mamanatuurlijk
11-07-2022 om 23:08
Schoolkeuzestress
Wij staan voor een schoolkeuze die deze week gemaakt moet worden!
De keuze is tussen gymnasium of een kleine particuliere school waar veel aan creativiteit wordt gedaan, en aan ontwikkeling van de persoon. Ook klassikaal onderwijs, maar kleinschalig, heel weinig computergebruik, aandacht voor natuur, eigenlijk alles wat ons aanspreekt.
Maar geen Latijn en Grieks. Nu denk je misschien: dat zijn maar talen, maar het gymnasium leidt ook op tot kritische academisch denkende mensen. Je leert eerder dan op de andere school de tools die je nodig hebt voor een studie, en dat wil ik niet uitsluiten.
Bijkomstigheid is dat de kleine school niet per definitie opleidt voor een diploma. Kan wel, maar je moet ernaar vragen.
Oók kost de kleine school 350 per maand, gymnasium niet.
En kind zei een jaar geleden al uit eigen beweging: ik wil graag Latijn en Grieks, zonder dat we voor een schoolkeuze stonden. Als je kindvolgend bent, is dat dus een goede optie.
Maar... gymnasium is erg cognitief, de mensen zijn oppervlakkiger en onpersoonlijker dan op de andere school waar een bepaald mensbeeld aan ten grondslag ligt. De school is groter, gevoelig kind zal er wat verharden. Er staat een snoep- en frisdrankautomaat in de kantine, terwijl op de andere kleine, creatieve school met aandacht voor ambachten en natuur aandacht is voor gezonde voeding.
Daarbij komt dat de omgeving van gymnasium ons meer aanspreekt. Omgeving fijne kleine school die goed aansluit bij hoe wij in het leven staan is ook ok, maar wat minder.
Ik kom er niet uit. Inmiddels volgt kind mijn onzekerheid en weet het ook niet meer.
Wat is wijsheid?
mamanatuurlijk
06-10-2022 om 23:06
MamaE schreef op 06-10-2022 om 17:30:
De meeste mensen die kiezen voor een school ver weg, met een lange reistijd, die kiezen daar bewust en weloverwogen voor vanwege bepaalde voordelen die zo'n school biedt die passen bij hun levenswijze of bij de manier van leren/ontwikkelen van hun kind. Het opleiden tot het halen van een diploma zie ik persoonlijk niet als een voordeel, maar als een vanzelfsprekendheid. Dat is immers het hoofddoel van onderwijs.
Voor mamanatuurlijk is deze school duidelijk niet haar keuze. Dat hoeft ook niet, want ze hoeft er zelf niet heen. Ik begrijp dat ze een heel andere visie heeft op het onderwijssysteem, maar systemen verander je niet in je eentje, en al helemaal niet door je er volledig aan te onttrekken.
Dat je kind meer interesse heeft in beeldschermen is op zich niet gek als dat iets is waar hij sinds kort veel meer toegang toe heeft. Er gaat een wereld open en die wil hij ontdekken. Grote kans dat de nieuwigheid er ook weer vanaf gaat.
En pubers hebben behoefte aan een eigen leven, zonder hun ouders. Die hebben meestal niet de behoefte om uitgebreid te vertellen wat ze allemaal gedaan en geleerd hebben op school. Ik vertel ook niet uitgebreid wat ik allemaal gedaan heb op mijn werk op een dag. En in het begin is het allemaal even wennen en al vermoeiend genoeg. Ouders die dan honderd vragen komen stellen en overal wat van vinden zijn dan irritant. Zou ik ook kriegelig van worden. Als je je echt zorgen maakt over bijvoorbeeld de hoeveelheid huiswerk en een volkomen gebrek aan vrije tijd, dan zou ik de mentor daarover mailen en een gesprek aanvragen.
Dank voor de tip. Systemen verander je ook niet door erin mee te gaan.
Voor de rest kan ik je helemaal volgen hoor, in de tweede stukje!
Het contact met de mentor is niet heel goed. Ik kijk het even aan.
mamanatuurlijk
06-10-2022 om 23:09
AlisonH schreef op 06-10-2022 om 06:58:
[..]
Excuus, ik dacht dat ik een uur en drie kwartier had gelezen.
Je tweede vraag: ja, ik ken scholen met gymnasium waar meer wordt geboden van wat jij wil.
Ten derde: je hebt het over “langer in het onderwijs”. Natuurlijk is er het financiële aspect, wat wel degelijk heel belangrijk is, want al die voorzieningen die we hebben moeten wel allemaal betaald worden, om nog maar te zwijgen over alle AOW en de gestegen zorgkosten. Maar in de komende jaren wordt jouw zoon, en iedereen om hem heen, volwassen. Het is nu al een jongvolwassen man als hij van het vwo komt. Tijd om te gaan studeren, de wereld in te gaan, reizen, werken - niet om nog een paar jaar op de middelbare school te blijven omdat alles wat hij moet leren voor zijn diploma plús alle extra dingen niet in 6 jaar passen. Ik vraag me oprecht af of je je realiseert dat jouw jongen op de drempel staat van een ontwikkeling die alles op zijn kop gaat zetten. En dat de school daar invloed op heeft, maar lang niet zoveel als jij denkt.
Waar je mee omgaat, word je mee besmet, om het maar even bot uit te drukken. Ik denk dat de omgeving heel veel invloed heeft op hoe je je voelt en wie je wordt.
Natuurlijk wordt alles anders, dat snap ik. Maar hoe anders? Daar speelt omgeving, benadering een grote rol in.
mamanatuurlijk
06-10-2022 om 23:10
Ysenda schreef op 06-10-2022 om 08:41:
en stug de vraag wat vader er van vindt ontwijken. Dat doet mij aannemen dat hij niet in jouw kamp zit natuurlijk.
Weet je? Ik vind dit dus een irrelevante vraag. Het is meer nieuwsgierigheid dan behulpzaamheid. Ik hoef dergelijke vragen niet te beantwoorden.
mamanatuurlijk
06-10-2022 om 23:13
Gingergirl schreef op 06-10-2022 om 09:35:
[..]
In je allereerste post in juli was je al zeer negatief over het gymnasium. In al je posts die daarop volgde kunnen we duidelijk lezen dat vooral jij met veel zaken moeite hebt en in alle eerlijkheid zaken erg uit zn verband trekt: je grijpt alles aan " als bewijs" om maar aan te tonen dat deze school slecht is voor je kind. Je manier van praten over de school geeft dat duidelijk aan; normale gangbare regels omtrent veiligheid vertaal je naar " autoritair," " behandelen ouders als paria's", " ego's spelen op". Als je zo negatief bent wordt de schoolloopbaan van je zoon nooit een succes. Het is logisch dat je zoon kriegelig wordt, misschien scheelt het als jij je eens wat positiever op gaat stellen.
Dat je kind verandert hoort bij het leven, ze krijgen andere interesses en dat zullen niet altijd jouw interesses zijn. Zaken als buitenspelen en ambachten vindt hij misschien ook niet meer leuk als het hem opgelegd wordt. Wat je zegt: kinderen overzien niet alles op de lange termijn, dat is bij een alternatieve school echter niet anders.
"Niet alles is zichtbaar als je bij een school gaat kijken. Schoolfeesten, hoe het daar aan toegaat en tot hoe laat enz. stond niet in mails, website, open dag werd niets gezegd"
Maar als je zo'n sterke mening over dit soort zaken hebt dan vraag je er toch juist naar lijkt mij, zeker als journalist zijnde. En heb je zelf nooit op een middelbare school gezeten? Je weet dan toch hoe het er ongeveer aan toe gaat. Ik verbaas me er over dat alles zo vreemd op jouw overkomt.
Dat je zoon meer tijd door brengt achter een beeldscherm kan ik me voorstellen dat je daar moeite mee hebt. Zoek daar een goede balans in; het hoeft niet alles of niets te zijn. Wat doet hij achter een beeldscherm, huiswerk of ook veel gamen? Als hij en zn vrienden ver uit elkaar wonen kan het ook fijn zijn om wel eens samen iets online te doen.
Hoe gaat het verder met je zoon naast het leren: heeft hij vrienden op school, kunnen ze afspreken? Vrienden in de buurt met wie hij kan afspreken? Je hoeft uiteraard niets te vertellen over jullie leefsituatie , je geeft al aan dat er toch geen begrip voor komt. Wees misschien ook kritisch naar jezelf; het is niet erg een andere visie op het leven te hebben maar plaats je zoon ook niet te veel in een uitzonderingspositie. Hij viel op de basisschool al buiten de groep, niet fijn voor hem denk ik.
Daar hoef je niet bang voor te zijn.
mamanatuurlijk
06-10-2022 om 23:14
Dymo schreef op 06-10-2022 om 14:21:
Probeer het even los te laten, je zoon is pas een paar weken bezig. Mijn dochter had (na een gezellig Jenaplan basisschooltje) zelf ook gekozen voor een categoraal gymnasium in een stad verderop, dat niet mijn eerste keuze zou zijn, maar ach, IK hoef daar niet te zitten. Dochter was gemotiveerd, daar ging het om. De eerste weken waren wat chaotisch en druk, daarna kwam de regelmaat. Met goed plannen heeft dochter de school in 6 jaar afgemaakt met prima cijfers en daarnaast ook 5 uur in de week gesport, een oppasbaantje gehad, vrijwilligerswerk gedaan en haar EHBO diploma gehaald. De school was best autoritair (en vooral erg elitair) vond ik, dochter kon er prima mee omgaan, ze vond het wel lekker duidelijk. Nou, dan ga ik me ook niet meer druk maken. Ik ben elk jaar naar de ouderavond geweest en nog een keer naar een voorstelling waaraan dochter meedeed, verder ben ik niet in de school geweest. Mailen met de mentor is ook een prima optie als er iets is.
En dat kriegelige is iets dat alle beginnende bruggers hebben, ze moeten op school al heel veel qua leren, steeds naar andere lokalen en ook nog vrienden maken, dus als je dan thuis ook nog op hun nek zit krijg je de volle laag. Vergelijk het met een vierjarige die voor het eerst naar school gaat, die is thuis ook vaak dwars. Nou, dit is de pubervariant daarvan. Geef het kind gewoon wat rust thuis.
Ik weet niet of je zoon al een idee heeft wat voor beroep hij wil gaan doen? Mijn dochter koos na het gymnasium voor geneeskunde en zit daar met veel gymnasiumklantjes (met name Grieks blijkt heel handig voor anatomie, Latijn juist weer voor farmaceutische vakken), en maar heel weinig studenten die van 'kindgericht' onderwijs komen. En dat autoritaire van het gym komt haar nu van pas bij de niet altijd even aardige specialisten bij haar coschappen. Zij kan daar prima mee omgaan, ze noemt het zelf 'eye on the price' (hoe lullig iemand doet boeit niet, zolang zij genoeg leert en het coschap haalt). Al met al heeft mijn dochter voor zichzelf steeds de juiste keuzes gemaakt, blijkt achteraf. Gun dat jouw zoon ook. Hij is er slim genoeg voor!
Zoon koos juist voor een andere school. Schreef er hier al eerder over. Maar we kijken het idd even aan.
Ysenda
06-10-2022 om 23:17
mamanatuurlijk schreef op 06-10-2022 om 23:10:
[..]
Weet je? Ik vind dit dus een irrelevante vraag. Het is meer nieuwsgierigheid dan behulpzaamheid. Ik hoef dergelijke vragen niet te beantwoorden.
Geen nieuwsgierigheid, je bent namelijk niet de enige die hier een besluit zal moeten nemen, ook de andere ouder moet hier achter staan naast in eerste plaats je zoon.
MamaE
06-10-2022 om 23:32
mamanatuurlijk schreef op 06-10-2022 om 23:06:
[..]
Dank voor de tip. Systemen verander je ook niet door erin mee te gaan.
Voor de rest kan ik je helemaal volgen hoor, in de tweede stukje!
Het contact met de mentor is niet heel goed. Ik kijk het even aan.
Je kunt soms niet om systemen heen. Je kunt heel erg tegen het monetaire systeem zijn maar je kunt vrijwel nergens betalen zonder geld. Zo is het met onderwijs ook. Je kind moet naar school en daar gaan soms dingen anders dan thuis en dat heeft ook een meerwaarde.
Ik zou in een eventuele mail naar de mentor ook geen meningen van jezelf over de school, het systeem of het regime zetten. Gewoon feiten. X is dagelijks de hele avond met zijn huiswerk bezig en in de weekenden ook nog zes uur per dag. Hierdoor heeft hij geen tijd meer voor sport, hobby's, vrienden etc. Daar maak ik me zorgen over. Zou u met hem eens kunnen kijken naar plannen/effectief leren?
Due-scimmie
07-10-2022 om 08:13
mamanatuurlijk schreef op 06-10-2022 om 23:10:
[..]
Weet je? Ik vind dit dus een irrelevante vraag. Het is meer nieuwsgierigheid dan behulpzaamheid. Ik hoef dergelijke vragen niet te beantwoorden.
Natuurlijk is dat niet irrelevant. Als je man/vrouw het helemaal eens is met je dan is het al anders als wanneer die ook zegt dat je te overbezorgd bent en keuze bij kind moet laten.
Gingergirl
07-10-2022 om 08:30
mamanatuurlijk schreef op 06-10-2022 om 23:13:
[..]
Daar hoef je niet bang voor te zijn.
Als je, je zoon als een kleuter binnen wilt ophalen, binnen wil wachten bij feestjes, niet nagedacht hebt over omgang met vrienden van school dan plaats je hem al in een uitzonderingspositie. Jammer dat je dat niet beseft.
Gingergirl
07-10-2022 om 08:39
mamanatuurlijk schreef op 06-10-2022 om 23:09:
[..]
Waar je mee omgaat, word je mee besmet, om het maar even bot uit te drukken. Ik denk dat de omgeving heel veel invloed heeft op hoe je je voelt en wie je wordt.
Natuurlijk wordt alles anders, dat snap ik. Maar hoe anders? Daar speelt omgeving, benadering een grote rol in.
Tuurlijk is omgeving van invloed, maar jij dramatiseerd het wel enorm. De invloed is namelijk ook positief. Daarbij denk ik ook dat je, je de alternatieve scholen veel te veel romantiseerd; daar zitten echt niet uitsluitend leerlingen waarvan de ouders dezelfde levensvisie hebben als jij. Maar ook leerlingen waar van alles mee aan de hand is die het elders niet redden en door hun ouders dan maar daar aangemeld worden, drugsproblematiek, spijbelproblematiek etc. Je geeft nu ook aan dat het contact met de mentor niet goed is, terwijl het schooljaar net begonnen is. Ligt het niet ook een beetje aan jezelf? Niet eens zijn met het huidige schoolsysteem is je goed recht maar jullie hebben uiteindelijk voor deze school gekozen, deal with it.
Ook jouw dwarskopperige gedrag is van invloed op je zoon, misschien ook goed om eens bij stil te staan.
Broadway
07-10-2022 om 10:17
je zoon heeft het naar zijn zin. kijk eens hoe je de ervaring van HEM nóg beter kunt maken door te kijken waarom hij zolang over zijn huiswerk doet.
ga van je kind uit ipv vanuit jezelf. stimuleer hem en help hem en stop met hem (onbewust) twijfel aanpraten.
het gaat om hem, niet meer om jou.
mamanatuurlijk
09-10-2022 om 11:20
Ysenda schreef op 06-10-2022 om 23:17:
[..]
Geen nieuwsgierigheid, je bent namelijk niet de enige die hier een besluit zal moeten nemen, ook de andere ouder moet hier achter staan naast in eerste plaats je zoon.
Dat is mijn zorg en heeft vind ik weinig te maken met mijn twijfels over de aard van de school.
mamanatuurlijk
09-10-2022 om 11:20
Broadway schreef op 07-10-2022 om 10:17:
je zoon heeft het naar zijn zin. kijk eens hoe je de ervaring van HEM nóg beter kunt maken door te kijken waarom hij zolang over zijn huiswerk doet.
ga van je kind uit ipv vanuit jezelf. stimuleer hem en help hem en stop met hem (onbewust) twijfel aanpraten.
het gaat om hem, niet meer om jou.
Alles wat ik heb gezegd is bezien vanuit zijn belang.
Ysenda
09-10-2022 om 11:24
mamanatuurlijk schreef op 09-10-2022 om 11:20:
[..]
Alles wat ik heb gezegd is bezien vanuit zijn belang.
Dat is wat anders dan naar hem luisteren en hem gewoon volgen in wat HIJ wil.
Hoe ouder ze worden hoe minder je kunt sturen, ook al zie je dat het niet altijd verstandige keuzes zijn.
In dit geval heeft je zoon voor een gangbare middelbareschooltijd gekozen. Dat is geen verkeerde keuze wel een andere dan jij graag zou willen.
mamanatuurlijk
09-10-2022 om 11:26
Gingergirl schreef op 07-10-2022 om 08:39:
[..]
Tuurlijk is omgeving van invloed, maar jij dramatiseerd het wel enorm. De invloed is namelijk ook positief. Daarbij denk ik ook dat je, je de alternatieve scholen veel te veel romantiseerd; daar zitten echt niet uitsluitend leerlingen waarvan de ouders dezelfde levensvisie hebben als jij. Maar ook leerlingen waar van alles mee aan de hand is die het elders niet redden en door hun ouders dan maar daar aangemeld worden, drugsproblematiek, spijbelproblematiek etc. Je geeft nu ook aan dat het contact met de mentor niet goed is, terwijl het schooljaar net begonnen is. Ligt het niet ook een beetje aan jezelf? Niet eens zijn met het huidige schoolsysteem is je goed recht maar jullie hebben uiteindelijk voor deze school gekozen, deal with it.
Ook jouw dwarskopperige gedrag is van invloed op je zoon, misschien ook goed om eens bij stil te staan.
Oei, aan problematische leerlingen heb ik niet gedacht. Denk toch dat dat bij vrije scholen niet de reden zal zijn van aanmelden, eerder levensvisie.
Deze mentor is geschrokken van een kritische houding en andere normen en reageerde door me te behandelen als een kleuter. En zoals ik aangaf: op open dag en kennismakingsdag was op school in de kantine werken geen probleem. Niet de bottleneck, maar om even aan te geven dat een beeld vertekend kan zijn voordat je eraan begint. Om maar niet te spreken van hun reactie toe ik aangaf dat weer te willen doen.
Ook bepaalde feiten die ik later van andere hoorde, wist ik niet van tevoren.
Ik bespreek mijn twijfels op dit moment niet met mijn zoon en help hem waar nodig om in elk geval dit jaar goed door te komen. Daarna zien we wel verder. Dus ik ben me bewust van wat je zegt en om hem op zijn plek te laten zijn.
Ik observeer hem en kijk of dit voor hem de juiste plek is. We zullen zien.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.