Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

van school veranderen

Mijn zoon (3 de jaar gymnasium) heeft niet naar zijn zin op school. Hij is altijd alleen , heeft geen vrienden in zijn klas en heeft vaak hoofdpijn en buikpijn als hij op school zit. Bovendien heeft hij nu een mentor waarmee hij geen klik heeft en die hem niet begrijpt. Is het een geschikte moment om na de herfstvakantie hem van school te laten wisselen? iemand ervaring mee? Of maar beter afwachten tot inde jaar? Ik weet het niet hoe hij het vol zal houden maar ok...We hebben een school op het oog en hij is daar in principe toegelaten na de herfstvakantie...maar we twijfelen nog...


Wat wil je zoon?

Als docente en mentor op een derde klas zeg ik doen, tenzij je zoon niet wil. Als hij zelf erachter staat, doen. Een ongelukkig kind op school gaat op den duur ook niet meer goed scoren en drie gym is een hee zwaar jaar.
Sini

madio

madio

10-10-2017 om 14:18 Topicstarter

van school veranderen

Bedankt.
Hij is een erg goede leerling maar hij valt buiten de groep als nerd aldus zijn mentor nu. Hij is te serieus voor zijn leeftijd aldus zijn huidige mentor. Bovendien bied zijn actuele school weinig keuze ruimte in het kiezen van bovenbouwpakket lessen. Maar voor dit zou hij nog tot einde schooljaar kunnen wachten. Ik vraag mij af hoe zal hij integreren in een nieuwe gymnasium school met zijn negatieve ervaringen tot nu toe...Hij wilt het wel maar het lijkt dat hij niet echt durft, hij is bang dat hij daar dezelfde lot van eenzaamheid zal wachten. Wel moet ik zeggen dat mocht hij over stappen dat hij naar een van de beste gym van NL gaat...maar toch waarom zouden ze hem daar ook niet buitensluiten? En ik moet deze dagen beslissen...Moeilijk hoor...

guera

guera

10-10-2017 om 14:34

zit hij nu

op een categoraal gymnasium of op scholen gemeenschap? Ervaring vanuit mensen om ons heen leert dat een categoraal gym beter aansluit bij echte gymnasiasten (meer zelfde type kinderen zeg maar). Als hij dat nu ook al zit dan snap ik je angst wel. Als hij nu op een scholen gemeenschap zit zou ik hem naar een categoraal doen. En hopen dat ie mazzel heeft met zijn mentor. Deze klinkt niet best.

Ava

Ava

10-10-2017 om 14:56

kans

Een schoolwissel is altijd moeilijk: je moet iets achterlaten zonder te weten wat de toekomst brengt. Je weet nu wat zeker wat hij heeft (hij wordt buitengesloten). De keuze voor een andere school is dan vooral ook een kans op iets anders maar geen zekerheid.

Je kan natuurlijk kijken of je voor hem iets is om met hem te werken aan zijn sociale vaardigheden. Dat zou een duwtje in de juiste richting kunnen zijn.

Weet je al hoe de mentor van die andere klas tegen dit soort kinderen aan kijkt?

noor

noor

10-10-2017 om 15:37

Ja doen

Natuurlijk wel nu, einde vh jaar schiet niet meer zo op. Dan schiet het doel voorbij, zijn de problemen misschien al opgelost of verminderd. (En voor profiel ook fijn als het nu is, 3e jaar staat erg in het teken van kiezen)
Met lichamelijke klachten op school zitten is erg ongezond, dat moet niet te lang voortduren.
Als hij zelf wil, zeker proberen. Het is een kans. (Waarbij je gewoon ook geluk moet hebben)
En weet je, wat komt dat komt. Mocht het op de nieuwe school ook niet fijn zijn voor hem, kijken jullie gewoon weer verder. Er zijn meer opties, mogelijkheden! (Ondertussen wordt hij ouder en kan eea vast ook beter hanteren)

Amsterdamse

Amsterdamse

10-10-2017 om 15:48

mentor

Wat een rare mentor, die legt het probleem gewoon bij je zoon: hij is te serieus.

Ik zou zsm wisselen, ook vanwege de keuzemogelijkheden. Hier in regio noord zijn ze pas net begonnen met het schooljaar, zijn zo'n dikke 4 weken echt bezig. En dan bij het kiezen van de nieuwe school een beetje letten op de schoolpopulatie.

En ter geruststelling: in de klassen van mijn kinderen komen ieder jaar nieuwe leerlingen, zittenblijvers of van een andere school/ woonplaats. En ze zijn altijd wel nieuwsgierig en absoluut welwillend naar een nieuwe leerling.

Tango

Tango

10-10-2017 om 16:20

Gesprek

Heb je met je zoon samen een gesprek gehad met de mentor van de nieuwe school? Misschien kan dat je zoon over de streep helpen. Ik kan me voorstellen dat het voor je zoon een grote stap is. Het lijkt me wel de beste stap. Als je zoon zoveel last heeft van het naar school gaan dat hij lichamelijke klachten krijgt dan is het schooljaar nog wel heel lang hoor. En dan die mentor die hem voor nerd uitmaakt en hem te serieus noemt. Daar heb je wat aan zeg!
Dochter hier is ook van school gewisseld, overigens wel op een heel ander moment. Ze had examen gedaan, is gezakt en doet nu op een andere school opnieuw de examenklas. Was een pittige overstap achteraf gezien. Ze moest echt wel erg wennen en veel groepjes waren al gevormd. Maar toch heeft ze haar draai nu wel gevonden. Gaat bij jouw zoon ook vast lukken.

Li

Li

10-10-2017 om 16:50

mentor nieuwe school

De mentor kan ook iets zeggen over de samenstelling van de klas. Als hij een nerdje is, zitten er dan meer nerdjes? Zijn de groepjes open of gesloten, heerst er een vredelievende sfeer in de klas? In de brugklas weet niemand dat nog, maar nu wel.

Ik ben zelf van school gewisseld en mijn dochter ook. Beide keren was het echt een succes. Dus het kan prima gaan. Maar informeer je.

madio

madio

10-10-2017 om 16:54 Topicstarter

van school veranderen

Bedankt lieve mensen en aardige reacties.

Hij zit nu op een schoolgemeenschap en zal naar een categoraal gym gaan na de herfstvakantie. Hij zit in een combi klas gym met atheneum en ook combi klas 2 en 3 bij grieks en latijn. Bovendien kunnen ze hier in de bovenbouw geen grieks kiezen en ook geen frans wat hij beiden erg graag wil.

Het is meer de vraag nu of einde jaar?
Als hij nu instroomt dan begint hij daar opnieuw en komt hij midden in de repetities tijd. Ze gebruiken daar andere methode bij latijn, frans, engels, nederlands en wiskunde. Bovendien mag hij niet de cijfers van dit jaar niet meenemen, hij moet daar vanaf 0 beginnen. Dus naast de sociaal aspecten heeft hij ook nogal inhoudelijk wat te bewijzen. Vrienden van ons zeggen beter nu achterstand verwerken dan in de bovenbouw....Sociaal trainingen heeft hij niet gevolgd omdat tot deze mentor kwam nooit iets over gezegd werd op school en had hij enkele vrienden. Sinds begin dit schooljaar willen ze niet meer met hem omgaan. Het lijkt wel dat de mentor is op de achtergrond groepjes aan te vormen is maar dat kunnen we natuurlijk niet bewijzen...Deze mentor heeft hij hem les vanaf eerste jaar gegeven en vond hem te veel vragen stellen tijdens de les en te veel willen weten. Mijn zoon was erg geinteresseerd in zijn vak maar nu absoluut niet meer. Het komt meer uit de richting dus ik denk dat het erg moeilijk word voor mijn zoon om nog driekwart jaar door te gaan op deze school...als hij maar daar ook niet te veel interresses toont in een vak dan gaat hij daar ook opvallen of gaan ze op betere gymnasia anders met dit soort nieuwsgierige kinderen om?

Sas

Sas

10-10-2017 om 17:02

Zeker nu overstappen

Ja, gemiddeld genomen gaan categorale gymnasia beter met dit soort nieuwsgierige kinderen om. Ze zijn aan deze kinderen gewend
Niet dat op zo'n gymnasium alle kinderen nerds zijn. Maar de dichtheid is een stuk hoger.

Ik zou direct overstappen. Zo snel mogelijk weg bij deze mentor.
Overstappen wil hij toch al. Dan liever nu.

Je zoon is slim en gemotiveerd. Zorg dat je de oude cijfers formeel overgedragen krijgt, van alle jaren, ook van afgelopen weken. Mocht het nodig zijn, kun je die nog gebruiken aan het eind van het jaar (als ze zouden twijfelen over overgaan of profielkeuzes of extra vakken. e.d. )

Een gesprek met de nieuwe mentor lijkt me een goed idee.

Ava

Ava

10-10-2017 om 17:05

Mentor

Wat een vrééémde mentor maar dat past wel bij een gym.

Bij mij op het gym was het ook nogal rigide. Vragen stellen werd niet op prijs gesteld, dan werd de hele les overhoop gehaald. Dat is heel moeilijk als je niet flexibel bent. Kan je je les niet afdraaien en tegelijkertijd word je overvraagt. Nou moe! Totaal niet mijn soort onderwijs, dat bleek wel na verloop.

Ik denk dat dat wel een beetje te maken heeft met het gym, als instituut. Maar er zullen vast uitzonderingen zijn, in gym en in leerkracht en in opstelling mentor.

Het is dus wel duidelijk dat je daar weg moet? Het gaat er dus om wat je er voor terugkrijgt (ook al weet je dat nooit helemaal zeker).

Mia9

Mia9

10-10-2017 om 17:45

Veranderen

Zou ik voor kiezen.Mentor doet erg vreemde uitspraken. Merk dat bij cat gym van oudste juist erg gewaardeerd wordt dat kinderen nieuwsgierig zijn, "coole" kinderen en nerds vormen aparte groepen maar mengen ook prima als het nodig is. Kind heeft hier vrienden in de hele jaarlaag, door de buitenschoolse activiteiten van school. Mocht de nieuwe school dit ook hebben, kan dat voor je zoon een goede manier zijn om kinderen te leren kennen die dezelfde interesses hebben. Succes!
Oh ja, qua profielen is er zeer veel mogelijk, kinderen die in zo goed als alle vakken examen doen. Hoop dat je zoon gewoon volgend jaar voor Frans en Grieks kan kiezen!

ijsvogeltje

ijsvogeltje

10-10-2017 om 18:54

Ava

Ava, volgens mij lees je niet goed. Of ik ben abuis. Maar volgens mij gaat het juist om een scholengemeenschap, en wordt een overstap naar een gymnasium overwogen.

madio

madio

10-10-2017 om 21:19 Topicstarter

van school veranderen

Nee ijsvogeltje, hij zit nu op gymnasium in een combi klas gymnasium atheneum en wil naar een categoraal gymnasium

Erica

Erica

10-10-2017 om 21:32

Klopt dus toch

wat ijsvogeltje zegt: hij zit nu op een scholengemeenschap, in een combiklas gymnasium/atheneum, en overweegt een overstap naar een categoraal gymnasium (om te voorkomen dat ijsvogeltje aan haar geestelijke gezondheid gaat twijfelen).

ijsvogeltje

ijsvogeltje

10-10-2017 om 22:23

precies

Hij zit op een scholengemeenschap. Terwijl Ava schrijft 'dat is typisch gymnasium' en ze heeft het over 'het gym als instituut'. Dus volgens mij vergist ze zich

noor

noor

10-10-2017 om 22:28

Mwoa

Je zegt dat hij een goede leerling is, die achterstand kan hij dan wel behappen. Eventueel je nu informeren waardoor hij in herfstvakantie nog wat weg kan werken.
Als Grieks niet meer kan in bovenbouw dan zou het niveau dit jaar ook tegen kunnen vallen...nog meer achterstand.
Nee hoor, gewoon overstappen! Wat houdt je tegen?

Ava

Ava

11-10-2017 om 04:46

Gym

Het hoort een beetje bij het inflexibele typ dat lesgeeft op dat niveau, dat wil ik daarmee zeggen. Vroeger was het in elk geval zo dat op dat niveau een leerling geacht werd het maar zelf uit te zoeken en liep je kind vast, waar ook, dan hoorde het er niet thuis . Nu is dat aan het veranderen maar dat gaat niet overal zo snel.

Ava

Echt geen idee waar je die rare ideeën vandaan haalt. Inflexibele types die lesgeven op het gymnasium? Ik heb 3 kinderen op het gymnasium, maar ik herken hier niets in hoor.

En Madio: ik zou zeker nu wisselen. Een schoolwissel is altijd wel even lastig, zeker als er veel andere methoden gebruikt worden en als je van scholengemeenschap naar categoriaal gaat. Dus hoe eerder hoe beter!

ijsvogeltje

ijsvogeltje

11-10-2017 om 10:38

Ava

Ava, op scholengemeenschappen geven veel docenten juist op meerdere niveaus les. Je trekt de conclusie dat de mentor in kwestie 'typisch gymnasium' is. Die conclusie kun je gewoon helemaal niet trekken, juist niet op een scholengemeenschap (oké, alleen als het een docent klassieke talen zou zijn).

Ava

Ava

11-10-2017 om 11:05

Jippox

Waar slaat jou tekst nou? Pardon zeg. Wat een achterlijke insteek, sorry hoor.

Amsterdamse

Amsterdamse

11-10-2017 om 11:13

Horken

Deze mentor lijkt me een rasechte hork.
Horken zijn er overal, van alle niveaus, in alle beroepsgroepen en van alle leeftijden.

Ava

Ava

11-10-2017 om 11:21

Hork

En op het gym lopen er soms pas echt een paar rond. Kennelijk mag je dat niet zeggen van bepaalde mensen. Stel je voor zeg.

Fijn Jippox, dat jij zo'n andere ervaring hebt, op 3 verschillende gyms's en in verschillende regio's, misschien?

Misschien had ik het zo moeten zeggen: het verbaast mij niet, het gedrag van zo'n mentor, op dat niveau.

mirreke

mirreke

11-10-2017 om 11:24

Als het gaat om nu of einde v/h jaar:

NU!

Zo snel mogelijk wisselen.
Hier ook meerdere kinderen die door het jaar heen gewisseld zijn. We hebben het altijd zo snel mogelijk gedaan, dus zodra duidelijk werd dat er gewisseld ging worden.
Altijd goed uitgepakt.

Ava

Ja grappig genoeg heb ik inderdaad ervaring met 3 verschillende gymnasia/gymnasium afdelingen in verschillende plaatsen/regio's.

Ik blijf je vooroordelen dan ook volstrekt bizar en onzinnig vinden

Ava

Ava

11-10-2017 om 12:12

Dat het punt Jippox

Dat is het punt Jippox, het is geen vooroordeel, het is een ervaring.

Jij hebt een vooroordeel naar mij 'want jouw kinderen hebben een andere ervaring'. Heerlijk voor je en voor je kinderen maar er zijn ook andere zienswijzen.

Erica

Erica

11-10-2017 om 12:44

@Ava

mij is niet helemaal duidelijk waarom jij op basis van jouw ervaring, met 1 (?) gymnasium mag concluderen dat

'een vreemde mentor past bij het gym'
'dat het te maken heeft met het gym, als instituuut'
'dat het hoort bij het inflexibele type dat leesgeeft op dat niveau'

maar Jippox niet mag zeggen dat zij het niet herkent.

Wat raad je ts dan aan voor haar zoon? Afstromen naar havo? Want het is kennelijk een probleem van het niveau, inflexibele types die lesgeven. Volstaat de havo, denk je, of is vmbo beter, als je inflexibele types wilt mijden?

Ava

Ava

11-10-2017 om 13:07

Erica

Ik zeg niet dat Jippox dat niet mag vinden (waar staat dat dan?). Jippox reageert op mij; ik mag dat niet vinden want zij heeft een andere ervaring (heerlijk & prima) en daarom zijn teksten als rare, bizar en onzinnig kennelijk geoorloofd. Nou, dáár vind ik wat van want ze zijn gericht op de persoon. Kennelijk voelt zij zich aangevallen vanwege mijn ervaring, die ik ook nog nuanceer, die ik deel in een discussie van TS Madio. Ik heb Jippox nergens bijgehaald. Dat vind ik nou heel apart.

Hierboven heb ik toch al gezegd wat ik aanraad voor Madiozoon? Staat daar dat hij moet afstromen? Waar lees jij dat dan? Staat hierboven ergens.

Ava

Ava

11-10-2017 om 13:49

Madio

Om terug te keren het topic.

Is het geen idee om met zoon naar de beoogde nieuwe school (of scholen) te gaan en de mentor te ontmoeten, de boeken (methodes) in te kijken? Misschien kan je vragen of hij een dagje mag meelopen met de klas. Soms weet je meteen al of je in de klas en sfeer past of absoluut niet en dat kan de drempel enorm verlagen.

Verder zou voor mij belangrijk zijn of school een plan kan opstellen om thuis (of met externe hulp) zijn achterstand in te halen. Misschien is het uiteindelijk niet nodig maar de welwillendheid van school kan je toch zomaar nodig hebben.

madio

madio

11-10-2017 om 18:57 Topicstarter

van school veranderen

Bedankt voor alle reacties,

Inmiddels probeert de nieuwe school al 3 dagen contact te nemen met de huidige mentor en die heeft altijd een reden om niet te kunnen te woord te staan. De nieuwe school heeft een voorstel gedaan om hem op de huidige school te laten tot einde oktober dus nog een week na de herfstvakantie en een dag proef te laten draaien op de toekomstige school , de eerste dinsdag na de vakantie. dan kan hij ook zijn toekomstige mentor ontmoeten en zijn nieuwe klas. Voor nu vonden ze te korte dag om dat te regelen en ook de administratie rond te krijgen.Op zich een prima voorstel maar mijn zoon moet nu de hele herfstvakantie en voor huidige school leren en voor de nieuwe...Hij kan het bijna niet meer aan van hoofdpijn tot pijn in zijn buik. Ik heb het idee dat we niet meer voor het kiezen hebben, sinds zijn huidige mentor weet over zijn mogelijk uitstroom doet hij erg bot tegen hem en mijd elke contact met hem. Wat als de proefdag tegenvalt? ik denk van niet maar toch hoe zou hij hier nog vol kunnen houden?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.