Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Schoolkeuzestress


mamanatuurlijk

mamanatuurlijk

06-10-2022 om 02:13 Topicstarter

Gingergirl schreef op 05-10-2022 om 12:08:

[..]

Kijk, mamanatuurlijk, je kind heeft gekozen. Hoe vindt hij het? Jij vind het allemaal maar niks dat is duidelijk en was ook wel te verwachten. Maar hoe ervaart hij het? Geef hem de tijd om te wennen, de eerste paar weken zijn nooit representatief voor hoe het blijft verlopen. En het zal nooit een school worden zoals jij dat voor ogen hebt, maar dat wist je van te voren.

We kijken het even aan. Zal later in het jaar nog eens met hem gaan praten. Hij vindt het leuk. Maar als hij nergens meer tijd voor heeft, is een keuze toch beter.

mamanatuurlijk

mamanatuurlijk

06-10-2022 om 02:21 Topicstarter

Plantenbak schreef op 05-10-2022 om 12:26:

Dus je kiest zelf voor een school met een giga reistijd. Dat is behoorlijk dom want onnodig. Je zoon wil wel degelijk naar een school om te leren. Kijk maar wat je zelf hebt geschreven in je eerste bericht. Je zoon wil latijn en Grieks en wil naar het gymnasium.

Je zoon merkt heus wel dat jij zijn school niks vindt. Praten jullie met elkaar en dan bedoel ik dat jij naar hem luistert. Die zes uur aan zijn huiswerk is totaal onnodig maar wellicht doet hij dat ook omdat hij eigenlijk helemaal niet zoveel zin heeft in jouw bedachte uitjes of helemaal klaar is met kritiek op zijn school. Mijn vier kinderen hadden tijd zat op school. Ze deden leuke dingen na schooltijd. Gingen drie keer per week trainen. Hadden wedstrijden in het weekend. Bijbaantjes. Een van mijn kinderen deed op hoog niveau aan atletiek en zat ook nog op vioolles en op een orkest. Ging allemaal prima. Misschien moet je eens naar je zoon gaan luisteren ipv jouw mening overal geven. Wat jouw mening is weet hij echt wel. Je zoon wil naar het gymnasium en hij wil een diploma halen. Hij wil helemaal niet gaan werken naar deelcertificaten.

Oh, en ik mag best de school van mijn kinderen binnenlopen. Heb ik ook wel eens gedaan om bijvoorbeeld een vergeten boek op verzoek aan de dagwacht af te geven of om een geblesseerd kind op te halen. De school binnen lopen en naar het klaslokaal lopen dat doe je natuurlijk niet. Stel je voor dat honderden ouders dat gaan dan wordt het een grote onoverzichtelijke zooi in de school

Heb ik dan helemaal geen kritiek op het onderwijs? Zeker wel. Ik erger mij dood bij vlagen. Ik zou het onderwijs in kunst, gym en muziek graag anders willen zien. Idem met sommige vakken maar mijn dochter van 16 zit nu voor een schooljaar in Amerika en als ik van haar hoor hoe laag het niveau op haar highschool is (en haar school staat er nog wel om bekend dat ze goede leerlingen afleveren) dan denk ik dat wij toch echt dankbaar moeten zijn met het niveau in Nederland. Zij is een straight A student in Amerika terwijl ze in Nederland echt niet heel goed was.

Het zou mooi zijn als er een school was waar het contact met ouders wat warmer was, er meer aandacht is voor ontwikkeling van mens als geheel en creativiteit èn gymnasium niveau.
Nee, naar een klaslokaal lopen heb ik niet gedaan. Ik ga geen les verstoren.
Nou ja, het vetgedrukte is een hersenspinsel van je, laat ik maar even voor wat het is. Ik weet dat dat onzin is.

mamanatuurlijk

mamanatuurlijk

06-10-2022 om 02:25 Topicstarter

AlisonH schreef op 05-10-2022 om 17:25:

[..]

Ik woon in Brabant. Hier echt veel scholen, maar zal in het noord-oosten en oosten wel minder zijn. Maar een uur en drie kwartier reizen? Vind ik erg veel, in combinatie met een verhuizing. Vandaar dat mensen om toelichting vragen, die TO overigens niet hoeft te geven. Maar de reisafstand speelt natuurlijk wel een rol in het verhaal.

Het is een uur reizen hoor!

GrandioseZebra62

GrandioseZebra62

06-10-2022 om 05:33

mamanatuurlijk schreef op 06-10-2022 om 02:07:

[..]

Nog even over het gokken: ik wilde ermee zeggen dat als je ziet dat iets niet goed is voor een kind, het kind het wel leuk kan vinden, maar misschien de nadelen niet goed ziet 9op de lange termijn) en je soms echt keuzes moet maken voor je kind.

Ik denk dat je gezien de Nederlandse gokwet jezelf hier niet echt zorgen om hoeft te maken. 

mamanatuurlijk schreef op 06-10-2022 om 02:25:

[..]

Het is een uur reizen hoor!

Excuus, ik dacht dat ik een uur en drie kwartier had gelezen. 
Je tweede vraag: ja, ik ken scholen met gymnasium waar meer wordt geboden van wat jij wil. 
Ten derde: je hebt het over “langer in het onderwijs”. Natuurlijk is er het financiële aspect, wat wel degelijk heel belangrijk is, want al die voorzieningen die we hebben moeten wel allemaal betaald worden, om nog maar te zwijgen over alle AOW en de gestegen zorgkosten. Maar in de komende jaren wordt jouw zoon, en iedereen om hem heen, volwassen. Het is nu al een jongvolwassen man als hij van het vwo komt. Tijd om te gaan studeren, de wereld in te gaan, reizen, werken - niet om nog een paar jaar op de middelbare school te blijven omdat alles wat hij moet leren voor zijn diploma plús alle extra dingen niet in 6 jaar passen. Ik vraag me oprecht af of je je realiseert dat jouw jongen op de drempel staat van een ontwikkeling die alles op zijn kop gaat zetten. En dat de school daar invloed op heeft, maar lang niet zoveel als jij denkt. 

mamanatuurlijk schreef op 06-10-2022 om 02:02:

[..]

Oh echt? Dat Latijn is nu iets wat hij geweldig vindt en wat ik hem zo gun! Ik gun hem dat hij mag leren wat hij wil leren.

Ik gun die van mij dat er naast school ook nog voldoende tijd is voor zijn andere interesses. In zijn geval (bij andere kinderen zullen dat wellicht méér interesses zijn die per stuk wat minder tijd kosten) kost zijn sport erg veel tijd. Bij een uur reistijd zou hij dat volledig op moeten geven. Dus ja, dan zou het worden: Latijn kun je in je vrije tijd leren, maar trainen niet. Na de eerste keuze: Latijn kun je ook op een scholengemeenschap leren, dat hoeft niet per se op een los gymnasium. Diverse losse gymnasia zijn hier overigens ook 50 minuten met de trein en 1,5 uur fietsen vandaan, dus die zijn nooit in overweging genomen. Er zijn namelijk allerlei steden en dorpen dichter bij met scholengemeenschappen. 

en stug de vraag wat vader er van vindt ontwijken. Dat doet mij aannemen dat hij niet in jouw kamp zit natuurlijk.

Ysenda schreef op 06-10-2022 om 08:41:

en stug de vraag wat vader er van vindt ontwijken. Dat doet mij aannemen dat hij niet in jouw kamp zit natuurlijk.

Of dat hij uit beeld is, of dat hij zich er gewoon niet mee bemoeit, of dat hij het roerend met TO eens is. Kan allemaal. 

mamanatuurlijk schreef op 06-10-2022 om 02:07:

[..]

Nog even over het gokken: ik wilde ermee zeggen dat als je ziet dat iets niet goed is voor een kind, het kind het wel leuk kan vinden, maar misschien de nadelen niet goed ziet 9op de lange termijn) en je soms echt keuzes moet maken voor je kind.

In je allereerste post in juli was je al zeer negatief over het gymnasium. In al je posts die daarop volgde kunnen we duidelijk lezen dat vooral jij met veel zaken moeite hebt en in alle eerlijkheid zaken erg uit zn verband trekt: je grijpt alles aan " als bewijs" om maar aan te tonen dat deze school slecht is voor je kind. Je manier van praten over de school geeft dat duidelijk aan; normale gangbare regels omtrent veiligheid vertaal je naar " autoritair,"                      " behandelen ouders als paria's", " ego's spelen op". Als je zo negatief bent wordt de schoolloopbaan van je zoon nooit een succes. Het is logisch dat je zoon kriegelig wordt, misschien scheelt het als jij je eens wat positiever op gaat stellen.

Dat je kind verandert hoort bij het leven, ze krijgen andere interesses en dat zullen niet altijd jouw interesses zijn. Zaken als buitenspelen en ambachten vindt hij misschien ook niet meer leuk als het hem opgelegd wordt. Wat je zegt: kinderen overzien niet alles op de lange termijn, dat is bij een alternatieve school echter niet anders.

"Niet alles is zichtbaar als je bij een school gaat kijken. Schoolfeesten, hoe het daar aan toegaat en tot hoe laat enz. stond niet in mails, website, open dag werd niets gezegd"

Maar als je zo'n sterke mening over dit soort zaken hebt dan vraag je er toch juist naar lijkt mij, zeker als journalist zijnde. En heb je zelf nooit op een middelbare school gezeten? Je weet dan toch hoe het er ongeveer aan toe gaat. Ik verbaas me er over dat alles zo vreemd op jouw overkomt. 

Dat je zoon meer tijd door brengt achter een beeldscherm kan ik me voorstellen dat je daar moeite mee hebt. Zoek daar een goede balans in; het hoeft niet alles of niets te zijn. Wat doet hij achter een beeldscherm, huiswerk of ook veel gamen? Als hij en zn vrienden ver uit elkaar wonen kan het ook fijn zijn om wel eens samen iets online te doen.

Hoe gaat het verder met je zoon naast het leren: heeft hij vrienden op school, kunnen ze afspreken? Vrienden in de buurt met wie hij kan afspreken? Je hoeft uiteraard niets te vertellen over jullie leefsituatie , je geeft al aan dat er toch geen begrip voor komt. Wees misschien ook kritisch naar jezelf; het is niet erg een andere visie op het leven te hebben maar plaats je zoon ook niet te veel in een uitzonderingspositie. Hij viel op de basisschool al buiten de groep, niet fijn voor hem denk ik.

AlisonH schreef op 06-10-2022 om 09:25:

[..]

Of dat hij uit beeld is, of dat hij zich er gewoon niet mee bemoeit, of dat hij het roerend met TO eens is. Kan allemaal.

Of zij, mocht to samen zijn met een vrouw.

Thomass schreef op 05-10-2022 om 22:57:

[..]

Het gaat hier om een uur plus 3 kwartier. Hoeveel heb je er daarvan? En is het niet beter voor het kind om dan toch maar iets dichterbij te zoeken? De rest vd wereld zit ook niet op een categorale school. Die overleven het ook wel maar hebben geen 3,5 uur reistijd per dag.

Dat is wel heel ver, maar ik dacht dat TO het had over een uur reizen (1 3/4 uur fietsen). En daar zijn er bij ons best veel van. Half uurtje met de trein en dan nog een stukje bus/fiets in beide plaatsen. Per jaarlaag ongeveer 10-20 leerlingen. En ja, er zijn vast alternatieven dichterbij, maar deze kinderen en ouders kiezen er bewust voor. Een van de argumenten die ik wel hoor is dat zittenblijven hier een goede optie is als het een jaartje niet lukt. En op de meeste scholengemeenschappen in de omgeving wordt het automatisch afstromen. Maar goed, dat is een andere discussie.

Due-scimmie schreef op 06-10-2022 om 11:46:

[..]

Of zij, mocht to samen zijn met een vrouw.

Ook dat ja. 

Probeer het even los te laten, je zoon is pas een paar weken bezig. Mijn dochter had (na een gezellig Jenaplan basisschooltje) zelf ook gekozen voor een categoraal gymnasium in een stad verderop, dat niet mijn eerste keuze zou zijn, maar ach, IK hoef daar niet te zitten. Dochter was gemotiveerd, daar ging het om. De eerste weken waren wat chaotisch en druk, daarna kwam de regelmaat. Met goed plannen heeft dochter de school in 6 jaar afgemaakt met prima cijfers en daarnaast ook 5 uur in de week gesport, een oppasbaantje gehad, vrijwilligerswerk gedaan en haar EHBO diploma gehaald. De school was best autoritair (en vooral erg elitair) vond ik, dochter kon er prima mee omgaan, ze vond het wel lekker duidelijk. Nou, dan ga ik me ook niet meer druk maken. Ik ben elk jaar naar de ouderavond geweest en nog een keer naar een voorstelling waaraan dochter meedeed, verder ben ik niet in de school geweest. Mailen met de mentor is ook een prima optie als er iets is. 
En dat kriegelige is iets dat alle beginnende bruggers hebben, ze moeten op school al heel veel qua leren, steeds naar andere lokalen en ook nog vrienden maken, dus als je dan thuis ook nog op hun nek zit krijg je de volle laag. Vergelijk het met een vierjarige die voor het eerst naar school gaat, die is thuis ook vaak dwars. Nou, dit is de pubervariant daarvan. Geef het kind gewoon wat rust thuis.
Ik weet niet of je zoon al een idee heeft wat voor beroep hij wil gaan doen? Mijn dochter koos na het gymnasium voor geneeskunde en zit daar met veel gymnasiumklantjes (met name Grieks blijkt heel handig voor anatomie, Latijn juist weer voor farmaceutische vakken), en maar heel weinig studenten die van 'kindgericht' onderwijs komen. En dat autoritaire van het gym komt haar nu van pas bij de niet altijd even aardige specialisten bij haar coschappen. Zij kan daar prima mee omgaan, ze noemt het zelf 'eye on the price' (hoe lullig iemand doet boeit niet, zolang zij genoeg leert en het coschap haalt). Al met al heeft mijn dochter voor zichzelf steeds de juiste keuzes gemaakt, blijkt achteraf. Gun dat jouw zoon ook. Hij is er slim genoeg voor!
  

Ademes schreef op 06-10-2022 om 13:16:

[..]

Dat is wel heel ver, maar ik dacht dat TO het had over een uur reizen (1 3/4 uur fietsen). En daar zijn er bij ons best veel van. Half uurtje met de trein en dan nog een stukje bus/fiets in beide plaatsen. Per jaarlaag ongeveer 10-20 leerlingen. En ja, er zijn vast alternatieven dichterbij, maar deze kinderen en ouders kiezen er bewust voor. Een van de argumenten die ik wel hoor is dat zittenblijven hier een goede optie is als het een jaartje niet lukt. En op de meeste scholengemeenschappen in de omgeving wordt het automatisch afstromen. Maar goed, dat is een andere discussie.

Dat kan ik van mijn eigen middelbare schooltijd (ook gymnasium) ook herinneren inderdaad. En ook dat zittenblijven er makkelijker was, terwijl je op de scholengemeenschap direct naar de havo moest. 

Er zaten heel wat nadelen aan die school toen (elitair, ik paste daar niet zo) maar het was wel overzichtelijk en de leraren, congiërge, directeur kenden iedereen. Van die idiote gatenkaasroosters (volgens mij gevolg van schoolgrootte en moeilijk voor de roostermakers) die mijn kinderen tegenwoordig altijd hebben, daar had ik nooit last van. 

De meeste mensen die kiezen voor een school ver weg, met een lange reistijd, die kiezen daar bewust en weloverwogen voor vanwege bepaalde voordelen die zo'n school biedt die passen bij hun levenswijze of bij de manier van leren/ontwikkelen van hun kind. Het opleiden tot het halen van een diploma zie ik persoonlijk niet als een voordeel, maar als een vanzelfsprekendheid. Dat is immers het hoofddoel van onderwijs.
Voor mamanatuurlijk is deze school duidelijk niet haar keuze. Dat hoeft ook niet, want ze hoeft er zelf niet heen. Ik begrijp dat ze een heel andere visie heeft op het onderwijssysteem, maar systemen verander je niet in je eentje, en al helemaal niet door je er volledig aan te onttrekken. 

Dat je kind meer interesse heeft in beeldschermen is op zich niet gek als dat iets is waar hij sinds kort veel meer toegang toe heeft. Er gaat een wereld open en die wil hij ontdekken. Grote kans dat de nieuwigheid er ook weer vanaf gaat.
En pubers hebben behoefte aan een eigen leven, zonder hun ouders. Die hebben meestal niet de behoefte om uitgebreid te vertellen wat ze allemaal gedaan en geleerd hebben op school. Ik vertel ook niet uitgebreid wat ik allemaal gedaan heb op mijn werk op een dag. En in het begin is het allemaal even wennen en al vermoeiend genoeg. Ouders die dan honderd vragen komen stellen en overal wat van vinden zijn dan irritant. Zou ik ook kriegelig van worden. Als je je echt zorgen maakt over bijvoorbeeld de hoeveelheid huiswerk en een volkomen gebrek aan vrije tijd, dan zou ik de mentor daarover mailen en een gesprek aanvragen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.