Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Sharon

Sharon

09-12-2016 om 22:41

Schooladvies valt tegen

Vandaag heeft mijn jongste zoon zijn schooladvies gehad: VMBO-TL/HAVO. Dat viel ons eigenlijk wel tegen. Zijn scores in het LVS zijn voor rekenen vrijwel altijd A’s geweest, voor begrijpend lezen B/C’s en voor Spelling C/D’s. Tijdens de gesprekken die ik in groep 6 en 7 met de leerkracht heb gehad, heb ik elke keer gevraagd welk tussentijds advies er aan zijn scores verbonden kon worden. Leerkrachten hebben beide jaren gezegd dat dit in ieder geval HAVO was. Onder voorbehoud natuurlijk, maar toch….

Nu is er in de klas van zoon ook de NIO toets afgenomen, en de uitslag was voor hem aan de lage kant. Hij had een totaalscore van 104 (verbaal 98 en symbolisch 110). Ik vrees nu dat zoon zijn schooladvies te danken heeft aan deze NIO-uitslag. Dat vind ik eigenlijk niet terecht. De NIO is maar een momentopname (toetsafname duurt slechts 2 uur, en zoon was bovendien erg zenuwachtig) en zou naar mijn mening niet zo zwaar mogen wegen als de resultaten in het LVS van de afgelopen jaren.
Zoon was heel erg teleurgesteld over zijn advies; hij heeft dikke tranen gehuild vandaag. Hij had op basis van zijn cito-scores van de afgelopen jaren echt gehoopt op een HAVO-advies.

Volgende week heb ik gesprek met de leerkracht. Ik ga haar natuurlijk vragen wat haar overweging waren voor dit schooladvies. Ook ga ik haar vragen of school bereid is het advies te herzien, en het te veranderen in een HAVO-advies. School heeft in het verleden wel eens eerder adviezen bijgesteld dus ik weet dat dit niet geheel onmogelijk is.

Hebben jullie nog tips hoe ik dit gesprek het beste kan ingaan? En welke argumenten ik nog meer kan gebruiken behalve de bovenstaande? Alvast heel erg bedankt voor jullie tips!


Adias

Adias

09-12-2016 om 23:03

weet je ook

Weet je ook wat zijn scores waren in de inmiddels gebruikelijke termen van I, II, III, IV en V? Dat kan verschil maken (een lage A is een II, bijvoorbeeld). En wat zijn de laatste scores? Als juist die laatste scores bij begrijpend lezen wat tegenvielen: die tellen meestal wel wat zwaarder dan in groep 6 (en 7).

Ik kan me de uitslag voorstellen als begrijpend lezen dit jaar een III was.
Dat neemt niet weg dat ik het rot voor hem vind en dat ik snap dat hij heel teleurgesteld was, en jullie als ouders. Ik hoop dat hij wel de kans krijgt.

Mijn dochter scoorde veel II, maar ook af en toe een III (en heel soms IV of I). Bij het vooradviesgesprek twijfelden ze tussen VMBO-t en Havo. Maar ze heeft in groep 8 alleen nog II gescoord dus dat werd Havo. Misschien is bij jouw zoon helaas het omgekeerde gebeurd. Jammer dat ze in 2 gesprekken dan over Havo hebben gepraat, ik was voorzichtiger geweest als ik hun was.

Sharon

Sharon

09-12-2016 om 23:20

Adias

Onze school gebruikt nog altijd voor de Cito-scores de termen A t/m E. Ik heb nog nooit een I'tje of II'tje langs zien komen, dus wat zijn scores zijn in de nieuwe termen weet ik helaas niet.

Kind heeft vorige week de Cito-toets gehad voor M8. Ik weet nog niet wat daar de uitslag van is. Ik neem aan dat we dat volgende week tijdens het gesprek horen.

diane

diane

09-12-2016 om 23:26

motivatie

Motivatie is belangrijk, dus als jouw zoon zo gemotiveerd is havo te doen zou ik dat sterk benadrukken. Motivatie is al minstens de helft van succes.

Triva

Triva

10-12-2016 om 04:34

vraag

De vraag is: kan hij zich met dit advies en lvs niet gewoon inschrijven voor een havo brugklas? Waarom denk je dat het advies door de nio komt terwijl je de cito uitslag nog niet hebt?

Op basis van de scores

Zou ik ook eerder denken aan een TL-advies.Spelling is matig tot niet goed, begrijpend lezen gemiddeld. Maar de leraren kennen hem, die zullen meer factoren laten meewegen.

Welke plannen heeft hij, dat hij zo graag naar HAVO wilt? Dat kan een goede zijn om naar voren te brengen als je scholen gaat bezoeken. Jij zelf kan de aandacht voor taal naar voren brengen.

Als je de mogelijkheid hebt, schrijf in bij een scholengemeenschap waar leerlingen kunnen doorstromen na de eerste twee jaren VMBO/HAVO.

Angela67

Angela67

10-12-2016 om 09:55

done

je hoeft helemaal geen plannen te hebben om naar de havo te willen. meeste kinderen zijn daar nog helemaal niet mee bezig, bedoeling is het hoogste niveau te vinden dat bij het kind past in een omgeving waar het gestimuleerd en gewaardeerd wordt.
gr Angela

Triva

Triva

10-12-2016 om 09:58

done

Spelling wordt over het algemeen niet zo hard meegewogen en dan staan er A's voor rekenen en B/C's voor begrijpend lezen. Dat kan best havo zijn.

Verder is iets willen later niet van belang en daar zal een leerkracht zijn/haar advies ook niet op willen aanpassen. Na de mavo kun je altijd nog havo doen.

bloemetje

bloemetje

10-12-2016 om 10:00

is het een probleem?

Weten jullie al naar welke middelbare school hij wil? En is het voor plaatsing in de gewenste brugklas van belang dat het advies hoger is? Komt hij met een vol havo-advies in een andere klas dan met een gemengd advies? Kijk eerst daar naar. De kans is aanwezig dat het namelijk geen enkel verschil maakt, en dat hij sowieso in een tl/havo-brugklas komt. De middelbare school bepaalt dit, en niet de basisschool.

Sharon

Sharon

10-12-2016 om 11:14

Middelbare school

Zoon gaat hierna hoogstwaarschijnlijk naar dezelfde scholengemeenschap als zijn oudere broer. Dit is een erg goede school, en omdat zijn broer er al zit heeft hij een gegarandeerde plaats. Gelukkig maar, want voor het VMBO-TL wordt er altijd stevig geloot op deze school.

Op deze school maakt het overigens wel degelijk iets uit met welk advies hij binnenkomt: Leerlingen met een TL, of TL/HAVO advies komen in een VMBO-TL/HAVO brugklas. Leerlingen met een HAVO of HAVO/VWO-advies komen in een HAVO/VWO brugklas. Leerlingen met een vol VWO advies beginnen in 1 Atheneum of 1 Gymnasium. Opstromen naar een HAVO/VWO klas is wel mogelijk maar dan moet je gemiddelde cijfer 7,5 zijn. Dat is best hoog, en zeker in een brugklas waar straks alles nieuw en anders is, is dat best een opgave voor een jongen van 12.

Zoon wil overigens graag naar de Havo omdat hij later bouwkunde wil studeren en architect wil worden. Geen idee of hij dat over een paar jaar nog steeds wil natuurlijk, maar hij is er in ieder geval erg verdrietig over dat de weg naar zijn droomberoep nu een stuk lastiger is geworden.

wendy

wendy

10-12-2016 om 11:33

dakpanklas

Dakpanklas kan dan toch kan je zoon daarna doorstromen naar havo 2.

bloemetje

bloemetje

10-12-2016 om 11:37

een stuk lastiger?

"maar hij is er in ieder geval erg verdrietig over dat de weg naar zijn droomberoep nu een stuk lastiger is geworden."

Hoezo een stuk lastiger? Je schrijft over doorstroom naar de havo/vwo-burgklas (want 2-jarige brugklas denk ik?), maar hij hoeft 'alleen' maar naar de havo, en niet naar de havo/brugklas. Maak je het nu niet te groot en te zwaar? Een tl/havo-brugklas is het toegangsportaal voor tl én voor havo.

hij komt nu in een TL/Havo brugklas, dus hij kan zonder problemen straks doorstromen naar de havo als hij goede resultaten laat zien in de brugklas.

hij kan met dit advies niet naar een Havo/VWo brugklas maar als ik zijn scores zie dan is vwo toch sowieso niet zijn niveau met B/C voor begrijpend lezen en D voor spelling? of denk je dat hij op de middelbare school opeens laat zien dat hij wel naar het vwo kan, is dat het probleem?

Zeetakje

Zeetakje

10-12-2016 om 12:01

Schooladvies

Het advies tl/havo is toch niet zo heel raar? Rekenen is meestal een A. Dat betekent dat er dus ook B's zijn. Begrijpend lezen B/C.
Dat, in combinatie met een Nio van 104 en spelling C/D, maakt in mijn ogen een tl/havo-advies helemaal niet zo gek. Zeker omdat er ook nog met a t/m e gewerkt wordt. School zegt niet dat havo er niet in zit, maar geeft een tl/havo-advies.

Als je zoon echt op havo-niveau zit, zal het advies na een goeie eindcito vast wel aaangepast worden en anders, zoals anderen ook al zeggen, via tl/havo naar de havo.

Het is jammer dat er in groep 6 en 7 al uitspraken gedaan zijn. Wij konden op ons kop gaan staan, maar er werden echt geen adviezen gegeven. Zelfs na de uitslag van de entreetoets niet. Die kregen we mee zonder advies, want er kon nog zoveel gebeuren.

Groep 8 moeder

Groep 8 moeder

10-12-2016 om 12:07

Vergelijkbaar

Mijn dochter heeft vergelijkbare scores als de zoon van Sharon, V voor begrijpend lezen, hoge II voor rekenen, en de rest III en krijgt vermoedelijk een vmbo k/t advies. Ze heeft een iq van 116 maar daar heb je in de praktijk niet zoveel aan als je het niet kunt omzetten in klinkende schoolresultaten.

Mooi advies.

Ik vind dit toch echt een prima advies.
Ik vind het eerder neigen naar een TL advies.
wees blij met een TL/havo advies.
Ik mag toch aannemen dat je niet echt een vol Havo advies had verwacht met C,D in een lijs ?
Spelling telt niet heel zwaar mee maar je hebt het wel nodig in je schoolloopbaan en daar wordt wel degelijk naar gekeken.
Onze zoon zit ook in een tl/havo klas en hij wil ook naar de Havo maar dan moet die er wel hard aan gaan trekken.
De normen voor Mavo en Havo zijn echt een wereld van verschil.
Hier worden adviezen echt niet aangepast omdat ouders denken er meer verstand van te hebben dan een leerkracht die ervoor opgeleid is.
Hier worden adviezen enkel aangepast als de eindcito een hogere score laat zien en ook daar zijn ze nog niet al te happig op omdat het enkel een moment opname is en voor een cito kun je leren en oefenen.
Nu we zelf een kind op het VO hebben valt mij echt op hoeveel ouders hun kinderen hoger willen inschatten als dat ze werkelijk zijn.

Hier doen ze ook echt geen uitspraken.

Hier doen ze op de basisschool ook echt geen uitspraken.
Onze dochter zit nu in groep 7 en haalt voor alles hoge A scores en enkel voor spelling C scores maar ze doen echt geen enkele uitspraak.
Wij gaan uit van een Havo advies volgend jaar en misschien Havo/vwo.
Ik heb er met ouderavond naar zitten vissen maar ze zeggen niets haha, enkel dat het een meisje is die makkelijk kan leren en dat vond ze al te loslippig.

Triva

Triva

11-12-2016 om 10:20

scores

Als je met lage scores op spelling meteen naar dat bijpassende niveau zou moeten zou elke dyslect op het VMBO zitten.

diane

diane

11-12-2016 om 10:20

wat doe je raar Ingrid12

Wat zou je dan nodig hebben voor vwo?
Leuk dat haha, maar ik kan moeilijk geloven dat je dit meent.

diane

diane

11-12-2016 om 10:29

en systeem

vind ik ook al raar
Juist dat geheimzinnige gedoe, bah.
Alsof het een verrassing moet blijven welk kado kind krijgt, ofzo.
Ik vind dat scholen helder moeten zijn naar ouder en zéker kind over hoe kind ervoor staat en wanneer het een andere kant op zal gaan. Al in vroeg stadium gesprekken met ze over waar kind staat en naar toe wil, wat is daarvoor nodig, hoe gaan we dat bereiken.
Van mij hoeft dat niet in vroeg stadium hoor, maar wél als in vroeg stadium kind gemonitord en beoordeeld wordt en dit consequenties heeft voor toekomst. Kind moet dit wéten. Het moet een gezamelijk proces zijn waarin ouder en kind veel meer zeggenschap hebben.

wendy

wendy

11-12-2016 om 11:03

Ingrid

Ingrid Ik denk dat je toch zelf ook wel weet welk advies er bij alles een hoge A hoort? Je heb immers al een kind op vo.

Even uitleg geven.

Dat haha komt voort uit het feit dat ze op school zo ontzettend hun mond houden en doen alsof het een beroepsgeheim is.
Ik heb trouwens helemaal niet zitten vissen naar een uitspraak mbt advies maar meer naar welk soort onderwijs we konden kijken, Dalton oid ?
Was past bij ons kind.

Dat ieder kind met A scores een VWO advies krijgt is niet waar.
Ik ken er namelijk genoeg met A scores en die toch echt een Havo/VWO advies krijgen.
VWO advies krijg je niet enkel obv A scores maar je moet ook heel wat andere capaciteiten in huis hebben.
Hier gaan ze enkel naar VWO wanneer wiskunde op de basisschool wordt toegepast op VO niveau en een aardig woordje engels kunnen spreken heeft ook een pré.
Daarom zeg ik ook dat wij bij onze dochter uitgaan van een Havo advies en misschien havo/vwo.

Ik heb trouwens nergens gelezen dat de zoon van TO dyslectisch is.

Triva

Triva

11-12-2016 om 13:22

Ingrid

'Hier gaan ze enkel naar VWO wanneer wiskunde op de basisschool wordt toegepast op VO niveau en een aardig woordje engels kunnen spreken heeft ook een pré.'

Biedt school dat wiskunde dan ook aan? Zo ook Engels? Als school het niet aanbiedt waar moet de aanstaande VWO'er dat dan vandaan halen? Moet het aan zelfstudie doen?

Groep 8 moeder

Groep 8 moeder

11-12-2016 om 13:58

Begrijpend lezen

Ik denk dat in dit geval de C's voor begrijpend lezen een uitgesproken havo-advies lastig maken. Het voordeel is wel dat haar zoon een harde werker lijkt die zelf graag naar de havo wil. Die kinderen hebben de beste kans in een dakpanklas. Bij die van mij vermoed ik dat ze geruisloos zou meehobbelen in een mavo-klas, maar in een dakpanklas k/t eveneens naar de zesjes zal toewerken.

mijk

mijk

11-12-2016 om 14:23

Ingrid

Het lijkt me dat je met een behoorlijk rare basisschool te maken hebt. Bij mijn zoon die ineen vwo+ klas zit had zeker een kwart van de kinderen nooit engels gehad... gaat toch prima!

Mijk

vmbo-t/havo brugklas

Dag
Ik begrijp de teleurstelling maar ik denk dat een gemengde brugklas hem de kans gaat geven om te laten zien dat hij de HAVO (eventueel) aankan. Veel scholen bieden gemengde brugklassen, het is dus niet een drama.
Sini

diane

diane

11-12-2016 om 23:47

Ingrid

Dat is belachelijk.
Extra capaciteiten?
Voor vwo + kan ik me er enigzins iets bij voorstellen, maar gewoon vwo?
Als dat echt klopt vind ik het aardig stom dat toelatingseisen zo verschillen.
Dochter hier had niet eenls altijd a's (laat staan hoge) en behalve dat ze makkelijk leert (en dus best al goed Engels sprak, dat hoef je de gemiddelde puber toch niet meer aan te bieden?) is ze een heel gemiddelde puber met heel gemiddelde interesses of nog daaronder. (lees bank hangen en netflix, en nee, geen docu's op netflix. Sport niet eens..) en ze doet het prima op gymnasium.

Hier zijn ze gewoon niet zo snel met hoge adviezen

Ik verzin dit echt niet.
Hier worden niet snel vwo adviezen gegeven.
Pas nog een voorbeeld.
Meisje in groep 8.
Een ijverig meisje die serieus werkt. Te vergelijken met mijn dochter die nu in groep 7 zit.
Werkt in een pittige plus groep en haalt de laatste jaren enkel A scores en misschien eens een enkele B ergens maar toch echt een Havo/VWO advies ( weliswaar een tijdelijk advies).
Bij mijn zoon vorig jaar ook een meisje in groep 8 kreeg eerst ook een havo/vwo advies want zou zogenaamd te perfectionistisch zijn.
Het definitieve advies werd uiteindelijk VWO.

Hier bieden ze inderdaad wiskunde op VO niveau aan en ook engels.

Daarom hou ik bij mijn dochter ook een slag om de arm.
Als je haar scores ziet zeg je direct die gaat naar het VWO maar ik hoor toch echt hele andere verhalen bij ons op school en daarom ben ik voorzichtig.
Zelf wil ze een VWO advies want ze wil dierenarts worden maar ik rem haar daar echt in af want het zou weleens een teleurstelling voor haar kunnen zijn als ze straks een Havo advies zou krijgen.
Zij zit nu in groep 7 en dan kun je ook nog geen uitspraken doen.
Onze oudste was tot groep 7 ook sterk in zijn scores en die had toen zo een havo/vwo adv kunnen krijgen obv enkel zijn scores.
Groep 8 werd het mavo/havo en dat doet die nu ook.
Die Havo kreeg die erbij omdat begrijpend lezen een B score was want anders was het een mavo advies geweest.
Zoals het er nu uitziet twijfel ik heel erg of die de havo gaat redden en mogelijk stroomt die volgend schooljaar af naar mavo 2 .
Dit geeft niets want hij verzuipt in zijn huiswerk en ik wil geen ongelukkig kind op school die er ook nog eens een hekel aan school gaat krijgen en ook hij roept dat die de Havo wil doen maar ja... het moet wel haalbaar zijn.
Tegenwoordig vind ik dat Havo heel snel wordt aangenomen als van joh dat doe je gewoon even maar dat is gewoon niet zo en daarom zei ik ook al eerder dat toch best veel ouders hun kinderen gewoonweg overschatten.

Triva

Triva

12-12-2016 om 10:03

slechte school

Mijn zoon had amper les in Engels gehad op de basisschool (en al helemaal geen wiskunde op VO niveau) en toch kregen er tig kinderen gewoon een VWO advies. Waarom zou je dat doen en hoe bepaalt school welk kind die extra lessen krijgt?

Als je na 8 jaar nog geen vertrouwen hebt in je leerlingen zou je als school van mij geen vertrouwen krijgen.

Triva

Triva

12-12-2016 om 10:04

overigens

verwacht ik dat op die school ELKE leerling een lager advies krijgt dan op een andere school. Fijn...

Zeetakje

Zeetakje

12-12-2016 om 10:21

Engels (ot)

Ik dacht dat Engels verplicht was vanaf groep 7, of zit ik er zo naast?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.