Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Cornelia

Cornelia

24-07-2016 om 21:15

Studiefinanciering voor 16-jarige mbo'er???

Mijn neef is 16 en gaat aan een mbo opleiding beginnen. Nu hebben zijn ouders een heel laag inkomen terwijl de kosten voor boeken en kleding al 800 euro kosten.
Volgens moeder kom je niet voor studiefinanciering in aanmerking als kind nog geen 18 jaar is. Stichting Leergeld is er niet in hun woonplaats, bijzondere bijstand betaalt het niet.
Wat zijn nog mogelijkheden? Waar kan ik nog aan denken?
Op dit moment weet moeder echt niet hoe ze de boeken moet gaan betalen.
Alle tips zijn welkom.


Tum

Tum

24-07-2016 om 21:33

zoek

Ze krijgen kinderbijslag en kindgebonden budget. In januari 2017 krijgt hij wel een OV-reiskaart.

Zoek even op tegemoetkoming studiekosten ouders.

Sally MacLennane

Sally MacLennane

24-07-2016 om 22:11

Tum heeft gelijk

De ouders worden geacht dit te doen van het kindgebonden budget en de kinderbijslag. Die vallen weg als hij 18 wordt, om plaats te maken voor de studiefinanciering. Ook eventuele kinderalimentatie zal hiervoor gebruikt moeten worden.

Moeder kan nog eens een heel goed onderbouwd verzoek doen aan de bijzondere bijstand. Sommige gemeenten staan daar wel voor open (immers, een thuiszitter omdat die wegens geld geen studie kan volgen is ook niet wenselijk), sommige niet. Het is belangrijk om dan de emotie eruit te houden en het zakelijk en nuchter te onderbouwen: dit is mijn inkomen, dit zijn mijn vaste lasten, eventuele schulden erbij, de kosten van de studie (bijv. van een lijst van school of een uitdraai van de site waar het besteld moet worden). Misschien kan een hierin gespecialiseerde vrijwilliger, bijvoorbeeld iemand van Humanitas, daarbij helpen?

Ook zal worden verwacht dat het kind een bijbaantje zoekt. Is dat mogelijk, is dat de combineren met de schooltijden? Indien niet, beschrijf dit in het verzoek en onderbouw het goed.

Misschien is er nog een soort "participatiepotje" waar bijvoorbeeld ook bibliotheek, sport en zo uit wordt betaald.

En ze zou ook contact kunnen zoeken met de jeugdgids van de wijk en hem vragen wat de mogelijkheden zijn als het kind thuis komt te zitten omdat moeder geen schulden (of nog meer schulden) wil/kan maken voor de opleiding. Of maatschappelijk werk of zoiets. Rammel aan alle poorten, want ook minderjarige kinderen van bijstandsouders moeten een opleiding kunnen volgen, het is al erg genoeg dat HBO en universiteit voor hen al moeilijker bereikbaar is.

School

Vraag het vooral ook aan school zelf. Die worden vaker met de betalingsproblemen geconfronteerd.
Er zijn ook afbetalingsregelingen mogelijk.
Als je al geen reserve hebt is het ook geen doen.
Mogelijk dat er een afbetalingsregeling mogelijk is op het moment dat de kinderbijslag er is. 1 Oktober, 1 januari en 1 april.
Ondertussen inderdaad een baantje zoeken. Hopelijk.

Marie

Marie

24-07-2016 om 22:50

Tweedehands?

Veel boeken en kleding is ook tweedehands verkrijgbaar. Kijk maar eens op Marktplaats of bij Van Dijk. Ook zijn meestal niet alle boeken meteen nodig, dus dan kunnen de kosten wat gespreid worden.
Gelukkig hoeft hij nog geen schoolgeld te betalen. Heeft hij ook reiskosten? Hadden wij afgelopen twee jaar wel voor onze dochter, even € 150,-- per maand aftikken.... Gelukkig kunnen we ons dat veroorloven, maar ken ook gezin waarvan dochter nu opleiding doet die haar tweede keus was, omdat haar ouders de reiskosten niet kunnen opbrengen.

Boeken zeker niet direkt aanschaffen

De hoeveelheid ongebruikte boeken die hier na een jaar nog in de kast staan is fenomenaal. Die kunnen dan wel weer doorverkocht worden, maar je krijgt niet terug wat je ervoor betaald hebt. Dus eerst even rustig afwachten en kijken: wat heb je echt nodig. En dat aanschaffen. Over kleding zou ik praten met de school: als het noodzakelijk is, is er dan geen mogelijkheid tot gespreide betaling? Houd er overigens rekening mee dat een 16-jarige nog behoorlijk groeit, dus ook hier weer het advies: kijk eerst wat echt nodig is.

Tsjor

Tante

Tante

27-07-2016 om 13:42

mijn neef

heeft net kantje boord vmbo-kader gehaald en begint na de zomer aan een MBO3 opleiding. Mijn zus vertelde dat daar wel aan hangt dat hij binnen 10 jaar een diploma op dat niveau moet hebben. Anders moet hij veel geld terug betalen. Ik weet niet hoeveel maar is het niet vreemd dat iedereen 'gratis' aan een startkwalificatie kan komen behalve de leerlingen die kader of theoretisch hebben gedaan en vervolgens naar een MBO3 of MBO4 opleiding gaan?

Als je basis hebt gedaan kun je 'gratis' naar een MBO2 opleiding zonder de verplichting daar binnen 10 jaar een diploma te halen. Als je na vmbo-t naar havo gaat kan dat ook. Waarom zijn ze hier zo streng en wat zou dat kunnen kosten eigenlijk?

bieb63

bieb63

27-07-2016 om 16:38

Tante: 'gratis' aan een startkwalificatie komen...

Ik vind dat je een beetje zeurt en de dingen uit z'n verband haalt. Sorry.
Ten eerste is een 'startkwalificatie' alleen maar bedoelt, dat je niet vóór je 18e kan stoppen met school zonder een dergelijke kwalificatie. Dat betekent in feite dat je dan ofwel een HAVO/VWO/GYM diploma moet hebben, ofwel een MBO diploma. Een MBO diploma redt je meestal niet voor je 18e. En stoppen met school met alleen een HAVO diploma (mag dus wel voor je 18e) brengt je ook niet zo ver. Kortom, die 'startkwalificatie' betekent feitelijk alleen maar dat je niet na een niet afgeronde HAVO of alleen een vmbo-diploma (vóór je 18e) mag stoppen met school. Het betekent uiteindelijk alleen maar dat je vóór je 18e niet mag stoppen met school. Verder betekent het niets.
Ten tweede: Dat je binnen 10! jaar een MBO 3 of 4 diploma moet hebben om niet je lening terug te moeten betalen. Tja, je kan er dus hééél lang over doen. Afmaken die handel dus. Tijd zat.
Ten derde: Doe je hoger dan MBO, moet je sowieso betalen.
Ten vierde: Wees blij dat de MBO stufi in principe een gift is.
Ten vijfde: Wat denk je dat meer waard is: een HAVO diploma (en verder niks) of een MBO 3 of MBO 4 diploma.
Take your battles.

Elfje65

Elfje65

27-07-2016 om 20:54

Tante

En wat had je dan gedacht. Dat je alleen met VMBO-kader een kans op een redelijke baan hebt? Dat heb je nog niet eens met alleen VWO of HAVO. Zij hoeven niet verder, maar of dat slim is....... Een leuke baan is er dan ook niet hoor. Als een VWO'er of havist na het vo verder gaan dan is het sowieso betalen, niks een gift als je binnen 10 jaar je diploma hebt. En een HBO/Uni is ook nog duurder. Eens met Bieb, je moet je nog een beetje meer in de materie verdiepen.

Tante

Tante

27-07-2016 om 22:06

leg dan eens uit

waarom vmbo-basis wel een mbo2 diploma mag proberen te halen zonder financiële gevolgen? Het kan toch ook gewoon dat een MBO3 te hoog gegrepen is? Zoals ik al zei: ik weet niet wat het kost maar mijn zus is er bang voor dat haar zoon het niet haalt en dan na jaren ploeteren heel veel geld moet terug betalen. Ook voor het OV bijvoorbeeld.

bieb63

bieb63

27-07-2016 om 23:28

Tante

Wil je nu echt vmbo basis en daarna mbo 2 vergelijken hierin? Waar is de grens? Dat gaat over kinderen met nauwelijks toekomst perspectief wbt werk. Hebben ze tenminste nog IETS van een vak geleerd.
Kader en daarna mbo3 is al weer een heel ander verhaal. Maar los daarvan: hij heeft TIEN jaar de tijd..... Als je geen schuld wil, dan lukt binnen 10! Jaar dat diploma heus wel.
Of wil je liever dat hij op zn 16e met kader diploma een 'startkwalificatie' heeft en niets meer hoeft, niet naar school hoeft.......En dan? Een beetje stok achter de deur als je in staat bent je kader diploma te halen, lijkt mij wel zo zinvol.

Kelly

Kelly

28-07-2016 om 08:41

Via kader naar mbo2

Als je met kader eerst mbo2 wil gaan doen kan dat ook hoor. Dan blijft dat een gift. Oftewel studeren zonder financiële gevolgen. Overigens heb je pas een startkwalificatie als je mbo2 hebt afgerond of hoger, of havo of hoger hebt afgerond.

Triva

Triva

28-07-2016 om 10:00

goh bieb

'Dat gaat over kinderen met nauwelijks toekomst perspectief wbt werk. Hebben ze tenminste nog IETS van een vak geleerd.'

en bedankt hè?

Lekker even de kloof nog groter maken tussen het uitschot en de echte leerlingen van het vmbo?

Doe ik daarvoor mijn best, om alsnog mensen tegen te komen die er vanuit gaan dat mijn kind toch geen werk krijgt en even beziggehouden wordt tot hij 18 is. En dan Bieb? Criminaliteit en uitkering?

Paddington

Paddington

28-07-2016 om 10:08

Kinderbijslag

en tegemoetkoming via de KGB, dat zijn de standaard voorzieningen. Daarnaast naar de Gemeente voor wellicht een extra financiële ondersteuning.

Mocht neef MBO2 willen doen, dan kan dat. Kosten blijven hetzelfde. Pas vanaf 18 gaat de Stufi lopen.

Om onze maatschappij draaiend te houden is iedere bijdrage belangrijk. De jongelui die MBO2 doen horen in mijn ogen hier absoluut bij. Er wordt hen de basis van een vak geleerd, de rest zullen ze leren op de werkvloer, helemaal niets mis mee.

Elfje65

Elfje65

28-07-2016 om 16:57

Hoezo kun je niks met MBO 2?

Onzin natuurlijk. Je kunt doorstromen naar3 of 4, maar ook heus wel een baan vinden. De ene richting zal makkelijker gaan dan de andere zie site http://www.mbostart.nl/baankansen.

bieb63

bieb63

28-07-2016 om 21:44

sorry hoor Triva

"'Dat gaat over kinderen met nauwelijks toekomst perspectief wbt werk. Hebben ze tenminste nog IETS van een vak geleerd.'

en bedankt hè?

Lekker even de kloof nog groter maken tussen het uitschot en de echte leerlingen van het vmbo?

Doe ik daarvoor mijn best, om alsnog mensen tegen te komen die er vanuit gaan dat mijn kind toch geen werk krijgt en even beziggehouden wordt tot hij 18 is. En dan Bieb? Criminaliteit en uitkering"

Je haalt het nu totaal uit de context. Zo bedoel ik dat HELEMAAL niet. En zeker ook niet richting jou of wie dan ook bedoeld of de betreffende kinderen. Wat ik ermee bedoel is dat 'tante' niet moet zeuren dat MBO2 een gift is (die nooit terugbetaald hoeft te worden) versus MBO3 of MBO4, dat wel terug betaald moet worden als je niet binnen 10(!) jaar diploma haalt. Mij gaat het erom dat kinderen met bijv. een basis vmbo diploma de kans moeten hebben om minimaal i.i.g. MBO2 te kunnen doen op 'kosten van de staat'. En uiteraard is evt. doorstroom naar 3 dan wellicht een optie.
Dus mijn bedoeling van mijn bericht: zeur niet als je kind (in dit geval neef) de kans heeft om MBO3 te doen, dat in principe door de staat betaald wordt.
Snap je?

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

29-07-2016 om 12:38

Coclusie is dus

Als je gratis wil moet ie via kader naar Mbo-2.

Is dat eerlijk? Tja, het leven is vaak niet eerlijk. En het nieuwe stufi-stelsel is zeker niet eerlijk.
Dat vonden wij vroeger al, en wij hadden het 10 keer beter dan degenen die nu gaan studeren en lenen.

Zo gaat dat.

Triva

Triva

29-07-2016 om 13:26

bieb

Wat jij zegt zou alleen op gaan als je denkt vanuit het perspectief na vmbo en zonder mbo. Als je dan denkt dat je met basis nog minder perspectief hebt dan met kader of t. Dat zie ik overigens ook niet zo. Het is allemaal goed voor de lopende band.

Ik snap dus nog steeds niet wat je bedoelde te zeggen. Je zegt nu: 'Mij gaat het erom dat kinderen met bijv. een basis vmbo diploma de kans moeten hebben om minimaal i.i.g. MBO2 te kunnen doen op 'kosten van de staat'.'

Waarom zou iemand met alleen vmbo-basis anders behandeld moeten worden dan met kader of theoretisch? Ik begrijp dat niet zo, waarom zou je bij kinderen met vmbo-basis ook niet extra pushen om een diploma te halen of waarom zou je kinderen met kader/t niet dezelfde rechten geven als basis?

En nog begrijp ik niet waarom je op de havo en het vwo wél zonder extraatjes je startkwalificatie mag halen in 7 of 8 jaar maar waarom dat niet zo is bij de vmbo'ers. Ja, ik wil ook dat mijn zoon na MBO2 een MBO3 opleiding gaat doen en als dat niet blijkt te lukken betaal ik die boete wel maar ik zou niet willen dat andere kinderen die kans niet krijgen en dus maar na kader MBO2 gaan doen of na MBO2 niets meer durven maar ik weet ook echt niet wat het per jaar kost. Tien x een bepaald bedrag lijkt me wel flink op kunnen lopen.

Triva

Triva

29-07-2016 om 13:28

vergat ik nog

'Dat gaat over kinderen met nauwelijks toekomst perspectief wbt werk. Hebben ze tenminste nog IETS van een vak geleerd.'

Waarom zou je overigens iemand een vak laten leren als er toch geen kans op werk is? Overigens zijn er zat opleiding op MBO3 en 4 niveau zonder kans op werk en zijn er ook nog heel wat opleidingen op MBO2 niveau met wel kans op werk.

bieb63

bieb63

29-07-2016 om 14:16

Triva

Je snapt het punt niet.
Het is sowieso de bedoeling dat ieder kind ná het VO (of dat nu basis of gym) is nog een opleiding gaat doen. En opleiding betekent een vak leren, welk vak dan ook en op welk niveau dan ook. Ook met alleen een VWO diploma. Dan blijft het ook vaak bij een winkelbediende, kassiere, of eenvoudige kantoorbaan. Maar je hebt i.i.g. voldoende basis (en kunt blijkbaar ook behoorlijk leren) om tijdens die (eenvoudige baan) op een gegeven moment een deeltijd/avond studie op te pakken. Maar ook een TL'er heeft voldoende basisopleiding om iets dergelijks te doen. Dat soort opleiding zijn op MBO 3/4 niveau tot UNI niveau. Iemand op basis niveau kan dat, in de regel, niet, want te weinig basis niveau voor leervakken. MBO2 is ft dagschool met stage, dus niet iets wat je naast een ft baan kan doen.

Verder kun je op zich stellen dat een kind met basis niet zo goed kan leren. En degenen die dat uiteindelijk toch wel kunnen, daarvan zal dat in de loop van die basis wel blijken. Die kan alsnog naar MBO3 (vaak met toelatingstoetsen voor rek/NL en/of Engels). En doorstromen kan natuurlijk ook, als kind wil en kan.

Overigens kun je basis en TL echt niet met elkaar vergelijken. Wel is het zo dat je met TL ook nog geen startkwalificatie hebt en met HAVO wel. Dat betekent feitelijk alleen maar dat je met TL nog niet mag stoppen (vóór je 18e) en met HAVO wel. Overigens zijn met HAVO al veel leerlingen (bijna) 18 (een enkeling nog net 16 of 17). Dus dan ben je (bijna) volwassen en houdt leerplicht natuurlijk op. Met TL ben je gemiddeld 16 of zelfs 15.
En natuurlijk kun je je afvragen waarom iemand met TL niet gratis door kan (nou ja, 'niet' vind ik eigenlijk geen correcte omschrijving, want je hebt 10 jaar de tijd). Als je in staat bent een TL diploma te halen, ben je zeker in staat je MBO3 diploma te halen. Of je genoeg gemotiveerd bent en je best doet, is een ander verhaal. En alleen degenen die er een potje van maken is een ander verhaal.
Wbt basis kinderen die geen terugbetaal verplichting hebben na 10 jaar: daar zitten ook kinderen bij die er echt niet toe in staat zijn dat diploma te halen. Vandaar.

Triva

Triva

29-07-2016 om 14:26

bieb

Je zit me dingen te vertellen die ik allang weet en dat weet jij ook best. De gemiddelde leeftijd van de leerlingen die hun diploma havo halen is maar een jaar hoger dan met vmbot. Je bent in de war met VWO. De meesten zijn 16 en 17. Om 18 te zijn bij de diploma-uitreiking heb je al zeker een jaar ergens gemist, soms zelfs al 2.

Verder vergelijk je basis met t en dat begrijp ik niet, daar zit nog kader tussen. Die hele groep vergeet je voor het gemak.

Dus geef eens een goed onderbouwd antwoord (liefst gewoon van degenen die dit besloten hebben) waarom leerlingen met een vmbo-basis diploma anders behandeld worden dan leerlingen met een vmbo-kader diploma?

Waarom praat je in je laatste alinea weer zo denigrerend over vmbo-basis leerlingen? Waarom zouden die wel in staat zijn om hun basis-diploma te halen en niet in staat om een MBO2 opleiding te halen? Wordt er gefraudeerd door scholen om hun leerlingen door het examen te krijgen? Er zit toch nog gewoon praktijkonderwijs onder vmbo-basis voor de leerlingen die het examen niet kunnen halen? Er zullen ook echt vmbo-kader leerlingen zijn die niet in staat zijn hun MBO3 opleiding te halen maar ja, als ze daar achter komen na een aantal maanden en toch maar uitwijken naar MBO2 krijgen ze toch een boete. Waarom is dat?

Paddington

Paddington

29-07-2016 om 15:08

Het is heel simpel

een afweging.

In de groep leerlingen die vanaf VMBO basis doorstromen zitten veel jongeren die totaal stoppen met school. Door de opleiding voor deze probleem groep 'gratis' te maken zijn er veel minder leerlingen die afhaken. Hierdoor vergroot je hun kansen op de arbeidsmarkt, want ze hebben langer een intensieve begeleiding gehad bij het bereiken van een bepaalde volwassen houding op het werk.

Hier wordt de hele maatschappij beter van. Een kind van 16 op school of een kind van 16 verveeld op straat. Ik weet wel waar ik voor kies.

Dus zo moeilijk is de redenering erachter niet. Een kind dat meer potentie heeft (VMBO kader of TL) wordt ook gestimuleerd: immers als je binnen 10! jaar je opleiding met succes afrond hoef je niets terug te betalen.

Weer een stap hoger zijn vaak kinderen die zelf verder willen komen. Een intrinsieke motivatie om een beroep te leren wat bij hem/haar past. Is dat er niet, tja, dan kun je met 'alleen' een HAVO of VWO diploma gaan werken en in je werk hoger op komen.

Het PRO onderwijs is weer een hele andere tak van sport. Daar krijgen de leerlingen de kans om deelcertificaten te halen en beroepscertificaten zoals een heftruckrijbewijs.

Dat verhaal van een boete als je afstroomt van MBO3 naar MBO2 wist ik niet. Ik heb er even naar gekeken. Er staat aangegeven dat het een prestatiebeurs is de eerste 4 jaar. Dus als je niet haalt wat de minimale eisen zijn, dan moet je terugbetalen. Het is geen boete, het is het terugbetalen van een prestatiebeurs.

bieb63

bieb63

29-07-2016 om 15:44

Triva

Jij reageert uit persoonlijke emotie.
Ik praat niet denigrerend, ik praat uit objectiviteit. En ik heb nergens gezegd dat een basis leerling geen MBO2 diploma zou kunnen halen. Dat zouden ze juist wel kunnen. Ik heb het over MBO3, dat is voor de gemiddelde basis leerling niet te doen (vooral omdat ze de benodigde kennis wbt NL,rek,ENG niet op een aansluitend niveau hebben gehad op basis).
De achterliggende gedachte is dat basis leerlingen i.i.g. een praktisch vak moeten leren (dat is géén praktijkonderwijs), maar MBO2, zodat ze alsnog redelijke mogelijkheden hebben voor werk.

Verder is kader inderdaad een lastige 'tussengroep'. Daar heb je een punt.

Verder is 1 van de argumenten uit de politiek wbt wel of niet terugbetalen van de gift (na 10 jaar!! iets niet afronden) MBO 2 versus MBO 3/4, dat het gemiddelde inkomen van een MBO3/4 afgestudeerde een stuk hoger is dan van een MBO2 afgestudeerde.......

bieb63

bieb63

29-07-2016 om 15:46

Aanvulling

Paddington geeft het ook goed weer. Zo moet je er naar kijken.

Triva

Triva

29-07-2016 om 19:00

Bieb

Jij blijft met zaken komen die ik heus wel weet en waarom ontken je dat je hebt gezegd dat er vmbo-basisleerlingen zijn die geen diploma kunnen halen? 'Wbt basis kinderen die geen terugbetaal verplichting hebben na 10 jaar: daar zitten ook kinderen bij die er echt niet toe in staat zijn dat diploma te halen. Vandaar.'

Verder vind ik het vreemd dat je de hele kadergroep vergeet in je betoog. De vraag was dus vooral waarom de regering verschil gemaakt heeft tussen basis- en kader/t leerlingen. Paddington verwijst er naar dat er op basis veel leerlingen zouden zitten die afhaken en zo toch 'gratis' aan een diploma kunnen komen. Waarom zouden er bij kader niet ook veel van die leerlingen zitten en natuurlijk IS het geen boete maar zo kun je het zien als een kaderleerling MBO3 probeert en het niet haalt.

Nogmaals: ik weet niet hoeveel het kost maar ik zie niet waarom basisleerlingen op een andere manier behandeld moeten worden dan kaderleerlingen. Zoals dat de beste havisten beter zijn dan de slechtste VWO'ers zijn de beste basisleerlingen ook beter dan de slechtste op kader.

Je financiële argument klopt ook niet, want waarom zou je terugbetalen als je je diploma hebt gehaald (dus een hoger loon krijgt)? Of zie je zelf niet hoe krom dit argument is?

Triva

Triva

29-07-2016 om 19:02

oja en daarmee bedoel ik natuurlijk

'Nogmaals: ik weet niet hoeveel het kost maar ik zie niet waarom basisleerlingen op een andere manier behandeld moeten worden dan kaderleerlingen. Zoals dat de beste havisten beter zijn dan de slechtste VWO'ers zijn de beste basisleerlingen ook beter dan de slechtste op kader.'

Daarmee bedoel ik natuurlijk dat het niet eerlijk is dat de kaderleerlingen wel moeten betalen, niet dat de basisleerlingen nu moeten gaan betalen als ze het niet halen. Misschien zou het zo moeten zijn dat het eerste jaar MBO3 en MBO4 nooit tot terugbetaling leidt. Dan kun je zonder financiële gevolgen kijken of je de opleiding aan kan en of het bij je past. Zo kan mijn zoon straks ook zonder financiële gevolgen na MBO2 kijken of hij MBO3 aan kan (en al zijn klasgenoten ook).

Kelly

Kelly

29-07-2016 om 19:39

Motivatie

Als student is het toch een motivatie om je studie af te ronden binnen 10 jaar die dan door de overheid betaald wordt? Zie het als een voorrecht. Als je 35 bent en wil studeren mag je dit betalen uit je eigen zak. Eerlijk gezegd zou ik stoppen met klagen en het met beide handen aanpakken dat je kind mbo3 of hoger wil gaan halen.

Kelly

Kelly

29-07-2016 om 19:41

Februari regel

En.. Als student kan je ook eenmalig gebruik maken van de februari regel. Als de opleiding toch te moeilijk is en je stopt uiterlijk 1 februari dan hoef je dat geld niet terug te betalen.

Triva

Triva

29-07-2016 om 19:58

Kelly

Geldt dat ook voor MBO3 en MBO4?

Elfje65

Elfje65

29-07-2016 om 20:46

Mwah niet helemaal

Je krijgt geen geld terug. Dat half jaar stufi is een gift maar wordt wel van het totaal afgetrokken. Een lening moet je wel terugbetalen. Het lesgeld krijg je alleen terug als je bij een andere school ingeschreven staat of als er sprake is van overlijden etc in de familie of andere ernstige redenen.

bieb63

bieb63

29-07-2016 om 21:19

pfff Triva

"Je financiële argument klopt ook niet, want waarom zou je terugbetalen als je je diploma hebt gehaald (dus een hoger loon krijgt)? Of zie je zelf niet hoe krom dit argument is?"

Voor niets gaat de zon op......
Het argument is dat mensen (kinderen) die veel moeite hebben met leren (en dus waarschijnlijk ook weinig kans op een baan waar je naast je vaste lasten nog iets aan overhoudt/kunt sparen), niet nog meer in de problemen te helpen, door terug te betalen.

En verder: ergens is er een grens. Als je enigszins in staat bent om een diploma te halen (kader is geen basis.. en TL al helemaal niet) waarna je daarna met inzet en motivatie door kan naar MBO3 (of 4), dan heb je wel degelijk een beroepsopleiding. Moet je wel voor gaan. En je hebt 10 jaar de tijd. Dus dat verhaal gratis versus betalen vind ik meer dan irritant.
Wees blij dat de echte moeilijk lerende op deze wijze niet OOK nog voor het probleem staan een MBO2 diploma te MOETEN halen als ze het niet kunnen, want anders terug betalen.
De Kaders en TL'ers zijn echt wel in staat met inzet en motivatie (binnen 10!!! jaar) dat MBO3of4 diploma te halen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.