je kunt rustig morgenochtend bellen en zorgen dat je het gesprek afzegt. Zeg gewoon dat je je hebt laten adviseren omdat je hier geen ervaring mee hebt. Zodra je het dossier hebt kan er een afspraak op hun kantoor gemaakt worden.
Doe het niet.
Leen13
07-02-2017 om 19:35
En....
Zorg dan wel dat je op het 'afgesproken' moment niet thuis bent want het is nogal opdringerig volk.
Sally MacLennane
07-02-2017 om 19:38
afzeggen
Krijg je de schijn dan niet nog meer tegen omdat je op dat moment weigert mee te werken en te doen wat ze zeggen? Dat is mij ooit duur komen te staan toen ik een advies van BJZ in de wind sloeg omdat die dwars tegen het advies van een behandelaar van het kind in ging...
Leen13
07-02-2017 om 19:42
Alles kan tegenwerken
Alles kan en zal tegenwerken Sally. Heb je een showroom van een huis maar toevallig pas je wel op het kalf van een hond van de buren.
Je kind plettert bij thuiskomst een broodblik op tafel met de restanten van de tractatie/chips van die ochtend. Anything goes en thuis kan er van alles opgemerkt worden. Linksom of rechtsom.
Heb je geen speelgoed in het zicht dan wordt er thuis blijkbaar niet gespeeld, de kinderen lijken geen speelgoed te hebben.
Ligt er speelgoed klaar op een kleedje dan wordt het speelgoed niet opgeruimd zoals het hoort samen met een kind. Probeer het is, als je het eenmaal door hebt is het een koud kunstje. Linksom of rechtsom zit je fout.
Voor de deur komen ze langs een buurvrouw die net op jou kind of op jou loopt te schelden of iemand heeft overgegeven in het portiek. Asociale bende.
Nee, je kunt beter vriendelijk en beheerst maar zakelijk en beslist zijn.
Leen13
07-02-2017 om 19:43
Behandelaar
Dan ga je tegen het advies van de behandelaar van je kind in om BJZ tevreden te houden? Gekkenwerk ten koste van je kind. Het moet niet gekker worden.
Leen13
07-02-2017 om 19:52
Mijn huis was netjes maar zoon was vergeten zijn rits dicht te doen. Wat denk je.
tsjor
07-02-2017 om 19:52
Veel vragen
Vraag school waarom ze de melding hebben gedaan, of weet je dat al? Weigeren zou ik niet doen, dan krijg je zeker nog meer gedonder. Wel zorgen dat er iemand bij het gesprek aanwezig is, aantekeningen maken of het gesprek opnemen, vragen wat ze opgeschreven hebben, wat het doel is, hoe het proces gaat lopen, wat ze doen met dit gesprek, of je erbij kunt zijn als het besproken wordt in het team, binnen welke termijn je hoort wat er met het gesprek gaat gebeuren, wat zij nodig hebben om de melding af te sluiten, zouden je bewijzen helpen, zo ja dan kun je ze geven, maar als ze eerlijk toegeven dat het niets uitmaakt, dan praat je er niet over etc.
Vraag ook naar namen, van de mensen, onder welk team ze vallen etc.
Tsjor
Leen13
07-02-2017 om 20:22
Nou ja Tsjor
Daar leven ze van. Mensen die naief hun beste beentje voorzetten en ingaan op het 'gesprek'. Tot je lees wat ze er dan van gemaakt hebben. Dan weet je dat je ze niet kunt vertrouwen, maar dan heb je al meer 'munitie' geleverd dan nodig.
Leen13
07-02-2017 om 20:40
Anders
Durf je ze niet af te zeggen, en dat kan ik me goed voorstellen, zorg dan dat je huis spic en span is, en dat je kinderen door anderen uit school gehaald worden en daar verblijven. Dat kun je uitleggen: zodat je even 'rustig' kunt praten en je wilt die kinderen niet belasten met dit soort dingen.
Probeer toch een 'getuige' erbij te halen die even mee kan luisteren.
Neem het op als je dat kunt. Dat hoef je niet aan te kondigen, het is in jou huis.
En neem voor het gesprek een Valeriaan of valium om jezelf rustig te houden.
Kleed je huiselijk maar netjes. En zet je telefoon stil. Laat je niet afleiden.
Leen13
07-02-2017 om 20:43
Niet verdedigen
Laat je niet uit de tent lokken. Zeg 'o vind u dat' of 'o, hebben ze dat gezegd'. 'Daar moet ik even over nadenken'. Verzin er nog een paar 'stoppers' bij.
Laat je niet uit de tent lokken, ze komen niet om het conflict dat jij met de school blijkbaar hebt uit te zoeken. Nee, de school is een professional en als zij melden dan is er iets en dat gaan zij bewijzen door er van alles bij te halen. Stuur jij het gesprek steeds terug naar het verhaal met de school en houd dat vooral klein, gebruik relativerende woorden, en verdedig jezelf niet.
Petra
07-02-2017 om 21:08
reactie
De school heeft aangegeven dat ze zich zorgen maken om mijn zoon omdat hij achter blijft met de resultaten op school. Ook staat er in dat ik weiger mee te werken aan goed onderwijs.
Het is precies andersom. De school voldoet niet aan haar zorgplicht. Een aanvraag voor het SBO is afgewezen omdat mijn kind geen SBO-kind is en omdat de school veel te weinig heeft gedaan.
Er is een klacht ingediend over de directie bij het bestuur.
Ik heb een advocaat ingeschakeld hiervoor. Haar brieven aan de directie van de school heb ik aan VT gemaild. Daar staat het hele verhaal in zonder emotie en met feiten.
Ik ben van plan om VT te vragen of ze nog vragen heeft n.a.v. die brieven en niet zelf te beginnen.
Maar omdat ik niet weet wat me te wachten staat, heb ik dit bericht geplaatst.
VT komt bij mij thuis. Ik had daar geen keuze in. De kinderen zitten dan op school. Ze wilde ook niet dat die erbij waren.
Ik durf het niet af te zeggen. Ik heb ook wel zoiets van : dan ben ik er vanaf. Nu voel ik me "strijdbaar".
De melding wordt voorgelezen. Ik heb aan de telefoon de grote lijn van de klacht gevraagd en die te horen gekregen.
Ik ben wel van plan om het gesprek op te nemen.
Maar als ze bv. beginnen over het welzijn van mijn zoon, sociaal-emotioneel, wat moet ik daar dan op zeggen? Het is hun woord tegen het mijne. Ik ben als moeder wel deskundig over mijn eigen zoon, maar als een school een melding doet legt dat inderdaad meer gewicht in de schaal.
bieb63
07-02-2017 om 21:13
Petra
Ik snap er niets van.... Je krijgt bezoek van 'veilig thuis' omdat de resultaten van je zoon op school achterblijven?? Waarom dan? En wat bedoelen ze met dat jij goed onderwijs tegen houdt?
Leen13
07-02-2017 om 21:15
Handelingsverlegen
Je zit in een lastig parket. Als ik je goed begrijp, en dat is uit je bericht voor mij niet duidelijk, wil de school dat je kind naar het SBO gaat maar dat jij vind dat de school zelf meer moet doen.
Vooral als je kunt aantonen dat ze niet gedaan hebben wat ze zeggen te gaan doen heb je wel een punt, maar zo gaat het niet goed verder.
Waarom zou er sociaal-emotioneel iets aan de hand zijn als je zoon cognitief niet goed meekomt?
Je bent afhankelijk van de medewerking van de school. Als je in Amsterdam woont kun je proberen een beroep te doen op Onderwijsconsumenten.
Want ik begrijp dat er geen diagnose is? Want dan kun je ook nog een beroep doen op Onderwijsconsulenten.
Leen13
07-02-2017 om 21:21
Twee dingen
Je hebt nu 2 zaken bij de hand.
Het conflict met de school dat je zelf zo goed mogelijk dient op te lossen. Houd het realistisch en kijk waar je opties zijn.
2. Is de bemoeienis van 'jeugdbescherming' die graag willen toezien hoe jij dit conflict al dan niet gaat oplossen, dat gaan zij niet voor je doen, maar zij gaan het conflict wel aangrijpen om er een maatregel voor toezicht uit te halen. Dus zolang je zelf het conflict met de school niet hebt opgelost ben je daar kwetsbaar in.
Petra
07-02-2017 om 21:37
Reactie
Mijn zoon is getest, daar komen wat adviezen uit maar wel dat hij in het reguliere onderwijs kan blijven.
School weigert daar iets mee te doen. Ze draaien het dus om.
Maar het gaat mij om VT. School lost mijn advocaat op.
Li
07-02-2017 om 21:44
passend onderwijs
Het recht van ouders om mee te beslissen over wat passend onderwijs is voor hun kind is net aangenomen door de Eerste Kamer (vandaag dus). Dus school mag zoon niet tegen jouw wens naar SBO sturen.
Sterkte, ik had ook zo'n conflict, maar dat heeft school goddank nooit op deze manier gespeeld. Zoon doet nu trouwens VWO, dat was na een SBO opleiding nooit gelukt (als hij al niet was uitgevallen).
Met VT heb ik geen ervaring, maar misschien helpt dit.
tsjor
07-02-2017 om 21:59
Triage
Als veilig thuis een melding krijgt, dan moeten ze wat doen met die melding. Daar is niets aan te doen. AnneJ kan tegen mij zeggen wat ze wil, maar ze snapt gelukkig zelf ook wel dat je VT niet direct de deur moet wijzen.
op zo'n melding volgt een 'triage', volgens een model dat lijkt op het belastingformulier (hebt u dit ja, dan volgende hokje). Totdat er een uitkomst uit komt die aangeeft wat er met de melding moet gebeuren.
Vraag in het gesprek naar die triage: welke route heeft de melding afgelegd, totdat ze bij jou op de stoep stonden. Vraag om dat papier in te zien. als ze het niet bij zich hebben zeg je dat je graag een andere afspraak maakt op zo kort mogelijke termijn.
Op basis van die 'triage' kun je zien welke 'signalen' of 'indicaties' meegewogen zijn. Vraag vooral door daarover: waarom is dit van belang, waarop is dit gebaseerd etc.
Op vragen naar sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind etc. kun je zeggen: fijn dat u ernaar vraagt (niet echt dus), het gaat goed met hem, maar waarom interesseert dat u?
En probeer het bij de kern te houden: er is een probleem met school (heb je alles al opgestuurd?), daar ben je mee bezig met behulp van een advocaat, wat hebben zij daaraan toe te voegen? Hebben ze enige bevoegdheid of mogelijkheid om de school tot de orde te roepen? Gaan ze het gesprek met school aan over hun onderwijsbeleid?
Zorg in elk geval dat je op het einde van het gesprek heldere afspraken hebt met termijnen, over het vervolg: een verslag, mocht er gesproken worden over hoe verder, dan wil je daar graag bij zijn (gaat niet gebeuren, maar dring er toch maar op aan), wat gaan zij teruggeven aan de school, de melding wordt zonder jouw toestemming met niemand besproken, en een datum op zo kort mogelijke termijn voor het volgende gesprek, zodat je zeker weet dat je weet wat het vervolg zal zijn. Zet die dingen vooraf op papier en let erop dat je daar ook aan toe komt. Zelfs al verloopt het gesprek erg goed, zijn ze erg aardig en begripvol en heb je een goed gevoel naderhand.
Tsjor
Leen13
07-02-2017 om 22:21
Valkuil
"Ik durf het niet af te zeggen. Ik heb ook wel zoiets van : dan ben ik er vanaf. Nu voel ik me "strijdbaar""
Helaas is dat een valkuil. Daardoor ben je ook geneigd om een compromis te sluiten dat je later in de staart kan bijten.
Je kunt mazzel hebben en dan is het alleen wat geduldig wachten, inderdaad vraag wanneer er een besluit valt over het vervolg, dossier sluiten of doorgaan, en hoe jij dat te weten komt en binnen welke termijn.
De kans is echter juist heel groot dat men een 'vinger aan de pols' wil houden of dit conflict wel opgelost wordt en hoe het dan al die tijd gaat met de schoolgang van je zoon want daar gaat het uiteindelijk om. Ook al verzaakt de school, dat krijg jij als ouder voor je rekening.
Leen13
07-02-2017 om 22:25
Overigens
Miezerig weer, hulpverlening en scholen zetten een 'joker' in, melding VT, om hun eigenbelang er door te drukken.
Li
07-02-2017 om 22:30
gevonden
op Twitter. Heb het zelf niet gecheckt bij de TK, maar ga af op Balans.
Petra
07-02-2017 om 22:37
Wauw
Wat ben ik blij met al jullie adviezen! Ik ben blij dat ik een berichtje heb geplaatst. Tsjor, jouw advies vind ik erg goed. Ik wist niet van het bestaan van een triage af!
Ik ga het op papier zetten en houd dat bij me. Dan is dat mijn geheugensteuntje.
Ik bedoel met "strijdbaar" dat ik me sterk voel om het gesprek aan te gaan.
Ik hoop maar één ding : dat het bij een gesprek blijft. Dat er geen "informanten" worden geraadpleegd en dat er geen onderzoek komt.
Leen13
07-02-2017 om 22:45
Dankje Li, dit is het wetsvoorstel van Loes Ypma/PvdA
Het bericht van Balans
"Na een intensieve lobby van Balans en de NVA heeft op 7 februari ook de Eerste Kamer met een ruime meerderheid ingestemd met het instemmingsrecht voor ouders. Dit betekent dat ouders van leerlingen die extra zorg nodig hebben op school mogen meepraten en meebeslissen over de zorg voor hun kind.
Ouders en school moeten samenwerken met elkaar op een gelijkwaardige manier."
https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/34446_vaststellen_van_het
"Vaststellen van het handelingsdeel van het ontwikkelingsperspectief voor leerlingen na overeenstemming met de ouders
Dit wetsvoorstel strekt er toe dat de school het handelingsdeel (dit zijn specifieke maatregelen om de leerling op maat ondersteuning te bieden) als onderdeel van het ontwikkelingsperspectief (een document dat het bevoegd gezag van de school moet vaststellen voor elke leerling die extra ondersteuning nodig heeft), pas vastgesteld kan worden nadat de school daarover met de ouders overeenstemming heeft bereikt.
Met dit wetsvoorstel wordt de positie van alle ouders – ook van de ouders die soms minder gehoord worden – op dezelfde manier geregeld."
"Het voorstel (EK, A) is op 25 oktober 2016 aangenomen door de Tweede Kamer. SP, PvdD, PvdA, GroenLinks, D66, 50PLUS, Klein, Groep Kuzu/Öztürk, Houwers, ChristenUnie en het CDA stemden voor.
De Eerste Kamer heeft het voorstel op 7 februari 2017 als hamerstuk afgedaan."
Kan geen kwaad dit mee te nemen in dit dossier.
Petra
07-02-2017 om 22:56
Triage
Ik heb begrepen dat er morgen eerst een gesprek komt. Aan de hand daarvan bepalen ze of er een onderzoek komt. Gebruiken ze nu ook al een triage?
En wat betekent "overdracht naar lokale veld"?
Laten ze me dan met rust of moet ik verantwoording af blijven leggen aan .... bv. het sociaal wijkteam? Die wilde namelijk ook meekomen.
Dus 1 persoon van VT en 1 persoon van het sociaal wijkteam.
Li
07-02-2017 om 22:57
dus
school zit fout als ze je zoon tegen jouw zin in naar SBO willen sturen en al helemaal als ze zorgmeldingen doen terwijl ze zelf fout zitten. Stuur dit ook even naar je advocaat, misschien weet die het nog niet. Het verandert de zaak echt (tenminste de zaak met school, maar daar begon het tenslotte mee).
Petra
07-02-2017 om 23:11
advocaat
Mijn advocaat weet er van. Het gesprek moet ik zelf doen. Ze mocht er niet bij zijn, heb ik wel gevraagd aan VT.
De aanvraag TLV is behandeld op 19 januari 2017, dus nog net voor de klap van de Eerste Kamer. Gelukkig oordeelde de Commissie in ons voordeel (en terecht). Ik had de aanvraag niet ondertekend. School had alleen een negatief verhaal op papier gezet en het HGW-dossier aangeleverd. Ik heb de brieven van de advocaat en een toelichting bij de aanvraag gestuurd, het rapport van groep 3 (was prima). Ik heb dit schooljaar nog niet één gesprek gehad op school over mijn zoon. En dan doen zij een zorgmelding.....
Als er onwaarheden in de melding staan, is dat strafbaar (smaad/laster).
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.