Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Willem

Willem

30-08-2014 om 19:59

studiedag

Het is alweer zover... De kinderen zijn nauwelijks naar school na de vakantie en a.s. vrijdag is er 'studiedag'. Wij maken meestal een grapje "oh, ga je dan studeren", maar het betekent voor de kinderen gewoon weer vrij.

Nog afgezien van praktische problemen (kind wordt groot genoeg, heeft geen oppas nodig) en meningen (kind vindt school superleuk en je doet hem er niet echt een lol mee om weer vrij te zijn), verbaas ik me nog steeds (of steeds meer ...) over dit verschijnsel.
We zouden het raar vinden als de bus niet rijdt omdat de chauffeur een studiedag heeft. We zouden het ook raar vinden als de super gesloten is, omdat het personeel een studiedag heeft. Maar we vinden het niet raar als de school gesloten is omdat de leerkrachten een studiedag hebben ...?

Ik snap het niet. Kan iemand dit uitleggen?


Juffie

Juffie

30-08-2014 om 20:11

Ja hoor

Voor bijscholing, bijvoorbeeld over de invoering van passend onderwijs, zijn studiedagen nodig. Zo is de huisarts om die reden ook een aantal dagen per jaar afwezig, als het goed is tenminste.

Barvaux

Barvaux

30-08-2014 om 20:44

Juffie

Mijn huisarts wordt vervangen, de juf niet! De basisschool waar mijn kinderen op zaten deed het toch anders, in de 11 jaar dat er een kind van mij op zat zijn er volgens mij nog geen 5 studiedagen geweest. Het kan dus best wel een beetje minder. Verder is het laat om nu nog een studiedag over passend onderwijs te gaan doen.

Ik vind dat je alleen de hele school moet dichtdoen als er een studiedag is waar het belangrijk dat iedereen die tegelijk volgt. Verder vind ik dat je studiedagen ook kunt volgen zonder al je collega's zodat er dus vervanging is.

Juffie

Juffie

30-08-2014 om 20:47

Ik kan trouwens alleen over studiedagen in het VO spreken. Per jaar heeft het hele personeel ongeveer vier studie(mid)dagen. Daarnaast ga ik minimaal twee keer per jaar naar een nascholing voor mijn eigen vak. Ja, dat betekent lesuitval, maar mijn leerlingen hebben graag een docent die zo goed mogelijk op de hoogte is van de examenstof en de manier waarop die bevraagd wordt. Als docententeam loop je snel het risico alleen naast elkaar te werken, gemeenschappelijke studiedagen zorgen ervoor dat er ook beter samengewerkt wordt. Dat is iig mijn ervaring. Buschauffeurs in een regio zullen hun scholing niet allemaal op hetzelfde moment plannen, voor docenten op dezelfde school is dat, afhankelijk van de inhoud, soms wel nodig.

Juffie

Juffie

30-08-2014 om 20:52

Nog een reactie

De studiedagen over passend onderwijs zijn al een aantal jaren geleden begonnen. Voor ons betekent de invoering dat we ook moeten leren werken met leerlingen met andere behoeftes dan we tot nu toe gewend zijn. Scholing is broodnodig, als je me niet gelooft, moet je de draadjes in "zorgkinderen" maar eens lezen...

bibi63

bibi63

30-08-2014 om 20:53

Pfffffff

Scholen hebben de ruimte, wbt totale aantal lesuren van de reguliere schoolweken, om een aantal dagen per jaar vrij te geven naar eigen inzicht. Punt. Dat kan 'zomaar' vrij zijn, of leerkrachten een deel van de paar dagen per jaar een studiedag. Wat jij wilt. Get a life....
Bibi

Pien

Pien

30-08-2014 om 20:54

Reden

Het komt doordat kinderen wettelijk een bepaald aantal uren per jaar naar school moeten. Als je het hele jaar elke dag naar school zou gaan, zijn dit teveel uren.

Leerkrachten moeten 10% van hun normjaartaak (aanstelling) besteden aan bij- en nascholing. Deze twee gegevens worden dus gecombineerd tot studiedagen.

Het is dus niet zo zeer een school dichtdoen omdát er nascholing gevolgd moet worden, maar het feit dat er bepaalde dagen toch al geen onderwijs wordt gegeven en dat die besteed worden aan studie.

Dat de ene school meer studiedagen heeft dan de andere, komt door de schooltijden. Die zijn tegenwoordig veel meer vrijgegeven dan vroeger en worden zeer divers ingevuld (denk aan continurooster etc). Je kunt scholen alleen vergelijken als je alle lesuren in een jaar bij elkaar optelt.

Juffie

Juffie

30-08-2014 om 20:58

Pien (off topic)

In de CAO VO is die 10% deskundigheidsbevordering er jaren geleden uitgehaald en is in de nieuwe CAO als 5% teruggekomen... Veel scholen hebben hier al flink op beknibbeld.

Annet

Annet

30-08-2014 om 21:40

De studiedag is niet vreemd

daar zijn er meerderen van per jaar.
Het zou wel vreemd zijn als school dit pas aan het begin van het schooljaar meldt.
Mijn ervaring (2 basisscholen) is dat studiedagen ruim van tevoren worden aangegeven, in dit geval dus al eind vorig schooljaar, minimaal vier weken voor het eind van het schooljaar.
Als dat niet zo is bij jullie, heb je een goede reden tot klagen.
Met studiedagen heb ik geen moeite. Zeker niet als ze op dagen zijn dat veel ouders al vrij zijn, zoals de woensdag of de vrijdag.
Ik erger me wel aan studiedagen die op de dagen zijn dat de meeste ouders allebei werken.

Op het VO heb je minder last van studiedagen. Die zijn voornamelijk vakgericht en dat betekent dan 1 of 2 uur uitval op een dag.

creabea

creabea

30-08-2014 om 22:47

soms ook wel handig

om met je kinderen naar een pretpark te gaan (ipv met drukte tijdens vakantie) of om schoenen te gaan kopen, of een extra bezoekje aan opa en oma. Dingen die in een regulier weekend er bij ons nog wel eens bij in schieten.

Fiorucci

Fiorucci

30-08-2014 om 23:07

Hier...

De allereerste studiedag valt...op de eerste schooldag, as maandag dus. Is VO overigens dus maakt niet uit dat ik moet werken. Los daarvan heb je op het VO ook nog weken dat er minder les wordt gegeven vanwege reisweken ofzo. Of aangepaste roosters vanwege rapportvergaderingen etc.

Willem

Willem

30-08-2014 om 23:13

juffie

De noodzaak tot nascholing, bijscholing of weet ik veel hoe je het wilt noemen, snap ik prima. Lijkt me voor elk vak aan de orde.

Ook in onze CAO is dit helaas uitgekleed. En wel zodanig dat je zelfs dat zeer uitgeklede pakket niet meer kunt gebruiken (budget is inmiddels dermate laag dat er geen scholing meer voor te vinden is). Voor ons dus geen studiedagen; maar dat wil overigens niet zeggen dat ik het niet heel belangrijk vind ...

Maar kinderen gaan 25 uur per week naar school en een werkweek telt 40 uren. Dan zijn er dus 15 uur per week buiten schooltijd 'over' voor andere dingen. Nakijken, voorbereiden lessen (inclusief manier van aanbieden aan 'zorgleerlingen' - en vergeet de slimme kinderen niet ...), teamoverleg, rapportvergaderingen, andere zinnige zaken. Daar kan ook af en toe scholing in. Kwestie van goed plannen volgens mij. Hoef je de tent nog steeds niet voor te sluiten. En dat laatste vind ik nu juist zo raar.

Willem

Willem

30-08-2014 om 23:19

Pien

en Pien, "Als je het hele jaar elke dag naar school zou gaan, zijn dit teveel uren." hoe kun je nu in hemelsnaam 'teveel uren' hebben? Er staat ergens dat leerlingen minimaal x uren naar school moeten. Da's dus een minimum, geen maximum. Er staat nergens, dat het niet meer mag zijn.

Willem

Willem

30-08-2014 om 23:20

verplichte uren

minimaal 7520 uur in 8 jaar (basisonderwijs). Het maximum is niet vastgelegd.

bibi63

bibi63

30-08-2014 om 23:57

Willem

Die cursussen, workshops enz worden gegeven door bedrijven. En die werken ook gewoon van 9 tot 5. En sommige sessies duren een aantal uur. Dus heel normaal dat dat gewoon op de dag gebeurt. Daarbij zijn avondsessies duurder en een docent ook niet meer helemaal fris na een dag kids onderwijzen.
Bibi

Theekopje

Theekopje

31-08-2014 om 00:05

Juffen zijn werknemers

"Maar kinderen gaan 25 uur per week naar school en een werkweek telt 40 uren. Dan zijn er dus 15 uur per week buiten schooltijd 'over' voor andere dingen"

Even ongenuanceerd: vróeger werkte een juf op de lagere school 40 uur. Dan had een klas de hele week dezelfde juf of meester en het plannen van diverse activiteiten was redelijk simpel en overzichtelijk.
Nog ongenuanceerder: in de tijd dat het merendeel van de leerkrachten óf man en kostwinner was, óf vrouw en ongetrouwd, hoefde een werkgever geen rekening te houden met de privésituatie en kinderen van de juf. Kinderen waren er niet of de meester had een huisvrouw.

Nu zijn juffen vrouwen met een eigen gezin, eigen gedoe met kinderopvang en logistieke problemen. En ze willen parttime werken en op tijd naar huis.
Dus kosten overdracht en samenwerking meer tijd en in de tijd dat je aan het afstemmen, bijscholen en overdragen bent kun je niet voor de klas staan.

Het is al lastig genoeg voor een werkgever om alle parttimers op hetzelfde moment op cursus te krijgen. En dat is toch goedkoper dan dezelfde cursus op meerdere dagen aan te bieden.

Heb je dan de planning rond: mooi zo. Leerlingen voegen zich wel.

Juffie

Juffie

31-08-2014 om 07:40

Tijdsbesteding en bekostiging

De bekostiging vanuit rijk gaat niet uit van zo veel mogelijk uren lesgeven. In de praktijk betekenen meer lessen klassen van 36 kinderen. In de normjaartaak van docenten bestaat namelijk geen ruimte meer, zeker nu in de nieuwe CAO is vastgelegd dat er sprake moet zijn van verlaging van de werkdruk. De uren naast mijn lessen ben ik bezig met al de genoemde activiteiten: "dan zijn er dus 15 uur per week buiten schooltijd 'over' voor andere dingen. Nakijken, voorbereiden lessen (inclusief manier van aanbieden aan 'zorgleerlingen' - en vergeet de slimme kinderen niet ...), teamoverleg, rapportvergaderingen, andere zinnige zaken" en verder nog profielwerkstukken en mentorleerlingen begeleiden, met ouders praten, lesprogramma's en opdrachten ontwikkelen, enz. Dat ziet de wetgever ook en daarom is de volgende vakantieregeling vastgesteld: per jaar zijn er zeven dagen waarop de leerlingen vrij zijn en de docenten gewoon werken. Die vrije dagen worden in samenspraak met de MR bepaald.

Barvaux

Barvaux

31-08-2014 om 09:18

vo of bo

Waar hebben we het eigenlijk over? Vo of Bo? Dat maakt mij wel uit. Ik heb er als ouder geen last van op vo.

Miekemieke

Miekemieke

31-08-2014 om 12:05

in de vakantie

Kunnen die studiedagen niet in een van de vakanties plaatsvinden? Ik zit in de zorg en ik heb 4 weken vakantie plus paar dagen per jaar. In het onderwijs zit je al snel op het dubbele. Ik weet wel dat er veel meer bij komt kijken zoals ouderavonden e.d. maar die paar studiedagen kunnen die niet in de herfstvakantie of zo?

Theekopje

Theekopje

31-08-2014 om 12:53

Stokoude discussie

Of de studiedagen niet in de vakantie kunnen, dat is een stokoude discussie.

Maar vanuit het werkgeversoogpunt lost dat het probleem niet op. Als je het doet in de vakantie en de schooldagen gaan gewoon door, dan werken de docenten dus meer uren dan ze moeten werken.

Dus moet je dat ergens compenseren. Tadaa, daar heb je de vrije dagen in het jaar weer terug.

De lerarenCAO werkt anders dan CAO's in andere bedrijfstakken. In uren vrij, maar ook in hoe je die uren berekent. Een werkgever mag niet zomaar extra werkdagen inplannen zonder die er elders af te halen.

Miekemieke e.a.?

Scheve gezichten?
En wat moeten wij dan met onze kinderen in de herfstvakantie?
Ik heb als parttimer al vaak genoeg op andere dagen dan mijn vaste dagen moeten werken en ja, dan moest ik ook altijd andere opvang regelen voor mijn kinderen.

Juffie

Juffie

31-08-2014 om 13:17

Vakantie

Tja, in de zorg heb je een 36-urige werkweek, in plaats van de 41,5 uur die ik per week werk. Het lijkt me niet onredelijk dat daar vakantiedagen tegenover staan. Ik zou trouwens best vaste werktijden willen hebben, dat zou me een hoop rust brengen.

Barvaux

Barvaux

31-08-2014 om 13:43

Theekopje

Ik denk vooral dat het storm loopt tijdens vakanties want de basisschool hier heeft ook wel eens in de vakantie een studiedag gehouden.

Ik vraag me af hoe het nu precies zit met die uren want ik geloof niet echt dat onze school minder uren draait dan scholen met meer studiedagen.

Barvaux

Barvaux

31-08-2014 om 13:47

Theekopje

"Het is al lastig genoeg voor een werkgever om alle parttimers op hetzelfde moment op cursus te krijgen. En dat is toch goedkoper dan dezelfde cursus op meerdere dagen aan te bieden. "

Met andere woorden: er zijn altijd parttimers die dus op hun vrije dag een studiedag volgen. Verder zie ik nog steeds niet in waarom het hele team op dezelfde dag moet. Biedt die cursus vaker aan en er schrijven vast wel meer scholen op in. Tegenwoordig zitten alle scholen in een samenwerkingsverband, een goede cursus komt echt wel vol!

Theekopje

Theekopje

31-08-2014 om 14:27

Zelfde dag

Algemene cursussen kun je inderdaad ook los van je team doen.

Maar waar ik werk zijn studiedagen zelden of nooit cursusdagen waar je zit, luistert en aantekeningen maakt. Meestal bestaat een groot deel uit overleg over "hoe gaan wij dit toepassen in ons team". Afspraken en planningen maken dus. En dan is het wel handig als je bij elkaar zit.

bibi63

bibi63

31-08-2014 om 14:36

een beetje makkelijke suggesties

Zo simpel zit het niet:

- een leerkracht heeft geen 12 weken vakantie, maar de kinderen hebben 12 weken vakantie. Bijv. het eerste deel van de eerste week van de zomervakantie en het laatste deel van de laatste week, zijn leerkrachten gewoon aan het werk op school. Daarbij wordt een leerkracht voor 36,86 uur per week uitbetaald, maar werkt feitelijk 40 uur of meer. Dat verschil wordt gecompenseerd door het meer vakantie hebben dan in een andere sector. M.a.w. de leerkracht betaalt daar voor.
- Piano: Een leerkracht kan niet zomaar een vrije dag opnemen (gepland, bijv. voor de bruiloft van een vriendin, of iets anders).
- Een leerkracht kan niet buiten de schoolvakanties op vakantie (goedkoper enz), ook al heeft hij/zij geen schoolgaande kinderen (meer).
- Ook voor parttime leerkrachten geldt dat zij geacht worden, voor zover niet onmogelijk, om voor elkaar in te vallen bij ziekte of buitengewoon verlof.

Bibi

Barvaux

Barvaux

31-08-2014 om 15:11

bibi

"Ook voor parttime leerkrachten geldt dat zij geacht worden, voor zover niet onmogelijk, om voor elkaar in te vallen bij ziekte of buitengewoon verlof."

Wordt je werkelijk 'geacht'? Lijkt me wel een hele vreemde arbeidsvoorwaarde!

Egel

Egel

31-08-2014 om 15:18

Willem

Ik zie het probleem niet. Wat mij betreft zijn het gewoon dagen (soms dagdelen) die net zoiets zijn als een herfstvakantie of meivakantie of zo. Het kind heeft dan gewoon geen school en dan zorgen wij als ouders dat we ofwel thuis zijn, ofwel dat er opvang is (of kind is oud genoeg om een tijdje thuis te blijven).
Het zijn een soort van 'flexibele vakantiedagen', vanuit de ouders en de kinderen gezien dan (voor de leerkrachten zijn het uiteraard gewoon werkdagen, maar dan anders ingevuld dan meestal).
Wel is het zo dat het ruim van tevoren moet worden aangekondigd. Dit was op de eerste school van mijn kinderen niet perfect (paar weken van tevoren), op de school van de afgelopen 5 jaar is het wel perfect: we horen het kort voor het einde van het schooljaar alvast voor het nieuwe schooljaar. Het komt dan ook op de website en de eesrte dag van het nieuwe jaar krijgen we nog een kalender waar het ook al opstaat.
Ik heb geen probleem!

Invallen

Bij ons in het VO vallen we voor elkaar in op ingeroosterde uren, maar op vrije dagen hoeft het niet.

Wel worden we geacht om bij studiedagen en rapportvergaderingen e.d. aanwezig te zijn, maakt niet uit op welke dag die vallen.

En Bibi, we kunnen wel verlof aanvragen voor bijzondere omstandigheden, maar er kan niet gegarandeerd worden of dat ook wordt toegekend.

bibi63

bibi63

31-08-2014 om 15:25

Barvaux

Het is geen strikte arbeidsvoorwaarde, dat kan natuurlijk ook niet. Maar richting school en collega's (en natuurlijk kinderen en ouders) wordt wel een behoorlijke flexibiliteit verwacht. Als het echt niet kan, dan kan het niet, maar als leerkracht wordt wel van je verwacht, dat je je daarvoor inspant.
Je moet je voorstellen dat als je bijv. een kantoorbaan hebt en je meldt je 's ochtends ziek, dat dat best lastig kan zijn ivm werkzaamheden enz. Maar een klas die onverwachts ineens geen leerkracht heeft is een ander verhaal. Daar MOET iemand voor de klas. Dat begrijpt iedereen.
Bibi

Inderdaad Bibi

Los van de ingeroosterde invaluren moeten we toch bijna ieder jaar wel onverwachts invallen voor iemand anders (ziek, overspannen o.i.d.). Het moet natuurlijk niet in de betekenis van verplichting, maar je voelt je vaak wel moreel verplicht. En anders moet de school een vervanger zoeken voor een paar lesuren. Het gaat dan vaak zo van 'kan jij er niet nog even een klasje bijdoen tot het eind van het jaar?' (want jij kan dat zo goed .

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.